Mario555 14.02.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Witam,Mam pytanie jak rozwiązaliście sprawę rolet? Planuję rolety zintegrowane. Proszę o informację co trzeba zmienić na etapie budowania ścian (nadproża, drzwi balkonowe łukowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McNull 15.02.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Witam!Mam prośbę do osób, które zrobiły betonowe schody w Virgo II. Proszę o zdjęcia z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavciok 15.02.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Do Mleyk. Napisałeś: "- Wentylacja z rekuperatorem jest ok - jest oszczędna (niestety moja nie jest całkiem cicha, ale to zupełnie inny temat). Nawet przy mrozie -20 powietrze nawiewane do domu miało ponad +18 oC! Dobrze się to też sprawuje z komnkiem (pod warunkiem, że kominek jest szczelny i że do spalania pobiera powietrze z zewnątrz). " Czy możesz coś więcej napisać o rekuperatorze?Jakiej firmy masz?Ile płaciłeś?Jakich rur użyłeś?Gdzie wlot a gdzie wylot powietrza zrobiłeś?Z kominkiem to rozumiem, że zrobiłeś nadmuch ciepłego powietrza z kominka tymi samymi rurami co rekuperator???Jakiej mocy są wentylatory?Ile na dobę tego używasz?Na ile to głośne jest? Dokucza bardzo?Trochę dużo pytań ale ja się na rekuperator już zdecydowałem ale nie wiem jeszcze dokładnie jak to zrobić najlepiej.Napewno to jest jedna z dobrych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 16.02.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 do T&W wentylacja do okapu Czyli rozumiem, że zrobiłeś dodatkowy kominek wentylacyjny w dachówce w miejscu planowanego okapu i połączysz rurą spiro (tak jak w projekcie w spiżarni). Trzeba będzie dodatkowo w stropie zostawić otwór? Dokładnie - dodatkowy kominek wentylacyjny w dachówce. Co do otworu w stropie, to jest parę rozwiązań. Można go zrobić w trakcie zalewania stropu, tuż przy ścianie lub go wyciąć w odpowiednim miejscu po zalaniu stropu. Można też zrobić otwór w ścianie zewnętrznej pod stropem i wyprowadzić rurę spiro na zewnątrz do góry przy ścianie i pod dachem do grzybka. Pierwszy sposób ma jedną wadę - rura będzie szła w pokoju przy ścianie i jeżeli nie będziesz dobudowywał dodatkowych ścianek pod skosami ( ja tego nie robię, bo podniosłem ściankę kolankową o 30 cm i dało mi dużo większy pokój), to rurę trzeba będzie zabudować, co zabierze około 12 cm pokoju. Drugi też ni jest bez wad, gdyż w miejscu rury będzie znacznie cieńsze ocieplenie ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 16.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Witaj, Czy możesz coś więcej napisać o rekuperatorze? Jakiej firmy masz? Stork Ile płaciłeś? Za dużo - było to 2 lata temu, więc nie ma sensu tego porównywać. Jakich rur użyłeś? Mam dziwną mieszankę sztywnych, flexów i kanałów w posadzkach (te ostatnie są najgłośniejsze). Gdybym robił jeszcze raz, wszystko było by na sztywnych. Gdzie wlot a gdzie wylot powietrza zrobiłeś? Czerpnia - tylna ściana garażu (ale mam też przejście do GWC, gdyby kiedyś pojawił się taki pomysł). Wylot (wyrzutnia) kanał fi 200 doklejony do komina spalinowego od pieca. Rekuperator jest zainstalowany nad garażem w suszarni, na ścianie wspólnej z łazienką. Z kominkiem to rozumiem, że zrobiłeś nadmuch ciepłego powietrza z kominka tymi samymi rurami co rekuperator??? Mam kominek z płaszczem wodnym. Dodatkowo czerpię zimne powietrze z zewnątrz (nie połączone jest to w żaden sposób z instalacją wentylacji) pod posadzką i jest to szczelnie podłączone do zasilania w powietrze paleniska kominka. Jakiej mocy są wentylatory? Nie wiem. Całość ciągnie około 30W na biegu nocnym i jakieś 50W na dziennym. Ile na dobę tego używasz? 24h Na ile to głośne jest? Dokucza bardzo? Dokucza w dwóch pomieszczeniach (kanały w posadzce). Nie bardzo, ale wyraźnie to słychać - szczególnie w nocy. Z 3 instalacji które widziałem moja jest najgłośniejsza - czyli da się to zrobić lepiej... Po instalacji kominka i wentylacji mechanicznej warto zastanowić sie nad sposobem dostarczania wilgoci do pomieszczeń. Warto rozważyć zakup dodatkowego nawilżacza do wentylacji albo przynajmniej jakiegoś dobrego nawilżacza wolnostojącego. Przy -4 na zewnątrz wilgotność w pomieszczeniach spada do 32% - 35%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 16.02.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2009 Dokładnie - dodatkowy kominek wentylacyjny w dachówce. Co do otworu w stropie, to jest parę rozwiązań. Można go zrobić w trakcie zalewania stropu, tuż przy ścianie lub go wyciąć w odpowiednim miejscu po zalaniu stropu. Można też zrobić otwór w ścianie zewnętrznej pod stropem i wyprowadzić rurę spiro na zewnątrz do góry przy ścianie i pod dachem do grzybka. Pierwszy sposób ma jedną wadę - rura będzie szła w pokoju przy ścianie i jeżeli nie będziesz dobudowywał dodatkowych ścianek pod skosami ( ja tego nie robię, bo podniosłem ściankę kolankową o 30 cm i dało mi dużo większy pokój), to rurę trzeba będzie zabudować, co zabierze około 12 cm pokoju. Drugi też ni jest bez wad, gdyż w miejscu rury będzie znacznie cieńsze ocieplenie ze styropianu. U siebie zastosowałem pierwsze rozwiązanie: zainstalowałem dodatkowy kominek wentylacyjny w dachówce (taki jak do wywietrzników kanalizacji) - fi 110 czy 120, otwór w stropie wywierciłem otwornicą przy samej ścianie, rurę przy ścianie zabuowałem na równo kartongipsem (skracając w ten sposób pokój o jakieś 15 cm). Zastanówcie się czy w ogóle to potrzebujecie - o ile planujecie wentylację mechaniczną lepiej tego nie robić, a okap używać jako pochłaniacz - powietrze jest wtedy tylko filtrowane i nie jest wyrzucane na zewnątrz. W domu nie robi się podciśnienie gdy włączony jest okap, nie ma kłopotów z ociepleniem stropu w okolicach rury. W dodatku w sumie jesteście pewnie z 1tys pln do przodu (sama dachówka potrafi kosztować z 500 PLN). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McNull 18.02.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 1. Mam pytanie do osób, które budowały Virgo II z pustaka MAX-a. Ile Wam poszło sztuk pustaków (Max 220 (29cm) - ściany zewnętrzne, U-220 (25cm) - ściany nośne wewnętrzne, cegła K-3 (12cm) - ścianki działowe). Będę bardzo wdzięczny za informację. 2. Mam prośbę do osób, które robiły betonowe schody w Virgo II. Proszę o zdjęcia z realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacia 18.02.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 witam wszystkich nowych i starych virgowiczów, którzy czytają forum... mam prośbę do tych którzy juz mieszkaja, wklejcie jakies fotki jak wam sie mieszka? pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monia_B 19.02.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 witam wszystkich my juz mieszkamy sobie na legalu czyli odbior za nami . juz w grudniu mielismy to za soba. zdjecie mam jakies z komorki ale jak cos pstrykne to wkleje a tym czasem budujacy tez cos wklejajcie.http://img262.imageshack.us/img262/813/p0612080755ef4.th.jpghttp://img13.imageshack.us/img13/7900/p2101092223tk9.th.jpg sory ze takie male ale sa z telefonu.o to moze innehttp://img22.imageshack.us/img22/7928/dsc03667du2.th.jpghttp://img22.imageshack.us/img22/640/dsc03673fk9.th.jpga tak w ogóle to jeszcze mnostwo roboty przed nami. urzadzanie sie dopiero zaczyna i wymaga mega przyplywow gotowkiale mieszka sie wspaniale i nie przeszkadza nam to ze nie mamy jeszcze wszystkich mebli ze schoduy docelowe jeszcze przed nami i kominek tez i jeszcze duzo innych pozdrawiam i zycze duzo cierpliwosci i zadowolenia z powstajacych nowych gniazdekmonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 20.02.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 A ja mam pytanie nt. rynien nad wykuszem? Jak to zrobiliście? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 22.02.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 A ja mam pytanie nt. rynien nad wykuszem? Jak to zrobiliście? Michał My zrobiliśmy pełne orynnowanie nad wykuszem, bo nie podobało nam się to boczne wykończenie z blachy. Musieliśmy zamówić kolanka o odpowiednim kącie, aby połączyć rynny ze sobą. Zdjęcie umieściłem na poprzedniej stronie. Efekt świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 22.02.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No ale będziecie dawać rynnę w tym miejscu? Bo na zdjęciu widzę szam sztucer - czyli robicie rzygacz czy coś innego? Bo mi rynna jakoś nie pasuje. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TW 23.02.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Będzie rynna, a właściwie już jest, zamocowana pomiędzy dwoma oknami wykusza. Rzygacz byłby kłopotliwy, ponieważ wypłukiwałby ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McNull 26.02.2009 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 1. Mam pytanie do osób, które budowały Virgo II z pustaka MAX-a. Ile Wam poszło sztuk pustaków (Max 220 (29cm) - ściany zewnętrzne, U-220 (25cm) - ściany nośne wewnętrzne, cegła K-3 (12cm) - ścianki działowe). Będę bardzo wdzięczny za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McNull 26.02.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Mam pytanie do osób, które robiły betonowe schody w Virgo II. Proszę o zdjęcia z realizacji ([email protected]). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 06.03.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witajcie, Gdzie dawaliście kaloryfery na parterze? Pytam głównie o salon, jadalnię i wejście za wiatrołapem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcia200 12.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 mam pytanko czy ktoś budował Virgo II w wielkopolsce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 12.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Słuchajcie virgowicze, Czy orynnowanie (chodzi mi o spusty) robiliście tak, jak w projekcie czy coś zmienialiście? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roki78 18.03.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam, wybralismy z zona projekt VigroII .Trwalo to dosyc dlugo ale jestesmy juz zdecydowani.Czy moze ktos mieszka badz buduje ww.domek na podkarpaciu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleyk 21.03.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Gdzie dawaliście kaloryfery na parterze? Pytam głównie o salon, jadalnię i wejście za wiatrołapem. Kaloryfery na parterze mamy: w gabinecie, w łazience koło gabinetu (rurkowy do suszenia ręczników), w salonie pod oknem 180 x 180 (zakręcony bo podłogówka przez deskę sobie świetnie radzi), w kotłowni (zakręcony bo jest za ciepło), w garażu i w pomieszczeniu za garażem (ustawione na * zawór termostatyczny utrzymuje 6oC). W wiatrołapie, kuchni, jadalni mamy tylko podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts