Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:lol: :lol: :lol: hello!!!!!witam wszystkich.Oglądam Wasze fotki z małym sentymentem,dokładnie pamiętam jak rok temu byliśmy na podobnym etapie budowy.Teraz w sumie NA SZCZĘŚCIE domuś nasz zamknięty i każdy pyta się kiedy wprowadzka.Jednak do tej jeszcze daleko,wykończeniówka dobija finansowo.2tygodnie gipsowali u nas panowie dół i na miesiąc przenieśli się na inną robote.Część mieszkanka wygląda już naprawdę jak do zamieszkania.Chociaż nie mamy jeszcze schodków wewnątrz już robi się przytulnie.Ostatnio mąż wylewał fundamenty pod tarasik i schody zewnętrzne przednie.Wylewał też beton na balkonikach.Teraz myślimy o balustradach.Pozdrowionka dla wszystkich czytających

Ruszamy powoli, obecnie odebraliśmy parapety wewnętrzne, przyszła umowa z gazowni do wykonania przyłącza, tynkuje sie piwnica(tynki wapienne). W lipcu wchodzi elektryk i hydrulik, a na sierpień ma umuwionych ludzi od tynków(gipsowych) i posadzek. Zmówione mam drewno na konstrukcję podłogi poddasza i stelarza do regipsów.We wtorek idę umawiać się na schody,drzwi wejściowe i parkiet w salonie. Jak narazie jesteśmy pełni optymizmu że uda się wejść do świąt Bożego Narodzenia a nawet musimy bo sprzedajemy mieszkanie z terminem 01.01.09 do opuszczenia.

jastem na etapie czekania na murarza -poczatek budowy w sierpniu w między czasie ma mi wycenic koszt robocizny budowy VIRGO , proszę powiedzcie ile może kosztować wybudowanie domu VIRGO powiekszonego do 160m2 z pojedyńczym garażem , podpiwniczony częściowo oraz jeki jest koszt robocizny dachu ponoć skomplikowanego.

jastem na etapie czekania na murarza -poczatek budowy w sierpniu w między czasie ma mi wycenic koszt robocizny budowy VIRGO , proszę powiedzcie ile może kosztować wybudowanie domu VIRGO powiekszonego do 160m2 z pojedyńczym garażem , podpiwniczony częściowo oraz jeki jest koszt robocizny dachu ponoć skomplikowanego.

Co i za ile zależy od regionu ja płaciłem pierwszej firmie za ławy i murowanie piwnic około 8tyś ale rozstałem się z nimi, druga firma zaczęła od stropu nad piwnicą i już do końca około 40 tyś. Robocizna za więźbę to 30zł/mkw, położenie dachówki 42zł/mkw plus wstawienie okien dachowych i obróbki blacharskie 3tyś.

Początek prac czyli piwnica to rok 2006 a cała reszta to rok 2007.

Roboty idą pełną parą. Parapety wewnętrzne osadzone, w piwnicy tynki wapienne już położone jak wyschnie to przyjdzie jeszcze zaprawa uszczelniająca przed wilgocią i gładź. Elektrycy działają ostro poddasze już okablowane od poniedziałku idzie w ruch parter garaż i piwnica. Jest pare rzeczy o których nie pomyślałem wcześniej czyli doprowadzenie powietrza do kominka kujemy teraz, ryra do wentylacji kuchni z dachu przez poddasze do spiżarni. Rury do odkurzacza centralnego.W poniedziałek przyjeżdża gościu do schodów i drzwi wycena, bo pierwszy był zrobił wycenę ( w dębie z podstopniami, balustradami na gotowo) za 13500 ale jednak się rozmyślił ponoć ma tyle roboty że może się nie wyrobić do grudnia.

Szukałem na allegro i znalazłem firmę z Stargardu Szczecińskiego mają cały asortyment. Dzisiaj będę rozmierzał z kolegą i będzie wszystko wiadomo jak narazie na oko potrzebne mi będą cztery gniazda jedno na ścianie miedzy gabinetem a łazienką na parterze drugie w garażu, trzecie nastrychu a czwarte na piętrze tak jak to na parterze, piąte gniazdo jest przy odkurzaczu i będzie do piwnicy.

Czeguz a ty jaki odkurzacz kupiłeś lub chcesz kupić i ile gniazd zrobiłeś.

Długo mnie tu nie bylo no i widze sporo nowych twarzy... :wink:

U mnie na razie pomalutku. Udało mi sie w końcu zagonic mojego glazurnika i połozył mi płytki w witrołapie bo zakładali szpalete do drzwi (zdjęcia w galerii) a no i mam tez wkońcu parapeciki.... piekne, ciepłe drewno.... :p . Od poniedziałku plytki ciag dalszy i odkopywanie fundamentów, które musimy ociepić a przy okazji robimy renaż i odprowadzenie deszczówki. Zaraz potem zaczynamy ogrodzenie. A za trzy tygodnie parkiecik :lol: i tynkowanie na zewnatrz.

U mnie rury do odkurzacza centralnego białe z beama. Gniazda trzy i czwarte na odkurzacu czyli w garażu plus jedna szufelka w kuchni. :wink:

EDIT A W JAKI SPOSOB ROBICIE ODPROWADZENIE DESZCZOWKI???

potpatrzone na forum... :lol:

Z każdej rynny najpierw zakładamy rewizje (taki koszyczek, który umożliwia zatrzymanie zanieczyszczeń) potem rurą pcv z lekkim spadkiem odprowadzam do narożnika działki lub w pobliże ogrodzenia tam zakopiemy beczki (lub spoooore pojemniki), które będą podziurawione. U kilku osób to już sie sprawdziło a dodatkowo nawadnia to rabaty, które będą biegływzdłuż ogrodznia :wink:

A jakie macie podloze? U nas jest glina na przemian z piaskiem i pewnie bedzie ciezko. A jakies wielkosci te zbiorniki ? Gdzies ok 200 l?

Z biornik 200L przy dobrym deszczu to chwila moment i pełny i jak nie zrobisz jakiegoś przelewu to możesz mieć duży problem. Ja też myślę o zbieraniu wody deszczowej do podlewania ale planuję zbiornik między 3000 a 5000L ale też z przelewem do miejskiej instalacji zbierającej wodę deszczową. W lecie jak dobrze grzeje to jedno podlanie iglaków przy ogrodzeniu to 300 - 400L wody.

A jakie macie podloze? U nas jest glina na przemian z piaskiem i pewnie bedzie ciezko. A jakies wielkosci te zbiorniki ? Gdzies ok 200 l?

ja też mam nieciekawie bo jakis pyły a to tylko troche lepiej niż glina. Ja myslę o większych niz 200l (1m3)http://www.allegro.pl/item382111461_zbiorniki_1000_litrow_z_przeznaczeniem_na_szambo.html , ale niektórym funkcjonuja nawet beczki 200l i jest ok. A w razie przepełnieni to u mnie woda wyjdzie rewizja, http://www.allegro.pl/item396745554_osadnik_rewizja_3_kolory_promocja_rynny.html

która bedzie zamontowana do każdej rynny, więc poprostu rozleje sie po trawniku.