Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanna w centrum łazienki

Recommended Posts

Witam,

"topografia" łazienki wymusza na mnie ustawienie wanny na środku łazienki. Mam zamiar zamontować wannę eliptyczną.

W związku z tym mam pytanie, czyktoś ma już jakieś doświadczenia

z takim rozwiązaniem, na co zwracać uwagę, gdzie montować kran, odpływ, czym obudować itp. itd...

Aha - wanna generalnie stanowi tylko "dodatek" z rzadka używany, bo przewidziana jest też kabina.

Z góry dzięki, :lol:

Wojtek

wczoraj kupowałem wyposażenie do łazienek i dowiedziałem się, że:

- wanny akrytlowe nie mają generalnie otworów na istalację baterii. Próby wycinania tych otworów nie zawsze się powodzą (akryl pęka)

- obudowa wanny wykonana z akrylu jest mało "sztywna", a więc wannę akrylową lepiej obudować glazurą. Może być ta sama co na podłodze (tnie się ją w wąskie paski) lub można położyć specjalne elastyczne paski na których są małe płytki.

• 4 months później...
pytanie rzuciłem już dawno, ale problem pozostał...

więc ponawiam - czy ktoś ma już podobne doświadczenia ??? (wanna na środku łazienki).

Pozdrowienia,

Wojtek

Mam doświadczenia b. dobre, ale wymaga to raczej większej łazienki (a pisałeś,że masz problemy z miejscem). Moja wanna jest właśnie owalna, z akrylu, obudowana płytkami łączącymi się w kompozycję z podłoga i ścianami, w pobliżu jednego końca obudowa przechodzi w niewielki murek z którego wychodzi bateria 3-otworowa (myślałem też o 4 otworze z ..np.piwem? :D)

Pozdrawiam

rafgam

Mam doświadczenia b. dobre, ale wymaga to raczej większej łazienki (a pisałeś,że masz problemy z miejscem. Moja wanna jest właśnie owalna, z akrylu, obudowana płytkami łączącymi się w kompozycję z podłoga i ścianami, w pobliżu jednego końca obudowa przechodzi w niewielki murek z którego wychodzi bateria 3-otworowa (myślałem też o 4 otworze z ..np.piwem? :D)

Pozdrawiam

rafgam

rafgam masz jakieś fotki tej swojej łazienki ciekawy jestem efektu wizualnego, oraz czy jest to funkcjonalne i jaka powierzchnia łazienki jest potrzebna

rafgam masz jakieś fotki tej swojej łazienki ciekawy jestem efektu wizualnego, oraz czy jest to funkcjonalne i jaka powierzchnia łazienki jest potrzebna

Postaram się wrzucic zdjęcie może po nowym roku, jak trochę odsapne od roboty :) . Jeśli wanna nie musi być całkiem na środku (np. "wychodzi" z rogu łazienki) to przy swobodnym obejściu wokół wolnego brzegu wanna z kabiną, podwójną umywalką i bidetem i wc zmieści się już na kilkunastu metrach (w trakcie budowy rozpatrywałem różne koncepcje wielkości łazienek i ich wyposażenia).

pzdr

rafgam

Lazienka nie jest taka znowu bardzo mala... ale ta "koniecznosc" wanny posrodku wynika ze skosów i drzwi - po prostu gdzieś indziej się nie mieści...

Kolejne pytanko - czy taka wanna musi być "podwyższna" czy tez cały osprzęt (syfon itp) są jakoś zagłębione w podłogę?

Z doświadczenia - czy kran lepiej mieć z dłuższego boku czy w stopach (albo głowie - zależy jak ktoś się położy...)

Pozdrawiam,

Wojtek