Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie na budowie stan surowy i już mam 4 kupki gruzu posegregowane

Jedna z suporeksu jedna z cegly jedna zaprawa +beton i czwarta drobny misz masz. Zebralo się tego nieco i właściwie już m ogłbym zamówić kontener i rozstać się z tym bogadztwem ale na razie nie przeszkadza , a jak to sie mówi a nuz się to jeszcze do czegoś przyda?

Mam pytanie czy przydał wam się do czegos taki gruz po budowie czy też nie.

Docelowo w ogódku ma powstać GWP ( gruntowy wymiennik powietrza) do ktorego wsypuje się jak wiadomo żwir. Tak się zastanawiam czy nie mozna byłoby wzbogacic tego żwiru warstwami gruzu? Jesli tak to który z posiadanych gruzów nadawałby się do tego . Najprędzej pewnie gruz betonowy , ktory przeciez przypomnina skalę. Mam w/ątpliwości co do gruzu suporeksowego czy aby pod ziemią nie chłonołby niepotrzebnie wilgoci i zamieniał w papkę? Co sądzicie o tym?

https://forum.murator.pl/topic/36799-czy-gruz-nadaje-si%C4%99-do-gwp/

Ryszard napisał

GWC wymaga aby powietrze oplywalo z mozliwie malym oporem - dlatego stosuje sie w nim stosunkowo duze, gladkie, wyplukane kamienie.

Gruz i wszelka drobnica nie nadaje sie do tego - zapchalaby przepustowosc,

Mówisz o kamieniach , a ja słyszałem o żwirze. Jaka twoim zdaniem jest optymalna średnica tych kamieni do GWC?

Pomijając wymiary, a biorąc pod uwagę sam materiał czy takie wieksze odpady betonowe nadawałyby się do tego GWC czy nie. Ja gruz mam posegregowany i tzw drobnica jest osobno.

Geno twoja wypowiedź świadczy o tym ,że masz bardzo niska świadomość cywilizacyjną. Ja wiem ,że najprzyjemniej zyje się w myśl zasady

WEŻ POBAW SIĘ I WYRZUĆ

wszystkie małpy tak spędzają zycie, ale jednym z najważniejszych wyzwań naszych czasów jest stworzenie gospodarki obiegowej - nie wiem czy slyszaleś o czymś takim jak recycling, czyteż wykorzystanie surowców wtórnych.

Prawdę mówiąc nie mamy wyjścia albo recycling albo utoniemy we w lasnych smieciach. Dlatego jak coś mozna wykorzystać na budowie to jest to z duchem czasu . Geno produkuj mniej śmieci , a wszyscy będziemy szczęśliwsi.

https://forum.murator.pl/topic/36799-czy-gruz-nadaje-si%C4%99-do-gwp/#findComment-735404

drzewiej mawiali : z g...a bata nie ukręcisz . Srednica głazów to coś ok 5 cm.i większe [ takie wymiary znalazłem w necie] ale nawet na chłopski rozum gruz do GWC nie pasuje .

Wykop kilka cm. głębiej pod podjazd i wysyp gruz ubij i masz odcinek autostrady jak znalazł . Ewentualnie jeżeli w okolicy budują drogę to czysty gruz pomogą "zagospodarować" .

Swoją drogą to odpady po budowie faktycznie są stertą problemów .

https://forum.murator.pl/topic/36799-czy-gruz-nadaje-si%C4%99-do-gwp/#findComment-735611

Ryszard napisał

GWC wymaga aby powietrze oplywalo z mozliwie malym oporem - dlatego stosuje sie w nim stosunkowo duze, gladkie, wyplukane kamienie.

Gruz i wszelka drobnica nie nadaje sie do tego - zapchalaby przepustowosc,

Mówisz o kamieniach , a ja słyszałem o żwirze. Jaka twoim zdaniem jest optymalna średnica tych kamieni do GWC?

Pomijając wymiary, a biorąc pod uwagę sam materiał czy takie wieksze odpady betonowe nadawałyby się do tego GWC czy nie. Ja gruz mam posegregowany i tzw drobnica jest osobno.

Geno twoja wypowiedź świadczy o tym ,że masz bardzo niska świadomość cywilizacyjną. Ja wiem ,że najprzyjemniej zyje się w myśl zasady

WEŻ POBAW SIĘ I WYRZUĆ

wszystkie małpy tak spędzają zycie, ale jednym z najważniejszych wyzwań naszych czasów jest stworzenie gospodarki obiegowej - nie wiem czy slyszaleś o czymś takim jak recycling, czyteż wykorzystanie surowców wtórnych.

Prawdę mówiąc nie mamy wyjścia albo recycling albo utoniemy we w lasnych smieciach. Dlatego jak coś mozna wykorzystać na budowie to jest to z duchem czasu . Geno produkuj mniej śmieci , a wszyscy będziemy szczęśliwsi.

Bardziej bym się martwił tworzywami sztucznymi niźli gruzem,który ma to do siebie ,że dosyć szybko zmieni postać. Skąd wiesz ile śmiecu produkuje? Tak jak Ci podpowiadano - wykorzystaj gruz pod podbudowę np. placyku na śmietnik lub wyprofiluj sobie skarpę lub skalnik , który przyktyjesz ziemią - ale litości - trzeba mieć troche rozsądku - inaczej zaczniesz stare opony do betonu wrzucać (inna sprawa ,że do budowy "murów" oporowych czasem je wykorzystywano. :wink:

Pozdrawiam z dna świadomości cywilizacyjnej

Geno

https://forum.murator.pl/topic/36799-czy-gruz-nadaje-si%C4%99-do-gwp/#findComment-735836