Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akcesoria do kuchni i gadżety kuchenne

monig

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mama dostała i nie używała, więc przejełam ;]

swoje zioła też kupiłam w markecie i ku mojemu zdumieniu - jeśli trzymam wilgotne podłoże - nie więdną niemal wcale.

bazylia jest hardcorem i choć została już ostatnia łodyżka z liściami - stoi 3 tydzień i nic jej nie tyka.

oregano też stoi już 2 choć z uwagi na to, że jest dosyć ciężkie - opadło i stało się rośliną płożącą.

pietruszka stoi 10 dni i choć też się trochę powyginała - świeżutka

U nas ziółka na kuchennym parapecie w takich osłonkach z Ikei (ten rozmiar 2,99 pln)

http://www.ikea.com/PIAimages/0107642_PE257421_S4.JPG

Edit: mój sposób na zioła to zawsze mokre podłoże, więc zalewam te osłonki tak, że doniczka (ta plastikowa marketowa) stoi ciągle 1/3 w wodzie. I wtedy rosną i rosną jak szalone :)

Edytowane przez Ola_gda

Też chciałam pytac o te doniczki bo mam je na oku jaż pewnie ze 3 lata :)

Rozumiem, że tam wkładasz ziółka z tą plastikową osłonką z marketu?

nie, bez - nie wiem czy to moje szczęście czy o co chodzi, ale wszystkie zioła jakie kupuję mają zawsze kwadratowe "doniczki". ziemi nie dosypuję, prędzej ogołocę krzaczka nim to, w czym tkwią się rozleci.

Myślę, że właściwości będą miały podobne do noży ceramicznych. Zasadniczą ich wadą jest to, że jak upadną na twarde podłoże, to po nożu (jest ryzyko, że pęknie). Po prostu ostrze łamie się.

A czy ceramiczne kroją precyzyjniej? Dobre noża stalowego, odpowiednio naostrzonego i wyprofilowanego IMO nie da się zastąpić ceramicznym. Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby nóż (odpowiednio przygotowany) strzępił produkty.

Na pewno ceramiczne (czy też porcelanowe) mają tę przewagę nad metalowymi, że nie wchodzą w reakcję np. z kwasami.

Na pewno warto spróbować i się przekonać:bye:

agatah, dziękuję za odpowiedź.

Aktualnie jestem w temacie desek do krojenia i takie oto znalazłam (myślę, że są bardzo praktyczne, zwłaszcza podczas krojenia ogórków kiszonych albo mięsa - wówczas cały "sok" ma gdzie spłynąć):

http://www.worldlux.pl/Deska-Vacu-Vin,bgacg,fba,dhi.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/9/6221/z6221809X.jpg

Ale chciałam zadać pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was używa szklanej deski do krojenia? Widziałam takie w programie kulinarnym na TVNStyle i muszę przyznać, że podobają mi się dużo bardziej niż tradycyjne, drewniane, ale boję się o funkcjonalność :confused:

Do ściekania soku z krojonej potrawy zdecydowanie bardziej polecam deski tego typu

http://superwnetrze.pl/i/cms/deska_do_krojenia_z_rowkiem_zassenhaus_buk_m.jpg

e, któe pokazałaś to raczej do zgarniania resztek, sok i tak będzie ściekał którędy będzie chciał.:D

Przez szklaną deskę noże tępią się bardzo szybko. Służą mi tylko do podawania przystawek, np. koreczków..

Ja używam. Zaleta przede wszystkim taka, że nie nachodzi zapachami. I kroję na niej np. owoce które na drewnianej jakoś przechodzą mi zapachami (jestem wyczulona na tym punkcie).

Minus jeden wielki- głośność - ciarki mnie przechodzą jak na niej kroję. A jak nożem zgarniam np do miski to jest taki głośny zgrzyt, że mdleję prawie ;). Ona nie jest gładka tylko ma takie żłobienia. Reasumując - jak nie muszę to na niej nie kroję. Wolę drewniane zdecydowanie.

Szklane deski wykorzystuję tylko by coś odłożyć ciepłego, albo na ciasto. Kroić na tym niepotrafię, dźwięk krojenia jest potworny. Ja preferuję plastikowe.

Ja na mojej liście "mast have" mam nóż do ziół - półksiężyc i moździerz.

Od dawna szukam też nowoczesnego białego młynka do pieprzu i jakoś nic mi się nie widzi.