morfeusz1 22.09.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ja na pewno kupię jakiegoś małego dobrego robota, dwie znajome mają np thermomix, z tym, że jedna z niego korzysta a druga korzystała tylko na początku, ciekawa jestem, czy ktoś z was ma i czy po pierwszych achach i ochach nadal z tego korzysta, jadałm z tego potrawy i są dobre, np lody, sałatki, bułki, masełko ze śmiatany. Oczywiście bułki trzeba piec w piekarnik, arozrabia się wtym tylko ciasto. Wydaje mie się jednak ze najwiekszy plus tego urzadzenia to dobrze opracowane książki. Urządzenie jest niestety bardzo drogie, i w sumie za pomocą kilku dużo tańszych urządzeń można to samo zrobić tylko jest trudniej bo nie ma takich książek pod konkretne urzadzenia. Niw eiwm jak jest z innymi podobnymi robotami? może ktoś ma i podpowie, może jest coś lepszego , albo podobnego i tańszego Twój post przypomniał mi o blenderze, dopisałam sobie. Co do robota wielofunkcyjnego, to najpierw sprawdze czy będzie mi go brakowało. Ciasto na bułki, chleb wyrabiam ręcznie, do słodkich wypieków może wystarczy blender, zobaczymy. Chociaz chciałabym miec takiego robota do przygotowywania koktalii owocowych - taki kielich dopisze sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarte 22.09.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ja jeszcze nic z tego nie mam (opócz 2 lub 3 rzeczy) ale właśnie po to lista - żeby powoli sobie skompletowac i żeby nie wydawac pieniędzy na coś, co mi się nie przyda, a będzie tylko zabierać miejsce w szafkach. Ale napiszcie, czy czegos nie brakuje Mi brakuje tu jeszcze pojemników (puszek) na kawę i herbatę. Ale nie każdy z nich korzysta. U mnie musowo, bo przyszły małż pije tylko sypaną kawę. Oprócz tego ja na pewno bd potrzebowała noża do siekania ziół, np. takiego http://www.redonion.pl/pl/art/953/Noz-do-siekania-ziol-Nigella-Lawson No i kieliszki do wódzi bez nich na parapetówce raczej się nie obejdzie. Poza tym każdy pewnie będzie miał swoje indywidualne potrzeby. P.S. Mam jeszcze sporo czasu do urządzenia kuchni, ale chyba zacznę już powoli to wszystko kompletować. O tak pojemników nigdy za mało a dobre noże, czytaj również "różne noże" to podstawa, ile razey się wsiekałam, ze nuż tępy zanim nie kupiłam dobrych, na to akurat warto wydać Myślę też u urzadzeniu spiżarni, w kuchni mi się raczej wszystko nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 jarte - też zalezy mi na tym, by noże były naprawdę porządne. Nie mam jeszcze upatrzonych, bo jak zaczęłam szukać i zobaczyłam ceny dobrych noży to i poszukiwania zostawiłam sobie na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cekin 22.09.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 lista imponujaca, ja nie mam chyba polowy z tych rzeczy:-)skoro juz masz taka liste, to teraz powinnas te przedmioty wymierzyc i zastanowic sie , jak rozplanowac szafki, zeby wszystko sie zmiescilo:-) i bylo pod reka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 22.09.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 http://images44.fotosik.pl/203/9d515ffe97a424dbmed.jpghttp://images40.fotosik.pl/199/02129fc1fa9f38e3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 22.09.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 ja na pewno kupię jakiegoś małego dobrego robota, dwie znajome mają np thermomix, z tym, że jedna z niego korzysta a druga korzystała tylko na początku, ciekawa jestem, czy ktoś z was ma i czy po pierwszych achach i ochach nadal z tego korzysta, jadałm z tego potrawy i są dobre, np lody, sałatki, bułki, masełko ze śmiatany. Oczywiście bułki trzeba piec w piekarnik, arozrabia się wtym tylko ciasto. Wydaje mie się jednak ze najwiekszy plus tego urzadzenia to dobrze opracowane książki. Urządzenie jest niestety bardzo drogie, i w sumie za pomocą kilku dużo tańszych urządzeń można to samo zrobić tylko jest trudniej bo nie ma takich książek pod konkretne urzadzenia. Niw eiwm jak jest z innymi podobnymi robotami? może ktoś ma i podpowie, może jest coś lepszego , albo podobnego i tańszego Moi rodzice mają, kupiony parę lat temu z myślą o gotowaniu zupek przecierowych dla mojego dziadka. Nie używamy go super często i myślę, że taki zakup to przesada. Fakt, ciasto wyrabia doskonale, lody też pyszne, no i własnoręcznie zrobiony "Kubuś" pychotka, ale czy to warte tej ceny??? Thermomixa ma tez mama mojego przyszłego małża, no i ona korzysta z niego zdecydowanie częściej, gotuje na nim całe obiadki (jest nadstawka do gotowania na parze). Kolejna sprawa: zajmuje dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 22.09.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 O kurka wodna , ale lista. Polowy rzeczy nie mam Nic , to będę robić sobie male przyjemności i dokupywać . Otóż to właśnie Morfeusz, nie kupuj wszystkiego od razu, te rzadziej uzywane rzeczy (zwłaszcza drogie) sobie zostaw na potem, tak dla przyjemności, żeby od czasu do czasu cos kupić . A może Ci inne wpadną w oko? A może okaże się, że nie będą potrzebne... Ja kupiłam nożyczki do jajek na miękko (takie kółko z ząbkami), ale chłop na mnie popatrzył jak na kosmitkę. Ja tylko na twardo, więc sobie nozyczki leżą... Tak z mojego doświadczenia (wiadomo, każdy ma inne przyzwyczajenia), po co Ci i tarka do czosnku i wyciskarka? Jesli wyciskarka to koniecznie z przepychaczem w komplecie Wyciskarkę do cytrusow wybrałaś bardzo ładną, ale jeśli często uzywasz (świeży sok z pomarańczy, mniam!), to wygodniejsza bedzie elektryczna (a niekoniecznie droższa, ja kupiłam no name za jakies 30 zł). Sitek to Ci się pewnie kilka wielkości przyda (można chowac jedne w drugie), ale to pierdoły są do dokupienia. I nie wiedzę na liście wałka do ciasta. No jak Ty chcesz bez berła kucharzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkoski 22.09.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Moja mama też jest posiadaczką thermomixa. Uzywa go bardzo często i jest nim zachwycona. Dla mnie cena nie do przełknięcia ale praktyczny to on jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.09.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Moi rodzice mają, kupiony parę lat ....................... Kolejna sprawa: zajmuje dużo miejsca. Ciekawe spostrzezenie z tym, ze zajmuje duzo miejsca. Mikser, malakser, szybkowar i jeszcze pare innych rzeczy z pewnoscia zajmuje duzo wiecej miejsca niz jeden thermomix i nadstawka. To wlasnie jest jedna z jego zalet, ze jest "wiele w jednym" i mozna zaoszczedzic na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 cekin - szafki mam już rozplanowane, sporo wewnętrznych szuflad, w ktorych zorganizuję sobie przegródki, takie jak trzeba, jak już będzie kuchnia zamontowana Anulkaa - jeszcze się nad markami tych urzadzen nie zastanawiałam, ale super ten mikser/robot, ktory wkleiłaś, muszę go sobie bliżej pooglądać - ja bym wybrała biały zielony_listek faktycznie wałka zapomniałam wpisać zaraz dopiszę wszystkiego od razu nie kupię, bo i pieniędzy nie starczy, ale chciałabym mieć jak najwięcej jak najszybciej a dzięki liście nie będę kupowac czegoś, co mi przypadkowo wpadnie w ręce i tracić kasę na coś niepotrzebnego. Tarka do czosnku i wyciskarka to konieczność - w zależności od tego co gotuję, to albo wyciskam, albo trę. Kroję tez na cieniutkie plasterki (wszystko zalezy od tego, co akurat na patelni/w garnku Co do wyciskarki do cytrusów, to wolę taką ręczną, bo na blacie i tak nic nie będzie stało, a taką to można szybciej wyciągnąć i uzyć a lubię wyciskac szczególnie cytryny na lemoniadę. A sitek faktycznie przyda się więcej. Jajka na miękko uwielbiam, ale udała mi się ta sztuka tylko parę razy w życiu moze sobie jakieś urządzenie sprawię kiedyś. Pooglądałam sobie tego thermomixa w necie i super jest! Tylko ta cena..... jak na razie nie do przeskoczenia, może kiedyś. Chociaz jak pomyslę, to zamiast wydawać pieniądze na kilka osobnych rzeczy, można by było kupić to..... na razie do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Anulka - cena tego miksera jak dla mnie 2100 zł za mikser, to za duzo, ale jest sliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 słuchajcie, a ile kosztuje ten thermomix? Bo na stronie internetowej podane sa ceny za poszczególne elementy, a żeby miec kompletne urządzenie, to ile to? edit już znalazłam cenę na allegro. Prawie 4000 zł, jak dla mnie za duzo. Już nawet go nie biorę pod uwagę. Ale fajny jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 22.09.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Jajka na miękko uwielbiam, ale udała mi się ta sztuka tylko parę razy w życiu moze sobie jakieś urządzenie sprawię kiedyś. Sprobuj na kilku i sama wyczujesz potrezbny czas. ja mam takie urzadzenie do gotowania jajek (jajowar i ze dwa razy go uzyłam a klamot miejsce zajmuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Jajka na miękko uwielbiam, ale udała mi się ta sztuka tylko parę razy w życiu moze sobie jakieś urządzenie sprawię kiedyś. Sprobuj na kilku i sama wyczujesz potrezbny czas. ja mam takie urzadzenie do gotowania jajek (jajowar i ze dwa razy go uzyłam a klamot miejsce zajmuje... jajowar już probowłam na wiele sposobów: 1. Jajko do zimnej wody, jak się zagotuje to 3 minuty (kolejna próba to 3,15 3,30) 2. Jajko (zahartowane) wkładam do gotującej sie wody i jak się ponownie zagotuje to 3 minuty, potem 3,15 potem 3,30. I parę razy mi się udało idealnie na miękko. Przeważnie albo niedogotowane jest albo na twardo już Ja nie wiem czy ten czas to od wielkości jaja zalezy, czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zouza 22.09.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Coś takiego: http://www.toys4boys.pl/Dzwiekowe-Jajo-item1827.html albo to: http://www.toys4boys.pl/Kukulcze-Jajo-item158.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 22.09.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Morfeusz jeśli pieczesz różne słodkości mogą się przydać różne formy do ciast - i ta okrągła, którą wypisałaś, i tradycyjne prostokątne, keksówka (przydatna też do pasztetów), forma na mufinki (odkryłam ostatnio prościutki, pyszny przepis i robię w różnych wersjach ), foremki do babeczek. Idąc dalej tropem pieczenia - ja czasami korzystam z okrągłych wykrawaczek do ciasta francuskiego (do nadziewanych farszem studzienek). Mogą się też przydać różne obieraczki do warzyw albo cały zestaw do garnirowania (chyba wrzucałam go tu wcześniej). I na sałatki ze świeżych warzyw - do mieszania i serwowania - miski niemetalowe - czyli szkło albo ceramika. Aha! i do teflonowej patelni duże łyżki (do mieszania, przewracania kotletów itp.) drewniane albo plastikowe. Ja mam też sporo zamykanych szczelnie pojemników, w których trzymam już otwarte woreczki z kaszą, ryżem, grochem i innymi drobnymi sypkimi - po pierwszej akcji, kiedy jakieś robalowo-fruwające paskudztwo zalęgło się w jakiejś jednej torebce i rozprzestrzeniło na całą szafkę z zapasami (wyrzuciłam wtedy dokładnie wszystko) wolę, żeby to było zamknięte i "jakby co" to wyrzucę jedno pudełeczko. Może to przesada (ja mam bzika na punkcie gotowania ), a może coś się komuś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 22.09.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Jeszcze mi się przypomniała strzykawka do wyciskania kremu np. coś w tym stylu http://www.fackelmann.de/fileadmin/img/produkte/gross/42806.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulkaa 22.09.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 22.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 zouza - super to dźwiękowe jajo Besta77 - dzieki za porady w sprawie foremek - masz rację, że przyda mi się ich kilka w różnych kształtach. Ja głownie piekę mączne rzeczy (chleby, bułeczki, ciabatty, chałki), ale chcę częściej piec też słodkie (murzynek, keks, babka, kruche owocowe) - to foremki się przydadzą I te łyżki do mieszania na patelniach też się przydadzą. Tam ma wpisane parę drewnianych łyżek. Anulkaa - to faktycznie dużo taniej: dokladnie połowę. naprawdę jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k.bla 22.09.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 Uwazam ze jesli ktos wszystkie sprzety ma kupic to Thermomix to super rozwiazanie i nie wydaje sie juz taki drogi! Zastepuje mi- mikser, parowar, sokowirówke, mlynek do kawy, wyciskarke do czosnku, blender, maszyne do wypiekania chleba, maszynke do mielenia miesa- wszystkie wymienione na przestrzeni lat z mezem kupilismy- ale mam zamiar rozdac, do domu biore thermomixa. Super sprawa, w szczegolnosci jak sie lubi wiedziec co sie je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts