leszko2 11.07.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Kupiłem szereg w stanie surowym. Od razu powiem ,że szereg jest bez projektu ( tzn proekt jest mocno nieaktualny) i bez dziennika budowy. Teraz ten szereg wykańczam i powstaje r ownież projekt zastępczy , który będzie zatwierdzany przez gminę. W szeregu z jednej strony nie wylano balkonów - lub jak kto woli tarasow. Ze ściany wystają jedynie pręty zbrojeniowe na około metr. Ponieważ taki żelbetowy balkon jest doskonałym żebrem chłodzącym więc postanowiłem poobcinac wystające pręty , a w to miejsce wprowadzić lekką konstrukcję samonośną dającą dwa tarasy jeden o szerokości około 1.20m a dolny około 2m oba dlugie na około 7m Tarasy mają być z ocynkowanej kratki ( takie przemysłowe)połozone na dżwigarach metalowych bądź drewnianych. Ponieważ wynajęty architekt jak się okaząlo jest bardziej artystą plastykiem od wnętrz niż konstruktorem więc chcę mu podać gotowy szkic tej konstrukcji , ktorą jestem sobie w stanie sam policzyć (mam dostęp do programów wytrzymalościowych na elementy skończone i umiem się nimi posługiwać) ale nie wiem jakie przyjąc obciązenie tarasów ,żeby było zgodnie z przepisami. Wymysliłem ,że dam obciązenie maksymalne 150 kG na m2 na obu tarasach równoczesnie i wspolczynik bezpieczeństwa 2 czyli praktycznie maksymalne obciązenie 300 KG na m2. Czy to wystarczy ?.Drugi problem ,jak to łączyć ze ścianą budynku?Czy konstrukcja musi byc całkowicie samonośna ,ćzy też mozna dać tylko 2 slupy zewnętrzne i z drugiej strony łączyc to z drewnioaną belką przykręconą do ściany? Czy fundamenty pod tą konstrukcje nalezy sztywno połączyć z fundamentami budynku czy wręćz przeciwnie zostawić przerwę między fundamentami?. Zamierzam przetestowac parę wariantow podparcia slupkami , ponieważ licze si/ę z tym ,że jeden słupek może być oprotestowany przez sąsiada i będę musiał go maksymalnie chowac przed jego wzrokiem pod taras. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36728-jakie-obci%C4%85%C5%BCenie-balkonu-tarasu-przyj%C4%85%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts