Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt VIRGO pracownia DOBRE DOMY (DOMUS)

Recommended Posts

Wspomniałeś coś o solarach. Ja też zamierzam je instalować w układzie z kominkiem z płaszczem wodnym i piecem gazowym kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania. Jakie solary stosujesz? Szklane czy próżniowe? A przy okazji, może ktoś ma wiedzę jaki piec powinno się zastosować przy układzie z kominkiem z płaszczem wodnym. Moi znajomi fachowcy twierdzą, że przy takim układzie powinien być piec dwufunkcyjny. Z kolei wyczytałem gdzieś na forum, że powinien być jednofunkcyjny. Sprzeczność informacji = brak informacji. Help!!!

• Odpowiedzi 2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wspomniałeś coś o solarach. Ja też zamierzam je instalować w układzie z kominkiem z płaszczem wodnym i piecem gazowym kondensacyjnym z zamkniętą komorą spalania. Jakie solary stosujesz? Szklane czy próżniowe? A przy okazji, może ktoś ma wiedzę jaki piec powinno się zastosować przy układzie z kominkiem z płaszczem wodnym. Moi znajomi fachowcy twierdzą, że przy takim układzie powinien być piec dwufunkcyjny. Z kolei wyczytałem gdzieś na forum, że powinien być jednofunkcyjny. Sprzeczność informacji = brak informacji. Help!!!

Jeżeli chodzi o moją instalację to ja mam kominek z płaszczem wodnym firmy lechma 19 KW, kocioł jednofunkcyjny firmy Vaillant ( nie wiem czy otwarta czy zamknięta komora spalania sprawdzę dokładnie symbol na piecu) i zestaw solarny firmy Galmet - zestaw promocyjny Luxury Tube z kolektorami próżniowymi w sumie 30 rurowy, w zestawie jest zasobnik 300L na ciepłą wodę która będzię podgrzewana przez solar lub kocioł gazowy.

u nas też praca wre:)

wcale nie "śpimy"... kończą u nas tynkowć sufit w salonie i kotłownie:)...

dzisiaj przywieźliśmy parapety wewnętrzne.. narazie wyporzyczyliśmy osuszacz, zeby troche te tynki wyschły, (mamy tradycyjne, ręcznie nakładane)...

w przyszłym tygodniu zamioerzamy się zabrać za ocieplenie poddasza, i tu prosze o Waszą pomoc, jaką wełne dajecie i jakiej grubości, bedę wdzieczna za każdą informację:)..

mąż w sobote zrobił już stelaż pod zabudowe w kuchni,... także jak widać cały czas coś, cały czas w ruchu:)

pozdrawiam wszystkich wytrwałych:)

Ja kupiłem wełnę Toprock Rockwool, bo wg danych ma najlepszy współczynnik przewodzenia ciepła - 0,035 [W/mK], grubości 180 mm (bo takie mam krokwie) i dodatkowo na zakładkę w konstrukcję stelaży regipsów płyty Superrock Rockwool, grubości 50 mm (aby zakryć spody krokwi). Razem 23 cm. Fachowa lektura mówi o grubości 20-25 cm, więc powinno wystarczyć. A i chyba istotna wiadomość - wełnę kupiłem na http://www.Mega1000.pl. Internetowy sklep z przyzwoitymi cenami i dostawą gratis przy zamówieniu na cały dach - godna polecenia.

Do Piotr_k4

dzięki za odpowiedź, choć nadal pozostaje kwestia pieca - jedno czy dwufunkcyjny? Czy w systemie c.o. masz tylko grzejniki, czy również podłogówkę? Jeżeli z podłogówką , to jak to się sprawuje i jakie rozwiązania zastosowano, żeby to funkcjonowało?

Do Piotr_k4

dzięki za odpowiedź, choć nadal pozostaje kwestia pieca - jedno czy dwufunkcyjny? Czy w systemie c.o. masz tylko grzejniki, czy również podłogówkę? Jeżeli z podłogówką , to jak to się sprawuje i jakie rozwiązania zastosowano, żeby to funkcjonowało?

Mam grzejniki i podłogówkę narazie nie mogę zbyt duzo powiedzieć bo po odpaleniu kominka przez tydzień grzanie było grzejnikami i podłogówką ale na zewnątrz wtedy było ciepło więc i w domu było szybko ciepło, po tygodniu wyłączyłem podłogówkę bo rozpoczęliśmy kłaść płytki tam gdzie jest podłogówka a z tego co mówi mój fachowiec powinno się odczekać conajmniej dwa tygodnie po położeniu płytek żeby znowu włączyć podłogówkę. Więcej będę mógł powiedzieć w styczniu, lutym. Co do instalacji to jest dosyć rozbudowana jak znajdę chwilę czasu to zrobię zdjęcie(wymiennik ciepła, trzy pompy,rozdzielacze i wiele innych zaworów)

Ja kupiłem wełnę Toprock Rockwool, bo wg danych ma najlepszy współczynnik przewodzenia ciepła - 0,035 [W/mK], grubości 180 mm (bo takie mam krokwie) i dodatkowo na zakładkę w konstrukcję stelaży regipsów płyty Superrock Rockwool, grubości 50 mm (aby zakryć spody krokwi). Razem 23 cm. Fachowa lektura mówi o grubości 20-25 cm, więc powinno wystarczyć. A i chyba istotna wiadomość - wełnę kupiłem na http://www.Mega1000.pl. Internetowy sklep z przyzwoitymi cenami i dostawą gratis przy zamówieniu na cały dach - godna polecenia.

Ja też kupowałem Toprock Rockwool z tym że 150mm i Superrock 50mm w sierpniu w firmie Budohurt( wystawia na allegro). Na mój dach wyszło 210mkw Toprocka i 180mkw Superrocka.

Witam , to mój pierwszy raz na forum, cieszę się ze mogę dołączyć do Waszego grona, 4 sierpnia zaczeliśmy budowę Virgo I w tej chwili trwają prace tynkardskie w środku, mam nadzieję do naszych wspólnych dyskusji.

Pozdrawiam Wszystkich :D

Ja też kupowałem Toprock Rockwool z tym że 150mm i Superrock 50mm w sierpniu w firmie Budohurt( wystawia na allegro). Na mój dach wyszło 210mkw Toprocka i 180mkw Superrocka.

To mnie pocieszyłeś trochę tą informacją, bo ja jeszcze nie położyłem całej wełny, a kupiłem 250 m2 Toprocka i 180 m2 Superrocka i bałem się, że to będzie mało, bo powierzchnia dachu od zewnątrz ok. 270 m2, to wewnątrz liczyłem na 250 m2. Ale co innego mnie dziwi. Jak to się stało, że jednej wełny ci wyszło więcej a drugiej mniej? Teoretycznie to taka sama powierzchnia ocieplania.

Ja właśnie ocieplam poddasze. U mnie cała ścianka kolankowa będzie zabudowana płytami g-k na profilach. Moim zdaniem to jest najlepsza metoda zabudowy ścianki kolankowej. Dodatkowo między ściankę kolankową a płytę g-k wkładam 5cm wełny by docieplić wieniec żelbetowy który stanowi potężny mostek termiczny. (pomijając fakt że od strony zewnętrznej jest on również ocieplony)

To mnie pocieszyłeś trochę tą informacją, bo ja jeszcze nie położyłem całej wełny, a kupiłem 250 m2 Toprocka i 180 m2 Superrocka i bałem się, że to będzie mało, bo powierzchnia dachu od zewnątrz ok. 270 m2, to wewnątrz liczyłem na 250 m2. Ale co innego mnie dziwi. Jak to się stało, że jednej wełny ci wyszło więcej a drugiej mniej? Teoretycznie to taka sama powierzchnia ocieplania.

Dlatego starczy ponieważ musisz więcej metrów odliczyć, dach wystaje poza mur około jednego metra a po obwodzie dachu jest około 70m (to stwierdzam po długości rynien) dodatkowo kilkanaście metrów odejdzie przez powierzchnię krokiew bo wełnę wkładasz między krokwie u mnie są trochę grubsze niż w projekcie bo mają 8,5 cm a nie 6,7 jak w projekcie. Wełną 15cm obłożyłem cały dach po szczyty, oraz sufit który zrobiłem na poddaszu na wysokość około 2,6m, cała reszta skosów i sufit na poddaszu dodatkowo między pierwszym stelażem obłożona jest 5-tką.

Mam male pytanie. Jak zrobiliscie laczenie plyty k/g ze scianka kolankowa na poddaszu. Czy nie peka u was wlasnie w punkcie?. Poniewaz wiezba mocno pracuje. Napiszcie bo wlasnie jesten na tym etapie.

Ja przykleiłem regips do ścianki kolankowej i tak omijam murłatę a drugi regips schodzi po stelarzu czy to dobre rozwiązanie czas pokaże. U mnie więżba stała ponad rok pod dachówką i bardzo przeschła mam nadzieję że największą pracę dachu mam za sobą ale wiadomo czas pokaże. Ja budowałem ścianę z suporeksu na 36 cm dlatego wieniec od zewnętrznej strony jest osłonięt 12cm suporeksu oraz 6cm styropianu.

Mam male pytanie. Jak zrobiliscie laczenie plyty k/g ze scianka kolankowa na poddaszu. Czy nie peka u was wlasnie w punkcie?. Poniewaz wiezba mocno pracuje. Napiszcie bo wlasnie jesten na tym etapie.

zaczerpnięte z wątku "ocieplam poddasz - krótkie pytania"

... szczelinę wypełniam Vario lub UniFlott ... na to taśma obojętnie jaka... i naroznik AL. Przy kątach pow. 90* np. skos- dolny lub górny glif okna daję taśmę siatkową szeroką na 10cm i zawijam na krawędź... na to elastyczny narożnik PCV do kątów różnych niż 90*.

...obróbka przy murłacie lub ściance kolankowej-murowej:

- jeśli płyta wchodzi poza ściankę kolankową i wypełnia się szczelinę na ściance to taśmę daję na ściance i dosuwam do płyty (nie zawijam na płytę!) i wtedy jest to krawędź z kontrolowanym pęknięciem.. w tym narożu daję akryl... pęknięcie wypadnie pod warstwą akrylu.

- jeśli płyta dochodzi do ściany kolankowej (to dotyczy również innych przeszkód lub narożników z murem) i wypełniam szczelinę pomiędzy płytą a murem to taśmę daję na płytę ale też dosuwam do krawędzi i postępuję j.w.

- jeśli trzeba wypełnić i ścianę i płytę to daję siatkę na obie powierzchnie na styk i akryl...

...siatkę wywiniętą na ścianę i przyszpachlowaną potrafi wyrwać ze ściany lub płyty... czasem takie poddasze potrafi nieźle pracować... więc nalezy stosować połączenia ślizgowe i strefy kontrolowanych pęknięć... no i przede wszystkim stabilny ruszt!

Witam !

My własnie w pażdzierniku rozpoczeliśmy budowę VIRGO II ( na razie fundamenty , mury zaczynamy na wisnę).Chciałam się poradzić, czy zestaw materiałów na dach (drewno), który jest w projekcie nie zawiera błędów, (bo właśnie przymierzamy się do zamawiania dewna).

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Jak w każdym projekcie braki się znajdą. Nie wiem, czy już są one usunięte, ale w projekcie z lata ubiegłego roku w zestawieniu więźby nie było jętek, które potrzebne są do wykonania stropów na poddaszu. Nie było też deski podrynnowej, ani desek koszowych. Poza tym, w zależności od fachowców zbędne mogą być słupy nad garażem, miecze, wiązar, który można wykonać z krokwi (wówczas trzeba zamówić dłuższe murłaty M9). Można również zamontować krótsze płatwie przy lukarnach, żeby nie przechodziły przez pokoje aż do słupów, jak na zdjęciu.

http://images47.fotosik.pl/39/090934bb32ee9936m.jpg' alt='090934bb32ee9936m.jpg'>

Witam wszystkich Virgowiczów! Zaczynamy budowę na wiosnę 2009 (takie są plany). W kwestii budowy jestem zielony ale mam nadzieję, że przy Waszej pomocy uniknę ewentualnych błędów... Biorę się w chwili obecnej za lekturę dotychczasowych wpisów i odezwę się wkrótce. Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam!

Witam!

My skończyliśmy prace w listopadzie na stanie surowym otwartym, teraz czekamy do wiosny i powoli dogrywamy kolejne etapy robót. Mam prośbę do wszytkich, którzy tego roku wykańczali swoje Virgo. Czy pamiętacie ile kosztowała was robocizna (PLN/m2) za tynki cementowo-wapienne, wylewki, czy instalację elektryczną (za punkt).

Właśnie chcę przystąpić do rozmów w sprawie cen na w/w prace i bardzo pomocne będą mi wasze informacje.

Z góry dziękuję za pomoc!

pozdrawiam Paweł

http://foto2.m.onet.pl/_m/178e0539088c4aac14bdfdfe6d97315a,10,19,0.jpg