Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witam. Przegladalem forum dosc dokladnie jednak nie moglem znalesc blizszej informacji na temat szamba :lol: . Jakie macie szamba? U nas ze wzgledu na strukture gleby przydomowa oczyszczalnia nie wchodzi w gre. Wiec chyba pozostaje szambo betonowe szczelne. Moze sa jakies inne rozwiazania? Jakie macie uwagi, moze jakies wyceny?. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Przegladalem forum dosc dokladnie jednak nie moglem znalesc blizszej informacji na temat szamba :lol: . Jakie macie szamba? U nas ze wzgledu na strukture gleby przydomowa oczyszczalnia nie wchodzi w gre. Wiec chyba pozostaje szambo betonowe szczelne. Moze sa jakies inne rozwiazania? Jakie macie uwagi, moze jakies wyceny?. Pozdrawiam.

Witaj, u nas jest szambo szczelne, 2 komorowe, w sumie ponad 12m3, zapłaciłem za to chyba ze 3 tys - nie licząc wykopu i rur.

Pozdrawiam

Mariucha a czy ty juz mieszkasz? Jak czesto musisz zamawiac wywózke " zawartosci"?

Niestety, jeszcze nie mieszkamy, ale mamy nadzieję że nastąpi to gdzieś na koniec października.Co do wywózki to zależy ile masz np. dzieci, u nas jest razem 4 osoby . Zobaczymy jak to wyjdzie.

Mam 2 oddzielne zbiorniki, do 1 w lecie będę wsypywał bakterie i podlewał ogródek, ktoś mi doradził że to jest całkiem niezły patent, zobaczymy.

Pozdrawiam

Małgosia pytanie do Ciebie... w którym miejscu umieściłaś okno w suszarni.

Ja myślałam o bocznej stronie garażu na samym środku, ale ze względu na to, że u mnie pomieszczenie suszarni bedzie podzielone na pół to okno wyszłoby naścianie a jeśliby przesunąć już ściany to w samym rogu pomieszczenia. Myślę równiwż o stronie frontowej i zlicowaniu go z oknami łazienki (to rozwiązanie bardziej mi pasuje ) a jak jest u Ciebie? :wink:

masz jakąś fotkę... :lol:

a co myślicie o tym, żeby trochę zmniejszyć wysokość okien w garażu? :-? np 90 zamiast 120

Mariucha a czy ty juz mieszkasz? Jak czesto musisz zamawiac wywózke " zawartosci"?

Niestety, jeszcze nie mieszkamy, ale mamy nadzieję że nastąpi to gdzieś na koniec października.Co do wywózki to zależy ile masz np. dzieci, u nas jest razem 4 osoby . Zobaczymy jak to wyjdzie.

Mam 2 oddzielne zbiorniki, do 1 w lecie będę wsypywał bakterie i podlewał ogródek, ktoś mi doradził że to jest całkiem niezły patent, zobaczymy.

Pozdrawiam

Twoje szambo jest raczej duze, 12 m3 to sporo. A z tej komory z powiedzmy "woda gospodarcza" wode bedziesz wypompowywal? Jakas pompe na stale tam zamontowales? Ciekawe jak to z walorami zapachowymi? Ale patent ciekawy nie powiem.

Pozdrowienia

Małgosia pytanie do Ciebie... w którym miejscu umieściłaś okno w suszarni.

Ja myślałam o bocznej stronie garażu na samym środku, ale ze względu na to, że u mnie pomieszczenie suszarni bedzie podzielone na pół to okno wyszłoby naścianie a jeśliby przesunąć już ściany to w samym rogu pomieszczenia. Myślę równiwż o stronie frontowej i zlicowaniu go z oknami łazienki (to rozwiązanie bardziej mi pasuje ) a jak jest u Ciebie? :wink:

masz jakąś fotkę... :lol:

a co myślicie o tym, żeby trochę zmniejszyć wysokość okien w garażu? :-? np 90 zamiast 120

U nas okno jest na środku na bocznej ścianie. Jeśli planujesz zrobić 2 pomieszczenia to może zrób dwa okna, każde w jednej części. Ścianko-dach od frontu jest dość mały. Jak dam radę to pstryknę zdjęcia.

My w garażu nie mamy niestety okien, bo jesteśmy przysunięci 3m do sąsiada (sąsiad wyrazil zgodę na okna ale urzad nie). Mamy luksfery 120 cm.

U nas dziś kładą klepkę.

Pozdrowienia,

Małgosia dzieki za odpowiedź.

U mnie juz klamka zapadła i też mam na środku bocznej połaci garażu. Od frontu nie było szans.

mam jeszcze do was pytanie odnośnie rynien. chodzi przede wszystkim o układ rynien spustowych. postanowiłam przenieść rurę spustową, która jest od frontu między garażem a domem do narożnika garażu.

A jak to jest w waszych domkach? zmienialiście układ czy nie?

czy ma ktoś zdjęcie rynien spustowych z wykuszy bo tam jest w projekcie rura spustowa do połaci :o , macie tam wogóle coś czy tylko rynnę bo tak jak patrzę na wasze zdjecia to nie widać w tym miejscu żadnych spustów. jesli ktos mógłby zamieścic fotke lub poprostu napisać to będę wdzięczna. :lol:

podobne rozwiązanie jest w planie w narozniku za garażem, ale tam widzę, że chyba wszyscy przesunęli ten spust i jest normalny długi do ziemi

pozdrawiam i przepraszam, że tak przynudzam.

marzę juz, żeby skończyli ten dach :roll:

Witaj, u nas jest szambo szczelne, 2 komorowe, w sumie ponad 12m3, zapłaciłem za to chyba ze 3 tys - nie licząc wykopu i rur.

Pozdrawiam

A możesz dać namiar na firmę od szamba, czy jest to jakaś miejscowa firma czy dowożą po Polsce.

Dzis na naszej budowie spore zmiany, przyjechala dachowka :D . Robotnicy od dachu tez sa juz wolni, wiec od jutra zaczynamy ostatnia faze budowy tego roku!!!.

Sorki ze caly czas sie dopytuje o koszty, ale jestesmy na etapie analizowania wydatow wykonczenia i brakuje mi jeszcze 2 pozycji ktorych nie znalazlem na forum. A mianowicie:

- srednie ceny metra2 elewacji material + robocizna ( a propos ile wam wyszlo metrow)

- instalacja C.O ( piec+grzejniki+czesciowa podlogowka+robocizna)

Przygotowalem arkusz excella ktory moze innym pomoc policzyc w przyblizeniu koszty. Jak skoncze wrzuce link. Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

A możesz dać namiar na firmę od szamba, czy jest to jakaś miejscowa firma czy dowożą po Polsce.

Witam, jeśli chodzi o to skąd brałem to spod Radomia, poniżej link

http://jesbet.pl/oferta.htm

z tego co wiem to wożą po całej Polsce.

Co do pojemności to 12 m3 nie jest to dużo, ponieważ jest to brutto, czyli pod sam dekiel, a wiadomo że niżej wchodzi rura,. czyli efektywnie będzie z 10m3.

jeśli chodzi o wodę przystosowana przez bakterie to wg opini mojej znajomej nie śmierdzi, jest przezroczysta i nadaje się do podlewania ogródka, można powiedzieć z nawozem :wink:

Pozdrawiam

Kochani

co z Wami spadliśmy na 3 stronę!!!

jak tam Wasze postępy w pracach budowlanych?

u mnie dasze już przykryty folią, obróbki zrobione dzisiaj kręcą sie rynny no i wpadli murarze podokańczać jaskółki ścianki działowe i komin :wink:

Witaj, u nas zaczęli kłaść parkiet, ale jeszcze glazura nieskończona :cry:

mamy nadzieję, że do końca przyszłego tygodnia glazurnicy się wyniosą, kończą również kominek.

Kuchnia tez przyjechała i czeka na montaż.

W weekend wkleję jakieś aktualne fotki

Pozdrawiam

Kochani

co z Wami spadliśmy na 3 stronę!!!

jak tam Wasze postępy w pracach budowlanych?

u mnie dasze już przykryty folią, obróbki zrobione dzisiaj kręcą sie rynny no i wpadli murarze podokańczać jaskółki ścianki działowe i komin :wink:

Hej,

wykończenie jest wykańczające. U nas podobnie jak u Maria klepka ułożona, za ponad tydzień cyklinowanie i lakierowanie, ale też jeszcze nie wszędzie mamy terakotę i glazurę. Górną łazienkę na razie odpuściliśmy. Jutro skończą robić schody, w przyszłym tygodniu barierki i drzwi wewnętrzne.

Meble kuchenne zaczną się dopiero robić.

Chcemy wprowadzić się na poczatku listopada - nadal optymizm nas nie opuszcza.

Najgorszy problem mamy z gazem, instalacje od lipca gotowe i od lipca wszystko leży w geodezji... koszmar.

Pozdrowienia,

Witam wszystkich Virgoviczów :) Wraz z mężem staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami tego projektu (wersja pierwotna z pojedyńczym garażem, lustrzane odbicie). Budowa ma zamiar ruszyć na wiosnę 2008r. Z wielkim zainteresowaniem śledzę forum, a zwłaszcza zdjęcia. Bo to jednak co innego wpatrywać się w rysunek, a zobaczyć w rzeczywistości. Dlatego mam wielką prośbę - jeśli możecie umieszczajcie fotki, zwłaszcza wnętrz :) Są bardzo przydatne, a szczególnie dla początkujących.

Pozdrawiam wszystkich Virgowiczów i z niecierpliwością oczekuję na zdjęcia...

Czesc *MAGDA, Zdjecia naszego domku masz w moim podpisie, niestety nie doszlismy jeszcze do etapu wnetrz :cry: Ale powoli juz zaczynamy dach wiec jakos to leci. Nie martw sie :) Malgorzata&Bogdan na jakie schody sie zdecydowaliscie? Jesli macie jakas stronke to poprosze:) Czy zmniejszaliscie wymiar otworu czy tez pozostal bez zmian? My staramy sie odwrocic schody tak by bylo wiecej mniejsca w jadalni czyli tak jakby odbicie lustrzane. Nie wiem czy bedzie to dobrze wygladac poniewaz na gorze wychodzimy blisko okien polaciowych. Co wy na to?

Malgorzata&Bogdan na jakie schody sie zdecydowaliscie? Jesli macie jakas stronke to poprosze:) Czy zmniejszaliscie wymiar otworu czy tez pozostal bez zmian? My staramy sie odwrocic schody tak by bylo wiecej mniejsca w jadalni czyli tak jakby odbicie lustrzane. Nie wiem czy bedzie to dobrze wygladac poniewaz na gorze wychodzimy blisko okien polaciowych. Co wy na to?

Nie poradzimy niestety, bo budujecie VIRGO II a my VIRGO I, u nas schody są zamknięte w "klatce schodowej" - 8 stopni, podest, 8 stopni. Na podłodze mamy parkiet bukowy i schody zrobiliśmy też bukowe - tzn. same trepy, a ta część pionowa schodów, to się nazywa chyba podstopnie będzie z gresu.

Nasze zdjęcia są też w podpisie. Obiecuję, obiecuję... że zrobie nowe, ale ciągle nie wychodzi :oops: Ale postaram się.

*MAGDA, witamy w gronie Virgowiczów. My zrobiliśmy trochę zmian w VIRGO pierwotnym, ale było o tym wcześniej na forum. Jedyną rzecz jaką bym jeszcze zmieniła to kuchnia - poszerzyłabym ją o metr. U nas to musztarda po obiedzie, ale Wy się nad tym spokojnie zastanówcie.

Pozdrowionka,

Wtajcie

*Magda U mnie też buduje się Virgo a zmian było o..............gromnie dużo, tak że kierownik polecił zrobić proojekt zamienny. Oczywiście zdjęcia są, ale muszę znaleźć chwilkę, żeby je powklejać.

Na razie muszę zdecydować sie na tyn elewacyjny..., nie nie jeszcze nie ocieplam, ale upadła wersja klinkierowego komina na rzecz tynkowanego w kolorze elewacji. No i chciał nie chciał muszę wybrać tynk na dom.

Możecie coś polecić :lol: bo ja jestem w tym temacie zielona :cry: