remx 11.07.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2005 Pisze się na forum, że drewno powinno być ze strzały czy jakoś tak.O co chodzi i jak to rozpoznać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohdan 12.07.2005 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 prawdopodobnie chodzi o strzelne drzewo - czyli drzewo o gęstych słojach, które rosło w trudnych warunkach, a jego przyrosty były małe, jest to drzewo znakomite na konstrukcje, rozpoznaje sie go po wiekszym ciężarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Strzała to pień drzewa iglastego.Drewno na więźbę powinno być z drzewa o małych przyrostach rocznych (większa gęstość, większa wytrzymałość mechaniczna), drewna bez skrętu włókien (skręt będzie powodował skręcanie się elementów, a duży ma wpływ na wytrzymałość na zginanie), drewno z z małą ilością sęków (wiadomo, że bezsęczne nigdy nie będzie, ale sęki osłabiają drewno, więc im są mniejsze tym lepiej). Drewno ze złych siedlisk (zbyt bogatych lub gruntów porolnych - często spotykane w lasach prywatnych) ma duże przyrosty i jest mocno sękate (słabo się oczyszcza). Najlepiej jak jest z pozyskania zimowego - istotnie niższa wilgotność. Nie powinno być dziuplaste, nie powinno nosić śladów huby idt. itp. Można by ciągnąc ten temat. Prawda jest taka, że jeśli sam sobie nie wybierzesz w lesie drewna na więźbę to masz na to niewielki wpływ. Ja miałem to szczęście. Znam moją więźbę od kilkunastu lat jak jeszcze była pięknym lasem. Na przyszłą wiosnę znowu będzie tam las, jednak nie mi przyjdzie go wycinać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek, tak w ramach porannego uśmiechu, glinę na pustaczki tez byłes ogladać ?? Nie przesadzajmy, bo popadniemy w histerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.07.2005 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 watpie zeby ktos wiedzil dokladnie jakie przyrosty mialy drzewa z którego póniej zrobiono wiezbe. W tartaku biora pokolei drzewodzrewo i nie sprawdzaja które wolno roslo a które szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek, tak w ramach porannego uśmiechu, glinę na pustaczki tez byłes ogladać ?? Nie przesadzajmy, bo popadniemy w histerię. Ja miałem taką możliwość, ja wybierałem które będą moje. Wybór był podyktowany doborem pierśnic do przekrojów elementów więźby. Ja nikogo do tego nie namawiam. Myślę, że na tym forum jest co najwyżej kilka osób które mają takie możliwości. watpie zeby ktos wiedzil dokladnie jakie przyrosty mialy drzewa z którego póniej zrobiono wiezbe. W tartaku biora pokolei drzewodzrewo i nie sprawdzaja które wolno roslo a które szybko. Każdy może to stwierdzić przyglądając się szerkości słojów na przekroju własnej więźby. Zamawiasz więźbę i zastrzegasz, że np. przyrosty nie powinny być większe niż średnio x mm. Sprawdzasz to przy odbiorze i tyle. W tartaku biorą co leci, a jak dostaniesz drewno z silnym skrętem włókien i Ci się pokrci to potem co robisz? Jak dostaniesz wrednie sękate to co zrobisz, a przecież sęki istotnie wpływają na wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 12.07.2005 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Niewykluczone,że i ja będę miał taką mozliwość - las w rodzinie. Czyli z tego co wyczytałem na forum:- skręt włókien można rozpoznać po tym czy kora układa się spiralnie- mało sęków bo mało gałęzi- małe przyrosty bo gleba piaszczysta- wiek drzew ok 80 lat- strzała, rozumiem że po prostu mam wycinać krokwie z pnia, ale chyba zawsze się tak robi - a może chodzi o to że krytyczne krokwie wycinam ze środka pnia a mniej krytyczne z jego warstw zewnętrznych (o ile pień jest dostatecznie gruby). Na co jeszcze zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Mało grubych sęków, unikanie wierzchołka na krokwie, jeśli będziesz sam załatwiał przetarcie to warto po ścięciu manipulować drewno na długości odpowiednia dla denych elementów (pomoże Ci w tym ten kto będzie przecierał) Z reszty wykonać łaty i kontrłaty, i deski (na maxa ile się da). Deski z okorkami po okorowaniu kory nadają się na deskowanie dachu, korować najlepiej świeże (łatwiej niż zaschnięte). Po przetarciu pamiętaj od dobrym ułożeniu materiału ( minimalizujesz w ten sposób szansę paczenia, choć jak coś będzie miało tendencję do krzywienia lub skręcania to i tak się pokręci. Jako ciekawostkę poczytaj o wpływie przekroju na kierunek krzywienia się desek przy suszeniu. Różne przekroje mają różne skórcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 12.07.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałekja właśnie niedługo zamawiam więźbę. A ile powinno mieć te x mm przyrostu, żeby było w miarę dobre? No i jak rozpoznać skręt włókien na gotowym drewnie (w końcu jak sobie coś zastrzegam, to powinienem wiedzieć, jak to sprawdzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek ja właśnie niedługo zamawiam więźbę. A ile powinno mieć te x mm przyrostu, żeby było w miarę dobre? No i jak rozpoznać skręt włókien na gotowym drewnie (w końcu jak sobie coś zastrzegam, to powinienem wiedzieć, jak to sprawdzić) Jeśli roczny przyrost będzie w granicach 2-3 mm to będzie OK. Oczywiście może się zdażyć że będzie lepszy rok i kilka słoi będzie lepszych, ale patrz na średnią. Jeśli przyrosty byłyby około 1 mm to mosz duże szczęście i więźba będzie ciężka ale też i bardziej wytrzymała. Skręt włokien... popatrz jak biegnie rysunek drewna na przekrojach. Jeśli jest on w miarę równoległy do krawędzi to ok, jeśli przechodzi przez nią pod kątem to może dać do myślenia. zobacz tu: http://www.muratordom.pl/6646_5176.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 12.07.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafalek, poprostu zaszokowałeś mnie swoją wiedzą na temat drewna na więźbę... nie wiedziałam, że to aż tak skomplikowane i aż się boję mojego wyboru - planowo czeka mnie to około października. Pasco, super że zadałeś to pytanie o X mm - ja też chciałam to wiedzieć Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 12.07.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek ja właśnie niedługo zamawiam więźbę. A ile powinno mieć te x mm przyrostu, żeby było w miarę dobre? No i jak rozpoznać skręt włókien na gotowym drewnie (w końcu jak sobie coś zastrzegam, to powinienem wiedzieć, jak to sprawdzić) Jeśli roczny przyrost będzie w granicach 2-3 mm to będzie OK. Oczywiście może się zdażyć że będzie lepszy rok i kilka słoi będzie lepszych, ale patrz na średnią. Jeśli przyrosty byłyby około 1 mm to mosz duże szczęście i więźba będzie ciężka ale też i bardziej wytrzymała. Skręt włokien... popatrz jak biegnie rysunek drewna na przekrojach. Jeśli jest on w miarę równoległy do krawędzi to ok, jeśli przechodzi przez nią pod kątem to może dać do myślenia. zobacz tu: http://www.muratordom.pl/6646_5176.htm Tak, tak, wielkość przyrostu, skręt włókien, itd. Na tartaku napewno Ci będą mierzyć , selekcjonować. Najważniejsze to drewno zimowe a nie teraz w lipcu na sokach. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 A konstruktorzy liczą więźbę z drewna o przyroście ilu mm na rok ?? rafałek, ratuj, bo zaczynam mieć obawy, czy mojej nie powinienem przewymiarować był ze względu na to, że drzewa na nią rosły na urodzajnych glebach madowych Czy uważasz, że pownienem zrobić badania geologiczne ziemi na której rosły aby określić średnie prawdopodobieństwo zawalenia się jej w najbliżesz piędziesięciolatce ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Tak, tak, wielkość przyrostu, skręt włókien, itd. Na tartaku napewno Ci będą mierzyć , selekcjonować. Najważniejsze to drewno zimowe a nie teraz w lipcu na sokach. Pozdr. Tartaki kupują jak leci i wciskają jak leci. Ostatnio oglądałem tanie drzwi, gdzie szpachel przykrywał dosłownie wszystko (pęcherze żywiczne, sęki tabaczne i różne inne buble). Byle złapać jelenia. A konstruktorzy liczą więźbę z drewna o przyroście ilu mm na rok ?? rafałek, ratuj, bo zaczynam mieć obawy, czy mojej nie powinienem przewymiarować był ze względu na to, że drzewa na nią rosły na urodzajnych glebach madowych Cypek - wiem, że jaja sobie robisz, ale różnica pewna jest. Oczywiście, że nikt tego nie uwzględnia, ale myślę, że przy częstym zaniżaniu przekrojów dla oszczędności może w końcu mieć to jakieś znaczenie. Ogólnie chodzi o to, że jeśli mamy jakiś wybór to czemu nie kupować więźby świadomie a nie na loterii. Czy Ty wybierałeś materiały jak leci? Czy brałeś wszystko co podrzucił Ci sprzedawca? Przecież cegła to cegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 12.07.2005 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Dzięki Rafałku. Jesteś skarbnicą wiedzy w temacie drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.07.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wbrew pozorom nie. Są mądrzejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 12.07.2005 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Wbrew pozorom nie. Są mądrzejsi. Zawsze się znajdzie ktoś mądrzejszy, ale nie w tym rzecz. Najważniejsze jest to, że chcesz się podzielić swoją wiedzą. Ci co potrafią więcej często nie chcą albo nie umieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGNIESZKA31 12.07.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Znam takiego,i na szczęście jest to mój Tata.Pracuje w dużej firmie produkujacej okleiny,więc drzewo które biorą musi być super klasy.A Tata jest tym gościem który jezdzi,ogląda i decyduje który pień bedzie a który nie.Dla mnie każdy pień wygląda tak samo,a ponieważ dom mój będzie z bali to dziękuje losowi że specjaliste mam w rodzinie.My drzewo na więżbe tez będziemy ścinac w tym roku ale oczywiście po pierwszych prmrozach ,wtedy ma być najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 12.07.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Rafałek, tak w ramach porannego uśmiechu, glinę na pustaczki tez byłes ogladać ?? Nie przesadzajmy, bo popadniemy w histerię. Ludzie czego wy szukacie w tych tartakach was wyśmieją popadacie wchisterię te przyrosty to sobie możecie zamówić u Najwyższego lasy w tym kraju rosną głównie na 5-6 kl. gleb tzn. ze głównie na piaskach aby nadawały się do przerobu miedzy innymi na więżbę saw wieku około 100 lat zasadą jest ze na belki konstrukcyjne musi być ono z odziomkow . Oczywiscie możecie sobie w lesie zamówić tzw. drewno sklejkowe tj. najwyższej jakości z którego robi się okleiny tylko zapytajcie ile taki surowiec w lesie kosztuje czy bedzie was stac jak wam m3 więżby wyjdzie po 1000-1200 zl aszukacie więżby na poziomie 600-800 zl mażą wam się 1mm przyrosty to trzeba kupić w takiej strefie klimatycznej gdzie okres wegetacji jest 2-3 miesiące w roku---- zejdzcie na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.07.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 dokladnie tak - jak przedmówca teoria teorią a praktyka jest zupełnie inna .... ale jeśli ktos ma możliwości (również finansowe) to może szukać sobie drewna z najwyższej półki - tylko może wtedy warto zastanowić się nad gotowymi elementami z drewna klejonego - o wiele lepsze parametry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts