G-UNIT 20.02.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 LUDZIE POMOCY !!!!!! chodzi że ja jestem w trakcie rysowania projektu a mam las i chce ściac drzewo i zawieść do przetarcia a nie wiem na jaką długość ciać krokwie (czyli jak długie potrzebne?) i ile metrów potrzeba i na jaki wymiar ciać ?? czyli wymiar krokwi , opaski , jetek i desek . dzieki za odpowiedz pozdro :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.02.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 G-UNIT, a kto rysuje ci ten projekt??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 20.02.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 zamawiałem w biuro projekcyjnym ale on bedzie zaczynał dopiero . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.02.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 A to żeby sie do wiosny wyrobił rysować. Tylko powiedz mi jeszcze bo nie kumam tego, to jak on rysuje w tym biurze projekcyjnym virgo? Skąd wiesz że narysuje taki jak nasze? Przytniesz krowkie na np 8m a on ci narysuje na 9 i co wtedy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbaginski 20.02.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 Witam wszystkich.Widzę ,że w różnych rejonach kraju różne są ceny myślę,że u nas też cena bedzie inna . Może trochę zaoszczedzimy na robociznie bo szwagier to elektryk i będzie robił instalacje. Na razie czekamy na okna i bramę, które mają być w sobotę. pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 21.02.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hmmm.... luk morze i masz racjie tylko o to chodzi ze do marca moge ścinać drzewo a potem to juz tylko z tartaku bede mógł kupić , a poco jak jamam swój las ,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 21.02.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hmm nie kumam ale nie mozna kupic juz gotowego projektu Virgo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.02.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 edit-blond,widzę że również dużo wykonujecie prac we własnym zakresie.Oczywiście sa takie sprawy,które musi wykonać fachowiec.My poddasze mamy ocieplone,też uczestniczyłam w tym.Niezbytprzyjemna praca,wełna sypie się w oczy,drapie ale idzie przeżyć.Jak ocieplacie?chodzi mi o kolejne warstwy.I jaką grubą wełne?nas czekają teraz płyty gipsowe na poddaszu.Pozdrawiam wełna 15 plus 5cm miedzy profilami. Płyty zostawiamy fachowcowi. Myslę, że jak mnie tylko cos napadnie to ewentualnie sama zrobie na parterze takie gzymsiki podwieszane czy póleczki. Tam ściany i sufity sa sztywne, wiec raczej nie ma obawy, że będzie pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 21.02.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 edit-blondi,a wracając do ocieplania,czy macie przerwe pomiędzy deskowaniem a watą?My jej nie mamy,nie wiemy jak to się sprawdzi.Wate mamy 20.Widzę że budowa pochłonęła Cię tak jak mnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mnich333 21.02.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Mnich333, u nas jest na dachu creaton, na m2 średnio 46kg samej dachówki ale kupując więźbę zmniejszyliśmy przekroje krokwi. Każdy twierdził, że wymiary podane w projekcie są zawyżone i np krokwie wszystkie mamy 18x8, krokwie narożne i koszowe 14x14 i 16x16. Zmiejszone są też płotwie. A od dziś nasz dom uzbrojony jest w alarm... pozdrowionka luk-25 Czy na pewno zmniejszyłeś przekroje krokwi robiąc 18X8??? W moim materiałach dodatkowych przekroje te są bardzo nietypowe bo 6,3x17,5 cm. Mój cieśla stwierdził, że pierwszy raz widzi takie przekroje krokwi. Twoje krokwie są więc większe niż w projekcie Virgo II. Mnich333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.02.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Mnich333, u nas jest na dachu creaton, na m2 średnio 46kg samej dachówki ale kupując więźbę zmniejszyliśmy przekroje krokwi. Każdy twierdził, że wymiary podane w projekcie są zawyżone i np krokwie wszystkie mamy 18x8, krokwie narożne i koszowe 14x14 i 16x16. Zmiejszone są też płotwie. A od dziś nasz dom uzbrojony jest w alarm... pozdrowionka luk-25 Czy na pewno zmniejszyłeś przekroje krokwi robiąc 18X8??? W moim materiałach dodatkowych przekroje te są bardzo nietypowe bo 6,3x17,5 cm. Mój cieśla stwierdził, że pierwszy raz widzi takie przekroje krokwi. Twoje krokwie są więc większe niż w projekcie Virgo II. Mnich333 u mnie też przekroje były zmienione. Wykonawca jak sie wziął za obliczanie drzewa na dach to stwierdził, że jeszcze takich wymiarów to nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 edit-blondi,a wracając do ocieplania,czy macie przerwe pomiędzy deskowaniem a watą?My jej nie mamy,nie wiemy jak to się sprawdzi.Wate mamy 20.Widzę że budowa pochłonęła Cię tak jak mnie.Pozdrawiam u mnie nie ma deskowania. Mam dachówke ceramiczna i folie. Pod to pójdzie wełna i folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 21.02.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 hmm nie kumam ale nie mozna kupic juz gotowego projektu Virgo??? napewno można tylko że u mnie bedzie troche zmian czyli bez garazu i śiana kolankowa podniesiona na 3 pustaki wiec nie wiem na jakie wymiary przecierać krokwie i opaski ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 21.02.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Hej wszystkim, zaglądam czasami na forum - jejku jak fajnie, ze my już mieszkamy- czytając co piszecie przypominam, ze dokladnie o tym samym rozmawialismy i zamartwialiśmy się kilka stron wcześniej Ale w budowaniu było duzo nerwow, pytań ale i dużo radości, widać jak wszystko przybywa, rośnie. My baaaardzo powoilutku urządzamy się w środku (wsadzialam dwa zdjecia z kuchni-ale jeszcze nie jest kompletnie skonczona), zbieramy kase na ogrodzenie i kostke. I powoili zaczynam czytać o roślinkach ogrodowych - to dopiero będzie fajny etap. Życzę wszystkim abyście jak najszybciej do niego dotarli edit-blondi,a wracając do ocieplania,czy macie przerwe pomiędzy deskowaniem a watą?My jej nie mamy,nie wiemy jak to się sprawdzi.Wate mamy 20.Widzę że budowa pochłonęła Cię tak jak mnie.Pozdrawiam Iwona82 -myślę, że możecie zrobić tu duży błąd i dopóki nie macie płyt na poddaszu to poczytajcie więcej. My też mamy pełne deskowanie i bardzo dbaliśmy, żeby dla wentylacji zostawić szczelinę. Potem możecie mieć kłopoty ze zbieraniem się wilgoci. To ze strony Rokwoola, ale w innych miejscach są takie same opinie: "Należy bezwzględnie zachować wentylowaną pustkę powietrzną grubości od 2-4 cm pomiędzy warstwą wełny mineralnej a deskowaniem. Izolację należy ułożyć dwuwarstwowo. Pierwszą warstwę wełny mineralnej układamy między krokwiami. Przykładowo przy krokwiach wysokich na 18 cm należy zastosować 14-16 cm płyt o nazwie TOPROCK. Płyty montujemy na lekki wcisk, dlatego należy je przyciąć z 2 cm naddatkiem. Drugą warstwę izolacji SUPERROCK gr. 6-8 cm należy umieścić w przestrzeni pomiędzy krokwiami, a płytą gipsowo-kartonową. Przestrzeń taką uzyskamy poprzez zastosowanie rusztu o lekkiej konstrukcji. Najlepiej do tego celu wykorzystać wieszaki do poddaszy o regulowanej wysokości w kształcie litery U i profile typu C biegnące prostopadle do krokwi. Druga warstwa izolacji pozwoli na zniwelowanie podłużnych mostków termicznych pochodzących od krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 21.02.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 M&B dziękuję oczywiście za rade,jednak problem w tym że mamy już nawet łaty poprzybijane.Nie wyobrażam sobie by to wszystko rozbierać,ajjjjjjjjjjjjjjj .MOŻE MACIE POMYSŁ W JAKI SPOSÓB BY TĄ SZCZELINE UZYSKAĆ?Popełniliśmy gafe,tak to jest jak robi się bez dogadania z fachowcami.Niech to będzie przestroga dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 21.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 M&B śliczne zdjęcia,gratuluję i zazdroszczę szczerze Wam że już mieszkacie w domciu.My ciśniemy się z teściami w jednym domku,a wiadomo że z teściami zawsze jest za ciasno.Pozdrowionka dla wszystkich,KTO ODPOWIE NA POPRZEDNI MÓJ POST?????HEEEEELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 21.02.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Mnich333 - słuszna uwaga, walnąłem się. Tzn, niektóre wymiary na pewno zmniejszyli a niektóre zrobili większe. A niektóe elementy takie jak deski kalenicowe opuścili. Podam listę tych głównych elementów jakie kupiłem w tartaku.krokwie - 8x18krokwie narożne - 14(?)x18płotwie 14x14 i 14x18, z tym że ta od strony wykusza jest podwójna, tzn dwie 14x18 połączone śrubamimurłaty - 14x14słupy - 14x14kleszcze - 6x18krokwie koszowe - 14x18 G-UNIT, ja nic z tego nie rozumiem, to na jakiej podstawie ten ktos rysuje Virgo? Ze zdjęcia? Rozumiem, że do zmian projektu potrzebny jest projekt aby było co zmieniać. To raz, a dwa, skoro tam nie będzie garażu to przecież cała konstrukcja dachu będzie inna, więc na co ci wymiary więźby z innego dachu??? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.02.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Małgosia Coraz piekniej w Twoim domku Mam pytanie odnośnie schodów i barierki. Myślę o czymś bardzo podobnym tylko u mnie będzie to w ciemnym kolorze. Możesz napisać z czego masz trepy, czy na spoczniku masz parkiet, panele...?. No i jesli można wiedzieć jakie były koszty wykonania schodów i barierki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgorzata Bogdan 22.02.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Małgosia Coraz piekniej w Twoim domku Mam pytanie odnośnie schodów i barierki. Myślę o czymś bardzo podobnym tylko u mnie będzie to w ciemnym kolorze. Możesz napisać z czego masz trepy, czy na spoczniku masz parkiet, panele...?. No i jesli można wiedzieć jakie były koszty wykonania schodów i barierki. pozdrawiam Hej w całym domu mamy parkiet bukowy, na podeście schodów też, tylko ułozony inaczej. Trepy schodów są również z buku 4 cm grubości, a podstopnie z płytek gresowych. Te drewniane tralki to również buk. Barierki kosztowały nas niecałe 2000 zł, schody- same trepy chyba 250 zł za trep. Do tego doszły koszty płytek. Znajomi (razem zamawialiśmy) zrobili bardzo podobne schody i barierki tylko wybarwione ciemniej i podstopnie również drewniane - też wyszło bardzo fajnie. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 22.02.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Gosia musze ci powiedzieć, że w pierwszej chwili to wogóle nie zauważyam, że na podstopnicach masz płytki... dopiero jak mi napisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts