rafałek 12.07.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wydaje mi się, że takie głupie odpowiedzi pojawiają się na prośbę autorów podobnych pytań. Są przyklejone "zbiorówki" ma początku gdzie można znaleźć odpowiedzi na większość ogólnych pytań, a to do takich należy. Budowa domu to bardzo pracochłonny proces wymagający dużego zaangażowania. Czytając tasiemcowe wątki można zdobyć bardzo szeroką wiedzę która pomoże uniknąć różnych nieplanowanych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 12.07.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek! Na tym forum sa nieprzebrane ilości "rozbudowanych" wątków. Do takich siegam najpierw, bo spodziewam się, że znajdę tam rzeczową dyskusję. Tylko, że szybko okazuje sie, że gro wypowiedzi jest właśnie towarzyska papka o niczym. PS. Ciekawe dla czego słówko oznaczające pośladki Maryni zamieniane jest na forum automatycznie na "no". Jakieś radiomaryjne konotacje?! Pozdrawiam,Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 LUDZIE. JA SIE PYTAM SERIO. WEŁNA CZY STYROPIAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 12.07.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 i tak oto od welny i styropianu poprzez bledy stylistyczne/ortograficze, brak polskich liter, doszlismy do rozbudowanych tematow ... podtrzymuje zdanie wczesniejsze, na powazie do dwuch welna, rozwiazanie nieco drozsze ale lepsze. o wadach i zaletach poszukaj, jak nie znajdziesz napszie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 12.07.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Popi i welna i styropian przy tej samej grubosci maja praktycznie takie same wartosci prze3nikania , wiec decyzja zalezy od ciebie, welna chyba jest drozszai chyba trzeba lepiej ja mocowac i zabezpieczyc przed wigocia bo bardzo welna tego nielubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 to napisz. Znam tylko wady i zalety ścian jedno, dwu i trzywarstwowych. Podam te wady po krótce. Jedna warstwa: brak ocieplenia. Słaba wentylacja Dwie warstwy: Miękka część zewnętrzna. Pusty odgłos. Jak się mieszka przy lesie to dzięcioły rozdziobują tynki. Trzy warstwy: Podobno juz archaizm. Ale fachowcy to najczęściej polecają. PODAJ TE WADY I ZALETY WEŁNY I STYROPIANU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 to napisz. Znam tylko wady i zalety ścian jedno, dwu i trzywarstwowych. Jedna warstwa: brak ocieplenia. Słaba wentylacja Jaka wentylacja? Co ty tam chcesz wentylować? Wadą jest wysoki (moim zdaniem wyższy niż przy 3W) rygor wykonania. Tu nic nie da się już poprawić. Dwie warstwy: Miękka część zewnętrzna. Pusty odgłos. Jak się mieszka przy lesie to dzięcioły rozdziobują tynki. Przykład z dzięciołem jest skrajny. Ja bardziej boję się o dzieci i trwałość elewacji. Trzy warstwy: Podobno juz archaizm. Ale fachowcy to najczęściej polecają. PODAJ TE WADY I ZALETY WEŁNY I STYROPIANU Jak na archaizm to trzyma się całkiem dobrze. Wymaga dokładności i umiejętności przez co jest niechętnie wykonywana. Koszt nie koniecznie wyższy. Ma dobre parametry, wykonana z klinkieru (oblicówka) jest droga ale za to bardzo trwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Mówisz ze dzięcioł to skrajny przypadek, ale ja mieszka 10m od lasu:P Poza tym jak juz rozmawiamy o 3W to wsadzic w srodek welne czy styropian. Podaj wady i zalety jednego i drugiego jesli mozesz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 to napisz. Znam tylko wady i zalety ścian jedno, dwu i trzywarstwowych. Podam te wady po krótce. Jedna warstwa: brak ocieplenia. Słaba wentylacja Dwie warstwy: Miękka część zewnętrzna. Pusty odgłos. Jak się mieszka przy lesie to dzięcioły rozdziobują tynki. Trzy warstwy: Podobno juz archaizm. Ale fachowcy to najczęściej polecają. PODAJ TE WADY I ZALETY WEŁNY I STYROPIANU Hehehehe, zgrabnie to ujałeś. Normalnie telegraficzny skrót :):) A do meritum - różnice są subiektywne miedzy wełna a styro. Wełna się nie pali i nie daje dymu. Pozostawia te 4% oddychania poprzez ściany. Jakoś tak bardziej wełna jest kojarzona z ceramiką, a styro z BK i silką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Aleś to Cypku poetycko ujął. A tak serio to w takim razie jakiej firmy wełna. ROCKWOOL czy cuś innego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.07.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Ja bym wybrał styro...wełna jest rakotwórcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Serio?? JA słyszałem tylko o tym ze porotherm jest rakotwórczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Mówisz ze dzięcioł to skrajny przypadek, ale ja mieszka 10m od lasu:P Poza tym jak juz rozmawiamy o 3W to wsadzic w srodek welne czy styropian. Podaj wady i zalety jednego i drugiego jesli mozesz:D Tak dzięcioł to skrajny przypadek. Podam na przykłądzie kilku domów ocieplonych styropianem w lesie - i zero zainteresowania dzięciołów. Za to osobiście widziałem jak kury wydziubywały taką elewację (przed klejem i siatką). Co do 3W - mam wełnę i mam dzięki temu lepsze samopoczucie. Wg wywodów naukowych to "oddychanie" jest nieistotne więc nie będzie argumentem. Problem polega na tym, żebyć TY wybrał materiał i technologię w której będiesz się dobrze czuł i ekipa będzie umiałą to dobrze wykonać. Jeśli jakiś materiał byłby istotnie lepszy jub jakaś technologia miała miażdzącą przewagę to by inne nie były stosowane. Obecnie najwięcej jest 2W bo łatwo wykonać i łatwo ukryć błędy. My zdecydowaliśmy się na 3W bo koszt nam wyszedł podobny do 2W a mamy lepsze samopoczucie, bo bez zbędnych zabiegó wieszam na ścianie satelitę, bo na garażu zawieszę synowi kosz bez kłopotów i kombinacji z warstwą ocieplenia. Wiem, że można i na 2W, ale wiem też jak na 2W wygląda ścian przy takim koszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Co do 3W - mam wełnę i mam dzięki temu lepsze samopoczucie A nie boisz sie tego ze wełna podobno jest rakotwórcza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Raju, ja mam dom w archaicznej technologii 3W z rakotwórczego porothermu i rakotwórczej wełny !!!!!!! MATKO, CO JA ZROBIŁEM SWOJEJ RODZINIE. Idę do psychologa dyżurnego :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 popi - żyie jest rakotwórcze i szkodliwe. Zauważ że wszyscy w końcu umierają. A tak na marginesie możesz powiedzieć na czym ma polegać ta rakotwórczość? A nie boisz się konserwantów i barwników w zywności, a nie boisz się modyfikowanej żywności? Cypek - nie martw się - my zamówiliśmy parapety u kamieniarza (teraz zewnętrzne) i mam nadzieję, że dostaniemy rabat na jakiś rodzinny grobowiec (mam nadzieję tylko, że granit nie jest rakotwórczy, bo możemy w nim niezdrowo wyglądać). A tak na marginesie to podobno trunmy dębowe są bardzo zdrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 12.07.2005 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Nie ja mówię ze jest rakotwórcza tylk SENSER. Sam sie go zapytałem dlaczego ale on nie odpisał. Co do porothermu to jak nie jest dobrze wyleżakowany to podobno rakotwórczy. Ale tak jak powiedział Rafałek: Kazdy kiedyś umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Nie ja mówię ze jest rakotwórcza tylk SENSER. Sam sie go zapytałem dlaczego ale on nie odpisał. Co do porothermu to jak nie jest dobrze wyleżakowany to podobno rakotwórczy. Ale tak jak powiedział Rafałek: Kazdy kiedyś umiera A co zmieni to leżakowanie? Ja słyszałam opinię (od faceta który usłyszał to od sprzedawcy Rabena), że poroterm jest rakotwórczy niezależnie od cegielni, za to poroton jest cacy i bardzo zdrowy. Jedyne co zauważyłem, to że ostatnio jest trochę tańszy. Pustaki żużlobetonowe też miały być rakotwórcze - dziwne że nie powymierali mieszkańcy całych osiedli z nich pobudowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 A co zmieni to leżakowanie? Jak to co, a nie słyszałes o czasie półrozpadu ?? Jak polezakuje około 10 lat to straci 0,06789 promila radioaktywności i bedzie się nadawał do wbudowania :):):) Popi - wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 A co zmieni to leżakowanie? Jak to co, a nie słyszałes o czasie półrozpadu ?? Jak polezakuje około 10 lat to straci 0,06789 promila radioaktywności i bedzie się nadawał do wbudowania :):):) Popi - wybacz To dzis przedają produkcję z którego roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts