Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplic garażowy sufit???

Recommended Posts

No własnie wełną czy styrkiem bo tak sobie tu czytam i nic mi nie przychodzi do głowy.A dokładnie to chodzi o to ze nad garażem mam sypialnie a garaż nie bedzie tak ciepły jak reszta parteru(moze nawet wcale nie dam tam kaloryferka i tak sobie mysle ze może ciągnąć po kierpcach na górze .I bądz tu mądry i pisz wiersze:):):)

Lepiej wełną. Styropian jest palny, a samochody czasem sie same zapalają - wystarczy zwarcie instalacji i masz frytki. Co z tego ze styropian jest samogasnący - znaczy to tylko tyle, że sam zgasnie jak odejmiesz plomień. A jak pod nim bedzie sie palila benzyna, to styropian będzie sie palil, az milo.

Ja mam niestety lub stety 5 cm styropianu od spodu stropu terivy. W wylewce chyba 2 x 3 cm. I teraz jest ciepło. W pierwszym roku nie miałem ocieplonego stopu i ściany z częścią mieszkalną i faktycznie w sypialni nad garażem było chłodno. Nota bene pokój ten zyskał nazwę "lodolandia", która to funkcjonuje do dziś.

PS. Drzwi garażowe ocieplone mam styropianem 2cm, poprzedniej zimy garaż nie był grzany, a temperatuta nie spadała poniżej 0.

Ja mam niestety lub stety 5 cm styropianu od spodu stropu terivy. W wylewce chyba 2 x 3 cm. I teraz jest ciepło. W pierwszym roku nie miałem ocieplonego stopu i ściany z częścią mieszkalną i faktycznie w sypialni nad garażem było chłodno. Nota bene pokój ten zyskał nazwę "lodolandia", która to funkcjonuje do dziś.

PS. Drzwi garażowe ocieplone mam styropianem 2cm, poprzedniej zimy garaż nie był grzany, a temperatuta nie spadała poniżej 0.

Lepiej wełną. Styropian jest palny, a samochody czasem sie same zapalają - wystarczy zwarcie instalacji i masz frytki. .

Jak samochód Ci się zapali według scenariusza, to wełna napewno go uratuje (na stropie). W szczególności wytłumi eksplozję baku.

W garazu stosuje sie welne minetralna a nie steropian!!! Steropian napewno jest tanszy ale tak samo jak w domach na poddaszach nie stosuje sie steropianu tylko welne tak samo w garazu nalezy zastosowac wełne.

nie mówisz chyba serio?

albo może o sufitach?

pod wylewką mam tylko w garażu stropodur, a w całym domu wełnę

znowu coś zawaliłam? :roll:

Smutna lidko widac ze nie czytasz tematu watku! Mowa jest o sufitach a nie o podłodze!

czytam ale jak widać bez zrozumienia :wink:

dzięki bladyy

pozdrawiam

ha!!! ale na sufit w garażu tu i ówdzie tez cosik będę musiała pod takimi dziwacznymi tarasami dać - dobrze wiedzieć że ma to być WEŁNA a nie styro

Lepiej wełną. Styropian jest palny, a samochody czasem sie same zapalają - wystarczy zwarcie instalacji i masz frytki. Co z tego ze styropian jest samogasnący - znaczy to tylko tyle, że sam zgasnie jak odejmiesz plomień. A jak pod nim bedzie sie palila benzyna, to styropian będzie sie palil, az milo.

Tak, tak i strop betonowy tez splonie. Jaki bystry ten Przekorek

Tak, tak i strop betonowy tez splonie. Jaki bystry ten Przekorek

Z tej samej przyczyny zalecam drzwi metalowe, jeżeli w ogóle drzwi - między garażem, a domem. Trudniej sforsować i przez złodzieja i przez ogień. Wam sie wydaje, że pożar samochodu to taki rzadki przypadek, więc piszecie bez wyobrażni. W pomieszczeniu w którym pali sie 20 litrów benzyny ze styropianu wydzieli sie wystarczająco duzo gazu, bu zabić rodzine. Potem reszta styropianu sie zapali i w minute przeniesie z garażu na reszte domu.

Sp5es - bak samochodu nie wybucha, tylko sie wypala. Za duzo naoglądales sie filmow.

Możesz dać wełnę.

Widzę, że co poniektórzy dobrze ulegli indoktrynacji producentów wełen.

Z tego samego powodu namawiają na wełnę na fasadzie budynku.

Według statystyk Zakładu Badań Ogniowych Instytutu Techniki Budowlanej nie znany jest przypadek od okresu powojennego przeniesienia się ognia po fasadzie, na skutek tego, że to był styropian. Taki on groźny!

Straż Pożarna twierdzi, że o ile nie opuści się obiektu w ciągu sześciu minut od rozgorzenia pożaru to pacjent i tak nie ma szans. (Bez znaczenia czy to wełna czy styropian). Użytkowinik nie ma więc szans doczekać się wytapiania styropianu w prywatnym garażu.

Te wszystkie powyższe namawiania mogą owszem mieć logikę, ale nie dla obiektów jednorodzinnych, lecz dla garaży przemysłowych - dużych.

Oczywiscie niepalność wełny jest jej zaletą, i przewagą nad styropianem tylko dlaczego tak drogo.

Wełna mineralna w procesie produkcji jest klejona żywicami fenolowymi.

W procesie pirolizy w czasie pożaru również ta wełna produkuje organiczne, toksyczne produkty pirolizy wraz z rakotwórczą dioksyną włącznie.