n.o.v.y. 21.10.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Ok Monia, ale bakterie stosuje sie do POŚ, ale jeszcze u nikogo nie widzialem pompy napowietrzajacej w POŚ Te bakterie moga sie rozwijac chyba bez dodatkowych luksusow:) hej, wiesz ja pisze to co wiem bo mam taka oczyszczalnie i moi sasiedzi rowiniez. a jak sie mozesz domyslic to te bakterie sa sa tlenowe i musza miec dostarczane powietrze inacej nici z rozkladu biologicznego. Mam pytanie. "Po czym mogę się domyślić, że te bakterie są tlenowe?" Czytałem tę ofertę na allegro i nic tam nie ma czy te bakterie są tlenowe czy beztlenowe. Też nie widziałem nigdzie pomp napowietrzających. A może wystarczy kontakt powierzchniowy? albo te bakterie są beztlenowe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 21.10.2008 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Przepraszam wszystkich za tak "obszerną odpowiedź" na temat pc! Niestety moje problemy z siecią spowodowały, że została ona tak wydłużona. pozdrawiam Paweł Faktycznie, wkleiłeś tą samą informację wiele razy zajmując spory obszar strony. Ale możesz przecież je wykasować po zalogowaniu i zostawić tylko jedną. Co do "pc" to mam podobne zdanie. U nas nadal jest to droga inwestycja, kóra amortyzuje się po wielu latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 23.10.2008 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ok Monia, ale bakterie stosuje sie do POŚ, ale jeszcze u nikogo nie widzialem pompy napowietrzajacej w POŚ Te bakterie moga sie rozwijac chyba bez dodatkowych luksusow:) hej, wiesz ja pisze to co wiem bo mam taka oczyszczalnie i moi sasiedzi rowiniez. a jak sie mozesz domyslic to te bakterie sa sa tlenowe i musza miec dostarczane powietrze inacej nici z rozkladu biologicznego. Mam pytanie. "Po czym mogę się domyślić, że te bakterie są tlenowe?" Czytałem tę ofertę na allegro i nic tam nie ma czy te bakterie są tlenowe czy beztlenowe. Też nie widziałem nigdzie pomp napowietrzających. A może wystarczy kontakt powierzchniowy? albo te bakterie są beztlenowe? Pozdrawiam Musi być napowietrzanie. My mamy oczyszczalnię bioires i pompa zamontowana jest w pomieszczeniu za garażem. Od niej wychodzi pięć rurek, które wchodzą do komory oczyszczalni i dopowietrzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 24.10.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Ok Monia, ale bakterie stosuje sie do POŚ, ale jeszcze u nikogo nie widzialem pompy napowietrzajacej w POŚ Te bakterie moga sie rozwijac chyba bez dodatkowych luksusow:) hej, wiesz ja pisze to co wiem bo mam taka oczyszczalnie i moi sasiedzi rowiniez. a jak sie mozesz domyslic to te bakterie sa sa tlenowe i musza miec dostarczane powietrze inacej nici z rozkladu biologicznego. Mam pytanie. "Po czym mogę się domyślić, że te bakterie są tlenowe?" Czytałem tę ofertę na allegro i nic tam nie ma czy te bakterie są tlenowe czy beztlenowe. Też nie widziałem nigdzie pomp napowietrzających. A może wystarczy kontakt powierzchniowy? albo te bakterie są beztlenowe? Pozdrawiam Musi być napowietrzanie. My mamy oczyszczalnię bioires i pompa zamontowana jest w pomieszczeniu za garażem. Od niej wychodzi pięć rurek, które wchodzą do komory oczyszczalni i dopowietrzają. Dzieki edit ze sie odezwalas w tej sprawie i ze wiesz o co chodzi. bo mnie juz troche nerw bral ze ktos sie sprzecza o rzecz ktorej jeszcze nie ma. My mamy to wiemy jak to dziala. a szczerze nie chcialo mi sie juz pisac na ten temat. ty masz w skrzynce za garazem bo masz juz nowszy model a my mamy w oczyszczalni zamontowana w takiej specjalnej skrzynce. Edit moze jakies fotki wkleisz?? pozdrawiam wszystkich virgowiczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 28.10.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Mam pytanie do wszystkich, którzy jeszcze zaglądają na to forum. Jak rozwiązaliście ogrzewanie domu i jakie koszty ponieśliście? Jak się teraz sprawuje? Nie pytam o "pc", bo jej nie będę montować. Przymierzam się do mieszanego ogrzewania - piec kondensacyjny z zamkniętą komorą dwufunkcyjny + kominek z płaszczem wodnym + kolektory próżniowe. Wszytko rozprowadzone w instalacji podłogowej i kaloryferach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 29.10.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 WitamJa mam piec gazowy jednofunkcyjny z otwarta komorą spalania plus kominek z PW, który grzeje również CWU. Solary chodziły mi po głowie, ale koszt jest niewspółmierny do korzyści. No bo ile mozna zaoszczędzić grzejąc latem wodę w CWU? Jak dla mnie to trochę mało. A i z tego co pamietam na forum generalnie polecano do kominka piec jednofunkcyjny, ale nie pamietam juz argumentacji. Generalnie wszystko fajnie działa. Troszke tylko hydraulicy przesadzili z ilością pomp i sterowników, ale będą to jeszcze poprawiać. Bo dzieki forum wiem, że mozna prościej a +taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 06.11.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Virgowcy posnęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia_999 07.11.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 uwijają się przed zimą trzeba pozabezpieczać budowę jak się nie ma kasy na dalsze roboty, a co poniektórzy pewnie zajęci wykańczaniem domku a reszta to już się tylko rozkoszuje mieszkaniem w Virgo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona82 07.11.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 witam dawno mnie nie było tutaj.U nas prace idą do przodu cały czas.Chociaż w wolnym tempie.Płytkarze kładą płytki,najpierw w pomieszczenniach gospodarczych,w sumie to zostały tylko fugi do wykończenia. Parapety wewnątrz i zewnątrz gotowe.Obitka wokół domku(pod dachem)skończona.Co jeszcze?zimą dokończymy ocieplanie i gipsowanie góry,a od wiosny ruszamy z murkami,płotami i podbrukiem. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario555 11.11.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Witam, Rozpocząłem budowę VIRGO II z podwójnym garażem odbicie lustrzane. Jutro będą mi zalewać ławy fundamentowe, później bloczki i ocieplenie, reszta w przyszłym roku. Proszę o informację jak i czym ocieplaliście fundamenty, czy od wewnątrz i na zewnątrz, czy ławę też czy tylko bloczki (nie bardzo się na tym znam). Bardzo proszę także o informację jak rozwiązaliście sprawę rolet tych na dole a szczególnie tych gdzie okna są z łukiem. Czy nadproża robimy wyżej niż okno (okno + roleta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hiv 11.11.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 A my z małżonką tak przypatrujemy się Virgo i całkiem nam się podoba choć w planie mieliśmy najpierw Librę II a teraz Emanuelę II.Zaleta Virgo to świetne pomieszczenie za garażem które można zaadaptować na kotłownię a taka min 8m2 jest nam potrzebna. W Librze byłoby to bardzo ciężkie do zrealizowania a Emanuela też będzie wymagać kilku zmian ale zdecydowanie mniej ingerujących w projekt. Niemniej największa wada dla nas to taras który w Virgo wychodzi u nas praktycznie od północy czyli z najciemniejszej strony ;( A do tego powierzchnia 20m większa niż planowaliśmy wybudować choć myślę, że koszta podobne jak w wypadku Emanueli II. Miło jednak czytać jak fajnie idą wam wasze budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia_999 12.11.2008 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 też się zastanawiałam swego czasu nad Emanuelą do czasu aż w okolicy nie powstała i wtedy wykusz z Virgo wygrał zresztą u nas to się Virgo swietnie wstrzelił jeżeli chodzi o kierunki świata narazie jesteśmy zadowoleni z tego wyboru Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 14.11.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 My też długo szukaliśmy odpowiedniego projektu, który spełniłby nasze oczekiwania. I właściwie Emanuela, Libra oraz Saturn też nam chodziły po głowie. Ostatecznie wygrało Virgo II, bo podobnie jak u Sylwii idealnie pasowały kierunki świata (kuchnia na pólnoc i na drogę, ogród na południe. Poza tym urok domu i lokalny wymóg zachowania głównej kalenicy równolegle do drogi (z małym naciągnięciem tej zasady) miały swój dodatkowy udział. Ogólnie - trafny wybór i chociaż jeszcze nie mieszkamy, bo budujemy od czerwca tego roku (stan surowy zamknięty + woda, kanaliza, prąd), to już się cieszymy z perspektywy mieszkania w nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mnich333 14.11.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Mam pytanie do osób, które wykonywały juz tynki w Virgo II. Czy na górze w ściankach, w których schowane są drewniane słupy monza dać zwykły tynk cementowy lub gipsowy? Czy na łączeniach pustaka i drewna nie będzie wtedy pęknięć?Mnich333 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariucha 14.11.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Mam pytanie do osób, które wykonywały juz tynki w Virgo II. Czy na górze w ściankach, w których schowane są drewniane słupy monza dać zwykły tynk cementowy lub gipsowy? Czy na łączeniach pustaka i drewna nie będzie wtedy pęknięć? Mnich333 Witaj, mi kolega robił tynki gipsowe, w tym miejscu wstawił płyte gipsowo-kartonową - mieszkamy juz rok czasu i na razie nic sie nie dzieje. Doradził mi również, aby sciane kolankową obłozyć tez płytą ( a nie tynkiem), twierdził, że wtedy na złączeniu ze skosami nie będzie pękać - jak na razie i to sie sprawdza, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacia 14.11.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witam wszystkich virgowiczów:)my nie mamy zadnych słupów, mieliśmy zmieniany dach z powodu konserwatora zabytków i nasz projektant adoptujacy wyrysował 4 słupy na srodku kazdego pomieszczenia-> kolejny szok!!!, ale nasi kochani murarze w porozumieniu z kierownikiem budowy wyeliminowali je z naszego projektu, zrobili jakies inne dodatkowe wzmocnienia i tym samym problem z głowy;)obecnie jesteśmy po zalaniu posadzek... i od wczoraj mamy juz podłogi:)dzisiaj murarze zakonczyli prace nad tarasem, domek zaczyna nabierac wyglądu:) w wolnej chwili spróbuje wkeić fotki mojego "nowego, innego" virgo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 14.11.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Mam pytanie do osób, które wykonywały juz tynki w Virgo II. Czy na górze w ściankach, w których schowane są drewniane słupy monza dać zwykły tynk cementowy lub gipsowy? Czy na łączeniach pustaka i drewna nie będzie wtedy pęknięć? Mnich333 możesz być pewny, że jak zastosujesz zwykły gips, to po jakimś czasie będziesz miał pęknięia. Wynika to z faktu , że słup podtrzymuje dach, który zawsze będzie pracował pod wpływem wiatru, czy nadmiernej ilości śniegu, a tym samym słup będzie się lekko poruszał, co w efekcie powodować będzie jakieś pęknięcia. Rozwiązaniem są płyty gipsowe montowane na konstrukcji ściany, bez kontaktu ze słupem. Osobiście problem ten ominąłem poprzez przesunięcie ścian działowych i słupy są niezależnie poza nimi. Mam dwa takie słupy, bo resztę udało się wyeliminować (miałem sprytnych cieśli). Zrobimy na nich jakieś elementy dekoracyjne i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 14.11.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Mam pytanie do osób, które wykonywały juz tynki w Virgo II. Czy na górze w ściankach, w których schowane są drewniane słupy monza dać zwykły tynk cementowy lub gipsowy? Czy na łączeniach pustaka i drewna nie będzie wtedy pęknięć? Mnich333 U nas tynkaże jako pierwsze rozwiązanie próbowali dać na ścianę papę na to siatkę i tak otynkowali (była umowa że w razie njmniejszego pęknięcia będą poprawiałi na swój koszt) nie minął tydzień i zaczęło pękać i w tedy przykleili do ściany omijając słup regips otykowali jeszcze raz i jak do tej pory od lipca jest ok. Tu możesz dać regips 6mm taki z którego wygina się łuki żeby było mniej tynku do nałożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 22.11.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Już nikt tu nie wchodzi i nic nie pisze, co oznacza, że koniec prac na ten rok i Virgowicze zapadają w sen zimowy. O nas wciąż walczą elektrycy z instalacją. Obiecują zakończyć do końca miesiąca. W tym roku to już ostatnia praca zlecona komuś. Jeszcze będzie ocieplane poddasze wełną, ale to już we własnym zakresie i w miarę posiadanego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_k4 23.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Już nikt tu nie wchodzi i nic nie pisze, co oznacza, że koniec prac na ten rok i Virgowicze zapadają w sen zimowy. O nas wciąż walczą elektrycy z instalacją. Obiecują zakończyć do końca miesiąca. W tym roku to już ostatnia praca zlecona komuś. Jeszcze będzie ocieplane poddasze wełną, ale to już we własnym zakresie i w miarę posiadanego czasu. Raczej brak czasu, kazdą chwilę trzeba wykorzystać. U nas plan napięty bo chcemy wejść do końca roku. Na tą chwilę poddasze jest kończone ostatnie szlifowanie gładzi na łączeniach regipsów ( oprócz strychu nad garażem kończymy montaż solara) a we czwartek wchodzi ekipa zrobić gładzie na ścianakach murowanych i będzie można malować, łazienka na górze będzie robiona po nowym roku ( płytki, meble, kabina,wanna, umywalka i muszla czeka w garażu). Natomiast na parterze płytki położone w holu i kuchni teraz na ścianie między holem a salonem od strony kuchni kuzynki żony w przyszłym tygodniu robią tynk artystyczny, gładzie zrobione niewilkie poprawki i można malować,łazienka jutro kończymy stelaże do projektu łazienki i będzie można kłaść płytki od początku grudnia. w salonie w tym tygodniu chcemy uporać się z kominkiem chodzi o obudowę po tym malowanie i klejenie desek. NA początku grudnia hurtem stolarz będzie montował drzwi wejściowe, szafę pod zabudowę w przedsionku, schody i drzwi wewnętrzne. Co do spraw drażniących pierwsza to kanaliza i przecisk pod drogą ale już załatwione a druga to gaz co prawda miał być w listopadzie więc to parę dni jeszcze ale jakoś w to nie wierzę i będę ich od poniedziałku nękać. Co do hydrauliki pozostało powiesić trzy grzejniki na piętrze i jeden na parterze ( w tym są dwa łazienkowe więc po płytkach ), narazie ogrzewanie jest z kominka z płaszczem wodnym, i kończymy instalować solara narazie w sobotę zamontowana została rama w którą zamontujemy rury i dokończenie instalacji pod dachem. Więc trochę się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts