ZuzOla 12.07.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Będę lada moment podpisywał umowę kredytową i niestety także weksel. Czy istnieje ryzyko, że bank sprzeda albo zagubi weksel i ktoś wyegzekwuje ode mnie pieniądze na podstawie znalezionego weksla? A jeśli tak, to czy bank potem bez weksla (na podstawie samej umowy) może egzekwować drugi raz tą kwotę? I wreszcie ostatnie pytanie - czy po spłacie kredytu weksle wrócą do mnie? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 12.07.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Będę lada moment podpisywał umowę kredytową i niestety także weksel. Czy istnieje ryzyko, że bank sprzeda albo zagubi weksel i ktoś wyegzekwuje ode mnie pieniądze na podstawie znalezionego weksla? A jeśli tak, to czy bank potem bez weksla (na podstawie samej umowy) może egzekwować drugi raz tą kwotę? I wreszcie ostatnie pytanie - czy po spłacie kredytu weksle wrócą do mnie? Bardzo proszę o pomoc. raczej w przypadku banku nie ma większego ryzyka że weksel zaginie, jeśli już wystawaić to najbezpieczniej włansie na rzecz banku bank może egzekwować zapłatę również bez weksla - przecież zobowiązałaś sie do jej zwrotu - weksel to tylko dodatkowe zabezpieczenie, które znacznie przyspiesza i upraszcza porocedurę sądową (postępowanie nakazowe - szybciutkie, zwłaszcza jeśli nie wniosłabyś zarzutów) dodatkowo bank może dochodzic zapłaty na podstawie bankowych tytułów egzekucyjnych - to też jest specjalne uprawnienie banków - generalnie banki mają sporo specjalnych uprawnień istnieje specjalna procedura na wypadek zaginięcia weksla - umorzenie, ale raczej w bankach się takie sytuacje nei zdarzają po spłacie weksle z reguły 'same" wracają - jeśli nie to powinnaś sie tego domagać przypuszczam, ze będzie to weksel in blanco z deklaracją wekslową, która określa w jakim wypadku bank będzie uprawniony do dochodzenia praw z weksla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzOla 12.07.2005 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 dzięki za szybka odpowiedź jeśli chodzi o zaginięcie, to oczywiście jest to rozważane teoretycznie, ale może to nastąpić - podpisuję umowę poza bankiem (bo z bankiem wirtualnym:) - mBankiem ), a doradca kredytowy będzie wysyłać ten weksel z Krakowa do Łodzi, więc... Czy na samym wekslu będzie napisane że jest to weksel dla mBanku? Bo jeśli nie, to znaczyłoby że Kowalski, który wejdzie w jego posiadanie bez trudu ściągnie ode mnie kwotę kredytu. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 14.07.2005 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Nie wiem jak ma sie do tego umowa wekslowa - mozna tam zaznaczyc, ze calosc (zarowno umowa kredytowa, jak i zabezpieczenie) nabiera mocy z chwilą złożenia w siedzibie banku prawidlowych zabezpieczen, etc, a nie z chwila podpisania weksla. W ten sposob troche sie zabezpieczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 14.07.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 raczej w przypadku banku nie ma większego ryzyka że weksel zaginie, jeśli już wystawaić to najbezpieczniej włansie na rzecz banku Jakiś czas temu ubiegałem się o wydanie karty kredytowej w jednym z warszawskich oddziałów Lukas Banku (stacja metra Centrum). Dostarczyłem zaświadczenie o wysokości swojego wynagrodzenia, które zostało zeskanowane i przesłane w formie elektronicznej do centrali we Wrocławiu. Czekałem na dosłanie umowy, itd.... Nie doczekałem się. UWAGA! Bardziej ciekawy niż zaniepokojony udałem się do oddziału, gdzie zostałem poinformowany/poproszony o "dostarczenie kolejnego oryginału, bo poprzedni gdzieś w oddziale zaginął". "Kolejnego oryginału", czyli dokumentu, który nie jest oryginałem już przesłanego do centrali Lukas Banku we Wrocławiu. Za współpracę podziękowałem a na moją reklamację i prośbę o pisemne wyjaśnienie zaistaniałej sytuacji (zaginął w końcu mój dokument z informacjami, do których zachowania poufności jestem przez pracodawcę zobligowany) do dziś nie dostałem odpowiedzi. Refleksję pozostawiam Wam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestial 27.02.2006 03:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 troszke pozno aczkolwiek temat jest ciekawy: najbezpieczniej jak juz wczesniej napisano wystawic weksel na bank, wtedy nikt inny poza bankiem nie bedzie mogl go zrealizowac-nie wydaje mi sie abys byl/byla wystawca weksla trasowanego, lub co gorsze in blanco...w przypadku zaginięcia weksla w banku (co zdarza sie rzadko, ale czesciej niz sie moze wydawac), bank bedzie go chcial umozyc ale musi uprawdopodobnic jego zaginiecie, a przede wszyskim wczesniejsze istnienie (na taka okazje pewnie robia ksero weksla tak jak w przypadku inkasa-zreszta na pewno "stoi jak byk" w umowie ze weksel wystawiles/as). pewnie i tak z uczuciem blogiego szczescia za czas jakis wrzucisz go do niszczarki lub spalisz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts