IZAPIOTREK 12.07.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Ile mogę zapłacić za wykonanie oczka wodnego, pomóżcie proszę bo mam umówionego robotnika i nie wiem czy nie przepłacam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 13.07.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Kiedyś szukałem w internecie wykonawcy oczka wodnego o powierzchni ok 30 m2 , wyniki zniechęciły mnie do zlecenia tej pracy wyspecjalizowanej firmie. Bardzo drogo , np za bentonitowy stawik powyżej 10 tys PLN z tego co pamiętam.Na razie czytam sobie to i owo o oczkach wodnych , przyjdzie czas sam zrobię projekt i zlecę komuś wykonanie.Jeśli zdecyduję się na siatkobeton , to wykonawcą będzie ekipa , która robiła mi stropy. Będę się rozliczał wg dniówki jaka im mniej więcej wychodziła przy stropach. Więc może w okolicy popytaj ile robotnik bierze za dniówkę.Trudno poradzić Ci coś więcej bo nic nie piszesz z czego ma być to twoje oczko.I na koniec , kolejny już raz na tym forum , polecę super stronę o stawikach http://www.staw.bieleccy.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 14.07.2005 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Oczko chciałabym wykonać z folii, podobno teraz sa bardzo dobre z gwarancją. Mam już nawet dziurę w ziemi na ten cel ale była ona robiona koparką przez zaprzyjażnionego sąsiada, więc jest duża dlatego (folie trzeba zgrzewać) musi mi to zrobić ktoś z doświadczeniem.Robotnik chce za tę robotę 1000 zł +15 zł za metr kwadratowy podobno bardzo dobrej folii(przemyałowej) z ułożeniem i zgrzaniem.Nie wiem czy 1000 za układanie kamieni, formowanie oczka, uszczelnianiejakimś smarowidłem, ściezki dookoła, ułożenie skarpy nad oczkiem, podsypanie jej ziemią, obsadzenie to dużo czy nie.Nie mam pojęcia jak długo to się robi, jak bym wiedziała to bym sobie policzyła dniówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leski2 18.07.2005 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Lepiej unikać zgrzewania folii w warunkach domowych. Chyba każdy producent folii zrobi to na zamówienie na potrzebny rozmiar. Przykład (cytat) z firmy Tagra-Matrix, w której kupowałem folię EPDM: Geomembrana Firestone to geomembrana EPDM wykonana z gumy syntetycznej. Arkusze są łączone w fabryce zanim zostaną poddane wulkanizacji, ma to na celu ograniczenie ilości łączeń na budowie. Geomembrany EPDM są zwijane w rulony o długości 3,30 m. Arkusze mogą mieć następujące wymiary: - szerokość (m) 3,05; 6,10; 9,15; 12,20 lub 15,25- długość (m) 15,25; 30,50; 45,75 lub 61,00- grubość (mm) 1,00; 1,15 lub 1,52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 18.07.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Lepiej unikać zgrzewania folii w warunkach domowych. Chyba każdy producent folii zrobi to na zamówienie na potrzebny rozmiar. Przykład (cytat) z firmy Tagra-Matrix, w której kupowałem folię EPDM: Geomembrana Firestone to geomembrana EPDM wykonana z gumy syntetycznej. Arkusze są łączone w fabryce zanim zostaną poddane wulkanizacji, ma to na celu ograniczenie ilości łączeń na budowie. Geomembrany EPDM są zwijane w rulony o długości 3,30 m. Arkusze mogą mieć następujące wymiary: - szerokość (m) 3,05; 6,10; 9,15; 12,20 lub 15,25 - długość (m) 15,25; 30,50; 45,75 lub 61,00 - grubość (mm) 1,00; 1,15 lub 1,52 Tagra - Matrix pisze to co pisze bo zarabia na zgrzewaniu ( oczywiście że lepiej sie zgrzewa w hali niz na działce) - ale EPDM możne kupić w rolkach 1,60 m i zgrzewać na miejscu - dobre firmy wykonujące stawy mają zgrzewarki - dodatkową zaletą zgrzewania na miejscu są mniejsze ilości odpadów membrany a przy cenie ok. 50 zł za 1 m kw ma to znaczenie ( odpady to czasem nawet 20 %) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 18.07.2005 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2005 Dzięki za te informacje, ale nadal nie wiem jaki jest koszt robocizny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 19.07.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Dzięki za te informacje, ale nadal nie wiem jaki jest koszt robocizny Jeżli ktoś chce od Ciebie 1000 za robocizne to jest to wg mnie bardzo tanio - tak tanio że budzi podejrzenia. Z pewnościa Twój wykonawca nie zajmuje sie zawodowo oczkami wodnymi. Firma specjalizująca się w oczkach wodnych wziełaby za tę pracę o wiele więcej i stąd podejrzenie - jakiej jakości bedzie wykonanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leski2 19.07.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jatoja Polemizując z Twoim wpisem powiem tylko, że wg mnie lepiej zapłacić specjalistycznej firmie (a robotnik też nie zrobi tego za darmo) i mieć gwarancję i święty spokój. Ponadto nie wiemy jakie doświadczenie ma wspomniany robotnik, jakie posiada narzędzia. Podzielam twoje zdanie, że cena jaką zaoferował jest podejrzanie niska(chyba,że tylko położy folię na wykopanym dołku - wtedy jego cena okaże się wygórowana! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZAPIOTREK 19.07.2005 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jest to człowiek, który pracuje w firmie specjalizującej się w ogrodach i podobno codziennie wykonuje takie prace. Moje oczko potraktuje jako "fuchę". Zdecydowałam się, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 19.07.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2005 Jest to człowiek, który pracuje w firmie specjalizującej się w ogrodach i podobno codziennie wykonuje takie prace. Moje oczko potraktuje jako "fuchę". Zdecydowałam się, zobaczymy No to inna rozmowa... w takim układzie 1000 zł ma sens Byleby jego szef się nie dowiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts