Goosia 21.07.2005 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2005 Goosia mam nadzieje że się uda bo i ja więcej kasy jak 200 tys. napewno mieć nie będę (chyba że mniej jak kredytu nam nie dadzą ) Ale decyzja jest: budujemy:) A juz wiecie co budujecie? Masz juz projekt? Jaki? A jesli nie masz, to jak chcesz, podrzuce ci kilka projektow, ktore wycenili mi na do 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domakini 22.07.2005 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Jestem w trakcie szukania projektu i pewnie że chciałabym zobaczyć te co masz Tylko mam problem bo moja działka jest bardzo wąska - 17m no i trudno znaleźć coś fajnego . Masz projekty na takie działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goosia 22.07.2005 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Domakini - wyslalam na prajwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 22.07.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2005 Cześć. Bardzo fajna dyskusja się wywiązała. Oczywiście każdy z was po trosze ma rację. Wszystko zaczyna się od działki i już samo porównanie: Goosia - 30tys., ja - 120 tys. (za gołą działkę, bez mediów jedynie prąd 50 metrów dalej, + opłaty notarialne ok. 6500zł). Działka super tania (90zł/m), bo w tej okolicy stoją po min. 120zł/m. Kasy zero czyli kredyt na 100% wartości. Mieszkania nie sprzedam, bo nie będę miała gdzie mieszkać, z resztą jest ono warte max. 160tys. (50 metrów w Warszawie!). Domek 115 metrów parterowy, ścianka kolankowa podniesiona żeby można było w przyszłości zrobić mieszkanie dla dziecka na poddaszu - koszt stanu surowego zamkniętego mam nadzieję, że nie więcej niż 120-130 tys. (blachodachówka, ocieplenie, tynk, ściany jeszcze nie wiem z czego ale na pewno bardzo dobrze ocieplone, okna, drzwi, robocizna). Projekt gotowy (1500zł) i adaptacja (2000zł ?), geodeta, pozwolenia na budowę itp., studnia, kibelek, przynajmniej prowizoryczne ogrodzenie budowy (tylko czy to się opłaca?), prąd budowlany (razem min. 15tys.). Instalacje wewnętrzne (elektryka, hydraulika), ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym (12tys. ?) i alternatywnie gaz z butli lub prąd (czyli dodatkowe instalacje, przydział mocy, piec kondensacyjny, kaloryfery itp.), szambo. Tynki wewnętrzne, wykończona przynajmniej łazienka i kuchnia bo półśrodki się nie opłacają. Coś pominęłam? Ktoś to policzył? Pozdrówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 06.08.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2005 Gosiumożesz mi przysłać te projekty ktore Ci wycenili do 200 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.08.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Nie gniewajcie się ale wydaje mi się że dom o powierzchni 150m2 wykonczony, bez wodotryskow za 200000 to gruba pomylka. Nie wiem Beti kto Ci ten dom wycenił i obawiam się, ze pracownia architektoniczna a nie wykonawca ....lub jeśli wykonawca to może mówil o stanie surowym zamkniętym. Moim zdaniem, a narawde liczę w każda stronę na dom pow. 150,2 musisz liczyć 300000 w standardzie przeciętnym (bez złotych klamk, okna plastiki, itp.). Sorki, ale liczenie kosztu niewykończonego domu to nieporozumienie....Niewykończony dom to nie jest to samo co stan developerski w mieszkaniu gdzie masz prace posunięte o wiele dalej - sa wylewki, kanalizacja, przeważnie gładz, ELEKTRYKa, itd. Dolicz sobie więc te wszystkie prace i wychodzi jak nic 300000.Pewnie, że różnie się to kształtuje w róznych częściach kraju.No ale jak rozumiem budujesz koło Łodzi, a to nie jest przecież najtańsza część Polski. Ja się z kosztów typu 200000 PLNza domek wyleczyłam.Obecnie biore sie za dom 105m2 i liczę, że wykończony będzie mnie kosztować 250000-300000 w zależności od standardu wykończenia. Fakt, wszystko liczę z narzutem Kowalskiego, ale wolę się zdziwić miło, że kredytu wystarczyło. Lepiej daj swój projekt do wyceny w hurtowni, może jakiemus innemu wykonawcy? PS.Nawet nie wiesz jak bym chciała żebyś miała rację i żebym to ja sie przeliczyła w kalkulacjach.... PS2 Moj dom ma kosztować wdłg pracowni architektonicznej 67000zł. I co Ty na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 07.08.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 mała poprawka Xeno z Xsary to Gosia pisała że ma takie projekty (wycenione po 200tyś) ja mam zamiar zbudować domek za taką kase ale większość prac zrobimy smi, mam męża, teścia i brata złotą rączke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 07.08.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2005 Soreczki.Jesli robisz sama to masz rację, mozesz sie we wspomnianej kwocie zamknąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
velour 08.08.2005 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Nie gniewajcie się ale wydaje mi się że dom o powierzchni 150m2 wykonczony, bez wodotryskow za 200000 to gruba pomylka. Dolicz sobie więc te wszystkie prace i wychodzi jak nic 300000.Pewnie, że różnie się to kształtuje w róznych częściach kraju.No ale jak rozumiem budujesz koło Łodzi, a to nie jest przecież najtańsza część Polski. Ja się z kosztów typu 200000 PLNza domek wyleczyłam.Obecnie biore sie za dom 105m2 i liczę, że wykończony będzie mnie kosztować 250000-300000 w zależności od standardu wykończenia. 300 000 za dom 105m2 to juz przesada, chociaz i 500 000 mozna wydac. Najprosciej i najszybciej to il. m2 x 1800-2200 zl. Obcinanie ilosci m2 w pewnym momencie juz nic zauwazalnego nie daje. Dolna granica to jakies 120m2 (dzialka, kanalizacja, prad, gaz, woda, projekt, kuchnia lazienka, drzwi wej itp, itd kosztuja dla duzego i malego tyle samo i zalezy to tylko od standardu). Szwagry nic tu nie pomogą, a swoja drogą to nie chodzi sie na schabowego do Pizzy Hut i nie chodzi sie do restauracji staropolskiej na pizze, a domy wybudowane przez szwagrow to wlasnie taka pomylka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.08.2005 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 mam nadzieję, że się nie mylisz z tą przesadą; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 08.08.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 zastanawiam się skąd bierzecie te ceny? nie ma fizycznej możliwości wybudowania domu typu np. dworek 100-120 mkw za 120 tys. jak ktos tu wcześniej napisał. No chyba że stan surowy. I nie chodzi tu o to czy jest to w W-wie czy na dalekiej "prowincji". Materiały z pewnością będą tańsze w W-wie niż na dalekiej prowincji, niestety z kosztami usług będzie odwrotnie. W tym kraju jest jakaś taka dziwna maniera podawania nierealnych cen - każdy wybudował dom prawie darmo, działka to 30 tys. zł, kupił samochód za 1oo EURO itp. brednie. A potem okazuje się ze nie ma samochodów za mniej niż 10-15 tys. PLN działki kosztują >100 PLN/mkw itd. Budowanie ze szwagrem i teściem to było dobre wiele lat temu. Dzięki takim pomysłom i wydumanym oszczędnościom w całym kraju wszędzie stoją niewykończone stany surowe bo ludzie przeliczyli się z kasą. Wiem, każdy ma marzenia itp. tylko trzeba realnie spojrzeć na rzeczywistość i na realne koszty. Dom kanadyjski ktoś wspominał za 1900 zł/mkw? to jest kosmiczna cena. Domy kanadyjskie w zamyśle powinny być tanie bo cykl ich budowy powinien być krótki, tzn. jest ale w USA ale nie w Polsce. Poza tym nie wierzę że nasi stolarze i budowlani potrafią po pierwsze przygotować odpowiednie drewno a potem coś z tego złożyć.A co do mieszkań i ich cen? nie rozumiem zdziwienia co niektórych osób. Owszem 60 mkw w W-wie kosztuje min. od 200 tys. w góre ale w innych większych miastach cena raczej nie schodzi poniżej 1,5-2 tys. w zależności od lokalizacji itp. A z drugiej strony pytanie - dlaczego ludzie kupują w W-wie mieszkania w "apartamentowcach" mające >120-150 mkw po 6-8 tys. PLN/mkw, do wykońćzenia? coś w tym musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.08.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Mnie się własnie też wydaje, że trochę zaniżacie ceny...Oczywiście, byłoby fajnie zrobić tanio. Ale wydaje mi się to nierealne... pewnych rzeczy przeskoczyc sie po prostu nie da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietka 18.09.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 No i tak wyszło na moje. Ja także chcialbym wybudowac dom za 200 tyś tak mi wyliczyło biuro archtektoniczne gdzie zamawiam projekt. Tylko że pod spodem napisali!!!!! należy doliczyodatek VAT i z 200 tys. zrobiło sie prawie 250 tyś. Zdecydowanie zgadzam sie z Xena z Xsary i 2mm . pozdrawiam i życze z całego serca wybudowania domu jak najtaniej. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boryniusz 28.09.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 dom za 200 tyś tak mi wyliczyło biuro archtektoniczne gdzie zamawiam projekt. Tylko że pod spodem napisali!!!!! należy doliczyodatek VAT i z 200 tys. zrobiło sie prawie 250 tyś. A nie 214 tyś ? VAT w tym przypadku to raczej 7% a nie 22%.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 28.09.2005 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 A ja sie zastanawiam nad różnicą kwoty ze sprzedanego mieszkania (200 tys) i zakupem działki za 30tys ???!! chyba, że się wyprowadzasz gdzieś daleko poza miasto? No niestety te 30tys za dzialke to mi sie marzy Ale spokojnie za 35-40 juz cos znajde w okolicach Łodzi. Oczywiście nieuzbrojone. A co do ceny mieszkanie - juz pisalam, ze to nowy blok i z garazem. Jeszcze dodam, ze na podobno najladniejszym osiedlu łódzkim, wiec tu mieszkania sa poszukiwane ostro Napisz proszę które to osiedle ponieważ mnie się wydaje że to ja mieszkam na najładniejszym łódzkim osiedlu .No chyba że jesteśmy sąsiadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goosia 27.10.2005 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Wracam po dosyc dlugiej nieobecnosci i co poniektorych Znalazlam "jelenia" (jak to napisal velour), ktory postawi mi dom za 150tys pod klucz. Cena metra to 1500zl. W cenie jest wszystko - dom, instalacje wewn, bialy montaz, malowanie, panele, plytki. Oczywiscie przykladowo plytki bede wybierac do 25zl, panele do 30zl. I tak w tym przedziale cenowym spokojnie cos znajde, a nie musze miec paneli debowych albo plytek za 80zl/m, prawda? Ja chce po prostu miec domek z kawalkiem ziemi, na ktorej moje dzieciaki beda sobie szalec i bedzie mozna legnac na lezaczku, a nie po to, zeby biznesmenow z Japonii przyjmowac na salony No i suma sumarum 150 za domek + 40 dzialka + podatki 16 + papiery 6 (?) daje 212 + instalacje zewn moze 15-20? Czyli tragicznie nie jest, prawda? Kredytu wezmiemy 50-70 tys. Zostanie jeszcze troszke na kuchnie. Poza tym wszystko przenosimy z mieszkania. Zaczynamy na przyszle wakacje. Zyczcie mi powodzenia. Jezeli jeszcze ktos chce mnie ostudzic, prosze. Ja juz zdania nie zmieniam i zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmsanczia 27.10.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 No i widzisz Goosia - jesteś typowym przykładem na to, że buduje się za tyle, ile się ma. I to jest fakt. Bo przecież "nie urodzisz" kasy na te japońskie klimaty i pewnie wcale za nimi nie tęsknisz. A ludzie, którzy piszą że wydali dużo więcej po prostu więcej mieli. Pozdrówki i życzę żeby ci się udało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goosia 27.10.2005 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 No i widzisz Goosia - jesteś typowym przykładem na to, że buduje się za tyle, ile się ma. Oczywiscie - moge kupic baterie do lazienki za 80zl (i tak srednia cena) a widzialam i ostatnio takie za 2,5tys. I tym sposobem to rzeczywiscie te 200tys nie starczy nawet na parter lepianki Albo schody - po co mi murowane wylozone marmurem skoro piekne sa tez drewniane, a koszt kilkanascie razy nizszy. Mowimy NIE skrytym parowkozercom Pozdrawiam goraco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 27.10.2005 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 Wracam po dosyc dlugiej nieobecnosci i co poniektorych Znalazlam "jelenia" (jak to napisal velour), ktory postawi mi dom za 150tys pod klucz. Cena metra to 1500zl. W cenie jest wszystko - dom, instalacje wewn, bialy montaz, malowanie, panele, plytki. Oczywiscie przykladowo plytki bede wybierac do 25zl, panele do 30zl. I tak w tym przedziale cenowym spokojnie cos znajde, a nie musze miec paneli debowych albo plytek za 80zl/m, prawda? Ja chce po prostu miec domek z kawalkiem ziemi, na ktorej moje dzieciaki beda sobie szalec i bedzie mozna legnac na lezaczku, a nie po to, zeby biznesmenow z Japonii przyjmowac na salony No i suma sumarum 150 za domek + 40 dzialka + podatki 16 + papiery 6 (?) daje 212 + instalacje zewn moze 15-20? Czyli tragicznie nie jest, prawda? Kredytu wezmiemy 50-70 tys. Zostanie jeszcze troszke na kuchnie. Poza tym wszystko przenosimy z mieszkania. Zaczynamy na przyszle wakacje. Zyczcie mi powodzenia. Jezeli jeszcze ktos chce mnie ostudzic, prosze. Ja juz zdania nie zmieniam i zaczynam a materiał? te płytki, farby, kibelki i inne to w tych 150tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nora 27.10.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2005 No i widzisz Goosia - jesteś typowym przykładem na to, że buduje się za tyle, ile się ma. Oczywiscie - moge kupic baterie do lazienki za 80zl (i tak srednia cena) a widzialam i ostatnio takie za 2,5tys. I tym sposobem to rzeczywiscie te 200tys nie starczy nawet na parter lepianki Goosia...chyba się jednak da...Wczoraj dostałam maila od babki od ktorej braliśmy psa (hodowczyni). Mają świetną chałupę koło Lublina. Zadnej prowizorki. Bez przepychu ale tak jak powinno byc. Domek bardzo funkcjonalny, gustownie wykończony. Na podlogach drewno. Estetyczny z zewnątrz (rzuca sie w oczy). Spytałam niedawno o koszty..wczoraj dostałam odpowiedz. Dom 140m w parterze wyniósł ich 200tys. Fakt, że wschód Polski, ale wiem ze na pewno nie budowali szwagrem i wujkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts