Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Witam. Proszę o radę , jak rozwiązaliście problem dojscia do kominów na dachu bo nie widać u Was stopni kominiarskich tak jak w projekcie.

Wojtek

A ja nie mam w ogóle, tzn nie mam wyłazu ani stopni kominiarskich. Rozmawialem z kominiarzem i moim kierownikiem i obydwaj stwierdzii, że nie są potrzebne.

Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie?

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak - dokładnie, przez okna dachowe można spokojnie wyjść na dach i dostać się do komina. Ewentualnie nie ma problemu z wyjściem przez balkon, tak twierdzi kominiarz. Wyłazy i stopnie są zalecane na bardziej strome dachy a po naszych to podobno gonić się można;) Więc zbędny wydatek. W hiper najgorszym przypadku to mominiarz niech przyjedzie z drabiną i po sprawie.

wbaginski, a masz może przeliczoną powierzchnię elewacji zewnętrznej?

[Edit, jak to masz jeden komin??? Kominek i kocioł na jednym kominie?

Fizycznie na dachu kominy są dwa jeden to tylko wentylacja a drugi to kominek i kocioł (dwa kanały spalinowe i dwa wentylacyjne)

Pisałam, że moje virgo w środku przeszło rewolucje, więc i piec i kominek mam w innym miejscu.

Witam. Proszę o radę , jak rozwiązaliście problem dojscia do kominów na dachu bo nie widać u Was stopni kominiarskich tak jak w projekcie.

Wojtek

Ja też zrezygnowałem z ławek i stopni kominiarskich ale za to dodałem dwa włazy dachowe. Jeden właz jest zwykły a drugi tzw termiczny bo daje się go do pomieszczeń ogrzewanych, w pomieszczeniu nad garażem będzie też dodatkowym oknem, a układ belek też dobrze pozwala stanąć i sięgnąć do komina.

http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x

Fizycznie na dachu kominy są dwa jeden to tylko wentylacja a drugi to kominek i kocioł (dwa kanały spalinowe i dwa wentylacyjne)

Pisałam, że moje virgo w środku przeszło rewolucje, więc i piec i kominek mam w innym miejscu.

A te kominy to jakie masz? Jakieś systemowe może?

piotr, ile naliczyłeś m2 elewacji w swoim domu?

piotr, ile naliczyłeś m2 elewacji w swoim domu?

Ja jeszcze nie przymieżam sie do elewacji więc nie robiłem pomiarów. Ale z tego co obserwuję teraz jest bardzo dobry okres do kupienia styropianu (tylko narazie brak funduszy).

Moje kominy to zwykła cegła do dachu a na zewnatrz klinkier.

[

tam gdzie kocioł i kominek mam schidel rondo plus i wentylacja też z schidla. a ten drugi wentylacyjny to zwykła ceramika. Oba kominy są ocieplone i otynkowane tynkiem tak jak będzie elewacja. Jak znajde jakąś fotke to załączę.

a gdzie kupiłeś ten Austrotherm po 120zł?

Edit, do kotła i kominka masz rondo plus? A jaki będziesz mieć kocioł?

Elewacje przeliczałem, wyszło mi cosik koło 200m ale wiem, że wykonawcy zamawiają styropian na 220-230m2 i tak myślę, gdzie to wchodzi wszystko.

Styropian zamówiłem u nas w tarnowie. Chcesz namiar?:)

namiar oczywiście dawaj :wink:

A czemu sie tak dziwisz? :D

Jak kupowałam to w planach miałam kocioł na paliwo stałe z podajnikiem. Więc polecono mi kupic rondo plus (nadaje sie do wszystkich rodzajów paliw). Kupiony mam taki duży pustak kombi z dwoma kanałami 20x20 (chyba). Teraz zdecydowaliśmy, że jednak bedzie kocioł gazowy, ale jeszcze nie wiem czy z otwartą czy zamkniętą komorą spalania. Na 100% nie będzie to jednak kondensat.

:wink:

A odnosnie mocy pieca. Wg projektu zapotrzebowanie na cieplo to 12,4 kW + ok 1 kW na CWU. Czyli wychodzi ze piec w granicach 16-20 kW powienien wystarczyc. Moj instalator przeliczyl i powiedzial ze najlepszy jest 25kW tak by piec pracowal z "zapasem". My budujemy Virgo II z podwojnym grazem. Co sadzicie o mocy 25 kW czy to nie jest za duzo??

[

tam gdzie kocioł i kominek mam schidel rondo plus i wentylacja też z schidla. a ten drugi wentylacyjny to zwykła ceramika. Oba kominy są ocieplone i otynkowane tynkiem tak jak będzie elewacja. Jak znajde jakąś fotke to załączę.

a gdzie kupiłeś ten Austrotherm po 120zł?

Jeżeli chodzi o ceny narazie obserwuję i do tej pory EPS 70 był po 109 zł

Magbud a dzisiaj zaglądam i jest już po 118zł nie wiem czy to w związku z ociepleniem na zewnątrz i zaczynają się już podwyżki, musisz uważać żeby nie przegapić dobrej ceny. Ja chcę zamówić kompleksowo ( ale pod koniec tego roku)styropian EPS 100 na podłogę, EPS 70 na elewację oraz wełnę do ocieplenia dachu ROCKWOOL TOPROCK 15cm oraz ROCKWOOL SUPERROCK 5cm najlepiej w jednej( chodzi o możliwy większy rabat oraz ransport) firmie do tej pory obserwuję ceny ze strony poniżej może Cię Luk zainteresuje mają cały system do ociepleń.

http://www.allegro.pl/item295720999_styropian_eps_70_magbud_transport_caly_kraj_.html

Witajcie,

a więc tak, jeżeli chodzi o piece kondensacyjne to do Virgo2 optymalny jest o mocy 21kW a nie 24kW - wbrew pozorom.

Odbyłem długi i wyczerpujący wykład na ten temat w Vissmannie a później to samo potwierdził mój hydraulik. Nie wiem jak to jest w przypadku innych kotłów.

Telefon do małej hurtowni Budpol, 146743124. Mają tam tak jak pisałem Austrotherma Fasada 040 za 120zł/m3 (10cm), oraz będe w przyszłości kupował tam system Greinplasta akryl, od cen detalicznych producenta dają 28% upustu, w Tarnowie najlepsza cena.

Piotr, zorientuj się w parametrach styropianów (współczynnik przew. ciepła, łamliwość itd), też dopiero niedawno ktoś mnie uświadomił, że styropian to wszystko i to samo wbrew pozorom. Gdy zacząłem rozmawiać z wykonawcami elewacji, wielu z nich opowiadało o płytach styropianowych z nierównoległymi krawędziami. Podobno układanie tego to koszmar. Niestety, na wylewki do siebie kupowałem nieświadomy tego jakiś badziew płacąc jak za firmowy.

Fajna stronka http://www.icmarket.pl

Zarezerwowałem ekipe do elewacji, jeszcze tylko zastanawiamy się czy robić od razu w czerwcu wszystko czy tylko ocieplić ściany styropianem i klejem a za rok, dwa rzucić kolor. Cena 30zł/m2 oraz bonie 25zł/mb. Podbitka plastik coś ok 50złm2 tylko nie wiem czy z robotą czy sam materiał.

My będziemy do komina Schidel Quadro wpinać kondensacyjny, podobno nie nadaje się ten komin do niskotemperaturowych pieców, ale znajomy ma już 3 rok taki układ i jest wszystko ok.

pozdrowienia

Widzę że szukacie taniej wełny i styropianu , mogę wam polecić firmę z super cenami , dowożą cały kraj , przykładowe ceny

wełna ISOVER 15 - 18,4

styropian SWISSPOR - 108

OTO LINK NA AUKCJE - http://www.allegro.pl/item296189901_isover_welna_mineralna_uni_mata_150cala_polska.html

no na razie marnie :(

myslalam, że w tym tygodniu bedzie juz po wylewkach a tu nic z tego. W tamta sobotę rozkuli mi jeszcze chudziak przy dopowietrzeniu do kominka i trzeba było zalać to i jeszcze dziurę przy przyłączu wody w garażu. No i teraz to musi troche wyschnąć, żeby na to położyc papę. A schnie strasznie marnie... :-?

mam jeszcze jedna dziurę w garazu do odwodnienia liniowego (jest dziura bo Panowie wylewając chudziak nie zatkali rury kanalizacyjnej i nalało sie tam betonu. Więc trzeba było rozkuć i odciąć kawałek zalany betonem.

Kupiłam odwodnienie liniowe z syfonem na allegro. Mam nadzieję, że dojdzie dzisiaj i przypasuje to w końcu. Tylko znowu jak zaleje ten syfon w chudziaku to znowu bedzie musiało schnąć... :( A może nie jest to takie ważne, żeby to zalewać :o może to poprostu zasypać i zostawić? no sama nie wiem