Dorota_N 02.03.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Muszę tylko sprawdzić kwestię przerabiania wtyczek Z tego co się orientuję, to wystarczy przejściówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nielot2 02.03.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Mieszkam w UK więc wiem co nieco o przejściówkach Po prostu w PL wolę ich ilość ograniczyć. A przynajmniej tych, które będą na widoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 02.03.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 fajny gadżet z duki, dostałam w "spadku" i odtąd mam zawsze świeże ziółka http://i.pinger.pl/pgr476/85f78ec4002599854a5f23b5/5015274-pojemnik-na-ziola-trio_big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 02.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Już dawna się do tego pzymierzam, ale cena odstarsza ciut.Duś mnie zioła z doniczki z marketu zawsze padają, jest szansa, że tu postoją dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 02.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 mama dostała i nie używała, więc przejełam ;]swoje zioła też kupiłam w markecie i ku mojemu zdumieniu - jeśli trzymam wilgotne podłoże - nie więdną niemal wcale. bazylia jest hardcorem i choć została już ostatnia łodyżka z liściami - stoi 3 tydzień i nic jej nie tyka.oregano też stoi już 2 choć z uwagi na to, że jest dosyć ciężkie - opadło i stało się rośliną płożącą.pietruszka stoi 10 dni i choć też się trochę powyginała - świeżutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 02.03.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Też chciałam pytac o te doniczki bo mam je na oku jaż pewnie ze 3 lata Rozumiem, że tam wkładasz ziółka z tą plastikową osłonką z marketu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 02.03.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) U nas ziółka na kuchennym parapecie w takich osłonkach z Ikei (ten rozmiar 2,99 pln) http://www.ikea.com/PIAimages/0107642_PE257421_S4.JPG Edit: mój sposób na zioła to zawsze mokre podłoże, więc zalewam te osłonki tak, że doniczka (ta plastikowa marketowa) stoi ciągle 1/3 w wodzie. I wtedy rosną i rosną jak szalone Edytowane 2 Marca 2011 przez Ola_gda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 02.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Ostatnio znalazłam w necie do oddzielania żółtek ..... http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/05/egg-separator.jpg Zainspirowana, znalazłam coś takiego (funkcja ta sama): http://czerwonamaszyna.pl/images/products/msc/MS-96035_0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkala2 02.03.2011 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Tutaj się rozchorowałam ( m.in. rzeczy jak na angielskim Next-cie) http://czerwonamaszyna.pl/kuchnia-1,546,cat.html i ten stojak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 02.03.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 Też chciałam pytac o te doniczki bo mam je na oku jaż pewnie ze 3 lata Rozumiem, że tam wkładasz ziółka z tą plastikową osłonką z marketu? nie, bez - nie wiem czy to moje szczęście czy o co chodzi, ale wszystkie zioła jakie kupuję mają zawsze kwadratowe "doniczki". ziemi nie dosypuję, prędzej ogołocę krzaczka nim to, w czym tkwią się rozleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 03.03.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 A ja chciałam zapytać, czy ktoś z Was użytkuje/użytkował noże z porcelany? Słyszałam, że są ostrzejsze od tradycyjnych, nie tępią się, kroją precyzyjniej (nie strzępią pożywienia), jak to jest? Faktycznie taka rewelacja? Warto coś takiego kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 03.03.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Myślę, że właściwości będą miały podobne do noży ceramicznych. Zasadniczą ich wadą jest to, że jak upadną na twarde podłoże, to po nożu (jest ryzyko, że pęknie). Po prostu ostrze łamie się. A czy ceramiczne kroją precyzyjniej? Dobre noża stalowego, odpowiednio naostrzonego i wyprofilowanego IMO nie da się zastąpić ceramicznym. Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby nóż (odpowiednio przygotowany) strzępił produkty. Na pewno ceramiczne (czy też porcelanowe) mają tę przewagę nad metalowymi, że nie wchodzą w reakcję np. z kwasami. Na pewno warto spróbować i się przekonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.03.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 agatah, dziękuję za odpowiedź. Aktualnie jestem w temacie desek do krojenia i takie oto znalazłam (myślę, że są bardzo praktyczne, zwłaszcza podczas krojenia ogórków kiszonych albo mięsa - wówczas cały "sok" ma gdzie spłynąć): http://www.worldlux.pl/Deska-Vacu-Vin,bgacg,fba,dhi.jpg http://bi.gazeta.pl/im/9/6221/z6221809X.jpg Ale chciałam zadać pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was używa szklanej deski do krojenia? Widziałam takie w programie kulinarnym na TVNStyle i muszę przyznać, że podobają mi się dużo bardziej niż tradycyjne, drewniane, ale boję się o funkcjonalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 04.03.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Do ściekania soku z krojonej potrawy zdecydowanie bardziej polecam deski tego typu http://superwnetrze.pl/i/cms/deska_do_krojenia_z_rowkiem_zassenhaus_buk_m.jpg e, któe pokazałaś to raczej do zgarniania resztek, sok i tak będzie ściekał którędy będzie chciał. Przez szklaną deskę noże tępią się bardzo szybko. Służą mi tylko do podawania przystawek, np. koreczków.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 04.03.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Ja używam. Zaleta przede wszystkim taka, że nie nachodzi zapachami. I kroję na niej np. owoce które na drewnianej jakoś przechodzą mi zapachami (jestem wyczulona na tym punkcie). Minus jeden wielki- głośność - ciarki mnie przechodzą jak na niej kroję. A jak nożem zgarniam np do miski to jest taki głośny zgrzyt, że mdleję prawie . Ona nie jest gładka tylko ma takie żłobienia. Reasumując - jak nie muszę to na niej nie kroję. Wolę drewniane zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.03.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Dzięki dziewczyny Również jestem wyczulona na zapachy, co więcej, po skrojeniu warzyw i owoców, ja czuję smak tego drewna - choć to pewnie wszystko rozchodzi się o aromat. Chyba po prostu zakupię taką szklaną deseczkę, sama wypróbuję i sprawdzę, co mi bardziej odpowiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 04.03.2011 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 no właśnie zastanawiałam się nad tymi "zgrzytami" brrrr... to ja już wolę kroić wprost na blacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota_N 04.03.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 fajny gadżet z duki, dostałam w "spadku" i odtąd mam zawsze świeże ziółka http://i.pinger.pl/pgr476/85f78ec4002599854a5f23b5/5015274-pojemnik-na-ziola-trio_big.jpg Wow, rewelacyjna doniczka. Będzie idealnie pasowała do mojej białej kuchni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 04.03.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Szklane deski wykorzystuję tylko by coś odłożyć ciepłego, albo na ciasto. Kroić na tym niepotrafię, dźwięk krojenia jest potworny. Ja preferuję plastikowe. Ja na mojej liście "mast have" mam nóż do ziół - półksiężyc i moździerz. Od dawna szukam też nowoczesnego białego młynka do pieprzu i jakoś nic mi się nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 04.03.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Jeżeli chodzi o białe młynki, to znalazłam coś takiego:http://czerwonamaszyna.pl/images/products/ad-hoc/ep45b_0_0.jpghttp://czerwonamaszyna.pl/images/products/ad-hoc/mlynki_mp_group_0.jpghttp://czerwonamaszyna.pl/images/products/ad-hoc/mlynki_duomill_group_0.jpghttp://czerwonamaszyna.pl/images/products/ad-hoc/EP42_4_0.jpghttp://czerwonamaszyna.pl/images/products/joseph-joseph/grinder_y_white_01_0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.