Gość tripper 12.07.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 witam wszystkich, mam takie male pytanie: w kuchni, nad oknem (od strony poludniowo-zachodniej) chcialem powiesic taka skrzynke na kwiaty, zeby tam kwiaty tez staly sobie w niej, moje pytanie brzmi JAKIE KWIATY albo ogolnie, jakie rosliny moga sprawnie rosnac nad oknem, pozbawione takiego bezposredniego swiatla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 12.07.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 sztuczne mogą tam staća poważnie każda roślina kwitnąca do wzrostu potrzebuje światła, więc jeśli nie ma tam w ogóle promieni słonecznych to może bluszcz? ale on nie kwitnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 13.07.2005 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Jest sporo roślin które nie potrzebują bezpośredniego światła. Mnie zastanawia coś innego- a nie będzie trudno podlewać? Gdyby to było pod oknem poradziłabym ziółka, zwłaszcza bazylię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 13.07.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 jakie rosliny moga sprawnie rosnac nad oknem, pozbawione takiego bezposredniego swiatla Nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałam - chodzi o skrzynkę w kuchni czy na ścianie zewnętrznej? Zakładając, że w kuchni to dobrze będą się chowały rośliny- sukulenty zwieszające się w dół np. różne gatunki ceropegii. http://nature.jardin.free.fr/1102/nmauric_ceropegia_woodii.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 13.07.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 skrzynka ma byc w kuchni, od wewnetrznej strony, nad oknem. powiedzialem 'kwiaty' tak umownie, bo to, co nie kwitnie, to tez sa kwiatki, o rosliny mi chodzilo nie bedzie trgo trudno podlewac, zwlaszcza, ze jestem wysoki a pod oknem i tak beda ziolka, miedzy innymi bazylia a sa inne rzeczy oprocz bluszczy? nie chce takich dlugich oplatajacych wszystko wasow, ktore sie ukladaja w jakas kombinacje na wieki wiekow :-/ moze jakies takie z lisciami skierowanymi na dol? a niekoniecznie od razu bluszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 13.07.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Jest taka roślinka nazywa się ciemnotka http://i.wp.pl/a/f/jpeg/622/ciemnotka.jpeg"Ciemnotka pochodzi z Ameryki Północnej, ale można ją spotkać właściwie na całym świecie - od Australii przez Nową Zelandię do Meksyku. To roślina atrakcyjna, długowieczna i mało wymagająca. Jest kserofitem, co oznacza, że lubi miejsca suche. Czuje się najlepiej rosnąc na skałach. Łodygi tej rośliny wyrastają z płożącego się kłącza. Liście są skórzaste, błyszczące, ciemnozielone. Stanowisko latem powinno być przestronne, przewiewne, dobrze oświetlone, chociaż roślina toleruje także miejsca ciemniejsze. Zimą ciemnotka może stać na parapecie północnego okna, ponieważ lubi dość niską temperaturę, musi być hodowana z dala od grzejników." albo:scindapsus, cissus, filodendron pnący, syngonium czyli zroślicha, fittonia, maranta, niektóre peperomie i pilee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 15.07.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Tak sobie myślę, że powinny się sprawdzić wszystkie rośliny ze zwisającymi liśćmi. Wtedy będą dobrze oświetlone. Bluszcze nie musza się oplatać. Mogą też zwisać. Zależy jak nisko może zwisać taka roślinka. A wybór jest olbrzymiOd biedy zawsze są paprocie. Tylko uwaga- mogą się bardzo rozrosnąć. Moja babcia miała paproć która zasłaniała cały piec kaflowy! Ale babcia miała "rękę" do kwiatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts