piotr_k4 14.02.2008 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 witam was !!!!! czy moze mi ktoś powiedzieć ile mniej wiecej ile trzeba krokwi i jak długie i ile metrów desek na ten dach /?? Zajżyj do projektu tam masz całe zestawienie więźby, w naszym przypadku tartak w którym zamawiałem drewno kładł też tą więźbę i nie było większych problemów. Jakieś dwa miesięce wcześniej robili taki sam dach i na podstawie tych doświadczeń u mnie wprowadzili parę zmian w ilości drewna doszło około 1,5m3 ( zwiększyli przekroje krokwi ale z paru zrezygnowali generalnie chodziło o te krótkie w narożnikach) ale jestem zadowolony. Moim zdaniem wyjdzie troszkę więcej niż podaje projekt w naszym przypadku samej dachówki było około 300m2 ale dużo jest odpadu ( dach kopertowy)więc trzeba liczyć jakieś 285 - 290m2 bez powiększania dachu. Co masz na myśli pytając o ilość desek bo w naszym przypadku była nabitka na którą poszło około 70m2(pas szerokości około 1m dookoła) boazerii i rzeźbione końcówki krokwi ( zajżyj do katalogu ze zdjęciami). http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 15.02.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 oto włąśnie chodzi że ja jestem w trakcie rysowania projektu a mam las i chce ściac drzewo i zawieść do przetarcia a nie wiem na jaką długość ciać krokwie (czyli jak długie potrzebne?) i ile metrów potrzeba i na jaki wymiar ciać ?? czyli wymiar krokwi , opaski , jetek i desek . dzieki za odpowiedz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 18.02.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Ależ tu cisza zapadła... Jak tam u Was prace budowlane? Luk co nowego pojawiło sie u Ciebie? jestes na najbardziej interesującym mnie etapie, więc jak masz jakies nowe fotki to wrzucaj. Ja na razie czekam okna, drzwi i bramę. Montaz jeszcze w tym miesiącu. W tym tygodniu chciałam jescze zakupic kominek. Na 99% bedzie to Lechma 19kw z płaszczem wodnym. Obudowa juz tez zaplanowana muszę sie tylko zdecydować na wykonawcę. Nadal mam zgryzotę co do koloru parapetów. Będą drewniane, robic ma wykonawca drzwi zewnetrznych. Czeka tylko na info o kolorze i wymiarach, ala ja dalej sie zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 18.02.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam!!!!u nas prace na budowie posuwają się do przodu.Instalacja elektryczna zakończona,łącznie z antenówką ,został tylko alarm.W czwartek kupiliśmy cały osrzęt alarmu,w sklepie zostawiliśmy 1500zł.Masakra jakie ceny tego wszystkiego.Budowa to studnia bez dna.Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 18.02.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witajcie, u nas nic się nie dzieje. Czekamy na montaż drzwi wejściowych. Natomiast z resztą prac też musimy czekać do wiosny aż ekipa łaskawie wróci. Elewacja dopiero w czerwcu, wcześniej zrobimy jeszcze studnie i kilka prac ziemnych.Narazie wszystkich nas dopadła grypa żołądkowa i leczymy się.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 18.02.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Luk_25 życzę szybkiego powrotu do zdrówka!!!my murarzy na wylewki mamy zamówionych na marca,ale znając terminy majstrów to przeciągnie się pewnie do kwietnia.Jak macie rozplanowane schody wewnątrz?chcę na ściance przy schodach wykuć witrynki i teraz są one zależne od usytuowania schodków.Luk_25 jakie będziecie mieć drzwi?jednoskrzydłowe?my tak,choć chciałam dwu,ale zgapiłam się i zanim powiedziałam to było wymurowane.Dziś odebraliśmy dodatkowe okno-będzie wykute w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 18.02.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 oto włąśnie chodzi że ja jestem w trakcie rysowania projektu a mam las i chce ściac drzewo i zawieść do przetarcia a nie wiem na jaką długość ciać krokwie (czyli jak długie potrzebne?) i ile metrów potrzeba i na jaki wymiar ciać ?? czyli wymiar krokwi , opaski , jetek i desek . dzieki za odpowiedz pozdro :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbaginski 18.02.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Witam wszystkich.Chciałbym się dowiedzieć ile mam szykować na instalację elektryczną tzn. na materiał i elektryka. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.02.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam wszystkich.Chciałbym się dowiedzieć ile mam szykować na instalację elektryczną tzn. na materiał i elektryka. Wojtek ja Ci moge tylko powiedzieć, że za materiał dałam 1700 zł (skrzynki na razie puste więc trzeba doliczyć ich wyposażenie), a robota to wykonanie własne czyli mój małż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.02.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witajcie, u nas nic się nie dzieje. Czekamy na montaż drzwi wejściowych. Natomiast z resztą prac też musimy czekać do wiosny aż ekipa łaskawie wróci. Elewacja dopiero w czerwcu, wcześniej zrobimy jeszcze studnie i kilka prac ziemnych. Narazie wszystkich nas dopadła grypa żołądkowa i leczymy się. pozdrawiam Duzo zdrówka dla całej Waszej rodzinki i szybkiego powrotu do zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 19.02.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Dzięki dzięki:) wracamy do zdrowia, jutro już do pracy trzeba iść. Edit, ile wydałaś na materiały instalacji elektrycznej???? 1700zł? No niemożliwe bo same przewody więcej kosztują... mnie stan surowy instalacji elektrycznej kosztował ponad 4000tys plus 2500 robota. To tylko przewody, puszki, peszle, inst. tv, domofony itd,. Do tej pory na elektrykę poszło już cosik koło 10tys, doszedł przyłącz od ogrodzenia do domu, skrzynki, wszelkie różnicówki itp. Powoli zabieram się za kupowanie płytek, zaczynam od garażu bo najtańsze i najłatwiejszy wybór pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.02.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Dzięki dzięki:) wracamy do zdrowia, jutro już do pracy trzeba iść. Edit, ile wydałaś na materiały instalacji elektrycznej???? 1700zł? No niemożliwe bo same przewody więcej kosztują... mnie stan surowy instalacji elektrycznej kosztował ponad 4000tys plus 2500 robota. To tylko przewody, puszki, peszle, inst. tv, domofony itd,. Do tej pory na elektrykę poszło już cosik koło 10tys, doszedł przyłącz od ogrodzenia do domu, skrzynki, wszelkie różnicówki itp. Powoli zabieram się za kupowanie płytek, zaczynam od garażu bo najtańsze i najłatwiejszy wybór pozdrawiam no może sie troszke pomyliłam bo zapomniałam, że dokupowałm troche peszla i kabel antenowy wiec może 1800zł. Ta cena obejmuje peszle, wszelakie kable i przewody jakie mam w domu (prądowe, internet, antena, alarm) wszystkie puszki, dwie rozdzielnie (bez wyposażenia), kable do domofonu, bramy, oczka i altanki. Przyłącz od słupa do domu został wstepnie wyceniony na 2000 zł (okolo 30m plus skrzynka na słupie), ale przy naszym udziale (kopanie, układanie kabla zasypywanie) troche sie zmniejszy. Z ciekawości musze policzyć ile mi wyszło punktów bo wszystko robilismy tak jak nam sie podobałao i nie ograniczalismy sie iloscia gniazdek i wyłączników. Niestety coraz wiecej rzeczy musimy robic sami bo finanse sie kurczą a końca nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 19.02.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 a no i są to ceny bez vat-u, ale nawet z vat-em to do tych twoich 4000 zł jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 19.02.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 edit-blondi,my 70 procent robót sami wykonujemy.Dużo pieniążków można zaoszczędzić a przy naszym toku pracy możemy sobie na to pozwolić.Np.na samą instalacje prądu zaoszczędziliśmy ok.5tys.Za to już mamy kupiony super wypas prysznic.Tak jak pisałam montaż odkurzacza,wode,montaż okien-tym zajmował się mój mąż złota rączka.Masz już schody wewnątrz?nie możemy zdecydować się na ich układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnnaBa 19.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 Witam, jesteśmy nowi na forum i nie bardzo umiemy się tu odnaleźć. Zaczynamy budowę Virgo II z biura Dobrem Domy.Czy ktos zbudował taki dom. Interesuje nas w zasadzie wszystko ale przede wszystkim koszt stanu surowego (zarówno materiały jak i robocizna).?Z góry dziękujemy za każdą wiadomość. PozdrawiamyAnna i Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 19.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2008 AnnaBa - co tu się odnajdywać Wszyscy tutaj zbudowali albo budują Virgo czy Virgo2, masz 22 strony, proponuję zacznij czytać od początku to w zasadzie będziesz znać odpowiedź na większość problemów budowlanych. O kosztach również było sporo pisane. Poza tym, pytając o koszty lepiej sprecyzuj pytanie, bo rozpiętość w rodzajach i cenach materiałów jest potężna, nie wspominając o robociźnie. pozdrawiam aha... na pewno kosztorys z Dobrych Domów można wyrzucić do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 20.02.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 aha... na pewno kosztorys z Dobrych Domów można wyrzucić do kosza. ]a tam od razu do kosza fakt faktem, że np nie ma tam kosztów żadnej instalacji (prąd, woda,gaz,kanal., co) no chyba, że ja jestem ślepa, ale przeglądałam go kilka razy, szczególnie przy początku budowy bo szukałam ilości potrzebnych materiałów, i nie widziałam. Więc powiedzcie mi co to za kosztorys, w którym brak jest takich podstawowych rzeczy a wpisują malowanie czy układanie płytek A błędów co niemiara bo jak spisałam ilość pustaków na poddasze to zostało 5 palet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 20.02.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 edit-blondi,my 70 procent robót sami wykonujemy.Dużo pieniążków można zaoszczędzić a przy naszym toku pracy możemy sobie na to pozwolić.Np.na samą instalacje prądu zaoszczędziliśmy ok.5tys.Za to już mamy kupiony super wypas prysznic.Tak jak pisałam montaż odkurzacza,wode,montaż okien-tym zajmował się mój mąż złota rączka.Masz już schody wewnątrz?nie możemy zdecydować się na ich układ. Iwona ja też chetnie wykonałabym sporo prac we wlasnym zakresie, ale pierwsze primo mój mąż to nie złota rączka, a po drugie kompletny brak czasu. Z instalacji to tylko prąd wykonalismy sami. Teraz zamierzamy sami układać wełne na poddaszu, ocieplić fundamenty, w części domu położyc płytki, wstawić drzwi wewnętrzne, malowanie i panele też we wlasnym zakresie. No i ogrodzenie to też bedzie nasze wykonanie. Ja buduje Virgo I, więc ze schodami nie miałam problemu. Wylane betonowe tak jak w projekcie i na to na razie pójdzie tylko trep i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 20.02.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 edit-blond,widzę że również dużo wykonujecie prac we własnym zakresie.Oczywiście sa takie sprawy,które musi wykonać fachowiec.My poddasze mamy ocieplone,też uczestniczyłam w tym.Niezbytprzyjemna praca,wełna sypie się w oczy,drapie ale idzie przeżyć.Jak ocieplacie?chodzi mi o kolejne warstwy.I jaką grubą wełne?nas czekają teraz płyty gipsowe na poddaszu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 20.02.2008 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 AnnaBa witaj!proponuję cofnąć się w postach nawet 2 lata.Tam masz wszelkie informacje.Ja przesiedziałam pare wieczorów na tej lekturze ale warto było.Nasz domek szczęśliwie już stoi w stanie surowym,zamknięty tj okna brama.Do tej pory kosztowało nas to przeszło 150tys.Ale nie możesz się tym sugerować bo ceny różne w całej Polsce.Dużo robimy we własnym zakresie,więc też trochę grosza zaoszczędzone.A tak w ogóle gdzie się budujecie?życzę powodzenia i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts