Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Kurcze to u Ciebie jaest jakoś dziwnie. No bo tak na chłopski rozum jeśli okno jest na wysokości 90 +120 okno to mamy 210 a brama ma 210 + -30 uskok więc mamy 240, i jak to się ma zlicować?

To może pamiętasz wymiar bramy garażowej bo wydaje mi się, że jest wyższa niz 210 cm i może dzięki temu u Ciebie jest równo?

Ja budowałam z porothermu 30 i też pod oknami mam wmurowane 4 warstwy pustaków czyli około 1m a nijak sie to z bramą nie licuje

Cholerka jutro juz muszę im ostatecznie powiedzieć jak ma być i nie wiem co zrobić :cry:

Ty masz mówić murarzom jak ma być???? To może chłopaki wpadną do Tarnowa to za zgrzewke piwa pozwole im se pomierzyć wysokości :wink: Virgo II ma te same wysokosci więc jedna cholera.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gosia tak patrzę na to zdjęcie i nie mogę dojść do tego jak to jest zrobione. Jeśli bramę miałabyś zgodnie z projektem to ma wysokość 210 (chociaż licząc nawet pustaki na zdjęciu to jest chyba więcej)czyli górna krawędź okien jest na wysokości 210cm minus okno 120 to zostaje 90cm a u Ciebie jest na pewno więcej bo to gołym okiem widać (podmurówka 30cm + 4 pustaki) więc powiedz mi jak to jest możliwe?

A czy u Ciebie ta brama nie jest odwrotnie czyli 210 szeroka a 240 wysoka? Bo tak mi to jakoś wygląda a wtedy wszystko grałoby idealnie

Kurcze to u Ciebie jaest jakoś dziwnie. No bo tak na chłopski rozum jeśli okno jest na wysokości 90 +120 okno to mamy 210 a brama ma 210 + -30 uskok więc mamy 240, i jak to się ma zlicować?

To może pamiętasz wymiar bramy garażowej bo wydaje mi się, że jest wyższa niz 210 cm i może dzięki temu u Ciebie jest równo?

Ja budowałam z porothermu 30 i też pod oknami mam wmurowane 4 warstwy pustaków czyli około 1m a nijak sie to z bramą nie licuje

Cholerka jutro juz muszę im ostatecznie powiedzieć jak ma być i nie wiem co zrobić :cry:

Ty masz mówić murarzom jak ma być???? To może chłopaki wpadną do Tarnowa to za zgrzewke piwa pozwole im se pomierzyć wysokości :wink: Virgo II ma te same wysokosci więc jedna cholera.

Luk

pewnie, że jedna cholera ale problem polega na tym, że to pomieszczenie obok garażu w projekcie było na poziomie garażu i wtedy wszystko grało. Ale ja go podniosłam do poziomu części mieszkalnej i wtedy robiąc okno na wysokości 90cm od podłogi to okna kończą się na wysokości 210 od poziomu "0" Brama też ma 210 ale od poziomu -30 i tu się to rozmija. A murarze pytają jak mają zrobić czy zostawić tak jak jest czy zlicować okna z brama garażową a wtedy te okna będą na wysokości 60cm od podłogi więc troche nisko. Wybór należy do mnie.

Ja dlatego dręczę tak Małgosię bo Małgosia też podniosła podłogę w tym pomieszczeniu a u niej te okna się licują. I teraz pytanie czy bramę ma wyższą(bo wydaje mi się, że 240cm) czy może okna mniejsze?

Ja wolałabym, żeby to sie licowało, ale perspektywa okien na wysokości 60cm zupełnie mi nie odpowiada.

Aha... teraz kumam. Ja bym zrobił wyższą bramę. U mnie było odwrotnie bo z powodu spadku terenu obniżyliśmy poziom garazu o 1 pustak i aby okna licowały się z bramą to zrobiłem wyższą bramę.

Słuchaj, :D jak to mówi mój kolega przez bramę 210cm nie przejedzie LandCruiser;) to też trzeba wziąść pod uwage :wink:

pozdrowionka

Sorry, że dopiero dziś piszę, ale wczoraj wieczorem już nie zagladałam na forum. Okna zostały jak w projekcie o wysokości 120 cm, natomiast otwór na bramę zrobilismy większy - wysokość 250 x szerokość 240 (chyba mierzyłam przed ociepleniem) - dlatego Wam się nie zgadzało :-). Brama Hormana już zamontowana, ale jeszcze nie zrobiłam zdjęć.

U nas nie podchodzi to tak bardzo pod dach, ponieważ podwyższyliśmy troszkę dół.

Pozdrowienia,

Bardzo fajny domek! Jestem zafascynowana tym, że mimo iż każdy z nas robi ten sam projekt - VIRGO I czy II - to potem oglądając już domki "na żywo" widać ile można w nich zrobić różnych zmian i że każdy będzie inaczej wyglądał.

U Was bardzo spodobał mi się pomysł zrobienia spiżarki pod schodami! Dzięki temu macie pełną ścianę w kuchni. Czy powięikszyliście tym samym dolną łazienkę? My pod schodami będziemy mieli schowek ale z wejściem z biblioteki.

A jaki kominek będziecie robić? Narożny jak jest w projekcie? Macie już jakiś pomysł?

Dzisiaj na spokojnie obejrzałam jeszcze raz zdjęcia z tynkami zewnętrznymi i jednak te białe mi się lepiej podobają.

Pozdrowienia,

Powiększyliśmy cały domek dlatego tak wygląda :) Poszerzyliśmy cały dom o 60 cm od strony garażu i kuchni. Ściana nośna pomiędzy kuchnią a garażem została przesunięta o 60 cm w głąb garażu co w rezultacie powiększyło kuchnię. Zlikwidowaliśmy spiżarnie i wnęki na szafy na korzyść łazienki. Poszerzyliśmy schody wewnętrzne o 40 cm kosztem powierzchni gabinetu.

A kominek nie będzie narożny :)

a co do opasek, jednak zdecydowaliśmy się pomalować na białe wpadające w krem :) nie mam jeszcze zdjęć ale postaram się jak najszybciej je zrobić i wstawić do albumu :)

Pozdrawiamy :) :) :)

Sorry, że dopiero dziś piszę, ale wczoraj wieczorem już nie zagladałam na forum. Okna zostały jak w projekcie o wysokości 120 cm, natomiast otwór na bramę zrobilismy większy - wysokość 250 x szerokość 240 (chyba mierzyłam przed ociepleniem) - dlatego Wam się nie zgadzało :-). Brama Hormana już zamontowana, ale jeszcze nie zrobiłam zdjęć.

U nas nie podchodzi to tak bardzo pod dach, ponieważ podwyższyliśmy troszkę dół.

Pozdrowienia,

Małgosia zrobiłam to dokładnie tak jak Wy czyli zrobiłam bramę na 250cm

Ja parteru nie podnosiłam, ale za to podnoszę ściankę kolankową U mnie dodatkowo jest strop monolityczny a nie teriva więc cały parter łaćznie z płytą jest niższy o jakieś 13cm. Zastanawiam się teraz czy na górze nie podnieść sobie w takim wypadku o 1,5 pustaka?czyli jakieś 37cm to wtedy wizualnie wyjdzie tak jakbym podniosła o 1.

Murarz mówił, żeby się zdecydować i podać tą informację gościowi, który będzie robił drzewo na dach bo w takim wypadku powinien delikatnie wydłużyć jętki tak żeby ten dach opadał troszkę niżej i dom nie stracił na wyglądzie.

Mnie sie wydaj, że jeśli podniosę o 1 pustaka (a tak naprawdę wysokość domu podniesie się o 12 cm) to raczej nie będę wydłużać tych jętek bo mogą zbyt przysłonić mi okna i bramę garażową, które zostały podniesione o 30cm.

Cholerka zachciało mi sie zmian w projekcie i teraz co krok to mina :evil: A co dwa kroki kolejny dylemat budowlany do rozwiązania :cry:

Aha... teraz kumam. Ja bym zrobił wyższą bramę. U mnie było odwrotnie bo z powodu spadku terenu obniżyliśmy poziom garazu o 1 pustak i aby okna licowały się z bramą to zrobiłem wyższą bramę.

Słuchaj, :D jak to mówi mój kolega przez bramę 210cm nie przejedzie LandCruiser;) to też trzeba wziąść pod uwage :wink:

pozdrowionka

Luk czy mógłbyś zdradzić koszty wykonania u Ciebie instalacji wody, co i kanalizacji? (jesli to nie tajemnica)

Ja instalacji gazowej robic nie będę. Tylko woda, kanaliza i c.o. no i troche podłogówki. Chciałabym mić wyobrażenie ile to może kosztować

Już Ci edit piszę. Fachowca miałem super, facet 100% godny polecenia, sam wszystko robił, projektował itd, żadnych pomocników, partactwa i odwalania kiszki. Gość napewno jest drogi ale po doświadczeniach zdobytych wcześniej wolę dać więcej i mieć dożywotnio święty spokój.

Ceny które Ci podam to materiały niemieckiej firmy Aquatherm, wszystko zgrzewane na oryginalnych zgrzewarkach Aquathermu i naprawdę wygląda to lux, instalacja podłogówki 60m2, z mieszaczami wody po to aby było osone sterowanie podłogówką i grzejnikami, gosć robił mi wszelkie przeróbki które musiał robić po murarzach, przerabiał kanalizację, robił mi całą izolacje parteru tzn papa zgrzewalna itd, instalacja gazowa, centralny odkurzacz woda, i CO.

Za wszelką robotę i materiały zapłaciłem razem 23800zł. Teram musze dokupić kocioł, zasobnik, sterownik i grzejniki.

pozdrowionka

Niezła sumka

No ja myslę, że u mnie wyjdzie troszkę taniej bo podłogówki będzie raczej mniej no i nie ma instalacji gazoweja a jeśli chodzi o odkurzacz to teraz pokuszę sie chyba tylko o rozprowadzenie rurek a sam odkurzacz odłożę na przyszłość. Super jeśli taki jeden gość robi wszystko kompleksowo i umie doradzić co jak zrobić.

Ja się tak właśnie zastanawiam bo wygląda na to, że ja w sierpniu będę mieć domek w stanie surowym więc do zimy trochę czasu i tak się zastanawiam czy jeszcze w tym roku nie zrobić instalacji, otynkować i wstawić okna. Na wiosnę zaczęlibyśmy już wykańczać :-?

Z oknami poczekaj niech domek sobie postoi, siądzie i wyschnie. Wtedy masz gwarancję że bedzie ok.

Z drugiej strony jestem w szoku że nie masz w Krakowie problemu z fachowcami. Ja na ten rok ekipy do elewacji już nie znalazłem, do poddasza dobrzy fachowcy mogą przyjść najwcześniej w październiku:( Ale najprawdopodobniej weźmiemy ekipę która robi wykończeniówke super - widzieliśmy ich robotę bo robią teraz piękny dom blisko naszego ale mogą się umówić od marca 2008:) W każdym razie z fachowcami u nas jest totalnie cienko.

pozdrowionka

U nas też jest różnie, ale jak dobrze poszukać to można znależć. U mnie tynki mogłaby położyć ekipa, która buduje mi dom. Powiedzieli, że bliżej jesieni nie ma sprawy, ale niestety są drodzy (16zł/m2) i prawdopodobnie bedę szukać innej ekipy.

Koleżanka w tej chwili ociepla i tynkuje dom z zewnątrz. Ekipę znalazła prawie z dnia na dzień (26zł/m2). Jeszcze nie wiem czy robota w porządku, ale na pewno zapytam.

Z oknami to ja bym chetnie poczekała. Najlepiej byłoby zrobić instalacje, tynki a potem okna. Ale mam poważne wątpliwości jak długo instalacje byłyby na swoim miejscu jesli nie będzie okien? :-? Sam rozumiesz.... dla złodzieja każdy towar atrakcyjny....

Ja w kwestii tych okien od kotłowni, które są od frontu. Czy u Was też jest tam podniesiona podłoga i automatycznie okna też. Bo u mnie chyba wyszło dokładnie tak jak u Ciebie. Okna rozmijają się z bramą o 30cm. A czy wysokość parteru masz tak jak w projekcie czy coś zmieniałaś?

Góra okien w całym domu jest na jednakowej wysokości i dlatego okna w kotłowni są wyżej niż góra bramy garażowej. Kotłownia jest na poziomie parteru. Jedynie poziom garaż jest obniżony. Wysokość parteru dostosowałam do warunków terenu. Od strony ogrodu wysokość parteru wynosi ok.25 cm od poziomu gruntu a od frontu wynosi ok.50 cm od poziomu gruntu.

Moi budowlancy twierdzą , że dach sie nie zmieni więc nie wiem kto ma rację.

Firma ma dobrą renomę , będą tez robić więżbę, czy mogę im zaufać?.

Ten strop to mi juz spać nie daje. Kierownik budowy nie odbiera telefonu.

Ja twierdzę,że dach może się nie zmieni ale strych i łazienka będą nizsze.

Pomocy!!!!!

Wojtek

Witaj, jeśli wyrównasz wysokość ściany kolankowej to nie ma siły, aby więźba sie zgrała. ten temat przerabiał Piotruś, i musiał rozbierać część wymurowanych scian nad garażem.

Pozdrawiam

No nareszcie znalazłam chwilkę, żeby rozpracować wklejanie zdjęć na forum. No i powiedzmy, że się udałao. To powyżej to zdjęcia z postępów budowy mojego Virgo. Nie wiem tylko dlaczego nie działa ten odnośnik powiększ zdjęcie :evil:

Małgosia, Mariucha podpowiedzcie jak to zrobić, żeby od razu wklejały się takie ładne duże zdjęcia jak u Was.

Witaj, jeśli chodzi o te fotki to musisz wkleić inny link, tam są 3 do wyboru.

Poniżej strona, z której ja korzystam wklejając zdjęcia

http://imageshack.us/

Pozdrawiam

Co do centymetra.

Luk ja tam dzisiaj zaglądałam i ten słup jest tam pokazany jako zupełnie prosty. Na dzień dzisiejszy ustaliłam z murarzem, że leje go tak jak tam jest czyli z tego co pamiętam 48x24. reszta to bedize styropian i tynk. Wydaj mi się, że jest to dobre rozwiązanie bo na pewno wyjdzie taniej niz wylewanie całego krzywego z betonu. Pytam o to bo na zdjęciach u Małgosi widziałam, że lany miała taki krzywy a póżniej czyba obłożony styropianem i otynkowany. A jak to wyglądało u Ciebie?

To mój nowy nick ponieważ wraz ze starym zostałem wywalony z forum przez admina... wdałem się w dyskusję z jakimś wirtualnym tynkarzem:)

U nas dokładnie jest tak jak napisałaś - czyli zrobiliśmy słup o przekroju kwadrata a potem będziemy się martwić jaki kształt mu nadamy.

pozdrowionka