Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akcesoria do kuchni i gadżety kuchenne


monig

Recommended Posts

czy chleb też mozna piec w aluminiowych foremkach? Lubię piec, ale własnie głównie chleby i fajnie by było nie musieć potem myć foremek. A może silikonowe? Mozna piec chleb w silikonowych foremkach??

 

a nie myślałaś o maszynie do pieczenia chleba?

Oooo , maszyna do chleba super sprawa. Wiem , wiem chlebek można upiec w piekarniku . Niektórzy mówią , że lepszy z piekarnika , ale ja myślę , że najlepszy domowy chlebek to z prawdziwego pica chlebowego . A z braku takiego maszyna do chleba u mnie ze trzy razy w tygodniu szlaje. Pieke chlebki , chałki , mieszam ciasto na poierogi i makaron , na pizze. Wszysko wrzucasz i samo się robi :wink: . Beż bałaganu , bez stolnicy , bez zarabiania. :wink:

 

dopiero teraz do mnie dotarla cała reszta - mieszasz w tym ciasto na pierogi??Jak?? i naprawdę nei trzeba go w ogóle wyrabiać??? Mąz strasznie lubi pierogi, a mnie szlag trafia, jak mam robic ciasto na nie :wink: ciasto na chleb moge wyrabiać nawet codziennie, ale na pierogi ........ naprawdę w tej maszynie mozna ciasto na pierogi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny, może nie dokońca to temat na tutaj ale czy mogę prosić o przepis na ciabatę i dobre bułeczki!>Może być na priv. :roll:

 

Ciabatta

 

 

Ciabattę zwykle robię w postaci małych bułeczek. Ciabatki to kapciuszki;), z racji swojego kształtu. Nie należy ich zbyt dokładnie formować - ja kroję ciasto nożem do pizzy na kwadraty i układam na blasze do pieczenia. Im brzydsze i mniej foremne przed, tym lepiej wyglądają po upieczeniu.

 

 

Ciabatta

/na podstawie przepisu Daniela Leadera/

 

Czas:

Biga 9-17 h (najlepiej przygotować ją wieczorem, przed pójsciem spać)

Wyrabianie ciasta: 15-18 minut

Fermentacja: 3-4 h

Wyrastanie bułeczek: 30-40 minut

Pieczenie: 12-20 minut

 

Biga:

 

1/3 szklanki wody

1/2 łyżeczki drożdży instant

2/3 szklanki mąki

 

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 9-17 h.

Następnie dodać:

 

1 i 3/4 szklanki wody

2 łyżeczki drożdży instant

3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)

1,5 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki wyrabiamy - najłatwiej przy pomocy miksera z hakiem. Na tym etapie nie należy dosypywać więcej mąki - ciasto w miarę wyrabiania, robi się bardziej elastyczne i sprężyste.

Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy sciereczką i zostawiamy na 3-4 godziny do fermentacji.

 

Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, rękami formujemy prostokąt o wymiarach 25 x 30 cm. Posypujemy mąką i ostrym nożem lub nożem do pizzy dzielimy ciasto na kwadraty o boku 5 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką. Na tym etapie ciasto przypomina placki, ale w gorącym piekarniku dobrze wyrośnie.

 

Odstawiamy do wyrośniecia na 30-40 minut.

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st C.

Wstawiamy bułeczki, na dno piekarnika wysypujemy kostki lodu (lub spryskujemy wodą ścianki piekarnika, by powstała para) i pieczemy ok. 12-20 minut. (wszystko zależy od wielkości bułek - po 12 minutach należy sprawdzać ich stopień zarumienienia).

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BUŁECZKI DROŻDŻOWE SŁODKIE (z przepisu od Taty: książki kucharskiej prababci )

 

Rozczyn:

• 40 gram drożdży

• 10 gram cukru

• 1/2 szklanki ciepłego mleka

1. Drożdże rozetrzeć w garnuszku, dodać cukier, mleko – wymieszać.

2. W naczyniu pozostawić łyżeczkę, nakryć je papierem, wstawić do ciepłej wody. (ja nie wstawiałam)

3. Gdy rozczynu przybędzie jeszcze raz tyle, wyłożyć go łyżeczką do miski z mąką i dodatkami.

 

Ciasto:

• 500 gram mąki

• 1 jajo

• 15 dkg cukru

• 1/4 litra mleka (250 ml)

• 7 dkg tłuszczu

• Cukier waniliowy (torebka)

 

 

1. Przygotować rozczyn do wyrośnięcia.

2. Utrzeć jajo z cukrem, dodać mąkę i wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka – zarobić dość gęste ciasto.

3. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać stopiony tłuszcz, wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia – ja zostawiłam na ok. 1 godz.

4. Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, pozostawić do wyrośnięcia – ja zostawiłam na ok. 30 minut

5. Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajem (pędzelkiem), posypać cukrem (ja posypałam cukrem waniliowym) lub kruszonką, wstawić do ogrzanego piekarnika – upiec.

6. Piec w temperaturze 175 stopni przez ok. 30 - 35 minut

 

 

Bułeczki można piec z różnymi nadzieniami np. nutella, dżemik truskawkowy, dżemik wiśniowy, powidła śliwkowe.

 

Można też polać lukrem - (szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody, wymieszać, gęstość lukru regulować dodając wodę).

 

UWAGI:

Ciasto trzeba dobrze wyrobić: ugniatać, zagniatać, wciskać pięści).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wmyślę nad tym, by kupić deski w róznych kolorach i wprowadzić zasadę typu: ryby na białej, mięso surowe na jakiejś tam, warzywa na innym kolorze itp - żeby było higieniczne.

 

Czy ktos z was tak robi?

ja

od lat tak mam

drewnianych w ogóle nie używam

plastik i ostatnio szkło

szczególnie na osobnych obrabiam cebulę mięsa i ryby

mam też specjalną deseczkę do siekania orzechów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wmyślę nad tym, by kupić deski w róznych kolorach i wprowadzić zasadę typu: ryby na białej, mięso surowe na jakiejś tam, warzywa na innym kolorze itp - żeby było higieniczne.

 

Czy ktos z was tak robi?

ja

od lat tak mam

drewnianych w ogóle nie używam

plastik i ostatnio szkło

szczególnie na osobnych obrabiam cebulę mięsa i ryby

mam też specjalną deseczkę do siekania orzechów

 

czyli nie jest to jakies szczególne widzimisię :wink: ja na pewno bede tak robić, tylko musze znaleźć jakies fajne deski w przyzwoitej cenie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też rozbijam kotlety w woreczku, ale jeszcze do tej pory nie panierowałam w ten sposób. fakt - zuzywa się więcej woreczkow, ale przecież nie rozbijamy kotletów codziennie :wink: przynajmniej ja nie robię tego codziennie.

 

Za tymi aluminiowymi foremkami do pieczenia to raczej nie jestem, bo to jednak ciągle by trzeba było to kupowac czyli wydawac dodatkowo pieniądze. Chociaz może nie jest to takie drogie? Przyznam, ze nie mam pojęcia.

Jednak chyba postawię na silikonowe :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja zakupiłam kiedyś dwie bambusowe, są ładne-w paseczki i z nimi nie ma tych problemów co z typowymi drewnianymi, nie zauważyłam żeby przejmowały zapachy, nawet cebuli czy czosnku, mięcho się ładnie zmywa,

z drewnianymi miałam problem, zwłaszcza te błonki po filetach z kurczaka zawsze mi się czepiały gdzieś jakąś siłą nieczystą :-?

plastiki przerabiane wszystkich rodzajów chyba, zawsze mi się rysowały

szklane jak dla mnie super tylko włąśnie to tłuczenie noża, ale zawsze można też użyć jako pokrywki :wink: , mam patelkę kwadratową i czasem tak używam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ja zakupiłam kiedyś dwie bambusowe, są ładne-w paseczki i z nimi nie ma tych problemów co z typowymi drewnianymi, nie zauważyłam żeby przejmowały zapachy, nawet cebuli czy czosnku, mięcho się ładnie zmywa,

z drewnianymi miałam problem, zwłaszcza te błonki po filetach z kurczaka zawsze mi się czepiały gdzieś jakąś siłą nieczystą :-?

plastiki przerabiane wszystkich rodzajów chyba, zawsze mi się rysowały

szklane jak dla mnie super tylko włąśnie to tłuczenie noża, ale zawsze można też użyć jako pokrywki :wink: , mam patelkę kwadratową i czasem tak używam

 

mam ten sam problem i tego chcę uniknąć w nowym mieszkaniu. Może do mięsa sprawię sobie własnie szklaną - wczesniej o tym nie myslałam.

 

Co do drewnianych, to też mi sięwydaje, ze to istna pozywka dla zyjątek. To juz lepiej ten plastik, co jakiś czas najwyżej wymieniac. No i szkło do surowego :wink:

 

A deskę plastikową można myć w zmywarce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...