Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Tynk na Porotherm Bez Styropianu/Ocieplenia ?

Recommended Posts

Tynk dowolny, fabryczny typu lekkiego.

Siatka nigdy nie zaszkodzi... ale kosztuje.

Napewno przynajmniej z 20 cm zakładem na nadproża, skośne kwadraty 30 x 30 cm wokół okien i otworów. Reszta wg stanu kasy i wiary w wykonawcę.

Profile najlepiej wykonać w masach sztukatorskich, albo przykleić gotowe profile styropianowe.

Barwienie - wg gustu. Barwienie w masie - trudne w warunkach amatorskich, wychodzi więc raczej na farbę.

Tynk dowolny, fabryczny typu lekkiego.

Siatka nigdy nie zaszkodzi... ale kosztuje.

Napewno przynajmniej z 20 cm zakładem na nadproża, skośne kwadraty 30 x 30 cm wokół okien i otworów. Reszta wg stanu kasy i wiary w wykonawcę.

Profile najlepiej wykonać w masach sztukatorskich, albo przykleić gotowe profile styropianowe.

Barwienie - wg gustu. Barwienie w masie - trudne w warunkach amatorskich, wychodzi więc raczej na farbę.

a który wygląda najlepiej z tych jak wspomniałes dowolnych tynków?moj dom to pietrowa klasyczna willa /stąd te profile wokół okien/ więc myslę o

kolorze jasnym -"przełamana" biel w kierunku szarego?piasku ? no i ten Porotherm,jak czytałem inne pokrewne watki to wiekszości przypadków elewacja to cieplenie ze styropianu plus tynk. boję się czy nie będzie widać pionowych szpar ,które tworzą się w ścianach z Porothermu,stąd chyba ten pomysł wzmocnienia siatką .jakie moga być rozbiezności cenowe w zależności od technologii tynkowania ściany z Porthermu?

co to znaczy typu lekkiego ?czy cementowo-wapienny to lekki tynk?

Lekki tynk to tynk o obniżonej gęstości w wyniku dodania lekkich minerałów, lub innych dodatków - np. perlit, pumex.

Stwarza po ułożeniu mniej naprężeń i ma mniejszy trend do pękania. Według normy ma po utwardzeniu gęstośc poniżej 1,3 kg/l = 1,3 g/cm3 lub 1300 kg/m3.

Kolor to sprawa niezależna od rodzaju tynku.

Położenie styropianu rozwiązuje wszelkie problemy niestaranności wykonawstwa., stąd takie zalecenie, które jest bardzo korzystne. Ale można i bez, ale za to zaufanie do wykonawcy i dobrze skalibrowane bloczki.

Zwykły tynk cem-wap. o ile nie ma w/w dodatków nie jest tynkiem lekkim.

Można go nawet zrobić samemu - dodać 30% objętościowych perlitu. Ale jestem przeciwny kręceniu tynków na budowie.

nie moge znależć w warszawie firmy gotowej położyć na Porotherm tzw tynku lekkiego.wszyscy proponują styropian i na to tynk fachowo nazywany "wyprawą" albo cem-wapienny i po miesiacu siatka plus wyprawa.

wolałbym bez styropianu , bo go nie lubie na elewacji.

A nie rozważasz położenia najpierw tynku cementowo-wapiennego i na niego położenie cienkowarstwowego tynku szlachetnego? Ja mam tak zrobione na Ytong-u.

• 1 month później...
Wykonawca radzi mi abym przemyslał tynki firmy Baumit MPA35 później MC55w i na to farba silikonowa czy może układ LL66 i KBM tez tej firmy plus farba silikonowa ...co lepsze czy wtopienie siatki bardzo pogrubi zew. warstwe tynku czy gruntowac przed rozpoczeciem i jak długo odczekać po położeniu 1 warstwy 7,10 dni czy może miesiąc?