Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie koszty oprócz domku

Goosia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brawo Marcin i Agnieszka :)

Pnie Pietka jak ma Pan kase to zatrudnia pan ekipe a jeśli kasa jest ograniczona do minimum to Bierza Pan jednego lub dwóch murarzy i pięciu chłopów z rodzinki i dom za dwa tygodnie stoi. To właśnie nazywa się metoda gospodarcza. Mieszkam na podkarpaciu więc u nas na Galicji ceny niższe, ale planujemy z mężem wydać 170tyśna nasz domek 150 metrów i myślę że się zmieścimy, oczywiście mamy na uwadze granice błędu.

brawo Marcin i Agnieszka :)

Pnie Pietka jak ma Pan kase to zatrudnia pan ekipe a jeśli kasa jest ograniczona do minimum to Bierza Pan jednego lub dwóch murarzy i pięciu chłopów z rodzinki i dom za dwa tygodnie stoi. To właśnie nazywa się metoda gospodarcza. Mieszkam na podkarpaciu więc u nas na Galicji ceny niższe, ale planujemy z mężem wydać 170tyśna nasz domek 150 metrów i myślę że się zmieścimy, oczywiście mamy na uwadze granice błędu.

Qrcze, a z czego ten dom? Z chłopów? ;)

I mnie tez sie to matematycznie nie zgadza. Zobaczcie sama robocizne: Zaden czlowiek spoza rodziny nie przyjdzie za mniej niz 2.000,- na reke miesiecznie. Budowa murowanego domu to od 2-6 osob przez 5 miesiecy. Liczmy srednio 4 osoby x 2,000 x 5 m-cy. Razem 40.000 i masz stan surowy zamkniety, otynkowany, z dachem, oknami. Chyba, że rodzina buduje sama, wtedy tych kosztow nie masz. Nie wierze w historie, że firma wziela 25.000 - posty tego typu na Forum to jakas baśń.

Według mnie wszystko zależy od własnej pracy włożonej w budowę domu - jeśli masz dużą rodzinę i znajomych którzy pomogą to myślę że te 150 tyś na dom 100 m2 jest OK.Należy tylko sobie zadać pytanie kto będzie ten dom stawiał- czy firma a ja będę im tylko patrzał na ręce czy jeden fachowiec a reszta do pomocy w ramach rodziny.W 7 \2005 murator udowodnił że za 200 tyś. można spokojnie wybudować 100m2 domek - 200 tyś. gdzie 77 tyś. to koszty robocizny,podane ceny materiałów w hurtowniach są również bez jakichkolwiek upustów,do tej kwoty prawie 9 tyś.to koszty transportu które niejednokrotnie są darmowe ,nie mówiąc już o tym że niektóre materiały można zastąpić tańszymi wcale nie gorszymi.Jeżeli prawdą jest to co piszę murator to może nie jast tak żle .... pozd.

Według mnie wszystko zależy od własnej pracy włożonej w budowę domu - jeśli masz dużą rodzinę i znajomych którzy pomogą to myślę że te 150 tyś na dom 100 m2 jest OK.Należy tylko sobie zadać pytanie kto będzie ten dom stawiał- czy firma a ja będę im tylko patrzał na ręce czy jeden fachowiec a reszta do pomocy w ramach rodziny.W 7 \2005 murator udowodnił że za 200 tyś. można spokojnie wybudować 100m2 domek - 200 tyś. gdzie 77 tyś. to koszty robocizny,podane ceny materiałów w hurtowniach są również bez jakichkolwiek upustów,do tej kwoty prawie 9 tyś.to koszty transportu które niejednokrotnie są darmowe ,nie mówiąc już o tym że niektóre materiały można zastąpić tańszymi wcale nie gorszymi.Jeżeli prawdą jest to co piszę murator to może nie jast tak żle .... pozd.

_Beti_ przecież ja nic takiego nie napisałem żebyś Pisała troche obraźliwym tonem, a poza tym nie kazdy ma w rodzinie doświadczonego murarza fachowca który zrobi solidnie bo po wejściu do unii nawet przy centymetrowych odstępstwach od projektu są problemy z technicznym odbiorem budynku. Sam napisałem, że jeżeli macie tanią ekipę, która za ~20 tyś. postawi mi dom i jest z referencjami to chętnie ja biorę. Pracy się nie boję i chętnie im pomogę w budowie mojego domku. A jeżeli chodzi o zarobki to wcale duzo nie zarabiam i liczę kazdy grosz bo to ciężko zarobione pieniążki.

_Beti_ jeszcze raz ponawiam apel jeżeli masz dobrych murarzy to ich biorę spanie będzie, ja będe słuzył za pomocnika. Prześlij wiadomość na priva.

Pozdrawiam wszystkich

A ja sie zastanawiam nad różnicą kwoty ze sprzedanego mieszkania (200 tys) i zakupem działki za 30tys ???!! chyba, że się wyprowadzasz gdzieś daleko poza miasto?

No niestety te 30tys za dzialke to mi sie marzy ;) Ale spokojnie za 35-40 juz cos znajde w okolicach Łodzi. Oczywiście nieuzbrojone.

A co do ceny mieszkanie - juz pisalam, ze to nowy blok i z garazem. Jeszcze dodam, ze na podobno najladniejszym osiedlu łódzkim, wiec tu mieszkania sa poszukiwane ostro ;)

Panie Pietka

ja biorę murarza za 200zł za dobę nie jest on może pierwszej młodości ale dom z zwykłego maksa na pewno solidnie wybuduje. po prostu nie rozumiem za bardzo ludzi czemu teraz się zamawia całą firmę do budowy, jeśli ma się kasę lub nie ma się czasu i rodziny do pomocy to ok ale jakby tak wziąć 2 tygodnie urlopu poprosić rodzinkę o pomoc

( oczywiście my jesteśmy później także zobowiązani pomóc im na tak zwany odrobek ) i poszukać dobrego murarza lub dwóch tak zawanych wolnych strzelców to zpewniam was że wyszło by dużo dużo taniej. Ale jak mówiłam każdy ma inną sytuacje

[quote="Goosia30tys ???!!

No niestety te 30tys za dzialke to mi sie marzy ;) Ale spokojnie za 35-40 juz cos znajde w okolicach Łodzi. Oczywiście nieuzbrojone.

Goosiu zgadza się, że w tej cenie jakąś działkę znajdziesz ale niewielką a brak uzbrojenia może znacznie podwyższyć kosty. Wyobraź sobie że ja mam działkę, którą w wielu przypadkach sprzedaje się jako uzbrojoną tj. słup z prądem na działce a woda i kanaliza w drodze przed działką. W tej chwili finalizuję wykonawstwo wszystkich przyłaczy i doprowadzenie tego we właściwe miejsca na działce i okazuje się że te trzy media będą kosztować ok 10 tys. Co w to wchodzi oczywiście wszelkie opłaty haracze dla gminy i energetyki plus projekty, materiały i robocizna i geodeta - a każde z przyłaczy to ok max 10 m. Dodaj do tego projekt skromnie licząc 2 tys i jeszcze inne opłaty tj np. za uzgodnienie i projekt wjazdu, za uzgodnienia z meliorantami i inne które akurat będą potrzebne i tutaj jakiś tysiączek. Według moich obiczeń zanim wbiję łopatę pod budowę wydam około 15 tys. (te 2 tys do dodatkowe sprawy które zawsze wyskakują) Jaki wniosek patrz realnie na sprawę. Nie chcę powiedzieć że 150, 200 tys. czy więcej pieniędzy to mało ale naprawdę trzeba dobrze liczyć i jak ktoś tu już powiedział lepiej liczyć z górką i być mile rozczarowanym.[/i]

Dasz rade co sie martwisz.

Znajdziesz jelenia co kupi mieszkanko za 200 000 , a potem nastepnego co wybuduje za 10 000 , no i kolejnego co da materialy za poldarmo.

Powodzenia

Dziekuje za przesympatyczna odpowiedz. Jeleni, co za 200 kupia mieszkanie, troche jest. Dom wybuduja mi za 205 - juz takiego jelenia znalazlam. A co do ostatniego jelenia, ktory dostarczy im materialy to sie juz nie martwie, bo na pewno maja swojego.

Dziekuje za szczerosc i zycze duzo zdrowia.

P.S. Dzieki takim jak ty, czlowiek, ktory ma 200tys (oj, ilu cale zycie na to pracuje), nie ma prawde mowiac nic. Ot, niech sobie dalej mieszka w mieszkaniu i sie nie rusza, bo na dom to trzeba miec przynajmniej pol melona....

Dasz rade co sie martwisz.

Znajdziesz jelenia co kupi mieszkanko za 200 000 , a potem nastepnego co wybuduje za 10 000 , no i kolejnego co da materialy za poldarmo.

Powodzenia

Dziekuje za przesympatyczna odpowiedz. Jeleni, co za 200 kupia mieszkanie, troche jest. Dom wybuduja mi za 205 - juz takiego jelenia znalazlam. A co do ostatniego jelenia, ktory dostarczy im materialy to sie juz nie martwie, bo na pewno maja swojego.

Dziekuje za szczerosc i zycze duzo zdrowia.

P.S. Dzieki takim jak ty, czlowiek, ktory ma 200tys (oj, ilu cale zycie na to pracuje), nie ma prawde mowiac nic. Ot, niech sobie dalej mieszka w mieszkaniu i sie nie rusza, bo na dom to trzeba miec przynajmniej pol melona....

Czyli wyszło na moje ;).

Trzymaj się Goosia i życzę powodzenia :D

Goosia tak trzymaj!!!!!!!!! :wink: :wink: :wink:

Ja mam mniej niz Ty a i tak postawie swoja chałupke,moze bez marmurów i płytek po 250zł/m ale napewno bedzie lepiej niz w bloku.Skromne tez daje satysfakcje.Są rózne potrzeby i wymagania.

Dzieki Aga :)

Juz nie wiedzialm przez moment o co chodzi. Najpierw czytam, ze za 120-150 mozna postawic dom i nagle sie okazuje, ze za 200 postawie altanke! Najpierw opadly mi gacie - bo moze zle wyliczylam, ale po kilku rozmowach doszlam do wniosku, ze to calkowicie wystarczy.

A co do wyposazenia, to ja nie musze miec wanny z jakuzą, czy pozlacanych kafli ;) Kominek bede robic na raty, tarasy na raty, podjazdy na raty - oby tylko miec gdzie mieszkac po sprzedazy mieszkania, a reszta niech poczeka na nastepny przyplyw kasy.

Trzymaj sie Aga i zycze ci powodzenia :)