budulec 13.07.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Witam, ale mnie pojechali i poniekąd słusznie, a ja naprawdę chciałem dobrze "a wyszło jak zwykle" - nie pamiętam skąd to cytat. Ale do rzeczy. Do szukania błędu w moim rozumowaniu oczywiście nie skłoniły mnie argumenty budulca, który udowadnia mi pisanie bzdur na temat płyt połączonych, przytaczając wyliczenia dla płyt niepołączonych. Ale jak Wojtek Nitka (tu szacunek dla tego pana) pisze coś innego niż ja myślę, to praktycznie na pewno ja się mylę. Po krótkim zastanowieniu przyszło olśnienie: przecież mowa jest o płytach łączonych na pióro i wpust. Ten - co prawda - szczegół, ale jakże istotny, pominąłem. I tu biję się w piersi. Moja "teoria" dotyczyła płyt zwykłych, bo z takimi miałem kiedyś do czynienia. W takim wypadku nie wystarczy porównywanie tylko własności przekroju, ale trzeba jeszcze uwzględnić warunki podparcia. Tyle tylko, że to inny temat, niezwiązany w wątkiem. Metal, próbujesz zgrywać oświeconego, a tylko się pogrążasz. W obliczeniach sztywności (przy założeniu obciążeń na całą powierzchnię itd) połaczenie pojedynczych płyt ( znajdujących sie w jednym poziomie) . nie ma najmniejszego znaczenia. Znaczenie ma jedynie połączenie płyt "w pionie". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-735428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 13.07.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Metal, próbujesz zgrywać oświeconego, a tylko się pogrążasz. W obliczeniach sztywności (przy założeniu obciążeń na całą powierzchnię itd) połaczenie pojedynczych płyt ( znajdujących sie w jednym poziomie) . nie ma najmniejszego znaczenia. Znaczenie ma jedynie połączenie płyt "w pionie". pozdrawiam Witka, widzę, że kolega się nie poddaje. Moja uwaga o oświeceniu mnie była lekko żartobliwa, ale teraz idę już całkiem poważnie. Pytanie wyjaśniające, zanim się bardziej rozpiszę: Twierdzisz, że podłoga na kilku, czy kilkunastu legarach, wykonana ze zwykłych (bez pióra i wpustu) płyt 22mm, będzie tak samo sztywna, tzn będzie się tyle samo uginała, co podłoga wykonana z płyt 22mm połaczonych na pióro i wpust, czyli w jakimś przybliżeniu jednorodna płyta na całej powierzchni pomieszczenia? Taki wniosek wyciągam z twierdzenia, że "połaczenie płyt w jednym poziomie nie ma znaczenia". Upraszczając układ jeszcze bardziej: jeżeli na trzech podporach oprzemy dwie pojedyncze belki, to ich ugięcie będzie takie samo jak jednej belki opartej na wszystkich trzech podporach? Oczywiście obciążenie, odległości podpór i przekroje belek są jedankowe. Czy tak? PS. Zastanawiam się, czy nasza dalsza dyskusja nie będzie zaśmiecała wątku, bo wątpliwości twórcy wątku zostały już wyjaśnione. tomek_2 jeżeli mamy spadać z Twojego wątku, to daj znać, przejdziemy na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-735590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 13.07.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Metal, z przykrością muszę to po raz kolejny to podkreślić, że o wytrzymałości materiałów to Ty nie masz zielonego pojęcia. Ja się nigdy nie poddaję . Jestem z natury uparty i uczulony na bzdury. Gwoli wyjaśnienia: ugięcie to nie jest to samo co sztywność. Sztywnością określa się: - dla jednakowych materiałów jako moment bezwładności - dla różnych materiałów jako iloczyn EJ czyli momentu bezwładności i modułu Younga (dana materiałowa) Ponieważ rozpatrujemy taki sam materiał sztywnść będzie zależała jedynie od przekroju poprzecznego. Sposób podparcia nie ma tu nic do rzeczy. Niezależnie czy będzie jedna podpora, czy żadna, czy będzie ich nieskończenie wiele to niestety sztywność elementu się nie zmieni. Od sposobu podparcia zależy natomiast ugięcie, ale to już zupełnie inna historia i obawiam się, że jak dla Ciebie to zbyt skomplikowana. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-735855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 13.07.2005 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Wiecie, ja tak skromnie, kilka pytan natury tech., a tu rozpetala sie zywa dyskusja Ale o to chodzi na forum w koncu. Ja w kazdym razie mam juz OSB 22 monolityczna pioro-wpust. Mam tez gume na legary, bo okazala sie sporo tansza od filcu tej samej grubosci. Jedyny problem to jak na razie taki, ze ekipa od podlogii preferuje montaz gwozdziami, ja wolalbym na wkrety (ukosnie pod katem 45 st.) zeby podloge taka mozna bylo kiedys zdjac bez niszczenia desek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-735909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 14.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Metal, z przykrością muszę to po raz kolejny to podkreślić, że o wytrzymałości materiałów to Ty nie masz zielonego pojęcia. itd, itd Znam kilkoro ludzi, którzy mają zgoła odmienne zdanie. No i ja z kolei muszę stwierdzić, że Ty nadajesz się do polityki. Ale na mój głos nie licz . Zastanawia mnie jedno, ale to raczej pytanie do tomka_2. Czy zakładając ten wątek chciał się dowiedzieć o sztywność wg wytrzymałości materiałów, czyli o właśności przekroju wykonanego z danego materiału, czy jednak pytał o to, która podłoga będzie się bardziej uginała? Czy interesuje go akademicka (a właściwie politechniczna) dyskusja o wytrzymałości materiałów, czy chodzi mu o trzeszczenie podłogi i ewentualne pękanie warstwy wykończeniowej? Zawieszam dyskusję do momentu ustalenia tego. Dla mnie oczywistym jest, że tomek_2 pytał de facto o ugięcie i ja o tym rozmawiam. Ponieważ rozpatrujemy taki sam materiał sztywnść będzie zależała jedynie od przekroju poprzecznego. Sposób podparcia nie ma tu nic do rzeczy. Niezależnie czy będzie jedna podpora, czy żadna, czy będzie ich nieskończenie wiele to niestety sztywność elementu się nie zmieni. tomek_2 się ucieszy. Pytał o sztywność jego podłogi i raczej nie spodziewał się, że liczba podpór (legarów) nie ma znaczenia, a nawet może ich wcale nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-736437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 14.07.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wiecie, ja tak skromnie, kilka pytan natury tech., a tu rozpetala sie zywa dyskusja Ale o to chodzi na forum w koncu. Ja w kazdym razie mam juz OSB 22 monolityczna pioro-wpust. Mam tez gume na legary, bo okazala sie sporo tansza od filcu tej samej grubosci. Jedyny problem to jak na razie taki, ze ekipa od podlogii preferuje montaz gwozdziami, ja wolalbym na wkrety (ukosnie pod katem 45 st.) zeby podloge taka mozna bylo kiedys zdjac bez niszczenia desek. Też upierałbym się przy wkrętach. Chociaż nie bardzo wiem co miałoby dać wkręcanie ich pod kątem 45 stopni. Ale jak już mój kolega ustalił ja w ogóle nie mam pojęcia, to "nie dziwi nic" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-736450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 14.07.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Drogi Metalu, wracając do meritum sprawy.zakładam, że pytanie dotyczyło zdecydowanie sztywności płyty (obydwa przypadki są dokładnie tak samo podparte) i odpowiedż jest zdecydowana - płyta jednorodna gr 22 mm jest zdecydowanie sztywniejsza. Jeśli chodziłoby o ugięcie pytanie powinno być raczej jak gęsto podpierać. Przy podparciu np na całej powierzchni byłoby oczywiste, że sztywniejsza byłaby płyta gr. 22mm, ale biorąc pod uwagę ugięcie mógłby użyć płyty nawet gr. 1mm i ugięcie byłoby takie same czyli żadne. Jeśli Tomek_2 chciał się dowiedzieć co się bardziej ugina płyta gr.22 mm podparta co 2m czy płyta 12+10 podparta co 0,1 m to po prostu żle zadał pytanie. pzdr pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-736456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 14.07.2005 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 No to juz tworzymy teorie spiskowa dziejow Legary byly juz ulozone co 40-50 cm chodzilo mi tylko o zostawienie 'furtki' w przyszlosci pod inna nawierzchnie, zeby nie trzeba bylo usuwac polozonej juz OSB. Ale darowalem sobie to rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-736502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 14.07.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 ... chodzilo mi tylko o zostawienie sie 'furtki' w przyszlosci pod inna nawierzchnie zeby nie trzeba bylo usuwac polozonej juz OSB. I dlatego nie usunąłem drugiej części mojego pierwszego postu, bo była moim zdaniem na temat i nie była "totalną bzdurą". Ale gdyby na przykład .... - żartowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-736708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 15.07.2005 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Zapytam jeszcze o jedno - miedzy deska podlogowa ew. plyta OSB polozona na legarach a sciana zostawiam ok. 1 cm dylatacji. Czy powinienem wlozyc tam tasme dylatacyjna (piankowa) czy tez wystarczy przykryc brzegi w poziomie czyms paroprzepuszczalnym, np. papierem pakowym. Chodzi o to, by nie wydostawal sie pyl z welny mineralnej ulozonej pod podloga. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/36748-ktore-osb-sztywniejsze-1-x-22-czy-12-10/page/2/#findComment-737727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts