Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nie zalujecie przejscia na kuchenke elektryczna?

ciku

Recommended Posts

Ja zostawiłam sobie w pomieszczeniu gospodarczym starą kuchenke na butlę. Będzie do smażenia śmierdziuchów, ryb i chińszczyzny.

Jakiego mleczka używacie? Moje chyba jest nie najlepsze bo nie mogę doczyścić niektórych kółek :( Kupiłam też chusteczki do przecierania na bieżąco.

Zawsze miałam gazową, obecnie remontujemy nasze nowe mieszkanie i mieszkamy z moimi rodzicami. Mama ma elekryczną i gotuje mi się fatalnie. Sama przedtem myślałam, żeby do nowego mieszkanka kupić płyte elektr. ale na szczęście mam okazję troche na niej pogotować i wybiore na 100% gazową.

Pozdrawiam.

z powodu braku gazu w nowo wybudowanym domu też mamy elektryczną /ceramiczne gorenje/ i wszystkie moje obawy prysnęły.Po pierwsze łatwiej ustawić moc grzania-np. jakiś bigosik na stopniu 1 lub 2 może sobie dochodzić jakiś czas, łatwiutkie czyszczenie -mleczko IZO do płyt ceram.i płyta błyszczy jak nówka i zabezpieczona jest przed brudzeniem. poza tym wyłącznik czasowy-nastawia się coś na II taryfę prądu /po 22/ i za 1,5 godz samo się wyłącza no i tak dalej

• 4 weeks później...
Moze więc kompromis: gazowa ze szklaną/ceramiczną podstawą? My taką mamy (2 latka, Amica, gaz-elektryczna, pokrętła w piekarniku). Moim zdaniem lepsze to niż inox, łatwiej się czysci, a nie ma wad (bezwładność cieplna) jak elektryczna.

A to szklo/ceramika jest nad palnikami? Nie widzialam takich kuchenek. Poza tym chce miec piekarnik osobno, czy wiec wystepuja one w wersji samej plyty?

Płyty elektryczne mają dużą bezwładność i trzeba się nauczyć na nich gotować.

Jest tutaj na forum parę wątków na ten temat - poszukaj.

A poza tym, chińszczyzny na takiej nie zrobisz i co wtedy? Dramat!!! :wink: :wink:

Dlaczego chinszczyzny nie zrobie?

Dlatego, że do chińszczyzny (prawdziwej, nie pseudo) potrzebna jest duzo wyższa temperatura. Robi się to na bardzo duzym ogniu (tzw. stir-frying, czyli smażenie z mieszaniem), i nie ma szans, żeby taką temp. uzyskać na kuchence elektr., nawet na największym palniku.

A poza tym, chińszczyzny na takiej nie zrobisz i co wtedy? Dramat!!! :wink: :wink:

Dlatego, że do chińszczyzny (prawdziwej, nie pseudo) potrzebna jest duzo wyższa temperatura. Robi się to na bardzo duzym ogniu (tzw. stir-frying, czyli smażenie z mieszaniem), i nie ma szans, żeby taką temp. uzyskać na kuchence elektr., nawet na największym palniku.

O widzisz, czyli zadne pole na kuchence elektrycznej nie osiaga temperatury jaka moze osiagnac palnik gazowy nastawiony na maxa? To jest dla powazny argument. Co np. z rozgrzewaniem oleju do bardzo wysokich temperatur? pewnie sie nie da...?

O widzisz, czyli zadne pole na kuchence elektrycznej nie osiaga temperatury jaka moze osiagnac palnik gazowy nastawiony na maxa? To jest dla powazny argument. Co np. z rozgrzewaniem oleju do bardzo wysokich temperatur? pewnie sie nie da...?

Nie wiem, co z tym podgrzewaniem oleju do wysokich temperatur - w głębokim tłuszczu smaży się w sumie na mniejszym ogniu (tzn. mniejszym niż do tradycyjnej chińszczyzny, niekoniecznie na małym), nigdy nie próbowałam smażyć np. frytek na kuchni elektrycznej, ale nie twierdzę, że jest to niemożliwe. Może ktoś inny bedzie wiedział (ja używam teraz gazowej, więc nie mam jak sprawdzić :roll: )

Gość tripper

w okresie 'pomostowym', przed wprowadzka do swojego M, mieszkalem w mieszkaniu z plyta elektryczna. ile sie naklalem - nie macie pojecia. naklalem, poparzylem, przypalilem milion rzeczy, zrobienie jajecznicy na sniadanie graniczylo z cudem, bo plyta ta miala jakies takie rzeczy, ze po jakims czasie cos sie wylaczalo i wlaczalo obok, albo piszczalo i mrugalo na czerwono (gorenje to byla kuchnia).

tak to wyszlo, ze kuchnie elektryczna wybilem sobie skutecznie z glowy. moze ktos jest tak cierpliwy, zeby sie uzerac z takim badziewiem i 'przestawiac' na gotowanie na plycie elektrycznej - ja nie. i dobrze mi z tym ;)