luk__25 14.01.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam. Proszę o radę , jak rozwiązaliście problem dojscia do kominów na dachu bo nie widać u Was stopni kominiarskich tak jak w projekcie. WojtekA ja nie mam w ogóle, tzn nie mam wyłazu ani stopni kominiarskich. Rozmawialem z kominiarzem i moim kierownikiem i obydwaj stwierdzii, że nie są potrzebne. Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbaginski 14.01.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Nie wiem czy to ma znaczenie ale my mamy virgo2 i myślę, że przez okno w łazience można dostać się do kominów. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.01.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Tak - dokładnie, przez okna dachowe można spokojnie wyjść na dach i dostać się do komina. Ewentualnie nie ma problemu z wyjściem przez balkon, tak twierdzi kominiarz. Wyłazy i stopnie są zalecane na bardziej strome dachy a po naszych to podobno gonić się można;) Więc zbędny wydatek. W hiper najgorszym przypadku to mominiarz niech przyjedzie z drabiną i po sprawie. wbaginski, a masz może przeliczoną powierzchnię elewacji zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 14.01.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie? Fizycznie na dachu kominy są dwa jeden to tylko wentylacja a drugi to kominek i kocioł (dwa kanały spalinowe i dwa wentylacyjne) Pisałam, że moje virgo w środku przeszło rewolucje, więc i piec i kominek mam w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 14.01.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam. Proszę o radę , jak rozwiązaliście problem dojscia do kominów na dachu bo nie widać u Was stopni kominiarskich tak jak w projekcie. Wojtek Ja też zrezygnowałem z ławek i stopni kominiarskich ale za to dodałem dwa włazy dachowe. Jeden właz jest zwykły a drugi tzw termiczny bo daje się go do pomieszczeń ogrzewanych, w pomieszczeniu nad garażem będzie też dodatkowym oknem, a układ belek też dobrze pozwala stanąć i sięgnąć do komina. http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.01.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie? Fizycznie na dachu kominy są dwa jeden to tylko wentylacja a drugi to kominek i kocioł (dwa kanały spalinowe i dwa wentylacyjne) Pisałam, że moje virgo w środku przeszło rewolucje, więc i piec i kominek mam w innym miejscu. A te kominy to jakie masz? Jakieś systemowe może? piotr, ile naliczyłeś m2 elewacji w swoim domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 14.01.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 [Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie? Fizycznie na dachu kominy są dwa jeden to tylko wentylacja a drugi to kominek i kocioł (dwa kanały spalinowe i dwa wentylacyjne) Pisałam, że moje virgo w środku przeszło rewolucje, więc i piec i kominek mam w innym miejscu. A te kominy to jakie masz? Jakieś systemowe może? piotr, ile naliczyłeś m2 elewacji w swoim domu? Ja jeszcze nie przymieżam sie do elewacji więc nie robiłem pomiarów. Ale z tego co obserwuję teraz jest bardzo dobry okres do kupienia styropianu (tylko narazie brak funduszy). Moje kominy to zwykła cegła do dachu a na zewnatrz klinkier. http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 14.01.2008 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Ja właśnie zamówiłem styropian, z odbiorem za 3-4 miesiace. Austrotherm po 120zł.Narazie mam mętlik w głowie ws tynków... napewno będzie akrylowy ale jaka firma - nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.01.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 [ A te kominy to jakie masz? Jakieś systemowe może? tam gdzie kocioł i kominek mam schidel rondo plus i wentylacja też z schidla. a ten drugi wentylacyjny to zwykła ceramika. Oba kominy są ocieplone i otynkowane tynkiem tak jak będzie elewacja. Jak znajde jakąś fotke to załączę. a gdzie kupiłeś ten Austrotherm po 120zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.01.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 [ piotr, ile naliczyłeś m2 elewacji w swoim domu? Luk przeciez policzenie tego nie jest takie trudne. Wystaczy przemierzyc kilka ścian i balkony odjąć od tego okna (już masz to na pewno wiesz ile jest m2), drzwi i bramę garażową. Ja tak będę liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 15.01.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Edit, do kotła i kominka masz rondo plus? A jaki będziesz mieć kocioł? Elewacje przeliczałem, wyszło mi cosik koło 200m ale wiem, że wykonawcy zamawiają styropian na 220-230m2 i tak myślę, gdzie to wchodzi wszystko. Styropian zamówiłem u nas w tarnowie. Chcesz namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 15.01.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Edit, do kotła i kominka masz rondo plus? A jaki będziesz mieć kocioł? Elewacje przeliczałem, wyszło mi cosik koło 200m ale wiem, że wykonawcy zamawiają styropian na 220-230m2 i tak myślę, gdzie to wchodzi wszystko. Styropian zamówiłem u nas w tarnowie. Chcesz namiar? namiar oczywiście dawaj A czemu sie tak dziwisz? Jak kupowałam to w planach miałam kocioł na paliwo stałe z podajnikiem. Więc polecono mi kupic rondo plus (nadaje sie do wszystkich rodzajów paliw). Kupiony mam taki duży pustak kombi z dwoma kanałami 20x20 (chyba). Teraz zdecydowaliśmy, że jednak bedzie kocioł gazowy, ale jeszcze nie wiem czy z otwartą czy zamkniętą komorą spalania. Na 100% nie będzie to jednak kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 15.01.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A odnosnie mocy pieca. Wg projektu zapotrzebowanie na cieplo to 12,4 kW + ok 1 kW na CWU. Czyli wychodzi ze piec w granicach 16-20 kW powienien wystarczyc. Moj instalator przeliczyl i powiedzial ze najlepszy jest 25kW tak by piec pracowal z "zapasem". My budujemy Virgo II z podwojnym grazem. Co sadzicie o mocy 25 kW czy to nie jest za duzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 15.01.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 [ A te kominy to jakie masz? Jakieś systemowe może? tam gdzie kocioł i kominek mam schidel rondo plus i wentylacja też z schidla. a ten drugi wentylacyjny to zwykła ceramika. Oba kominy są ocieplone i otynkowane tynkiem tak jak będzie elewacja. Jak znajde jakąś fotke to załączę. a gdzie kupiłeś ten Austrotherm po 120zł? Jeżeli chodzi o ceny narazie obserwuję i do tej pory EPS 70 był po 109 zł Magbud a dzisiaj zaglądam i jest już po 118zł nie wiem czy to w związku z ociepleniem na zewnątrz i zaczynają się już podwyżki, musisz uważać żeby nie przegapić dobrej ceny. Ja chcę zamówić kompleksowo ( ale pod koniec tego roku)styropian EPS 100 na podłogę, EPS 70 na elewację oraz wełnę do ocieplenia dachu ROCKWOOL TOPROCK 15cm oraz ROCKWOOL SUPERROCK 5cm najlepiej w jednej( chodzi o możliwy większy rabat oraz ransport) firmie do tej pory obserwuję ceny ze strony poniżej może Cię Luk zainteresuje mają cały system do ociepleń. http://www.allegro.pl/item295720999_styropian_eps_70_magbud_transport_caly_kraj_.html http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 15.01.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witajcie,a więc tak, jeżeli chodzi o piece kondensacyjne to do Virgo2 optymalny jest o mocy 21kW a nie 24kW - wbrew pozorom. Odbyłem długi i wyczerpujący wykład na ten temat w Vissmannie a później to samo potwierdził mój hydraulik. Nie wiem jak to jest w przypadku innych kotłów. Telefon do małej hurtowni Budpol, 146743124. Mają tam tak jak pisałem Austrotherma Fasada 040 za 120zł/m3 (10cm), oraz będe w przyszłości kupował tam system Greinplasta akryl, od cen detalicznych producenta dają 28% upustu, w Tarnowie najlepsza cena. Piotr, zorientuj się w parametrach styropianów (współczynnik przew. ciepła, łamliwość itd), też dopiero niedawno ktoś mnie uświadomił, że styropian to wszystko i to samo wbrew pozorom. Gdy zacząłem rozmawiać z wykonawcami elewacji, wielu z nich opowiadało o płytach styropianowych z nierównoległymi krawędziami. Podobno układanie tego to koszmar. Niestety, na wylewki do siebie kupowałem nieświadomy tego jakiś badziew płacąc jak za firmowy.Fajna stronka http://www.icmarket.plZarezerwowałem ekipe do elewacji, jeszcze tylko zastanawiamy się czy robić od razu w czerwcu wszystko czy tylko ocieplić ściany styropianem i klejem a za rok, dwa rzucić kolor. Cena 30zł/m2 oraz bonie 25zł/mb. Podbitka plastik coś ok 50złm2 tylko nie wiem czy z robotą czy sam materiał.My będziemy do komina Schidel Quadro wpinać kondensacyjny, podobno nie nadaje się ten komin do niskotemperaturowych pieców, ale znajomy ma już 3 rok taki układ i jest wszystko ok.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANEK WYSZKóW 15.01.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Widzę że szukacie taniej wełny i styropianu , mogę wam polecić firmę z super cenami , dowożą cały kraj , przykładowe ceny wełna ISOVER 15 - 18,4styropian SWISSPOR - 108 OTO LINK NA AUKCJE - http://www.allegro.pl/item296189901_isover_welna_mineralna_uni_mata_150cala_polska.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 15.01.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 ZA http://www.icmarket.pl WIDZE ZE CENU MATERIALOW OSTRO W GORE..... DOBRZE ZE TO JUZ ETAP WYKONCZENIA U NAS..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 18.01.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Edit, jak tam robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 18.01.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 no na razie marnie myslalam, że w tym tygodniu bedzie juz po wylewkach a tu nic z tego. W tamta sobotę rozkuli mi jeszcze chudziak przy dopowietrzeniu do kominka i trzeba było zalać to i jeszcze dziurę przy przyłączu wody w garażu. No i teraz to musi troche wyschnąć, żeby na to położyc papę. A schnie strasznie marnie... mam jeszcze jedna dziurę w garazu do odwodnienia liniowego (jest dziura bo Panowie wylewając chudziak nie zatkali rury kanalizacyjnej i nalało sie tam betonu. Więc trzeba było rozkuć i odciąć kawałek zalany betonem. Kupiłam odwodnienie liniowe z syfonem na allegro. Mam nadzieję, że dojdzie dzisiaj i przypasuje to w końcu. Tylko znowu jak zaleje ten syfon w chudziaku to znowu bedzie musiało schnąć... A może nie jest to takie ważne, żeby to zalewać może to poprostu zasypać i zostawić? no sama nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 19.01.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Mam takie pytanie w Naszych projektach okna polaciowe sa wymiaru 78x160. Czy moze zmienialiscie na 78x140? Z moich wyliczen wynika ze pomieszczenia beda tak samo ( dobrze ) doswietlone, tylko zastanawiam sie czy nie beda zle wygladaly na dachu. Jesli macie jakies fotki lub opinie to poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts