Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akcesoria do kuchni i gadżety kuchenne

monig

Recommended Posts

• Odpowiedzi 414
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyznam, ze trik z woreczkiem i kotletami też stosuję, ale tak sobie myślę, co ekolodzy powiedzą na te nasze pomysły z workami do wszystkiego i aluminiowymi foremkami ;)

Foremki aluminiowe nie są aż takie nieekologiczne i wcale az tak drogo nie wychodzą.

Co to torebek foliowych przy panierowaniu. Zawsze można użyć takich które i tak by się wyrzuciło, czyli jednorazowych cienkich reklamówek. Człowiek jak by się nie starał i tak kilka tygodniowo do domu przywlecze.

Szklane deski do krojenia doprowadzają mnie do szewskiej pasji. Mam, bo dostałam i z własnej nieprzymuszonej woli nigdy nie kupię. Plastikowe też bez sensu, rysują się, strzępią i dopiero wtedy trudno je domyć, trudniej niż drewniane. Co do drewnianych, to jest to moim zdaniem najlepszy materiał na deskę. Już nie przesadzajcie z ta sterylnością. Wystarczy przelać wrzątkiem i po sprawie. Najdroższe i najbardziej znane gatunki sera czy mięs są wytwarzane na drewnianych deskach i blatach.

A deskę plastikową można myć w zmywarce?

ja myłam i było ok:)

własnie przeczytałam w opisie, że te kolorowe deski mozna myc w zmywarce.

Co do drewnianych, to przyznaję się, że zdarzyło mi się parę razy włożyć ją do zmywarki i też nic się nie stało - tylko trochę ściemniała. Przyznam, że zastanawiam się jednak nad drewnianymi, jedynie do surowizny bym pomyslała nad jakąs inną: szklaną może.

A deskę plastikową można myć w zmywarce?

ja myłam i było ok:)

własnie przeczytałam w opisie, że te kolorowe deski mozna myc w zmywarce.

Co do drewnianych, to przyznaję się, że zdarzyło mi się parę razy włożyć ją do zmywarki i też nic się nie stało - tylko trochę ściemniała. Przyznam, że zastanawiam się jednak nad drewnianymi, jedynie do surowizny bym pomyslała nad jakąs inną: szklaną może.

mojemu mężowi też zdarzyło się "prać" drewno w zmywarce i faktycznie, tylko ściemniało :)

ja, jak już pisałam, używam drewnianej szczególnie do pieczywa, jakoś tak mi lepiej pasuje, a i chleb lepiej je się z drewna, niż ze szkła

Ktoś wyżej pisał, że bambusowe się mniej niszczą, niż drewno - to prawda, też są fajne (nawet te "biedronkowe"), tylko niestety są klejone miałam 2 przypadki, że mi po prostu pękły (chociaż może tak trafiłam, drewniane przecież też zdarzają się klejone)

Z akcesoriów kuchennych używamy jeszcze takiego obrotowego talerza do pizzy, drewnianego - uwielbiam kanapki "składaki" (każdy sobie sam składa), na talerzu ułożone wszystko - sery, wędliny, pomidory, ogórki i inne takie, talerz na środek, i nakładamy :) a z obracaniem jest dodatkowa frajda :)

Ja mam też trzy futerka ;)

W jakimś programie, typu "Galileo" udowodniono, że deski drewniane są bodaj najlepsze do przygotowywania żywności , także tej " mokrej'.

Najgorzej wypadł plastik, szkło było dobrze ocenione po badaniach.

Na łonie natury, np na Mazurach, świeżo złowione rybki panieruje się w torebkach foliowych, bo i skąd na łajbie wziąć tyle wolnych talerzy ? :wink:

Spodobał mi się pomysł na inne wykorzystanie deski do pizzy. Dzięki .

Czyli wychodzi na to, ze plastikowe nie są dorbrym wyborem, dlatego, że zarysowuje się je nożem i potem, jak wynika z Waszych postów;

1. Drobiny plastiku wpadają do jedzenia, jak np. wrzucamy coś z deski do garnka

2. Porysowana nożem deska cięzko się myje.

Ale czy to się tyczy wszystkich takich desek, czy tylko tych tańszych? Te które wkleiłam w pierwszym poście są zrobione z polipropylenu - rozumiem, ze to jest właśnie ten powszechny plastik? (nigdy nie byłam dobra z chemii :oops: )

Posiadam szklaną deskę od kiedy złapałam toksoplazmę i podejrzenie padło na mięso (z braku kota). Też mi się specjalnie te zgrzyty nie podobają ale ostatecznie tylko mięso na niej kroję, da się przeżyć. Drewnianej nigdy nie parzyłam bo jakoś zwyczaju w rodzinie nie było, tylko mycie. No i żyjątka się w końcu na mnie rzuciły. Po czym się dowiedziałam że samo mycie nie wystarczy.

Posiadam szklaną deskę od kiedy złapałam toksoplazmę i podejrzenie padło na mięso (z braku kota). Też mi się specjalnie te zgrzyty nie podobają ale ostatecznie tylko mięso na niej kroję, da się przeżyć. Drewnianej nigdy nie parzyłam bo jakoś zwyczaju w rodzinie nie było, tylko mycie. No i żyjątka się w końcu na mnie rzuciły. Po czym się dowiedziałam że samo mycie nie wystarczy.

Toksoplazmozę można złapac od samego dotykania surowego mięsa gołymi rękami - niezaleznie od tego jakiej deski będziesz uzywała.

Toksoplazmozę można złapac od samego dotykania surowego mięsa gołymi rękami - niezaleznie od tego jakiej deski będziesz uzywała.

Pierwsze słyszę. A jako chora interesowałam się tym intensywnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Toksoplazmoza

Chyba że masz na myśli brak higieny rąk, ale zapewniam cię że po każdym kontakcie z mięsem ręce myję porządnie bo mam do niego lekki wstręt. Znaczy do macania, jeść mogę aczkolwiek niekoniecznie.