Mario555 19.04.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam, Dzięki wielkie za opinie dotyczące przyłączy i ich projektów. Mam jeszcze pytanie. Czy zakupując projekt z "dobrych domów" muszę od razu podać jakich zmian planuję dokonać aby dali mi zgodę, czy mogę później w trakcie zmian jeszcze o to poprosić? Czy przy planowanych zmianach muszę podać dokładnie (np. do jakiej szerokości poszerzę drzwi wejściowe, ile podniosę ścianę kolanową)? Czy do każdych zmian potrzebuję zgodę (planuję również podnieść fundament, zmniejszyć okna połaciowe)? Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 19.04.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Cholercia a umnie na budowie dzis awaria.. Komin przecieka Dekarze juz zawezwani do poprawki. Musiałam pościągać troche wełny bo wszystko zalane. powiedzcie mi przy okazji jak u was była zrobiona obróbka blacharska kominów? Czy macie lekko naciety komin i w tą szczeline wsunietą blachę czy poprostu blacha przylega do komina i wygieta jes na dachówkę? u mnie tylko przylegoa i uszczelniali to jakimiś silikonami, ale widzę, że nie zdaje to egzaminu bo to juz drugi raz. Pierwszy był zaraz po połozeniu dachu (październik)... pierwszy deszcz i komin mokry... przyszli rozebrali...uszczelnili... poskładali i było ok. aż do dziś.. Wkurza mnie to bo chce układać płyty g/k a jak bedzie przeciekało to wszystko szlag mi trafi witam cie . ja pro[ponuje kupić z 1m wakafleksu obrobić najpierw tym a potem dodatkowo wycić wydre w komine wpuścić 2 cm w komin i wypuścić na ten wakafleks taką 5 cm facką i to bedzie najpewniejsze mojm zdaniem a dodatkowo można w tą wydre wcisnąc przezroczysty sylikon dla wszystkiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 19.04.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witam, Dzięki wielkie za opinie dotyczące przyłączy i ich projektów. Mam jeszcze pytanie. Czy zakupując projekt z "dobrych domów" muszę od razu podać jakich zmian planuję dokonać aby dali mi zgodę, czy mogę później w trakcie zmian jeszcze o to poprosić? Czy przy planowanych zmianach muszę podać dokładnie (np. do jakiej szerokości poszerzę drzwi wejściowe, ile podniosę ścianę kolanową)? Czy do każdych zmian potrzebuję zgodę (planuję również podnieść fundament, zmniejszyć okna połaciowe)? Mario Hej, absolutnie nic nie musisz podawać od razu. U nas zmiany następowały w trakcie murowania i dopiero przy gotowym stanie surowym poprosiłem autora projektu o zgodę na wszystkie podane przez nas zmiany. Po kilku dniach otrzymaliśmy na piśmie zgodę autora na wyszczególnione przez nas zmiany. Potem tylko kierownik budowy ma je zaznaczyć w projekcie na czerwono, zapisać to w dzienniku budowy i koniec biurokracji. Współpraca z 'dobrymi domami' okazała się profesjonalna i sympatyczna;). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 19.04.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2008 Witajcie po dłuższej przerwie. Widzę że grono budujących Virgo znacząco sie powiększyło, co mnie bardzo cieszy. To naprawdę fajny domek. My mieszkamy od grudnia, jesteśmy bardzo zadowoleni. Obecnie trwają jeszcze drobne prace na zewnatrz ( głównie trawnik, roślinność), środek mamy już wykończony - brak tylko wszystkich mebelków . Będę tu czasami zaglądał, mam wreszcie dostęp do interenetu Pozdrawiam i życzę szybkiego wykończenia Waszych domków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 20.04.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Witam, Dzięki wielkie za opinie dotyczące przyłączy i ich projektów. Mam jeszcze pytanie. Czy zakupując projekt z "dobrych domów" muszę od razu podać jakich zmian planuję dokonać aby dali mi zgodę, czy mogę później w trakcie zmian jeszcze o to poprosić? Czy przy planowanych zmianach muszę podać dokładnie (np. do jakiej szerokości poszerzę drzwi wejściowe, ile podniosę ścianę kolanową)? Czy do każdych zmian potrzebuję zgodę (planuję również podnieść fundament, zmniejszyć okna połaciowe)? Mario Do projektu powinna być dołączona zgoda albo jest gdzies zapisane w projekcie że można robic zmiany zgodnie z prawem budowloanym i sztuka budowlaną. Ja zmiany naniosłem i zostały wprowadzone podczas adaptacji projektu przez osobe uprawniona z mojego terenu, i ten sam człowiek projektował mi dodatkowa piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk__25 20.04.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 Projekt str 4 masz wykaz zmian "odgórnie" dopuszczonych przez autora, jeżeli chcesz zmieniać coś więcej, wtedy prosisz o dodatkowe pozwolenia na zmiany. To wszystko.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 20.04.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2008 ta opłata w gminie jest nie legalna. .. po tym jak prasa nagłośniła całą tą sprawę nasza gmnia zrezygnowała z pobierania tej opłaty ( ale w gminie obok płaci sie około 2tys) więc widać, że nie wszędzie prawo jest stosowane.... I właśnie pytanko do edit-blondi - masz może jakiś link to tej sprawy? U mnie w gminie dla zameldowanych ta opłata to 600 zł, a dla pozostałych - 1200 zł. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 21.04.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2008 ta opłata w gminie jest nie legalna. .. po tym jak prasa nagłośniła całą tą sprawę nasza gmnia zrezygnowała z pobierania tej opłaty ( ale w gminie obok płaci sie około 2tys) więc widać, że nie wszędzie prawo jest stosowane.... I właśnie pytanko do edit-blondi - masz może jakiś link to tej sprawy? U mnie w gminie dla zameldowanych ta opłata to 600 zł, a dla pozostałych - 1200 zł. Michał no to i tak nie duzo..., ale skoro nie powinni brac to nie powinni niestety nie mam. W naszej prasie (Dziennik Polski) było kilka artykułów na ten temat i tam dokładnie były podane podstawy prawne. Ja tematu nie zgłebiałam i nie szukałam artykułów bo u nas zrezygnowano z tej opłaty (wczesniej pobierano cos koło 2tys.). Myslę, że jak pogrzebiesz w internecie to coś znajdziesz. Jak w padnie mi coś w "oko" to ci przeslę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romek231 22.04.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 ta opłata w gminie jest nie legalna. .. po tym jak prasa nagłośniła całą tą sprawę nasza gmnia zrezygnowała z pobierania tej opłaty ( ale w gminie obok płaci sie około 2tys) więc widać, że nie wszędzie prawo jest stosowane.... I właśnie pytanko do edit-blondi - masz może jakiś link to tej sprawy? U mnie w gminie dla zameldowanych ta opłata to 600 zł, a dla pozostałych - 1200 zł. Michał no to i tak nie duzo..., ale skoro nie powinni brac to nie powinni niestety nie mam. W naszej prasie (Dziennik Polski) było kilka artykułów na ten temat i tam dokładnie były podane podstawy prawne. Ja tematu nie zgłebiałam i nie szukałam artykułów bo u nas zrezygnowano z tej opłaty (wczesniej pobierano cos koło 2tys.). Myslę, że jak pogrzebiesz w internecie to coś znajdziesz. Jak w padnie mi coś w "oko" to ci przeslę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romek231 22.04.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 http://www.abc.com.pl/problem/15/4 dotyczy przyłączenia i cenników:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 26.04.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 No tak, gminy nie mają prawa pobierać opłat za przyłaczenie do wodociągu, ale mogą nałożyć tzw. opłatę adiacencką, czyli moim zdaniem jesteśmy w punkcie wyjścia. Niestety. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romek231 26.04.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 oczywiście, zapewne ile gmin tyle rozwiązań.... u nas pierwsi mieszkańcy osiedla wraz z gminą założyli jakieś stowarzyszenie, na rzecz tórego należało wpłacić 2000 zł za możliwość podłączenia do wodociągu:) i 500 za zrobioną drogę , zatem "kroją" na kazdym kroku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANEK WYSZKóW 26.04.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 witam po waszych komentarzach na temat cen przyłączeń pobiegłem do gminy zapytać o te opłaty - na szczęście moja gmina nie pobiera żadnych opłat, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 26.04.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam Virgowiczów, jestem na etapie zdobywania pozwolenia na budowę (bo tak to chyba trzeba nazwać) Virgo II z podwójnym garażem. Jakiś urzędnik zażądał ode mnie uzupełnienia złożonych papierów o dokumentację potwierdzającą energooszczędność budynku , uzależniając od tego wydanie pozwolenia. Czy Wy też musieliście składać takie dokumenty? Czy to naprawdę potrzebne? Nie wiem czy powinienem zażądać dowodów energooszczędności od Dobrych Domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANEK WYSZKóW 26.04.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 nie ja nie miałem takich zapytań o energooszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 27.04.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Ja nic takiego nie składałem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agga1977 27.04.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 My tez nic takiego nie musielismy skladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 27.04.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Wymyślają zbędne dokumentacje w urzędach,my całe szczęście nic takiego nie składaliśmy.Może Unia Europejska stawia takie wymagania.Nic nie wiem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G-UNIT 28.04.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 witam wszystkich mam pytanie ile poszło mniej wiecej cemętu na domek oczywiście strop i fundamęty wylewane ręcznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaguz 29.04.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 WITAMMam pytanie odnosnie posadzekJaki styropian kladliscie na posadzki? Chodzi o producenta i symbol. Jak wygladala dylatacja. Ja zamierzam na dole 2x5 cm a na gorze 4 cm. W garazu 5 cm + siatka. Pod kominkiem ten twardy chyba eps100 + siatka. Majster doradzal zeby jednak polozyc. Czy u Was pozomowali posadzke pod plytki i parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts