Piotruś1719500044 09.08.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Witajcie,my również właśnie kupiliśmy Virgo II z pojedynczym garażem - tyle tylko, że w lustrzanym odbiciu i z chęcią przyłączam się do dyskusji na temat tego projektu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 09.08.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Właściwie do samego końca przed kupnem projektu byliśmy pewni, że wybierzemy Atenę z Archipelagu, ale... dzień przed poszliśmy na boisko szkolnego i rozrysowaliśmy sobie Atenę w skali 1:1 kredą na asfalcie. Ludzie się trochę dziwnie na nas patrzyli Doszliśmy do wniosku, że ona jest kiepsko zaprojektowana w środku i ten kominek w jadalni... ech.. Zatem żona przysiadła przed netem i wróciliśmy do Domusa, w którym byliśmy na samym początku, ale zrezygnowaliśmy z nich, bo w ogóle nie starali się być pomocni. Żona wybrała Tytana i Virgo. Oba projekty miały swoje zalety i wady, ale następnego dnia podjechałem do Domusa bezpośrednio i pani położyła przede mną projekt Virgo II z pojedynczym garażem. W sieci widzieliśmy wersję z podwójnym garażem, ale my nie chcemy mieć w ogóle garażu, więc odrzuciliśmy go - chociaż układ w środku bardzo nam się spodobał. Zatem kupiliśmy tę wersję. Zmiany, których dokonaliśmy praktycznie od razu: 1. przeniesienie pomieszczenia gospodarczego na front budynku. 2. zmiana garażu na gabinet i garderobę. 3. brama garażowa do likwidacji a w jej miejscu duże okno, a z boku budynku wejście do pomieszczenia gospodarczego. 4. gabinet z wyjściem na taras (tam gdzie było pomieszczenie gospodarcze) i wejściem przez sypialnię, a pomiędzy gabinetem, a obecnym pomieszczeniem będzie garderoba 5. zamknięcie przejścia pomiędzy jadalnią a dużym pokojem 6. obniżenie podciągu pomiędzy hallem a salonem do wysokości niewiele wyższej niż normalne drzwi 7. pozostałe zmiany ma zaproponować kolega - architekt. Praktycznie wybraliśmy już wykonawcę i kierownika budowy/projektanta adaptującego. Wykonawca zawinszował sobie 45 tys. netto za wybudowanie do stanu surowego z dachem plus oszacował koszty materiałów na 80-90 tys. Mamy dużą działkę - ok. 2300 m.kw. o szerokości 39 m., więc zmieścimy i podjazd dla dwóch samochodów (służbowe - niech mokną ), z którego kiedyś zrobimy ładną wiatę i zbiornik gazu i przydomową oczyszczalnię ścieków. Ufff... ale się rozpisałem )) Z chęcią obejrzelibyśmy ten projekt w trakcie budowy lub już zrealizowany. A przy okazji - co do, do jasnej anielci, jest ściana kolankowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anilorak 09.08.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Chciałabym zobaczyć dom VIRGO lub VIRGO II na żywo dlatego chcię zapytać czy w okolicy Trójmiasta badź czy w Trójmieście jest gdzieś zbudowany dom VIRGO lub VIRGO II. Jeśli ktoś może mi pomóc to prosze o kontakt - [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 09.08.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Praktycznie wybraliśmy już wykonawcę i kierownika budowy/projektanta adaptującego. Wykonawca zawinszował sobie 45 tys. netto za wybudowanie do stanu surowego z dachem plus oszacował koszty materiałów na 80-90 tys. Mamy dużą działkę - ok. 2300 m.kw. o szerokości 39 m., więc zmieścimy i podjazd dla dwóch samochodów (służbowe - niech mokną ), z którego kiedyś zrobimy ładną wiatę i zbiornik gazu i przydomową oczyszczalnię ścieków. Ufff... ale się rozpisałem )) Z chęcią obejrzelibyśmy ten projekt w trakcie budowy lub już zrealizowany. A przy okazji - co do, do jasnej anielci, jest ściana kolankowa? Piotruś Cieszę sie że grono zwolenników projektu Virgo jest coraz wieksze. Co do ogledzin to nakblizej bedziesz miał chyba do Ebu, ona buduje gdzies koło Wrocławia, ale oczywiście jak bedziesz w okolicy Lublina to zapraszamy. Trochę sporo tych zmian, ale faktycznie powierzchnia uzytkowa duuzo Ci sie powiększy. Co do tej ceny za wykonanie to z tego co widzę to bedziesz szukał firmę , ale budujac systemem gospodarczym na pewno znajdziesz ekipę za połowę tej ceny tylko 2 miesiace byś musiał czuwać nad wszystkim. Odnosnie ściany kolankowej - jest to sciana na poddaszu pomiędzy skosem a podłogą ( czyli pomiędzy stropem a murłatą).Im ta sciana jest wyższa, tym skos zaczyna się wyżej, większa powierzchnia uzytkowa pomieszczeń jest większa i jest to mniej uciążliwe . W Virgo sciany tej nie ma wogóle ( dowiedziałem się o tym tydzień temu), oczywiście można ja zrobić tylko pytanie na jaka wysokość by nie zeszpecić budynku z zewnatrz? Wtedy o tyle pustaków ile dołożysz do tej ściany podnosi sie cały dach do góry. Właśnie ja myślę nad tym tematem. Co do kosztów materiałow to mam nadzieję że dobrze szacujesz, bo ja tez tyle założyłem. Jakby cos to pisz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 09.08.2005 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Zmiany, których dokonaliśmy praktycznie od razu: 1. przeniesienie pomieszczenia gospodarczego na front budynku. 2. zmiana garażu na gabinet i garderobę. 3. brama garażowa do likwidacji a w jej miejscu duże okno, a z boku budynku wejście do pomieszczenia gospodarczego. 4. gabinet z wyjściem na taras (tam gdzie było pomieszczenie gospodarcze) i wejściem przez sypialnię, a pomiędzy gabinetem, a obecnym pomieszczeniem będzie garderoba Nie bardzo rozumiem pkt 1, pkt 4 przeciez pom.gosp.jest z przodu budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 11.08.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Mariucha,jeśli rozmawiamy o Virgo II to pomieszczenie gospodarcze jest w tej części budynku co garaż tyle, że wjazd do garażu jest od przodu, a pomieszczenie gospodarcze jest z tyłu i ma wyjście przez drzwi na taras. My zdecydowaliśmy się na te zmiany o których pisałem - czyli garaż przerabiamy, a pomieszczenie gospodarcze wędruje do przodu budynku i będzie sąsiadować przez ścianę z kotłownią. Przy czym uznaliśmy, że skoro ma być tam kosiarka, szufla do śniegu itp to bez sensu jest pozostawianie drzwi pomiędzy kotłownią a tym pomieszczeniem, bo zawsze się naniesie do domu na butach. Wobec tego drzwi też likwidujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 11.08.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Mariucha,no i dzięki za informacje.Ciekaw jestem jak Wam się posuwa budowa... Z tego co pamiętam to EBU ma Virgo, a nie Virgo II - a to pewna różnica w układzie wewnętrznym - chociaż z zewnątrz są chyba identyczne. Nie wiem jak skontaktować się z EBU, żeby zapytać czy moglibyśmy do niej podjechać. Ja w zasadzie buduję systemem gospodarczym - aczkolwiek do wybudowania stanu surowego otwartego, ale z dachem udało nam się znaleźć przypadkowo bardzo rozsądnego wykonawcę. Jest drogi - zgadzam się, ale za to buduje OK, a to przecież najważniejsze. Poza tym pomaga załatwiać sprawy w urzędach, bo ma tam jakieś kontakty.Chcemy też od niego kilka rzeczy dodatkowych - a to drogę, a to podjazd dla samochodów itp. Mamy nadzieję, że będzie wszystko dobrze i nie mylimy się w ocenie. Nie chcemy do każdego fragmentu zatrudniać innej ekipy bo to na dobre nie wyjdzie, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 11.08.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2005 Mariucha, jeśli rozmawiamy o Virgo II to pomieszczenie gospodarcze jest w tej części budynku co garaż tyle, że wjazd do garażu jest od przodu, a pomieszczenie gospodarcze jest z tyłu i ma wyjście przez drzwi na taras. Sorry, ja ciągle myślałem o tym pom.gosp. gdzie ma być kotłownia, bo to z tyłu garażu zlikwidowałem. Co do tych cen to się jeszcze porozgladaj, w naszym regionie za postawienie takiego domu w stanie SSO z dachem chcą około 26-28tys( dodam że u sprawdzonych ekip, polecanych przez innych którzy korzystali z ich usług)., chociaż pierwszą wycenę też miałem na 45.000,ale od razu gosciowi podziękowałem U nas mury pną się do góry, wlaśnie będę zamawiał strop i nadproża. Ebu chyba szybciej znajdziesz w waszej grupe budującej, chociaż ja tez coś tu do niej pisałem i nie odpowiada .Po prostu zapracowana w okresie budowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 31.08.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Witam Wszystkich budujacych ten domek, czas odswiezyc wątek bo nikt tu się nie odzywa U nas strop zalany, od poniedziałku ekipa rusza ze scianami kolankowymi, później więźba . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 20.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Witam Wszystkich budujacych ten domek, czas odswiezyc wątek bo nikt tu się nie odzywa U nas strop zalany, od poniedziałku ekipa rusza ze scianami kolankowymi, później więźba . Pozdrawiam Hejah, u nas było dużo załatwiania. Ekipa ruszyła z budową na początku września. Teraz postawili bloczki fundamentowe, ocieplili je i zasypują. Za kilka dni wyleją płytę betonową, a potem ruszą ze ścianami. Mariucha> gonimy Was )) Mam nadzieję, że pogoda nam się nie schrzani i zdążymy przed zimą, a w zimę instalacje i wykończenie wnętrz na wiosnę. Późną wiosną może zamieszkamy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 20.09.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Witam Wszystkich budujacych ten domek, czas odswiezyc wątek bo nikt tu się nie odzywa U nas strop zalany, od poniedziałku ekipa rusza ze scianami kolankowymi, później więźba . Pozdrawiam Hejah, u nas było dużo załatwiania. Ekipa ruszyła z budową na początku września. Teraz postawili bloczki fundamentowe, ocieplili je i zasypują. Za kilka dni wyleją płytę betonową, a potem ruszą ze ścianami. Mariucha> gonimy Was )) Mam nadzieję, że pogoda nam się nie schrzani i zdążymy przed zimą, a w zimę instalacje i wykończenie wnętrz na wiosnę. Późną wiosną może zamieszkamy... Pozdrawiam Cieszę się, że idziecie do przodu. Od razu powiem Wam, że w zestawieniu więźby dachowej jest błąd. Ja już niestety drewno mam zwiezione na plac budowy, i dwa duże kloce zostaną mi na pamiatkę. W zestawieniu więźby dachowej są podane 2 płatwie PŁ2 i 2 PŁ6, natomiast w rzeczywistości jest po jednej z nich. Dodatkowo źle zwymiarowany jest wiązar WTP, w zestawieniu jest 3,3 metra - ale to zdecydowanie za krótko. Powinno być prawie 5 metrów. To na razie tyle, na wcześniejszych etapach bylo wszystko OK, trochę niewidoczny na projekcie w przekrojacj A-A i B-B jest wieniec w2, zwróć też na to uwagę. Jaki robicie strop, u nas na całości leży terriva. U nas początek więźby, dachówka już na placu. Napisz, ile jak dotąd kosztowały Cię te prace. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 22.09.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Cieszę się, że idziecie do przodu. Od razu powiem Wam, że w zestawieniu więźby dachowej jest błąd. Ja już niestety drewno mam zwiezione na plac budowy, i dwa duże kloce zostaną mi na pamiatkę. W zestawieniu więźby dachowej są podane 2 płatwie PŁ2 i 2 PŁ6, natomiast w rzeczywistości jest po jednej z nich. Dodatkowo źle zwymiarowany jest wiązar WTP, w zestawieniu jest 3,3 metra - ale to zdecydowanie za krótko. Powinno być prawie 5 metrów. To na razie tyle, na wcześniejszych etapach bylo wszystko OK, trochę niewidoczny na projekcie w przekrojacj A-A i B-B jest wieniec w2, zwróć też na to uwagę. Jaki robicie strop, u nas na całości leży terriva. U nas początek więźby, dachówka już na placu. Napisz, ile jak dotąd kosztowały Cię te prace. Pozdrawiam Hej, jeśli chodzi o strop to kierownik budowy i wykonawca stwierdzili, że w projekcie strop jest wyjątkowo drogi i mają się zastanowić jak zrobić tak, żeby było dobrze jakościowo i jak najtaniej. Natomiast w kwestii więźby - wykonawca gdy spojrzał na projekt od razu stwierdził, że zestawienie jest o kant d... potłuc, więc przeliczył to sobie jeszcze raz. On bazuje na projekcie, a nie na zestawieniach podanych przez architektów. A ja mu ufam Co do kosztów - na razie płaciliśmy głównie za najróżniejsze przygotowania (geodeta, papierologia itp), bo tak się umówiliśmy z wykonawcą, a za większość materiałów (wykonawca załatwił nam to z dostawcami) i robociznę zapłacimy pod koniec miesiąca. Zatem trudno mi na razie wyliczyć ile to wszystko kosztuje. Pzdr P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 22.09.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Życzę w tym układzie powodzenia. Odezwij się czasami, może jakieś fotki umieścisz, ja niestety nie mam cyferki Co do tego zestawienia to jak do tej pory u mnie wszystko się zgadzało, bylo wyliczone dużo dokładniej niż mi to robili przy wycenach w hurtowniach. Ale tu nie ma sie o co martwić, przecież jak coś zostaje to zawsze można zwrócić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 23.09.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 No to tak jak napisałem w mailu - dzisiaj zagęszczają, jutro płyta betonowa. Od czasu zrobienia zdjęć trochę się zmieniło - środek zasypany, kanalizacja i rura dopowietrzająca ułożone. http://piter71.fm.interia.pl/Virgo%20II%203.JPGhttp://piter71.fm.interia.pl/Virgo%20II%201.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 23.09.2005 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 No to tak jak napisałem w mailu - dzisiaj zagęszczają, jutro płyta betonowa. Od czasu zrobienia zdjęć trochę się zmieniło - środek zasypany, kanalizacja i rura dopowietrzająca ułożone. http://piter71.fm.interia.pl/Virgo%20II%203.JPG http://piter71.fm.interia.pl/Virgo%20II%201.JPG No super to wygląda. jak będziesz miał jeszcze jakieś fotki to dawaj. Widzę że teren masz równy, u nas jest minimalny spadek i z przodu będzie 1 schodek przy wejsciu a na tarasie3-4. U nas kanaliza dopiero bedzie w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 26.09.2005 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 No super to wygląda. jak będziesz miał jeszcze jakieś fotki to dawaj.Widzę że teren masz równy, u nas jest minimalny spadek i z przodu będzie 1 schodek przy wejsciu a na tarasie3-4. U nas kanaliza dopiero bedzie w przyszłym tygodniu.Pozdrawiam Witaj,w sobotę wylali już płytę betonową, więc teraz to jest już płaski beton, a to czarne z boku jest zasypane.Teraz idziem w górę... tylko nie wiem kiedy - nie rozmawiałem jeszcze z wykonawcą.Jeśli chodzi o kanalizację to mówiłem o tych pierwszych rurach - wyprowadzenie ścieków za budynek i odprowadzenie z łazienki i kuchni na parterze, a to już macie chyba zrobione (jakoś nie wyobrażam sobie kładzenia rur wychodzących z budynku jak już macie porobione stropy).U nas też jest leciutki spadek, ale niewielki, więc nie będzie żadnych schodków. Z tyłu, czego nie widać na zdjęciach, jest rzeczka - w tamtym kierunku zrobimy spływ deszczówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 26.09.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Jeśli chodzi o kanalizację to mówiłem o tych pierwszych rurach - wyprowadzenie ścieków za budynek i odprowadzenie z łazienki i kuchni na parterze, a to już macie chyba zrobione (jakoś nie wyobrażam sobie kładzenia rur wychodzących z budynku jak już macie porobione stropy). U nas też jest leciutki spadek, ale niewielki, więc nie będzie żadnych schodków. Z tyłu, czego nie widać na zdjęciach, jest rzeczka - w tamtym kierunku zrobimy spływ deszczówki. No to sobie wyobraź, że kanalizację dopiero będą u nas kłaść w przyszłym tygodniu Rzaden problem, dziury w scianach zostawione, potem chudziak i będzie jak u Ciebie, tylko odwrotnie. U nas właśnie kończą więźbę, pod koniec tygodnia folia dachowa , łaty i dachówka. Równolegle do tego obróbki blacharskie, kominy, potem działowki, tarasy i finisz na ten rok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruś1719500044 27.09.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 No to sobie wyobraź, że kanalizację dopiero będą u nas kłaść w przyszłym tygodniu Rzaden problem, dziury w scianach zostawione, potem chudziak i będzie jak u Ciebie, tylko odwrotnie. U nas właśnie kończą więźbę, pod koniec tygodnia folia dachowa , łaty i dachówka. Równolegle do tego obróbki blacharskie, kominy, potem działowki, tarasy i finisz na ten rok. Pozdrawiam Odwrotniacy Super.. u nas przerwa technologiczna co by się uleżało ) Jutro/pojutrze ruszamy ze ścianami.. za miesiąc/półtora będziemy może na tym samym poziomie co Wy teraz. A kiedy wykończenia wewnątrz i na zewnątrz? Planujecie coś przez zimę? Jak rozwiązujecie kwestię ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 27.09.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Odwrotniacy Super.. u nas przerwa technologiczna co by się uleżało ) Jutro/pojutrze ruszamy ze ścianami.. za miesiąc/półtora będziemy może na tym samym poziomie co Wy teraz. Tego wam życzę, bo robi się coraz chłodniej. Ile osób u was buduje?? A kiedy wykończenia wewnątrz i na zewnątrz? Planujecie coś przez zimę? Przed zimą planujemy jeszcze tarasy, chudziak, kanalizacja, może przyłącze energetyczne ( w październiuku/listopadzie ZE obiecał podciągnąć prąd, na razie pozyczam od sąsiada).Myśleliśmy też o studni, ale to zostanie na przyszły rok. Jak rozwiązujecie kwestię ogrzewania? Nad tym jeszcze myślimy, ale na pewno bedziemy dogrzewać kominkiem + ogrzewanie olejowe ( chyba). W przyszłości będzie też gaz, ale to pewnie perspektywa jakiś 5 lat. My praktycznie więźbę mamy już skończoną. Jesteśmy bardzo zadowoleni z wielkości pomieszczeń na poddaszu. Podnieśliśmy ścianę kolankową o 1 MAXa, suszarnia jest zajeb....., prawdopodobnie część korytarza z 2 oknami połaciowymi włączymy do pokoju 2/6. Będzie wtedy klatka mniej doświetlona, ale pod tymi oknami jakieś biurko dla dzieciaka to super sprawa. Kupiłem dzisiaj też belit na działówki, drabinkę na stryszek ( bo sobie zrobimy). dachówka stoi na działce, rynny wybrane, jeszcze tylko kwestia koloru klinkieru na kominy tyle wydatków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 27.09.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 A wogóle dziwnie cytują Ci się moje wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts