kocza 12.07.2005 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Witam, podobają nam się schody z nierdzewki, tzn. schody ażurowe, konstrukcja z rur ze stali nierdzewnej, stopnice drewniane (bukowe). Poręcz z poziomych cienkich rurek ze stali nierdzewnej, pochwyt dreniany. Za takie schody proste na 1 kondygnację + 5,2 mb poręczy gentelman woła 17 tysiaków. CO WY NA TO ? Czy takie cuda MUSZĄ AŻ TYLE KOSZTOWAĆ ? Jakie są Wasze doświadaczenia? Buduję na Śląsku. Pozdrawiam, kocza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.07.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 podobają nam się schody z nierdzewki, tzn. schody ażurowe, konstrukcja z rur ze stali nierdzewnej, stopnice drewniane (bukowe). Poręcz z poziomych cienkich rurek ze stali nierdzewnej, pochwyt dreniany. Za takie schody proste na 1 kondygnację + 5,2 mb poręczy gentelman woła 17 tysiaków. CO WY NA TO ? Czy takie cuda MUSZĄ AŻ TYLE KOSZTOWAĆ ? Mam podobne doświadczenia - tylko schody chcemy na konstrukcji stalowej lakierowanej na czarny mat. "Miły pan" zaproponował nam 12 tys za konstrukcję schdów 2 biegowych ze spocznikiem i barierkami (bez stopnic i spocznika). Poszukiwania tańszego wykonawcy niewiele dały - więc zainwestowałem w siebie . Podliczyłem koszty materiału i wyszła mi marża "miłego pana" na poziomie powyżej 200% Narzędzia już kupiłem, materiał przyjedzie w poniedziałek i ruszam z budową samodzielnie. Pewnie gdyby to miała być nierdzewka bym się nie zdecydował, ale zwykłe "żelastwo" więcej wybacza - a potem lakier wszystko przykryje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 15.07.2005 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Tak na szybko to ile stopni i jakiej szerokości i z czego pochwyt? Jeżeli kupujesz z gotowych elementów to koszt takich schodów jest wysoki, chyba, że masz znajomego fachowca to możesz kupić same elementy i zacząć budować. Ale ogólnie jest to drogi materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 15.07.2005 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Witam, u mnie szesnaście stopni bukowych (4 cm barwione na jatoba), poręcz cienkie rurki nierdzewne (poziomo 3 szt), pochwyt drewno - nierdzewka (mieszany, drewno, a przy słupkach pionowych nierdzewka), do tego 5 mb balustrady - jak poręcz. Stopnie szerokości 25,5 cm. Drogo, czy musi tak być??? kocza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popi 16.07.2005 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Ja bede miał marmurowe albo granitowe. Te polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elgo 16.07.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2005 Napisze tak: aby zrobić schody, zwłaszcza drewno/kwaska potrzeba więcej informacji. Niestety na forum można sobie pogadać, a prawda okazuję się dobiero jak inwestor przedstawi dokładnie to co sobie wyobraża. Jeżeli jest to coś "innego" to rozmowa o kosztach tylko z osobą która jest to wstanie zrobić, Nie pomogą porównania, niektóre pomysły kosztują, pytanie tylko czy stać nas na to. Pewnie nie pomoglem, ale wiem co oznacza odstępność od "normy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts