ciku 12.07.2005 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Cale zycie gotowalam na gazowej , w nowym domu wolalabym miec elektryczna kuchenke glownie dlatego, ze plyte elekt. latwiej czyscic ( nie ma tego zelastwa do czyszczenia) oraz kuchnia nie brudzi sie tak bardzo od spalin gazowych zmieszanych z tluszczem. Gdy jednak ogladam programy o gotowaniu widze , ze wszyscy uzywaja gazu i zastanawiam sie czy nie bede zalowac swojej decyzji. Czy latwo bylo sie Wam przestawic na elektryczna kuchenke i czy nie zalujecie teraz swojej decyzji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boo 12.07.2005 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Nie żałuję. Od ośmiu lat gotuję na elektrycznej. W nowym domu też będę meć elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.07.2005 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Płyty elektryczne mają dużą bezwładność i trzeba się nauczyć na nich gotować. Jest tutaj na forum parę wątków na ten temat - poszukaj. A poza tym, chińszczyzny na takiej nie zrobisz i co wtedy? Dramat!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.07.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Pop corn też gorzej wychodzi na elektrycznej.Ale za to cielęcina z pomidorami duszona na garnkach z grubym dnem wychodzi wyśmienita (mniam). W ogóle do płyty grzejnej warto nabyć grubodenne garniki, np. Zeptera, choć drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.07.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Ja przez 1,5 roku gotowałam na elektrycznej i niestety nie podobała mi się Mimo, że po pewnym czasie przyzwyczaiłam sie trochę do niej, to wkurzało mnie, że nie mogę szybko regulować temperatury (np. jak zaczynało kipieć, to jedyną rada było zestawienie z palnika - w przypadku kuchenki gazowej przykręcenie/wyłączenie gazu załatwie sprawę natychmiast). Poza tym kto powiedział, że mniej się brudzi? Trzeba używac specjalnych preparatów do czyszczenia, bo inaczej nie dało by sie wyczyścić tych zabrudzeń (robiły się takie kręgi - chyba, że czyści się po każdym użyciu - ja na to nie mam czasu ani ochoty- chcę mieć kuchenkę, którą można czyścić co kilka dni bez stresu) Następna sprawa - ja uwielbiam jedzenie orientalne (i jeść i gotować ), jak juz ktoś wspomniał - na płycie to porażka - po prostu nie da się Ale płyta na pewno jest ładniejsza od zwykłej kuchenki - taka elegancka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 12.07.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Moze więc kompromis: gazowa ze szklaną/ceramiczną podstawą? My taką mamy (2 latka, Amica, gaz-elektryczna, pokrętła w piekarniku). Moim zdaniem lepsze to niż inox, łatwiej się czysci, a nie ma wad (bezwładność cieplna) jak elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 12.07.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Hm, moim zdaniem elektryczna dużo lepsza. W przeciwieństwie do poprzedników uważam, że ma się dużo lepszą kontrolę nad temperaturą. Może to kwestia odpowiedniej płyty - nasza ma np. taką funkcję, że nastawia się na max, sama wykrywa moment zagotowania i zmniejsza grzanie do zaprogramowanego wcześniej poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Zamieniłam gazową na elektryczną i właściwie nie żałuję. Faktycznie bezwładność jest większa, ale to kwestia przyzwyczajenia. Czyścić też wolę płytę ceramiczną. Ale to, że zniknął tłusty nalot na ścianach i meblach jest dla mnie nie do przecenienia. Zreztą niedługo, po przeprowadzce, nie będę się miała nad czym zastanawiać, gazu po prostu, zwyczajnie nie ma na stanie i w najbliższej 10-cio latce nie będzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.07.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Ja tez bede sie zastanawial jaka kuchnie wybrac do nowego domku. Podobaja mi sie kuchnie elektryczne, maja jeden plus mozna wyeliminowac gaz w domu. Moim zdaniem nowy dom powinien byc domem bezpiecznym i zdala od gazu. Ale to tylko moje osobiste odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 12.07.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Też mam elektryczną. Na poczatku trochę cięzko było sie przestawić, ale teraz uważam, ze jest ok. Używam ponad 2 lata i wygląda jak nówka (czyszczę specjalnym mleczkiem1x na 2 tyg). Garnki są czyściutkie od spodu. No i jeszcze nie udało mi się niczego przypalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.07.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Ja tez bede sie zastanawial jaka kuchnie wybrac do nowego domku. Podobaja mi sie kuchnie elektryczne, maja jeden plus mozna wyeliminowac gaz w domu. Moim zdaniem nowy dom powinien byc domem bezpiecznym i zdala od gazu. Ale to tylko moje osobiste odczucie. W moim osobistym odczuciu gaz nie stanowi większego zagrożenia od prądu czy czadu. niebezpieczne są wadliwe instalacje, obojętne czy gazowe, elektryczne, czy kominowe. Gaz z dala od domu - OK, zgodziłbym się gdyby ogrzewanie prądem nie było droższe niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 12.07.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Płyty elektryczne mają dużą bezwładność i trzeba się nauczyć na nich gotować. Jest tutaj na forum parę wątków na ten temat - poszukaj. A poza tym, chińszczyzny na takiej nie zrobisz i co wtedy? Dramat!!! Tutaj zaprotestuję. Na kuchni elektrycznej nie da się użyć woka, ale to wcale nie znaczy że nie można zrobić chińszczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 12.07.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Kuchnia gazowa.. ach, od urodzenia pamiętam ją w mieszkaniu. Od kilku miesięcy używam elektrycznej. Z pełnym przekonaniem mówię: nigdy więcej gazowej!!(powody podali przedmówcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 12.07.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 to podajcie jeszcze moze orientacyjne koszty, jesli ktos gotuje codziennie to jest wyraznie drozej (przy elektrycznej), czy nie ma widocznej roznicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 12.07.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Bezbieczenstwo to nie tylko instalacja. Kipiace kartofle zalewaja gazowy palnik i tragednia moze sie przydarzyc.Gdyby nie cena to oczywiscie dom bez gazu jest bezpieczniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 12.07.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Bezbieczenstwo to nie tylko instalacja. Kipiace kartofle zalewaja gazowy palnik i tragednia moze sie przydarzyc.Gdyby nie cena to oczywiscie dom bez gazu jest bezpieczniejszy Guzik prawda, praktycznie nie spotkasz już markowej płyty gazowej bez zabezpieczenia przeciwwypływowego gazu... Inaczej mówiąc- jak zgaśnie palnik to automatyka przerywa dopływ gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mela 12.07.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Guzik prawda, praktycznie nie spotkasz już markowej płyty gazowej bez zabezpieczenia przeciwwypływowego gazu... z tańszej półki również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 12.07.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 W budynku jednorodzinnym, niepodpiwniczonym, z nową dobrze wykonaną instalacją gazową (gaz ziemny) i nowoczesnymi urządzeniami grzejnymi, oraz sprawną umysłowo obsługą zagrożenie jest znikome - porównywalne z urządzeniami elektrycznymi.Natomiast cena gazu jest odczuwalnie niższa, zwłaszcza jeśli ogrzewamy też gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romka 12.07.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 a czemu to wok jest niewykorzystany na płycie elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 12.07.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Miałam przez wiele lat kuchenke elektryczna, teraz mam gazową. Gdybym miała jeszcze raz wybierać - nie wiem, do każdej mozna się przyzwyczaić. Ale łatwiej sterować gazową co ma duze znaczenie dla tych co dużo gotują i jednoczesnie mają zajęte wszystkie palniki. Na elektrycznej idzie to wszystko nieco wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.