kooloo 11.07.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Chciałbym wybudować altankę (jeśli tak to nazwać) taką o 80 do 100 m2 (łącznie z poddaszem). Na dole pokój z kuchną i łazienką a na poddaszu 2 pokoje plus ewentualnie łazienka. Wykonywał będe ją sam i chodzi mi jakie koszty moge ponieść na materiały (chcialbym bydować ją z suporeksu). Chodzi mi o koszt orentacyjny takiej budowy (w stanie surowym lub juz całość)...na jaką sumę mogę liczyć...a może macie jakieś przykładowe kosztorysy. Prosze na [email protected] TAKI WARIANT OSZCZEDNOŚCIOWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.07.2005 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wliczając koszty wykończenia ( średni dobry ), doprowadzenia mediów, ogrodzenia, uporządkowania działki, etc. to możesz przyjąć ok. 2000,- pln/m2. Praca własna w dużym zakresie to oszczędności rzędu 20 - 25%. No i poszukiwanie tańszych materiałów co jest czsochłonne Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kooloo 14.07.2005 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 A jaki bedzie koszt samego materiału (z wykonczenówką) samego domku.Bez robocizny i gospodarowania działki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 14.07.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wliczając koszty wykończenia ( średni dobry ), doprowadzenia mediów, ogrodzenia, uporządkowania działki, etc. to możesz przyjąć ok. 2000,- pln/m2. Praca własna w dużym zakresie to oszczędności rzędu 20 - 25%. No i poszukiwanie tańszych materiałów co jest czsochłonne Pozdro J 200 tys. za taki domek? Przesada. Spokojnie możesz planować tak: stan surowy z pokryciem dachu: 70 - 80 tys. Wykończony do wprowadzenia: 150 tys. Przy założeniu, że nie będzie budowy prowadziła firma rozliczająca się za całość tylko będzie to system gospodarczy ale bez wkładu pracy własnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.07.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Rafal9 ...a gdzie koszty mediów ? Bez tego, to nawet najtańszy dom, to tylko trochę lepszy "szałas" ...a nie ogrodzisz posesji ? ...? ...a jak pada to przez kałuże czy kawałek ścieżki do domu ? ...a poza tym napisałem, że przy dużym wkładzie własnej pracy koszty można zredukować o 400 - 500,- pln A wystarczyło dokładnie przeczytać Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts