Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Niestety, u mnie papierki na ZUDzie, ale mam nadzieję rozpocząć lipiec-sierpień ( tego roku oczywiście :lol:) . Ekipa wybrana, potrzebna tylko decyzja.

I jak wszystko zgodnie z planem? Start w wakacje? Bardzo chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia z realizacji VIRGO.

U mnie miesiące poszukiwań projektu i dalej nie wiem co wybrać. W Virgo przeszkadzają mi słupy w salonie/jadalni i brak garderoby na piętrze. Poza tym projekt wydaje się ok. Doradźcie coś.

Pozdrowienia.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie miesiące poszukiwań projektu i dalej nie wiem co wybrać. W Virgo przeszkadzają mi słupy w salonie/jadalni i brak garderoby na piętrze.

Też się tak męczyłem. Przejrzałem raz jeszcze wszystkie dostępne projekty gotowe (a jest tego parę tysięcy) i na placu boju zostały EmanuelaII i "dom w Gladiolach" z Archonu. Szalę przeważyło jak zobaczyłęm Manuelę zbudowną koło mnie. Byłem w środku i poczułem się jak u siebie. Wybrałem EmanuelęII, która jest ulepszoną wersją Manueli.

Też się tak męczyłem. Przejrzałem raz jeszcze wszystkie dostępne projekty gotowe (a jest tego parę tysięcy) i na placu boju zostały EmanuelaII i "dom w Gladiolach" z Archonu. Szalę przeważyło jak zobaczyłęm Manuelę zbudowną koło mnie. Byłem w środku i poczułem się jak u siebie. Wybrałem EmanuelęII, która jest ulepszoną wersją Manueli.

Klaus, z nutką zazdrości czytam Twój post (a właściwie już wcześniej w wątku Emanuela II Tadka, Beaty i Wiktorii)... Faktycznie wybór projektu to nie lada wyczyn. Cały czas jestem na rozdrożu pomiędzy Virgo (lub Virgo II), Librą a Emanuelą II. Wszystkie te projekty mają podobną duszę, ale również istotne różnice funkcjonalne. Prawdę mówiąc nie potrafię dokonać wyboru optymalnego z mojego punktu widzenia (nie pomagają nawet kartki z plusami i minusami). Ostatnio coraz częściej myślę też o domu parterowym... im dłużej tym gorzej!

Pozdrowienia.

Niestety, u mnie papierki na ZUDzie, ale mam nadzieję rozpocząć lipiec-sierpień ( tego roku oczywiście :lol:) . Ekipa wybrana, potrzebna tylko decyzja.

I jak wszystko zgodnie z planem? Start w wakacje? Bardzo chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia z realizacji VIRGO.

U mnie miesiące poszukiwań projektu i dalej nie wiem co wybrać. W Virgo przeszkadzają mi słupy w salonie/jadalni i brak garderoby na piętrze. Poza tym projekt wydaje się ok. Doradźcie coś.

Pozdrowienia.

Cześć Panowie, wszystko zgodnie z planem gdyby nie to, że Pani w urzędzie trzyma moje papiery już przez ponad 5 tygodni i nic :evil: :evil:

Ale niestety, muszę sie z nią obchodzić jak z jajkiem i to mnie najbardziej wkurza :cry: :cry:

Ale cały czas mam nadzieję, że w tym miesiącu ruszę. Zacząłem już kupować materiały ( mam na ściany, okna połaciowe), niebawem zamówię więźbę dachową.

Czytam tez posty z budowy Tadka, ale u Was w Poznaniu materiały są drogie.

Thaurus, co ja Ci mogę doradzić, powiem tak jak Ci się nie spieszy to poczekaj, u mnie za 2-3 miechy mozna będzie zobaczyć to wszystko w środku, wtedy swoje wyobrażenie zrewidujesz z rzeczywistością.Mój kolega buduje Librę, jestem u niego 2 razy w tygodniu i wszystkie pokoje są na prawdę OK. Zobaczymy jeszcze jak to bedzie wygladać jak dojdą skosy, ale jak dla mnie są pokoje duże.Możesz obejrzeć fotki z jego budowy są na forum.

Co do fotek z mojej budowy to na chwilę obecną nie mam cyferki, ale jak zdecyduję się na zakup to na pewno umieszczę zdjęcia.

Klaus, cieszę się że już się zdecydowałeś, ogladałem również twojego drugiego faworyta Dom w Gladiolach i też mi się podoba. Domy z Archonu są bardziej tradycyjne jeśli chodzi o wygląd ( wpływa na to głownie zastosowana dachówka i okna), jakby to zmienić to dom wygladałby bardziej nowocześnie.Rozmieszczenie pomieszczeń bardzo dobre, tylko trochę tych metrów więcej niż w Emanueli co niewątpliwie odbije się w kosztach budowy.

Pozdrawiam

Czytam tez posty z budowy Tadka, ale u Was w Poznaniu materiały są drogie.

Mariucho! Naprawdę jest tak drogo? Podaj jakieś konkrety. Rzeczywiście Poznań jest okropny. Jak czytaliśmy dzienniki manuelowiczów to też byliśmy załamani. Zwłaszcza cenami typowych materiałów budowlanych jak cement, beton, bloczki fundamentowe, materiały na strop, itd. Lubimy kupować konkretne rzeczy, typu silka, drzwi, okna, brama garażowa. To ma przynajmniej cenę detaliczną jednakową dla całej Polski i można walczyć o rabaty.

Pozdrawiam

Beata

Cześć :lol:

niestety brak czasu dał mi się ostatni odczuć, nie ma kiedy pisać,

Nasze Virgo stoi już ze stropem, w środku jest naprawdę przestronnie,

zlikwidowalismy sciankę między słupem i ścianą spizarni oraz ścianę między kominkiem a drugim słupem. teraz widać z pokoju kawałek schodów i pokój zrobił sie naprawdę przestronny.

W tym tygodniu chcemy postawic ściankę kolankową i lukarny, w przyszłym drugi wieniec a pod koniec miesiąca wchodzi ekipa od dachów.

A pro po kto w końcu kupił Virgo po się pogubiłam :lol:

Cześć :lol:

niestety brak czasu dał mi się ostatni odczuć, nie ma kiedy pisać,

Nasze Virgo stoi już ze stropem, w środku jest naprawdę przestronnie,

zlikwidowalismy sciankę między słupem i ścianą spizarni oraz ścianę między kominkiem a drugim słupem. teraz widać z pokoju kawałek schodów i pokój zrobił sie naprawdę przestronny.

W tym tygodniu chcemy postawic ściankę kolankową i lukarny, w przyszłym drugi wieniec a pod koniec miesiąca wchodzi ekipa od dachów.

A pro po kto w końcu kupił Virgo po się pogubiłam :lol:

Ebu, tak się cieszę że się w końcu odezwałeś.Ja kupiłem projekt Virgo II i ciagle czekam na pozwolenie :evil: . Ale już bliżej niz dalej :wink:

Czekam również na zdjęcia, chetnie coś bym podejrzał. Powiedz na jaka wysokosć bedziecie robić scianę kolankową, czy zostawiacie 2 okna polaciowe w łazience, jak do tej pory przedstawieją sie koszty budowy, ile poszło stali itd.

A tak wogóle zagladaj tu częściej :o

Pozdrawiam

Mariucho! Naprawdę jest tak drogo? Podaj jakieś konkrety. Rzeczywiście Poznań jest okropny. Jak czytaliśmy dzienniki manuelowiczów to też byliśmy załamani. Zwłaszcza cenami typowych materiałów budowlanych jak cement, beton, bloczki fundamentowe, materiały na strop, itd. Lubimy kupować konkretne rzeczy, typu silka, drzwi, okna, brama garażowa. To ma przynajmniej cenę detaliczną jednakową dla całej Polski i można walczyć o rabaty.

Pozdrawiam

Beata

Na razie mogę powiedzieć na podstawie ofert które posiadam, chociaż przegladacie również posty Idkama ( buduje Librę) i czasami coś wspomni o cenach.

Na chwilę obecną np stal mogę kupić po

fi6 gładka - 1,6 netto/kg=1,95 brutto.

fi8 żebro 1,6 netto/kg

fi10-20 1,45 netto/kg.

Oczywiscie można kupić na 7% Vatu, a najlepiej bez.

Pustaki stropowe do terivy po 3,20 brutto ( z 22% Vatem).

Obecnie na dachówkę podstawową Koramic mozna dostać rabat nawet 40%.

Drewno na daszek też tańsze, za m3 z impregnacją zanurzeniową, transport 100km+ rozładunek 600/netto/m3.

Kupiłem też w bardzo dobrej cenie pustaka Maxa z harasiuk

Max U220 - 1,89 brutto( 22% Vat)

U 220 - 1,7 brutto( 22% Vat).

Z innej cegielni-Markowicz można było jeszcze taniej, ale harasiuki w naszym regionie jest bardziej sprawdzona.

Ale że w waszym regionie jest drożej,nie ma się co dziwić, przecież to jedno z największych miast w Polsce.Pewnie przeglądając wskaźniki ekonomiczne z GUSu, średni dochód, też wygląda to lepiej.

Życzę wytrwałości w budowaniu, czekam na dalszy rozwój wydarzeń z waszym daszkiem.

Pozdrawiam

Mariucha, dzięki za zaproszenie na swoją przyszłą budowę, ale niestety do Ciebie droga nieco za daleka!!! No chyba, że z jakichś powodów znajdę się w okolicy to chętnie skorzystam. Mimo wszystko dzięki.

Ebu, chętnie odwiedziłbym Twoje Radwanice, bo nie ukrywam, że mam do Ciebie bliżej niż do Mariuchy... :wink: Może obejrzenie Virgo on line da jakieś rezultaty i wreszcie się na ten projekt zdecyduję.

Klaus, cieszy mnie, że jesteś tak bardzo przekonany do Emanuelki... ale mnie jakoś ten projekt nie zwala z nóg (bez urazy) mimo, że to "kwintesencja" Virgo, Libry itp. Może spotkanie przy piwku z projektem w ręce, jak to ująłeś, przyniosłoby jakieś rezultaty.

Pozdrawiam.