edit-blondi 01.07.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 Luk z tego co doczytałam masz odkurzacz centralny. Powiedz mi czy zostawiałeś jakąś przelotkę w stropie (jeśli tak to jaką) czy robiłeś to wszystko później. U mnie będzie strop monolityczny więc się zastanawiam czy nie zostawić jakiegoś przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 01.07.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 luk stopa - 18,5m3 fundament - 22,5m3 chudziak - 15m3 razem 56m3 beton był liczony bardzo dokładnie. za każdym razem szteter był dosłownie wykręcany i to co nie chciało już wylecieć przez pompę wylewał obok a murarze wrzucali łopatami. Tylko przy chudziaku zosało dosłownie odrobinkę. Monia chodzi o Virgo I Doliczyłam sie chyba juz tego garażu.Skoro wysokość części mieszkalnej bez wylewek to 2,82 a garażu 2,99 to z różnicy na dole bez wylewek 34cm na górze zostaje tylko 17cm. Więc wychodzi na to, że na górze ta różnica jest mniejsza i powinien być jeden schodek. Czy tak macie? My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzkacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki. Pozdrawiam Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 01.07.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2007 No to ładnie zasiliłaś konto betoniarni Edit:)Odkurzacz centralny był robiony na etapie prac wod-kan i nie bardzo sobie wyobrażam aby wiedzieć dokładnie jak puścić rurki na etapie wylewania stropu. Gość bez problemów zrobił podcięcia stropu i umieścił rurki. Tym się jeszcze nie martw;) Mam łącznie 7 gniazdek odkurzaczowych.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 02.07.2007 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 [] My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzckacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki. Pozdrawiam Monia No to widać, że w Virgo I jest odrobinę inaczej niż w Virgo II. ja nie jestem architektem, ale patrząc na te plany to nijak inaczej to nie będzie. Zresztą nawet patrząc wzrokowo na przekrój to widać, że ten uskok jest mniejszy. W moim projekcie garaż po wylewce ma 2,83 (wylewka 16cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 02.07.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 [] My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzckacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki. Pozdrawiam Monia No to widać, że w Virgo I jest odrobinę inaczej niż w Virgo II. ja nie jestem architektem, ale patrząc na te plany to nijak inaczej to nie będzie. Zresztą nawet patrząc wzrokowo na przekrój to widać, że ten uskok jest mniejszy. W moim projekcie garaż po wylewce ma 2,83 (wylewka 16cm). witaj, najlepiej jakbys sie zwrocila z tym do malgorzaty&bogdana bo oni wybudowali Virgo I. ale dla mnie jak patrze na wirgo I na stronie domusa to roznica pomiedzi poziomami jest 30 cm na dole i na gorze. Owszem garaz ma 2,83 po wylewkach ale od poziomu -30cm a nie od zera w czesci mieszkalnej czyli od zera ma 2,53 czyli tak samo jak u nas. i na gorze rowiniez jest taka sama sytuacja. zcy wy macie wogole kierownika budowy?? Mam nadzieje ze wszystko sie wam bedzie zgadzalo Pozdrawiam Monia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.07.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 W VIRGO I garaż i pomieszczenie gospodarcze jest na poziomie -30. W związku z tym, że zamienialiśmy na dole pomieszczenie gospodarcze z łazienką, nie chciałam, żeby łazienka była niżej, a więc tam podnieślismy +30 i jest na tym samym poziomie co reszta mieszkania. Garaż jest -30. Nie mamy przejścia pomiędzy domem a garażem.Cały dół podnieśliśmy równomiernie w całym domu o 2 cegiełki, zachowując różnice poziomów jak były w projekcie. W tej chwili pomieszczenie nad garażem jet po wylewkach niżej o około 16 cm niż łazienka. Szczerze mówiąc mieliśmy super murarza, nie miał wątpliwości jak to zrobić i więżba idealnie się zgodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 02.07.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Małgosia właśnie utwierdziłaś mnie w moich obliczeniach, że na górze jest jużróżnica nie 30cm a około 16-17. Monia oczywiści, że garaż po wylewce ma 2,83 (2,53 +(-30)) a część mieszkalna ma 2,70 po wylewkach więc różnica jest 13 cm plus 4cm (wylewka w garażu ma 16 a w pozostałej części 12)więc wychodzi dokładnie 17cm.Ale co tam nie będziemy się licytować o centymetry. Najważniejsze żeby dobrze wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.07.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 U nas dół będzie miał prawie 285, kuchnia około 270. Dużo ale teraz mieszkamy w mieszkaniu w bloku na 4 piętrze, mieszkanie duże ale o wysokości 257, chłopcy obijają żyrandole , na górze skosy to choć dół chcieliśmy mieć wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.07.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Małgosia właśnie utwierdziłaś mnie w moich obliczeniach, że na górze jest już różnica nie 30cm a około 16-17. Monia oczywiści, że garaż po wylewce ma 2,83 (2,53 +(-30)) a część mieszkalna ma 2,70 po wylewkach więc różnica jest 13 cm plus 4cm (wylewka w garażu ma 16 a w pozostałej części 12)więc wychodzi dokładnie 17cm. Ale co tam nie będziemy się licytować o centymetry. Najważniejsze żeby dobrze wyszło. Edit i zwróć też uwagę na to, że strop w kuchni jest niżej niż w reszcie pomieszczeń na dole (czyli na tym samym poziomie co strop nad garażem), co widać na moim zdjęciu. http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/P1010082.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 02.07.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Małgosia u mnie kuchnia została zamieniona na pomieszczenie gospodarcze. Jest oddzielona ścianą od salonu i poziom posadzki i stropu jest dokładnie taki jak w garażu. Natomiast kotłownia od frontu to malutki pokoik i jest na poziomie części mieszkalnej. Małgosiu a czy masz jakieś zapiski odnośnie drzewa na dach tzn ile go weszło łacznie z łatami. Będę wdzięczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 02.07.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Edit, drzewo niech obliczy Ci majster bo potem jak czegoś zabraknie to będziesz musiała im na szybko załatwiać i dowozić kawałki więźby a wtedy sam transport liczą sobie kosmiczne pieniądze. Na VirgoII poszło ok 13 kubików więźba natomiast łat i kontrłat już nie pamiętam ale dużo tego było.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 02.07.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Nie mamy nigdzie zapisane ile drewna poszło na więźbę, ale z tego co pamiętamy to było około 11m3. (drewno na łaty kupowaliśmy osobno razem z dachówkami). U nas dziś zamontowali drzwi garażowe, zrobili do końca instalację gazową. przywieźli kaloryfery. Podłączyliśmy jeden kibelek na dole - ale radość . Dach już ocieplony, stelaż zrobiony. W jednej sypialni mamy już podczepione płyty k-g. Kupiłam dziś płytki do pomieszczenia gospodarczego. Cena była wywieszona trochę ponad 30 zł/m2, na fakturze dopiero w domu zobaczyłam, że doliczyli do tego VAT. NIGDZIE (duży sklep specjalistyczny z płytkami) nie było napisane, że jest to cena netto! Trzeba uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbaginski 02.07.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Moi budowlancy twierdzą , że dach sie nie zmieni więc nie wiem kto ma rację. Firma ma dobrą renomę , będą tez robić więżbę, czy mogę im zaufać?. Ten strop to mi juz spać nie daje. Kierownik budowy nie odbiera telefonu.Ja twierdzę,że dach może się nie zmieni ale strych i łazienka będą nizsze. Pomocy!!!!! Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.07.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Moi budowlancy twierdzą , że dach sie nie zmieni więc nie wiem kto ma rację. Firma ma dobrą renomę , będą tez robić więżbę, czy mogę im zaufać?. Ten strop to mi juz spać nie daje. Kierownik budowy nie odbiera telefonu. Ja twierdzę,że dach może się nie zmieni ale strych i łazienka będą nizsze. Pomocy!!!!! Wojtek A o co chodzi? czy o wyrównanie stropu? Jeśli chcą wyrównać to nie ma siły, żeby dach się nie zmienił. Nie trzeba byc architektem, żeby zauważyć, że na 110% zmieni się kont nachylenia dachu po stronie garażu. A jak to będzie wyglądać to już trudno powiedzieć. U mnie też majster miał taki pomysł, ale się nie zgodziłam i robią dokładnie tak jak w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Darek 03.07.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Cześć Według mnie zdecydowanie białe ale to jest kwestia gustu... każdemu może się podobać coś innego :) Gratuluje bardzo ładny domek poprosze o zdjecia wnętrz Zapraszamy do naszego albumu na Onecie mamy nowe fotki wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 03.07.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Zapraszamy do naszego albumu na Onecie mamy nowe fotki wnętrz Bardzo fajny domek! Jestem zafascynowana tym, że mimo iż każdy z nas robi ten sam projekt - VIRGO I czy II - to potem oglądając już domki "na żywo" widać ile można w nich zrobić różnych zmian i że każdy będzie inaczej wyglądał. U Was bardzo spodobał mi się pomysł zrobienia spiżarki pod schodami! Dzięki temu macie pełną ścianę w kuchni. Czy powięikszyliście tym samym dolną łazienkę? My pod schodami będziemy mieli schowek ale z wejściem z biblioteki. A jaki kominek będziecie robić? Narożny jak jest w projekcie? Macie już jakiś pomysł? Dzisiaj na spokojnie obejrzałam jeszcze raz zdjęcia z tynkami zewnętrznymi i jednak te białe mi się lepiej podobają. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.07.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 W VIRGO I garaż i pomieszczenie gospodarcze jest na poziomie -30. W związku z tym, że zamienialiśmy na dole pomieszczenie gospodarcze z łazienką, nie chciałam, żeby łazienka była niżej, a więc tam podnieślismy +30 i jest na tym samym poziomie co reszta mieszkania. Garaż jest -30. Nie mamy przejścia pomiędzy domem a garażem. Cały dół podnieśliśmy równomiernie w całym domu o 2 cegiełki, zachowując różnice poziomów jak były w projekcie. W tej chwili pomieszczenie nad garażem jet po wylewkach niżej o około 16 cm niż łazienka. Szczerze mówiąc mieliśmy super murarza, nie miał wątpliwości jak to zrobić i więżba idealnie się zgodziła. Małgosia a powiedz mi jak u Was wyszły okna w łazience. Bo widzę, że macie na tym samym poziomie co garaż a skoro pisałaś, że tam podnieśliście podłogę o te 30cm tzn, że masz je na wysokości 60cm od podłogi? U mnie zrobili 90cm tak jak w projekcie a skoro też mam podłogę wyżej to wyszły o 30cm wyżej od bramy garażowej. Teraz mam dylemat czy tak zostawić czy kazać im to poprawić tak, żeby licowały się z bramą tylko wtedy będą 60cm od podłogi a to trochę nisko. Zastanawiam się czy tak jak zostały zrobione nie będą zbyt wysoko w stosunku do dachu. Masz może jakieś zdjęcie frontu domu tak, żeby było widać okana i bramę garażową? Napisz jak to jest u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.07.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Zapraszamy do naszego albumu na Onecie mamy nowe fotki wnętrz Ja w kwestii tych okien od kotłowni, które są od frontu. Czy u Was też jest tam podniesiona podłoga i automatycznie okna też. Bo u mnie chyba wyszło dokładnie tak jak u Ciebie. Okna rozmijają się z bramą o 30cm. A czy wysokość parteru masz tak jak w projekcie czy coś zmieniałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 03.07.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Małgosia a powiedz mi jak u Was wyszły okna w łazience. Bo widzę, że macie na tym samym poziomie co garaż a skoro pisałaś, że tam podnieśliście podłogę o te 30cm tzn, że masz je na wysokości 60cm od podłogi? U mnie zrobili 90cm tak jak w projekcie a skoro też mam podłogę wyżej to wyszły o 30cm wyżej od bramy garażowej. Teraz mam dylemat czy tak zostawić czy kazać im to poprawić tak, żeby licowały się z bramą tylko wtedy będą 60cm od podłogi a to trochę nisko. Zastanawiam się czy tak jak zostały zrobione nie będą zbyt wysoko w stosunku do dachu. Masz może jakieś zdjęcie frontu domu tak, żeby było widać okana i bramę garażową? Napisz jak to jest u Ciebie Nie wiem na jakiej są wysokości ale na pewno od góry licują się wszystkie otwory. Zawsze murarz pilnował, żeby były zrównane górą. Wklejam tu juz bardzo stare zdjęcie na którym ro widać. http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/VirgoFront.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 03.07.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Kurcze to u Ciebie jaest jakoś dziwnie. No bo tak na chłopski rozum jeśli okno jest na wysokości 90 +120 okno to mamy 210 a brama ma 210 + -30 uskok więc mamy 240, i jak to się ma zlicować? To może pamiętasz wymiar bramy garażowej bo wydaje mi się, że jest wyższa niz 210 cm i może dzięki temu u Ciebie jest równo? Ja budowałam z porothermu 30 i też pod oknami mam wmurowane 4 warstwy pustaków czyli około 1m a nijak sie to z bramą nie licuje Cholerka jutro juz muszę im ostatecznie powiedzieć jak ma być i nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts