Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odwołanie od warunków zabudowy - proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam wszystkich - od pewnego czasu Was "podglądam", teraz chciałem prosić o poradę.

Mam taki problem - kupiłem dom - do remontu - liczę się z tym, że będzie mnie to kosztowało dużo pieniędzy i nerwów (chyba przede wszystkim), psychicznie byłem przygotowany i.... poległem na pierwszym dokumencie.

Sprawa wygląda tak: dom jest położony na osiedlu mieszkaniowym, gdzie kiedyś znajdowały się ogródki działkowe- dlatego działki nie sa zbyt duże (ok. 5 ar). Od ok. 50 lat budowane sa tam domy. Pod względem architektonicznym - na osiedlu jest wszystko - domu kostki piętrowe, domy kostki parterowe na wysokim fundamencie, piętrowe z dwu- i cztero-spadowymi dachami. Dom, który kupiłem jest parterowy (tzw. niski parter), przykryty czterospadowym dachem o niskim kącie nachylenia (tzw. kopertowym). Wymyślilismy z żoną, że podniesiemy ściany na jakieś 4 pustaki, wyciągniemy szczyty i przykryjemy to wszystko dwuspadowym dachem.

Po 66 długich dniach oczekiwania otrzymalismy warunki zabudowy. I wszystko było zgodne z naszym wnioskiem oprócz jednej zasadniczej rzeczy - dostałem pozwolenie na plaski dach!!! Tzn mogę sobie nadbudować piętro i zrobić dom kostkę - typowy twór komunistycznej architektury lat 80-tych.

W warunkach zabudowy pani architekt powołała się na najbliższe sąsiedztwo - a wygląda ono tak:

mój dom stoi na rogu ulicy - przez płoty sąsiaduje z dwoma domami - jeden to dom parterowy na wysokim fundamencie (płaski dach), drugi -typowa kostka piętrowa, ale też na wysokim fundamencie. Przez ulice sąsiaduję z dwoma takimi domami jak opisałem powyżej.

Jeśłi nawet wybuduję piętro i przykryję do płaskim dachem - to będzie to idiotycznie wyglądało, bo mój dom ma niski fundament- więc będzie niższy od piętrówek, a wyższy od parterówek stojących obok.

I tu pytanie - na co powołać się w odwołaniu od decyzji o warunkach zabudowy - czy mogę odwołać się tylko od punktu dot. geometrii dachu, czy do całego wniosku, czy mogę do odwołania dołączyć zdjęcia domów znajdujących sie na tym osiedlu, a nie spełniających warunków "dobrego sąsiedztwa"?????

Jeśli ktoś mógłby mi w tym pomóc - będę bardzo wdzięczny.

Jeśli gdzieś na forum znajduje się kącik porad prawnych - proszę o wskazówkę, bo sam nie dałem rady znaleźć - i wtedy proszę o wykasowanie wątku z tego miejsca

Pozdrawiam