Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

dzięki Edit, problem jest w tym że ten obrazek musi być umieszczony na serwerze, a ja nie wiem jak to zrobić.

Możesz go umieścić tutaj:

http://imageshack.us/index.php

Klaus, wielkie dzięki udało się. Jeszcze muszę popracować nad ostrością i wielkością, ale to inny temat.

Edit, ja jak wklejałem link z Domusa to obrazek zajmował pół strony.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ebu, jak oceniasz kuchnię, niektórzy płacza że mała. Jak jest naprawde?

To dobre pytanie. Nie wiem jednak czy EBU już będzie wiedział. Chyba lepiej byłoby rozrysować nawet na kartce w skali. Ja to zrobiłem i wydaje mi się, że nszafek w kuchni nie można zrobić w kształcie litery "C". W grę wchodzi według mnie tylko "L". Chętnie jednak posłucham odpowiedzi.

tomek_ST

kuchnia do gigantów nie zalicza się , ale pocieszm się tym , że obecnie mam taką samą (identyczny układ) i jakoś się pomieściłam ze stołem,

w domu mam przecież spiżarkę i jadalnię więc część drobiazgów które mam teraz w szafkach będzie w spiżarni stół wywędruje do jadalni - nie będzie tak źle.

Nie można mieć wszystkiego , wybrałam ten projekt bo mi się bardzo podobał, większego metrażu bym nie udźwignęła finansowo :lol: i nie zmieścił by się na mojej działeczce

ebu, jak oceniasz kuchnię, niektórzy płacza że mała. Jak jest naprawde?

To dobre pytanie. Nie wiem jednak czy EBU już będzie wiedział. Chyba lepiej byłoby rozrysować nawet na kartce w skali. Ja to zrobiłem i wydaje mi się, że nszafek w kuchni nie można zrobić w kształcie litery "C". W grę wchodzi według mnie tylko "L". Chętnie jednak posłucham odpowiedzi.

Thaurus, calkowicie sie zgadzam z tym rozmieszczeniem mebelków kuchennych. My mielismy kupować Virgo, i wcześniej znajomy zrobił nam wizualizację kuchni, rozkład mebelków i stwierdził, że ciut za wąska :-? . Ale jak dasz mebelki w układzie L a nie C to będzie OK.

Ale w Virgo II tego problemu nie mam.

U mnie w przyszłym tygodniu wytyczanie i wbicie łopaty.

Pozdrawiam

My mielismy kupować Virgo, i wcześniej znajomy zrobił nam wizualizację kuchni, rozkład mebelków i stwierdził, że ciut za wąska :-? . Ale jak dasz mebelki w układzie L a nie C to będzie OK.

Ale w Virgo II tego problemu nie mam.

Mariucha, Virgo II podoba mi się również. Oczywiście jak wszystkie znane mi projekty ma swoje wady. Dla przykładu nie podoba się:

1) aby przejść z kuchni na taras trzeba zdzierać podłogę w salonie (poza tym sprzątanie po grillach trwa dłużej niż np. w Librze, (E)Manueli czy Virgo),

2) salon ma 25 m2 - w przypadku większych spotkań rodzinnych brakuje komfortu przestrzeni (jeśli wrzuci się 30 osób do salonu będzi ciasno, trudno też postawić stoły tak aby rozciągały się z jadalni do salonu, aby wykorzystać oba pomieszczenia - przesmyk 2 metrowy),

3) brak garderoby na piętrze.

Jednak jest dodatkowe pomieszczenie gospodarcze (za garażem), co w przypadku budynku bez piwnic ma istotne znaczenie. Super schody. Przestrzenny hall na poddaszu. Ogólnie dobre rozmieszczenie pomieszczeń (poza drobnymi wyjątkami).

Napisz o Twoich wrażeniach na temat Virgo II. Zdaję sobie sprawę, że będą raczej pozytywne jeśli zdecydowałeś się na postawienie domu według tego projektu. Mimo wszystko chętnie posłucham.

U mnie w przyszłym tygodniu wytyczanie i wbicie łopaty.

... i co zaczęło się :oops:

Pozdawiam

Thaurus

Napisz o Twoich wrażeniach na temat Virgo II. Zdaję sobie sprawę, że będą raczej pozytywne jeśli zdecydowałeś się na postawienie domu według tego projektu. Mimo wszystko chętnie posłucham.

Pozdawiam

Thaurus

No cóż, jak na razie jesteśmy z małżonką bardzo zadowoleni. W sobotę zaczęli u nas kopać fundamenty, dzisiaj praktycznie skończyli, jutro kładą zbrojenie we środę zamawiam beton.

Na razie po obrysie wykopów dom wydaje się naprawdę duży ( aż mi się ciśnie pewne słowo na usta zaje.......), garaż jest dość szeroki, co do salonu też się obawialiśmy czy nie będzie za mały ale jest naprawdę spory. Podobno przy budowaniu fundamentów pomieszczenia wydają się mniejsze, ale dla nas w zupełności wystarczające.

Na pewno podniesiemy ścianę kolankową na 3-4 pustaki + wieniec. Uważam, że 4 pustaki to jest optymalna wysokośc przy której skosy w środku nie przeszkadzają i bryła budynku na tym nie ucierpi. Ostatnio właśnie dużo chodziłem po budowach w naszym rejonie i oglądałem od środka/z zewnątrz domy w stanie surowym, wysokość ściany kolankowej i przy 4 pustakach jest OK.Wtedy również wielkość tego najmniejszego pokoju na poddaszu powinna być wystarczająca.

Jeśli Cię interesują jakieś koszty bądź ilości materiałów, to daj znać. Wiem, że ceny w Waszym regionie są jednak sporo wyższe, ale zawsze da Ci to jakiś obraz.Przypomnij również gdzie zamierzasz budować bo nie pamietam ( ale chyba region Poznania??)

Acha, niestety zdjęć z naszej budowy nie będzie :oops: bo nie mam cyfry :-? a na obecną chwilę są pilniejsze wydatki.

Pozdrawiam

(...) wysokość ściany kolankowej i przy 4 pustakach jest OK.Wtedy również wielkość tego najmniejszego pokoju na poddaszu powinna być wystarczająca.

Tak mi się wydaje. Jak będziecie już na etapie więźby będzie można powiedzieć z całą pewnością. Wtedy się przypomnę :wink:

Jeśli Cię interesują jakieś koszty bądź ilości materiałów, to daj znać. Wiem, że ceny w Waszym regionie są jednak sporo wyższe, ale zawsze da Ci to jakiś obraz.Przypomnij również gdzie zamierzasz budować bo nie pamietam ( ale chyba region Poznania??)

Oczywiście wszelkie informacje są mile widziane :D Faktycznie ceny w dolnośląskim nieco odbiegają od Waszych (niestety na naszą niekorzyść...), ale mimo to chętnie na nie spojrzę.

Przypomnij również gdzie zamierzasz budować bo nie pamietam ( ale chyba region Poznania??)

Zamierzam budować tuż pod Wrocławiem (... to koło Poznania :wink: ).

Acha, niestety zdjęć z naszej budowy nie będzie :oops: bo nie mam cyfry :-? a na obecną chwilę są pilniejsze wydatki.

Szkoda, ale rozumiem to. Mimo wszystko zachęcam do prowadzenia dziennika budowy...

Pozdrowienia

Thaurus

Ścianka kolankowa zostaje tak jak w projekcie 77 cm , okna połaciowe w łazience też zostały dwa , dodaliśmy też jedno okno w suszrni

jak zrobia dach to się okaże czy to był dobry wybór z tą scianką. widzieliśmy manuelę z podniesioną ścianką kolankową i wyglądało to bardzo nienaturalnie.

Ebu, mam pytanie. Jak u Was w projekcie jest ta ściana kolankowa. Bo u nas pisze 67 cm, ale ta ściana nie idzie bezposrednio pod wieńcem. Wieniec oparty jest od razu na stropie, więc takjakby tej sciany wogóle nie było :o Oczywiście można ja dołożyć, nie ma tu problemu.

Daj znać jak jest u Was, bo wy już chyba ten etap macie za sobą.

Powiedz jeszcze ile poszło Ci stali na całość.

No i pisz coś więcej.

U nas dzisiaj zalali fundamenty, poszło 32,5m3 betonu klasy B15.Od soboty bloczki i w górę.

Thaurus, dziennik sobie chyba odpuszczę, nie mam talentu pisarza :-? a i czasowo jest różnie. Ale chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami na bieżąco.

Na obecnym etapie myślimy jeszcze nad drobną zamianąpomieszczeń na górze. Z łazienki i suszarni możnaby zrobić jeden duuuuży pokój, a z pokoju 2/3 zrobić łazienkę. Ale myślimy czy wtedy będzie choć troche miejsca na suszarnie.

Likwidujemy również drzwi wyjsciowe z garażu do ogrodu.

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was sie zastanawial jak bedzie wchodził do domu w deszcz lub jak bedzie padał śnieg? Taki gość podpowiedział mi żebym sie nad tym zastanowił? Oczywiscie Virgo to świetny projekt i na razie zdania nie zmieniam! Co sądzicie?

Nie bardzo rozumiem pytanie, drzwiami wejsciowymi :lol: :lol:

MARIUCHA!!!

Twoje piękne VIRGO II z pojedynczym garażem. Jaka jest szerokość tego projektu?

Wymiary budynku to 1488x1308.

Gdzieś w tym wątku na wcześniejszych stronach są rzuty i przekrój.

Pozdrawiam