Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akcesoria do kuchni i gadżety kuchenne


monig

Recommended Posts

znalazłam sobie fajny młynek do pieprzu (elektryczny, jak wskazywała lista)

 

http://www.myin.pl/16/elektryczny_mlynek_do_pieprzu_bialy

 

Kosztuje 89 zł - nie mam pojecia w jakich cenach są tego typu akcesoria, więc jak uwazacie: może to być jakis bubel, który się szybko zepsuje?

 

 

i znalazłam taki czajnik - drogi, ale ładny

 

 

http://frankherbert.pl/product-pol-2899-Czajnik-Vapos-z-serii-Polar-White-1-5-L-.html

 

A moze widzieliscie gdzieś biały czajnik na płytę indukcyjną, ale w niższej cenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

 

Fajny bajer :-)

Co nie zmienia faktu, że działa jak zwykły minutnik.

Morfeusz, chyba Cię rozczaryję, pisząc, że nie rozwiąże Twojego probelmu w 100% :-(

Sami zresztą pisza, że na większe jajka trzeba dodać 30 sekund. Ale kiedy wieksze jajko jest wieksze?

 

Ja wkładam łyżką (przy pluśnięciu czasem uderzaja o ściankę i pękają) do gotującej się wody na 3 (lekko ścięte) lub 4 minuty (jeśli żółtko ma się tylko trochę "ciągnąć"). Staram się do gotowania na miękko zawsze brać średnie jajka.

 

Z czystej ciekawości, to taka duża jest róznica między utartym a wyciśniętym czosnkiem? Możesz podac przykładowe potrawy? ja bardzo lubię smaki czosnkowe, ale jest fanka kosteczek Knorra (wiem, że chemia, ale "żywy" czosnek dla mnie trochę za jadowity czasem i leniwa jestem).

 

A w IKEA sa fajne foremki do ciastek w kształcie zwierząt (renifer, lisek itp.) :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zielony_listek jeśli np. serwuję makaron z jakims sosem i parmezanem, to pomimo tego, że do sosu dawałam czosnek (albo wycisnięty, albo w cieniutkich plasterkach) to na talerze (na sam wierzch podanego dania) trę jeszcze świeżego czosnku (nie za duzo) a do spaghetti olio aglio to juz obowiązkowo :wink:

 

Czosnku nie wolno przypalić, bo wtedy gorzknieje, więc z tymi cieniutkimi plasterkami trzeba uważać. Wycisnięty czosnek jest w daniu bardziej wyczuwalny, bo "większy" gabarytowo, więc jeśli nie chcę by zdominował potrawę to właśnie ścieram na tareczce. Tarka jest bardzo wygodna.

 

Scieram tez na tarce jeśli robię pomidorowy sos na grzanki.

Jak robię grzanki z oliwą, to na etapie przygotowywania oliwy tez czosnek starty dodaję, żeby na grzankach nie było za dużo "farfocli".

 

a z jajkami to będę jeszcze próbowac - bo mąż bardzo lubi na miekko, więc trza się nauczyć :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zielony_listek jeśli np. serwuję makaron z jakims sosem i parmezanem, to pomimo tego, że do sosu dawałam czosnek (albo wycisnięty, albo w cieniutkich plasterkach) to na talerze (na sam wierzch podanego dania) trę jeszcze świeżego czosnku (nie za duzo) a do spaghetti olio aglio to juz obowiązkowo :wink:

 

Do jednej potrawy i wyciskac i trzeć? Oj nie, to nie dla mnie :-)

U mnie podstawa codziennej kuchni to minimalizacja naczyń do mycia i ryzyka przypalenia :-)

 

Ale jesli z tareczki są mniejsze kawałki (myślałam, że odwrotnie), to może się przestawię na tareczkę?

 

A wracając do lenistwa, do pieczystego czesto robię w piekarniku ziemniaki, nie pieczone tylko gotowane w mleku z czosnkiem :-) Pychota!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwazam ze jesli ktos wszystkie sprzety ma kupic to Thermomix to super rozwiazanie i nie wydaje sie juz taki drogi! Zastepuje mi- mikser, parowar, sokowirówke, mlynek do kawy, wyciskarke do czosnku, blender, maszyne do wypiekania chleba, maszynke do mielenia miesa- wszystkie wymienione na przestrzeni lat z mezem kupilismy- ale mam zamiar rozdac, do domu biore thermomixa. Super sprawa, w szczegolnosci jak sie lubi wiedziec co sie je :wink:

 

a używasz go non stop, czy może na początku dużo więcej, a teraz już rzadko?

Nie chce właśnie kupowaćnie wiadomo ile urzadzeń i chowac po szafkach zeby je potem wyciągac. Nie wiem tez, jak jest ze awaryjnością tego urządzenia, czy Ci się może coś popsuło już?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

słuchajcie, a ile kosztuje ten thermomix? Bo na stronie internetowej podane sa ceny za poszczególne elementy, a żeby miec kompletne urządzenie, to ile to?

 

edit

 

już znalazłam cenę na allegro. Prawie 4000 zł, jak dla mnie za duzo. Już nawet go nie biorę pod uwagę. Ale fajny jest....

 

No właśnie mnie ta cena tez trochę przeraża, bo wiem, ze za kilka urzadzęń które robiłyby to samo zapłaciłabym sporo mniej, ale faktem jest ze zajmuje mało miejsca ( tyle co dwa czajniki elektryczne mniej więcej). Tylko boję się że kupie i potem nie bedę używac, albo że się popsuje, moim znajmym akurat nic sie nie popsuło, ale nigdy nic nie wiadomo. Moze ktoś zna jeszcze inne wielofunkcyjne roboty podobne to Thermomixa ale tańsze? A używanego tez trochę strach kupić. Całe szczęscie zniam się wprowadzimy do nowego domu mam jeszcze co najmniej pół roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klientka używa thermomixa, zachwala mi go na wszystkie strony i nie wiem, czy się nie skuszę, nawet zupy w nim gotuje, miesza ciasto na pierogi i inne takie szaleństwa, żałuje tylko, że składniki same do niego nie "wchodzą" :)

 

podobno inwestycja warta swojej ceny, można wziąć na raty, jak ktoś sporo gotuje, to myślę, że zaoszczędzi mnóstwo czasu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam thermomixa od roku, używam bardzo często, mozna powiedzieć, że co drugi dzień. Jak do tej pory nic się nie popsuło. Nie ma przy nim roboty przy zmywaniu. Nalewam wode odrobinkę płynu i włączam na parę sekund. Sam się myje. Odkąd go mam piekę ciasta, robię pierogi, pizzę, do obiadu surówki. Sok z pietruszki serwuję całej rodzinie w sobotę.

Płacę 20 rat po 216zł.

Dzisiaj będą się w nim robiły powidła śliwkowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mamy theromix chyba od pieciu lat, albo i dluzej i uzywany jest praktycznie codziennie. Jak nie caly obiad gotowany na parze to ciasto na placki albo zupka, surowka 5-6 razy w tygodniu, ciasto, lody, w sezonie koktajle, a nawet czasem i drinki, a jak przychodza swieta, albo imprezka to chodzi na okraglo.

Jesli chodzi o awaryjnosc, to przez ten czas musielismy kupic "motylka" za 15 zeta bo pekl i to z naszej winy.

Z perspektywy tych kilku lat uzytkowania jego uwazamy ze byl to jeden z trafniejszych zakupow, teraz by bylo juz trudno bez niego sie nam obyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale mi zrobiłyście: teraz marzę o thermomixie. Dlaczego to jest takie drogie? :-?

 

Ja już od jakiegoś czasu sobie tak marzę i jak tylko mi się trochę zrobi luźniej z finansami to z pewnością zrealizuję to marzenie.

Co do kosztów - jaki towar - taka cena :-? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wg mnie drewniana, to tylko do pieczywa

mokre w nią wsiąka i pozostawia zapachy

że o pożywce dla żyjątek nie wspomnę ;)

 

i tu się kochana mylisz.

W jednym z laboratoriów sprawdzano z jakiego tworzywa deski sąnajbardziej chigieniczne. Brano pod uwagę;szkło,jakieś tworzywo sztuczne,granit lub marmur nie pamietam :oops: ), i drewno.

Krojono na deskach różne produkty, potem poddanoje myciu i włożono zebrane próbki pod mikroskop - okazało się , że najmniej "żyjątek" powstało na drewnianej desce :o

 

 

 

też byłam zdziwiona- stawiałam na kamień .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...