Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Małe aranżacje roślinne

Recommended Posts

Proszę o podpowiedź, jak zagospodarować takie niewielkie zakątki w ogrodzie (od ok. 2 do 6 m2) w dość słonecznych miejscach. Na stronkach z koncepcjami ogrodów widziałam miłe dla oka kompozycje, coś wysokiego - żywotnik, jałowiec, świerk lub sosna, wokół niższe berberysy lub kulisto - jajowate iglaki, jeszcze niżej coś okrywowego, trzmieliny lub roślinki płożące. Marzy mi się stopniowanie i gra w zielono - żółte lub zielono - czerwone, ale obawiam się, czy nie posadzę obok siebie czegoś co np. nie znosi wzajemnego towarzystwa? Lub wymieszam rośliny cieniolubne z kochającymi światło? Mile widziane konkretne aranżacje z opisem :D Dzięki.

No, pomóżcie coś... Nie jestem takim leniem który liczy na pełnego gotowca, choć byłoby miło :D Trochę już poczytałam u Pinusa i na stronkach muratora, ale zawszeć przyjemniej gdy ktoś powie: u mnie to i to się sprawdziło, a tego nie radzę :wink:

Nie wiem np jak ma sie sadzenie iglaka i berberysu, planuję podsypać wszystko korą, ale czy później nie będzie kłopotu z wybieraniem zaschniętych listków spośród soczystej zieleni żywotnika? Czy rozmiary dorosłych okazów (roślinnych, oczywiście) podawane w przewodnikach są zbliżone do rzeczywistych?

• 2 weeks później...
Ja bym Ci radził sadzić prawie wszystko. Jeżeli coś Ci się podoba, to dlczego, nie masz go mieć w ogrodzie. To co w wydawnictwach podawane jest jako roślina dorosła dotyczy jej wieku ok. 10lat. Już nie raz spotkałem się z roślinami, które wcale nie miały być takie duże, ale po 20 latach przerastają człowieka. Eksperymentuj, sadź też zestawienia roślin o kolorowych liściach z tymi o zielonych, np. funkie, czy iglaki. Iglaków o niewielkich rozmiarach i barwnych igłach też nie brakuje. Czsem warto choć na kila lat posadzić w ogródku coś co później byłoby w nim za duże i niepasowało by. Ja ciągle eksperymentuę, powiesz zaraz, bo masz gdzie, tak mam gdzie, ale rośliny które nie chcą rosnąć u mnie oddaję innym do ich ogrodów, żeby mogły cieszyć oko w innych założeniach.

Patsi - w każdym katalogu/przewodniku podają czy warunki słoneczne czy cieniste znosi roślina więc z tym nie będzie problemu. Gorzej moim zdaniem z samą kompozycją. Ja raz skorzystałam z gotowca - w gazetce Mój piękny ogród prawie zawsze pokazują aranżację jakiegoś małego kawałka ziemi. Wzięłam więc tę gazetkę, gdzie była rabata o wymiarach 2-3 m2, jeździłam od szkółki do szkółki, zbierałam roślinki i sadziłam. Na 16 rodzajów roślinek, zmieniłam może 3 - bo nie znalazłam (robiłam to wiosn, a część roślinek pojawić się miała dopiero jesienią...a byłam niecierpliwa ;-) ). Nie żałuję skorzystania z gotowca - mam teraz ładną rabatę z bylinami.

życzę powodzenia i pozdrawiam

Proszę o podpowiedź, jak zagospodarować takie niewielkie zakątki w ogrodzie (od ok. 2 do 6 m2) w dość słonecznych miejscach. Na stronkach z koncepcjami ogrodów widziałam miłe dla oka kompozycje, coś wysokiego - żywotnik, jałowiec, świerk lub sosna, wokół niższe berberysy lub kulisto - jajowate iglaki, jeszcze niżej coś okrywowego, trzmieliny lub roślinki płożące. Marzy mi się stopniowanie i gra w zielono - żółte lub zielono - czerwone, ale obawiam się, czy nie posadzę obok siebie czegoś co np. nie znosi wzajemnego towarzystwa? Lub wymieszam rośliny cieniolubne z kochającymi światło? Mile widziane konkretne aranżacje z opisem :D Dzięki.

a ja ostatnio zauważyłam, że przy McDonald' sach są piękne kolorowe kompozycje roślinne. Z jednego pomysłu aranżacji już skorzystałam :)

Może skorzystasz z tych fotek, to ogródek mojej sąsiadki p. Małgosi.

Jej ogródek robiła firma ogrodnicza

Najbliżej domu rosą berberysy, ten zielonolistny krzew na tle okna to też berberys chyba veruculosa, poniżej karłowe jałowce i funkie o barwnych listkach

http://foto.onet.pl/upload/39/2/_508245_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/11/7/_508246_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/26/51/_508247_n.jpg

Patsi - w każdym katalogu/przewodniku podają czy warunki słoneczne czy cieniste znosi roślina więc z tym nie będzie problemu. Gorzej moim zdaniem z samą kompozycją. Ja raz skorzystałam z gotowca - w gazetce Mój piękny ogród prawie zawsze pokazują aranżację jakiegoś małego kawałka ziemi. Wzięłam więc tę gazetkę, gdzie była rabata o wymiarach 2-3 m2, jeździłam od szkółki do szkółki, zbierałam roślinki i sadziłam. Na 16 rodzajów roślinek, zmieniłam może 3 - bo nie znalazłam (robiłam to wiosn, a część roślinek pojawić się miała dopiero jesienią...a byłam niecierpliwa ;-) ). Nie żałuję skorzystania z gotowca - mam teraz ładną rabatę z bylinami.

życzę powodzenia i pozdrawiam

a mzona ja zobaczyc???? :lol: :lol: bardzo...

Najbliżej domu rosą berberysy, ten zielonolistny krzew na tle okna to też berberys chyba veruculosa, poniżej karłowe jałowce i funkie o barwnych listkach

z tym że Patsi chciała rośliny do miejsca słonecznego, a z tego co pamiętam to funkie raczej na cieniste się nadają...