Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co są mrówki na Catalpie?

Recommended Posts

czerwone. rano ich nie ma, pojawiają się po południu. pień robi za autostradę, chodzą po listkach i po coś tam się zagłębiają na spodniej stronie w narożku dwóch większych żyłek na listku

Co one kurna knują? Przychodzą się napić wody, czy wysysają soki? Zwalczać, czy ignorować? Listki nie są książkowo idealne. Każdy tu i tam skubnięty, ale minimalnie, kosmetycznie rzekłbym.

Mieczu, na mojej katalpie mrówki sa po sam czubek. moze nie jest to specjalnie wysoko tak ze 4 m, ale w porównaniu z mrówka to robi wrazenie. Nie pytaj mnie co one tam robia, bo nijak nie mam pojecia widać ten typ tak ma. Mszyc nie stwierdzilem jakoś, jeszcze moze byc ze one kwiatki wachaja na tej katalpie bo kwitnie wlasnie i wcale ladna woń rozsiewa.

Metoda dedukcji podpowiada iż jak taka mrówa ma do czynienia z jakąś formą cukru..czy to spadziowego ( mszyce ) czy nektarowego ( kwitnienie ) to co ma taka mrówa z tym robić ?

A niesie skubana w ..hm...ryjku, po drodze cieplizna, coś się jej uleje..coś zamiesza . Ferment powstaje..

Potem jakoś takoś czknie i w ciemnych przepastnych korytarzach mrowiska opary się unoszą..

No bo ciepło, i spełnione warunki destylarni..jakiś drożdżyk też się zabłąka ( szlajają się te mrówy po drożdzówkach też )

Nie takie one niewinne..o nie..

A potem po pijaku się mnożą .. A te mrówki znów mają mrówki ..

Polska Mrówka Katalpiana, Mrówka Malinówka i Klonówka to widać jak na dłoni..karłowate, złośliwe, jędzowate , kąśliwe i CZERWONE !!

co to wóda z mrówy może zrobić... :roll: :roll: