Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Aha i jest kicha z wysokoscia okien w pom. gospodarczym. My zrobilismy posadzke 16 cm i jest za nisko. Pamietajcie o tym. Co do pokoi na gorze to podzielilismy tak ze kazde dziecko ma balkon i jest lux. W kazdym pokoju jest po jednym polaciowym i wystarczy. Z reszty pokoju zrobilismy oddzielna garderobe i tam mam wszystkie centralki antenowe, rozdzielacze grzejnikow,LAN, tel. bardzo funkcjonalnie W suszarni sila pod saune i duzo wolnego miejsca.

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktoś z Was pozbył lub zastanawiał sie nad pozbyciem sie stopnia do łazienki na poddaszu.

A czy nie jest tak, że wtedy trzeba będzie podnieść strop w tym miejscu?

Michał

dokładnie tak, podnosimy ścianę kolankową o 30 cm na całym obwodzie, wszystkie pomieszczenia na poddaszu będą wyższe o 30cm, jednak łazienka zachowa wcześniejszą wysokość ponieważ tam podniesiemy posadzkę o 30 cm. W ten sposób stopień będzie dopiero pomiędzy łazienką i pomieszczeniem nad garażem.

Co o tym myślicie?

Paweł

witam nowych Virgowiczów!!!!my także mamy Virgusia2 z podwojnym garażem.Domek jest super,sami sie przekonacie za pare miesiecy.U nas rozpoczęly sie prace wykończeniowe,jak tak można je nazwać.Wczoraj skończyliśmy montaż parapecików i przygotowujemy ściany unigruntem przed gipsowaniem.Od poniedziałku wchodzi ekipa właśnie gipsować. :p :p :p

Wiem, że generalnie pokoje na górze nie są za wielkie, my jednak wychodzimy w założenia, że raczej bywać się będzie na dole, a na górze jednak głównie spanie. Wyjątek - to rzeczywiście pokój dla dziecka. I to jest argument za zwiększeniem powierzchni. Będziemy myśleć, jak dojdziemy do stropu.

Mam do was pytanie - czy możecie mi wskazać w projekcie, gdzie jest wrysowana ta ścianka kolankowa o h=67cm? W opisie wyczytałem, że dotyczy to wyższej części budynku, jednak nigdzie nie mogę jej znaleźć na rysunkach. :(

Michał

Micahł nie ma bezpośredniego przekroju żeby zobaczyć te 67cm. Ale zobacz rysunek K9 i tam są pokazane trzpienie które będą łączyły wieniec ze stropem i tam masz te 67cm, wypełniając przerwy między trzpieniami suporeksem tworzysz ściankę kolankową. Na zdjęciu masz jeden z tych trzpieni.

http://images31.fotosik.pl/278/6ff86722a82c0e72m.jpg

Piotr_k4 - dzięki za foto, tego szukałem i już się doczytałem na projekcie również - nieźle to ukryli.

Możesz mi jeszcze podesłać jedno zdjęcie - nadproża, tego ze spadkiem - nad wykuszem?

I druga sprawa - czy w garażu belki są "widoczne" na suficie? Z projektu wynika, że stop nad garażem zaczyna się na poziomie +2.40, a belki: +2.24.

Michał

Piotr_k4 - dzięki za foto, tego szukałem i już się doczytałem na projekcie również - nieźle to ukryli.

Możesz mi jeszcze podesłać jedno zdjęcie - nadproża, tego ze spadkiem - nad wykuszem?

I druga sprawa - czy w garażu belki są "widoczne" na suficie? Z projektu wynika, że stop nad garażem zaczyna się na poziomie +2.40, a belki: +2.24.

Michał

Zdjęcia z mojej budowy możesz obejżeć w katalogu

http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x,u.html

W garażu są dwa podciągi i jak zrobisz je tak jak w projekcie to będą widoczne, u mnie zrobili je na równo z sufitem zdjęcie 35 a wystają na strychu zdjęcie 31 gdzie póżniej będa schowane w posadzce.

Witajcie,

Jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczące kotłowni. Tutaj wg projektu okno zaczyna się na poziomie +0.60 cm. Jak to wygląda od środka w praktyce - nie za nisko? Przecież tutaj podłoga jest wylana w poziomie 0.00.

Michał

U nas okna w kotłowni są zrobione na wysokości wg projektu czyli +0,60 i zbytnio nie zastanawialiśmy się nad tym,jednak zajżałem do projektu i tu okna kończą się na wysokości +180 tak jak brama garażowa i jak spojrzysz na ten rzut elewacji ma to jakiś wygląd, ale wiadomo to jest kwestia gustu nam się podoba. Mała uwaga jak oglądasz zdjęcia bez okien to otwory są większe ze względu na miejsce dla skrzynki od rolety po wstawieniu okien z roletą i bramy górna krawędź będzie na jednej wysokości zdjęcie 76.

Poprawiłem link do zdjęć teraz mozna je poogladać.

http://foto.onet.pl/fzjhx,kyawrc89ay4x,u.html

Nasza budowa miała odpoczywać i czekać aż dozbieramy gotówki na dalszy ciąg jednak weżmiemy kredyt na wykończenie i ruszamy z kopyta, w czwartek przychodzą ludzie od instalacji elektrycznej i centralnego ogrzewania zeby się dogadać, na sierpień umawiam tynki i posadzki a w między czasie załatwiam projekt kanalizy, dzisiaj oglądaliśmy materiał na parapety więc zaczęło się dziać.