Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

luk

stopa - 18,5m3

fundament - 22,5m3

chudziak - 15m3

razem 56m3

beton był liczony bardzo dokładnie. za każdym razem szteter był dosłownie wykręcany i to co nie chciało już wylecieć przez pompę wylewał obok a murarze wrzucali łopatami. Tylko przy chudziaku zosało dosłownie odrobinkę.

Monia chodzi o Virgo I

Doliczyłam sie chyba juz tego garażu.Skoro wysokość części mieszkalnej bez wylewek to 2,82 a garażu 2,99 to z różnicy na dole bez wylewek 34cm na górze zostaje tylko 17cm. Więc wychodzi na to, że na górze ta różnica jest mniejsza i powinien być jeden schodek. Czy tak macie?

My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzkacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki.

Pozdrawiam

Monia

No to ładnie zasiliłaś konto betoniarni Edit:)

Odkurzacz centralny był robiony na etapie prac wod-kan i nie bardzo sobie wyobrażam aby wiedzieć dokładnie jak puścić rurki na etapie wylewania stropu. Gość bez problemów zrobił podcięcia stropu i umieścił rurki. Tym się jeszcze nie martw;) Mam łącznie 7 gniazdek odkurzaczowych.

pozdrowionka

[]

My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzckacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki.

Pozdrawiam

Monia

No to widać, że w Virgo I jest odrobinę inaczej niż w Virgo II. ja nie jestem architektem, ale patrząc na te plany to nijak inaczej to nie będzie. Zresztą nawet patrząc wzrokowo na przekrój to widać, że ten uskok jest mniejszy.

W moim projekcie garaż po wylewce ma 2,83 (wylewka 16cm).

[]

My mamy na wykończonej podłodze wysokośc pomieszczen 2,70 na dole (salon jadalnia kuchnia wiatrolap hol i pokoik) na gorze tez jest wysokośc pomieszczen 2,70 (oczywiscie tu gdzie prosta sciana nie skosy) a na dole lazienka i kotlownia maja wys 2,40. Garaż ma wysokosc 2,70 ale od poziomu -30. Roznica w posadzckacj na dole jest 30cm i na gorze rownież 30cm. Sa dwa schodki.

Pozdrawiam

Monia

No to widać, że w Virgo I jest odrobinę inaczej niż w Virgo II. ja nie jestem architektem, ale patrząc na te plany to nijak inaczej to nie będzie. Zresztą nawet patrząc wzrokowo na przekrój to widać, że ten uskok jest mniejszy.

W moim projekcie garaż po wylewce ma 2,83 (wylewka 16cm).

witaj,

najlepiej jakbys sie zwrocila z tym do malgorzaty&bogdana bo oni wybudowali Virgo I. ale dla mnie jak patrze na wirgo I na stronie domusa to roznica pomiedzi poziomami jest 30 cm na dole i na gorze. Owszem garaz ma 2,83 po wylewkach ale od poziomu -30cm a nie od zera w czesci mieszkalnej czyli od zera ma 2,53 czyli tak samo jak u nas. i na gorze rowiniez jest taka sama sytuacja. zcy wy macie wogole kierownika budowy??

Mam nadzieje ze wszystko sie wam bedzie zgadzalo

Pozdrawiam

Monia

W VIRGO I garaż i pomieszczenie gospodarcze jest na poziomie -30. W związku z tym, że zamienialiśmy na dole pomieszczenie gospodarcze z łazienką, nie chciałam, żeby łazienka była niżej, a więc tam podnieślismy +30 i jest na tym samym poziomie co reszta mieszkania. Garaż jest -30. Nie mamy przejścia pomiędzy domem a garażem.

Cały dół podnieśliśmy równomiernie w całym domu o 2 cegiełki, zachowując różnice poziomów jak były w projekcie. W tej chwili pomieszczenie nad garażem jet po wylewkach niżej o około 16 cm niż łazienka.

Szczerze mówiąc mieliśmy super murarza, nie miał wątpliwości jak to zrobić i więżba idealnie się zgodziła.

Małgosia właśnie utwierdziłaś mnie w moich obliczeniach, że na górze jest już

różnica nie 30cm a około 16-17.

Monia oczywiści, że garaż po wylewce ma 2,83 (2,53 +(-30)) a część mieszkalna ma 2,70 po wylewkach więc różnica jest 13 cm plus 4cm (wylewka w garażu ma 16 a w pozostałej części 12)więc wychodzi dokładnie 17cm.

Ale co tam nie będziemy się licytować o centymetry. Najważniejsze żeby dobrze wyszło.

Małgosia właśnie utwierdziłaś mnie w moich obliczeniach, że na górze jest już

różnica nie 30cm a około 16-17.

Monia oczywiści, że garaż po wylewce ma 2,83 (2,53 +(-30)) a część mieszkalna ma 2,70 po wylewkach więc różnica jest 13 cm plus 4cm (wylewka w garażu ma 16 a w pozostałej części 12)więc wychodzi dokładnie 17cm.

Ale co tam nie będziemy się licytować o centymetry. Najważniejsze żeby dobrze wyszło.

Edit i zwróć też uwagę na to, że strop w kuchni jest niżej niż w reszcie pomieszczeń na dole (czyli na tym samym poziomie co strop nad garażem), co widać na moim zdjęciu.

http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/P1010082.jpg

Małgosia u mnie kuchnia została zamieniona na pomieszczenie gospodarcze. Jest oddzielona ścianą od salonu i poziom posadzki i stropu jest dokładnie taki jak w garażu. Natomiast kotłownia od frontu to malutki pokoik i jest na poziomie części mieszkalnej.

Małgosiu a czy masz jakieś zapiski odnośnie drzewa na dach tzn ile go weszło łacznie z łatami. Będę wdzięczna za informacje.

Edit, drzewo niech obliczy Ci majster bo potem jak czegoś zabraknie to będziesz musiała im na szybko załatwiać i dowozić kawałki więźby a wtedy sam transport liczą sobie kosmiczne pieniądze. Na VirgoII poszło ok 13 kubików więźba natomiast łat i kontrłat już nie pamiętam ale dużo tego było.

pozdrowionka

Nie mamy nigdzie zapisane ile drewna poszło na więźbę, ale z tego co pamiętamy to było około 11m3. (drewno na łaty kupowaliśmy osobno razem z dachówkami).

U nas dziś zamontowali drzwi garażowe, zrobili do końca instalację gazową. przywieźli kaloryfery. Podłączyliśmy jeden kibelek na dole - ale radość :D.

Dach już ocieplony, stelaż zrobiony. W jednej sypialni mamy już podczepione płyty k-g.

Kupiłam dziś płytki do pomieszczenia gospodarczego. Cena była wywieszona trochę ponad 30 zł/m2, na fakturze dopiero w domu zobaczyłam, że doliczyli do tego VAT. NIGDZIE (duży sklep specjalistyczny z płytkami) nie było napisane, że jest to cena netto! Trzeba uważać.

Moi budowlancy twierdzą , że dach sie nie zmieni więc nie wiem kto ma rację.

Firma ma dobrą renomę , będą tez robić więżbę, czy mogę im zaufać?.

Ten strop to mi juz spać nie daje. Kierownik budowy nie odbiera telefonu.

Ja twierdzę,że dach może się nie zmieni ale strych i łazienka będą nizsze.

Pomocy!!!!!

Wojtek

Moi budowlancy twierdzą , że dach sie nie zmieni więc nie wiem kto ma rację.

Firma ma dobrą renomę , będą tez robić więżbę, czy mogę im zaufać?.

Ten strop to mi juz spać nie daje. Kierownik budowy nie odbiera telefonu.

Ja twierdzę,że dach może się nie zmieni ale strych i łazienka będą nizsze.

Pomocy!!!!!

Wojtek

A o co chodzi? czy o wyrównanie stropu?

Jeśli chcą wyrównać to nie ma siły, żeby dach się nie zmienił. Nie trzeba byc architektem, żeby zauważyć, że na 110% zmieni się kont nachylenia dachu po stronie garażu. A jak to będzie wyglądać to już trudno powiedzieć.

U mnie też majster miał taki pomysł, ale się nie zgodziłam i robią dokładnie tak jak w planie.

Zapraszamy do naszego albumu na Onecie ;) mamy nowe fotki wnętrz :)

Bardzo fajny domek! Jestem zafascynowana tym, że mimo iż każdy z nas robi ten sam projekt - VIRGO I czy II - to potem oglądając już domki "na żywo" widać ile można w nich zrobić różnych zmian i że każdy będzie inaczej wyglądał.

U Was bardzo spodobał mi się pomysł zrobienia spiżarki pod schodami! Dzięki temu macie pełną ścianę w kuchni. Czy powięikszyliście tym samym dolną łazienkę? My pod schodami będziemy mieli schowek ale z wejściem z biblioteki.

A jaki kominek będziecie robić? Narożny jak jest w projekcie? Macie już jakiś pomysł?

Dzisiaj na spokojnie obejrzałam jeszcze raz zdjęcia z tynkami zewnętrznymi i jednak te białe mi się lepiej podobają.

Pozdrowienia,

W VIRGO I garaż i pomieszczenie gospodarcze jest na poziomie -30. W związku z tym, że zamienialiśmy na dole pomieszczenie gospodarcze z łazienką, nie chciałam, żeby łazienka była niżej, a więc tam podnieślismy +30 i jest na tym samym poziomie co reszta mieszkania. Garaż jest -30. Nie mamy przejścia pomiędzy domem a garażem.

Cały dół podnieśliśmy równomiernie w całym domu o 2 cegiełki, zachowując różnice poziomów jak były w projekcie. W tej chwili pomieszczenie nad garażem jet po wylewkach niżej o około 16 cm niż łazienka.

Szczerze mówiąc mieliśmy super murarza, nie miał wątpliwości jak to zrobić i więżba idealnie się zgodziła.

Małgosia a powiedz mi jak u Was wyszły okna w łazience. Bo widzę, że macie na tym samym poziomie co garaż a skoro pisałaś, że tam podnieśliście podłogę o te 30cm tzn, że masz je na wysokości 60cm od podłogi?

U mnie zrobili 90cm tak jak w projekcie a skoro też mam podłogę wyżej to wyszły o 30cm wyżej od bramy garażowej. Teraz mam dylemat czy tak zostawić czy kazać im to poprawić tak, żeby licowały się z bramą tylko wtedy będą 60cm od podłogi a to trochę nisko. Zastanawiam się czy tak jak zostały zrobione nie będą zbyt wysoko w stosunku do dachu. Masz może jakieś zdjęcie frontu domu tak, żeby było widać okana i bramę garażową? Napisz jak to jest u Ciebie

Zapraszamy do naszego albumu na Onecie ;) mamy nowe fotki wnętrz :)

Ja w kwestii tych okien od kotłowni, które są od frontu. Czy u Was też jest tam podniesiona podłoga i automatycznie okna też. Bo u mnie chyba wyszło dokładnie tak jak u Ciebie. Okna rozmijają się z bramą o 30cm. A czy wysokość parteru masz tak jak w projekcie czy coś zmieniałaś?

Małgosia a powiedz mi jak u Was wyszły okna w łazience. Bo widzę, że macie na tym samym poziomie co garaż a skoro pisałaś, że tam podnieśliście podłogę o te 30cm tzn, że masz je na wysokości 60cm od podłogi?

U mnie zrobili 90cm tak jak w projekcie a skoro też mam podłogę wyżej to wyszły o 30cm wyżej od bramy garażowej. Teraz mam dylemat czy tak zostawić czy kazać im to poprawić tak, żeby licowały się z bramą tylko wtedy będą 60cm od podłogi a to trochę nisko. Zastanawiam się czy tak jak zostały zrobione nie będą zbyt wysoko w stosunku do dachu. Masz może jakieś zdjęcie frontu domu tak, żeby było widać okana i bramę garażową? Napisz jak to jest u Ciebie

Nie wiem na jakiej są wysokości :oops: ale na pewno od góry licują się wszystkie otwory. Zawsze murarz pilnował, żeby były zrównane górą. Wklejam tu juz bardzo stare zdjęcie na którym ro widać.

http://i81.photobucket.com/albums/j239/MalgorzataAndBogdan/Virgo/VirgoFront.gif

Kurcze to u Ciebie jaest jakoś dziwnie. No bo tak na chłopski rozum jeśli okno jest na wysokości 90 +120 okno to mamy 210 a brama ma 210 + -30 uskok więc mamy 240, i jak to się ma zlicować?

To może pamiętasz wymiar bramy garażowej bo wydaje mi się, że jest wyższa niz 210 cm i może dzięki temu u Ciebie jest równo?

Ja budowałam z porothermu 30 i też pod oknami mam wmurowane 4 warstwy pustaków czyli około 1m a nijak sie to z bramą nie licuje

Cholerka jutro juz muszę im ostatecznie powiedzieć jak ma być i nie wiem co zrobić :cry: