Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

LUDZIE POMOCY !!!!!! chodzi że ja jestem w trakcie rysowania projektu a mam las i chce ściac drzewo i zawieść do przetarcia a nie wiem na jaką długość ciać krokwie (czyli jak długie potrzebne?) i ile metrów potrzeba i na jaki wymiar ciać ?? czyli wymiar krokwi , opaski , jetek i desek . dzieki za odpowiedz pozdro :wink: :wink:

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

edit-blond,widzę że również dużo wykonujecie prac we własnym zakresie.Oczywiście sa takie sprawy,które musi wykonać fachowiec.My poddasze mamy ocieplone,też uczestniczyłam w tym.Niezbytprzyjemna praca,wełna sypie się w oczy,drapie ale idzie przeżyć.Jak ocieplacie?chodzi mi o kolejne warstwy.I jaką grubą wełne?nas czekają teraz płyty gipsowe na poddaszu.Pozdrawiam :) :) :D

wełna 15 plus 5cm miedzy profilami. Płyty zostawiamy fachowcowi. Myslę, że jak mnie tylko cos napadnie to ewentualnie sama zrobie na parterze takie gzymsiki podwieszane czy póleczki. Tam ściany i sufity sa sztywne, wiec raczej nie ma obawy, że będzie pękać.

Mnich333, u nas jest na dachu creaton, na m2 średnio 46kg samej dachówki ale kupując więźbę zmniejszyliśmy przekroje krokwi. Każdy twierdził, że wymiary podane w projekcie są zawyżone i np krokwie wszystkie mamy 18x8, krokwie narożne i koszowe 14x14 i 16x16. Zmiejszone są też płotwie.

A od dziś nasz dom uzbrojony jest w alarm... :wink:

pozdrowionka

luk-25

Czy na pewno zmniejszyłeś przekroje krokwi robiąc 18X8???

W moim materiałach dodatkowych przekroje te są bardzo nietypowe bo 6,3x17,5 cm. Mój cieśla stwierdził, że pierwszy raz widzi takie przekroje krokwi. Twoje krokwie są więc większe niż w projekcie Virgo II.

Mnich333

Mnich333, u nas jest na dachu creaton, na m2 średnio 46kg samej dachówki ale kupując więźbę zmniejszyliśmy przekroje krokwi. Każdy twierdził, że wymiary podane w projekcie są zawyżone i np krokwie wszystkie mamy 18x8, krokwie narożne i koszowe 14x14 i 16x16. Zmiejszone są też płotwie.

A od dziś nasz dom uzbrojony jest w alarm... :wink:

pozdrowionka

luk-25

Czy na pewno zmniejszyłeś przekroje krokwi robiąc 18X8???

W moim materiałach dodatkowych przekroje te są bardzo nietypowe bo 6,3x17,5 cm. Mój cieśla stwierdził, że pierwszy raz widzi takie przekroje krokwi. Twoje krokwie są więc większe niż w projekcie Virgo II.

Mnich333

u mnie też przekroje były zmienione. Wykonawca jak sie wziął za obliczanie drzewa na dach to stwierdził, że jeszcze takich wymiarów to nie widział :wink:

edit-blondi,a wracając do ocieplania,czy macie przerwe pomiędzy deskowaniem a watą?My jej nie mamy,nie wiemy jak to się sprawdzi.Wate mamy 20.Widzę że budowa pochłonęła Cię tak jak mnie.Pozdrawiam :p :p :p

u mnie nie ma deskowania. Mam dachówke ceramiczna i folie. Pod to pójdzie wełna i folia. :D

Hej wszystkim,

zaglądam czasami na forum - jejku jak fajnie, ze my już mieszkamy- czytając co piszecie przypominam, ze dokladnie o tym samym rozmawialismy i zamartwialiśmy się kilka stron wcześniej :-) Ale w budowaniu było duzo nerwow, pytań ale i dużo radości, widać jak wszystko przybywa, rośnie.

My baaaardzo powoilutku urządzamy się w środku (wsadzialam dwa zdjecia z kuchni-ale jeszcze nie jest kompletnie skonczona), zbieramy kase na ogrodzenie i kostke. I powoili zaczynam czytać o roślinkach ogrodowych - to dopiero będzie fajny etap. Życzę wszystkim abyście jak najszybciej do niego dotarli :)

edit-blondi,a wracając do ocieplania,czy macie przerwe pomiędzy deskowaniem a watą?My jej nie mamy,nie wiemy jak to się sprawdzi.Wate mamy 20.Widzę że budowa pochłonęła Cię tak jak mnie.Pozdrawiam :p :p :p

Iwona82 -myślę, że możecie zrobić tu duży błąd i dopóki nie macie płyt na poddaszu to poczytajcie więcej. My też mamy pełne deskowanie i bardzo dbaliśmy, żeby dla wentylacji zostawić szczelinę. Potem możecie mieć kłopoty ze zbieraniem się wilgoci.

To ze strony Rokwoola, ale w innych miejscach są takie same opinie:

"Należy bezwzględnie zachować wentylowaną pustkę powietrzną grubości od 2-4 cm pomiędzy warstwą wełny mineralnej a deskowaniem. Izolację należy ułożyć dwuwarstwowo. Pierwszą warstwę wełny mineralnej układamy między krokwiami. Przykładowo przy krokwiach wysokich na 18 cm należy zastosować 14-16 cm płyt o nazwie TOPROCK. Płyty montujemy na lekki wcisk, dlatego należy je przyciąć z 2 cm naddatkiem. Drugą warstwę izolacji SUPERROCK gr. 6-8 cm należy umieścić w przestrzeni pomiędzy krokwiami, a płytą gipsowo-kartonową. Przestrzeń taką uzyskamy poprzez zastosowanie rusztu o lekkiej konstrukcji. Najlepiej do tego celu wykorzystać wieszaki do poddaszy o regulowanej wysokości w kształcie litery U i profile typu C biegnące prostopadle do krokwi. Druga warstwa izolacji pozwoli na zniwelowanie podłużnych mostków termicznych pochodzących od krokwi.

M&B dziękuję oczywiście za rade,jednak problem w tym że mamy już nawet łaty poprzybijane.Nie wyobrażam sobie by to wszystko rozbierać,ajjjjjjjjjjjjjjj :oops: :oops: :oops: .MOŻE MACIE POMYSŁ W JAKI SPOSÓB BY TĄ SZCZELINE UZYSKAĆ?Popełniliśmy gafe,tak to jest jak robi się bez dogadania z fachowcami.Niech to będzie przestroga dla innych. :o :o :o

Mnich333 - słuszna uwaga, walnąłem się. Tzn, niektóre wymiary na pewno zmniejszyli a niektóre zrobili większe. A niektóe elementy takie jak deski kalenicowe opuścili. Podam listę tych głównych elementów jakie kupiłem w tartaku.

krokwie - 8x18

krokwie narożne - 14(?)x18

płotwie 14x14 i 14x18, z tym że ta od strony wykusza jest podwójna, tzn dwie 14x18 połączone śrubami

murłaty - 14x14

słupy - 14x14

kleszcze - 6x18

krokwie koszowe - 14x18

G-UNIT, ja nic z tego nie rozumiem, to na jakiej podstawie ten ktos rysuje Virgo? Ze zdjęcia? Rozumiem, że do zmian projektu potrzebny jest projekt aby było co zmieniać. To raz, a dwa, skoro tam nie będzie garażu to przecież cała konstrukcja dachu będzie inna, więc na co ci wymiary więźby z innego dachu???

pozdrowionka

Małgosia

Coraz piekniej w Twoim domku :)

Mam pytanie odnośnie schodów i barierki. Myślę o czymś bardzo podobnym tylko u mnie będzie to w ciemnym kolorze. Możesz napisać z czego masz trepy, czy na spoczniku masz parkiet, panele...?. No i jesli można wiedzieć jakie były koszty wykonania schodów i barierki.

pozdrawiam

Małgosia

Coraz piekniej w Twoim domku :)

Mam pytanie odnośnie schodów i barierki. Myślę o czymś bardzo podobnym tylko u mnie będzie to w ciemnym kolorze. Możesz napisać z czego masz trepy, czy na spoczniku masz parkiet, panele...?. No i jesli można wiedzieć jakie były koszty wykonania schodów i barierki.

pozdrawiam

Hej :-)

w całym domu mamy parkiet bukowy, na podeście schodów też, tylko ułozony inaczej. Trepy schodów są również z buku 4 cm grubości, a podstopnie z płytek gresowych. Te drewniane tralki to również buk.

Barierki kosztowały nas niecałe 2000 zł, schody- same trepy chyba 250 zł za trep. Do tego doszły koszty płytek.

Znajomi (razem zamawialiśmy) zrobili bardzo podobne schody i barierki tylko wybarwione ciemniej i podstopnie również drewniane - też wyszło bardzo fajnie.

Pozdrawiam,