Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nic mnie tak nie wkurza jak szambo-gówniana sprawa

Recommended Posts

Już od klku miesiący się zastanawiam szambo czy oczyszczalnia , oczyszczalnia czy szambo i tak w kółko, jak już się zdecydowałem na szambo to innni przekonują mnie na oczyszczalnie itd. Wkurza mnie to że nie nie mogę się zdecydowac jak i to że w urzędach nikt nic nie wie , idż pan tam , my nic nie poradzimy , my nie jesteśmy od tego , to nie nasza decyzja , w jakich czasach my zyjemy ? W urzędzie ochrony środowiska pytam o sprawy związane z poś (chodzi mi o zgłoszenie), a człowiek tam zatrudniany patrzy na mnie jakbym sie z choinki urwał . W wodociągach pytam o projekt kanalizacji w moim rejonie- nikt nic nie wie , może będzie za 2 może za 10 lat jak narazie nie ma koncepcji trudno powiedzieć . A co ja mam powiedzieć jak zainstaluję oczyszczalnie o ile się zgodzą (teraz to już nawet nie wiem kto) i nakażą mi się podpiąć pod kanalizacje , to już nikogo nie obchodzi . Zastanawiam się nad szambem betonowym trzykomorowym i pewnie będę robić tak jak mój sąsiad , napełni się trzecia komora to pompa i do ogrodu , wiem że jest podejście antyekologiczne , ale jak nie otrzymam zgody na poś to raczej nie pozwolę sobie na przyjazd szambiarki dwa razy w miesiącu i 150 zł się należy. wszystko szło bez problemu ale to szambo to mnie naprewde juz wkurza .

zgodnie z przepisami jak będziesz miał oczyszczalnię z atestami i wszystkie pozwolenia nie musisz podłączać się do kanalizacji nawet jak powstanie. A to do kogo się udać po pozwolenia kto je wydaje to thalex ma rację u nas projekt pozwolenia i wszystkie niezbędne formalności załatwiają firmy sprzedające i montujace takie oczyszczalnie na pewno udzielą Ci informacji lub zrobią wszystko za Ciebie.

zobacz tutaj http://www.ekodom-ustron.com/doradztwo.html

pozdrawiamy

Wtrące tu swoje trzy grosze...Miałam takie same przeboje z oczyszczalnią, odsyłali mnie od Pana do Iwana i tak w kółko... Poszłam do firmy oczyszczalnianej, zrobili mi projekt. W Starostwie złożyła wniosek o zmianę szamba na poś + projekt ( wyglądał jak wniosek zgody na budowę ) i czekałam cierpliwie... po dwóch tygodniach miałam zgodę i mam upragnioną poś. jest jeszcze inne rozwiązanie... Można zrobić odbiór budynku ( na ten czas wkopać tylko zbiornik od poś ) z niby szambem zamkniętym a potem dorobić drewnaż i wówczas wsystkie urzędasy mogą Cię w nos cmoknąć - robisz zgłoszenie oczyszczalni i koniec.

Było o tym na forum ale nie mam czasu aby to odszukać;

Jeżeli pozytywnie wypadnie badanie gruntu (koszt ok 200zł) to mozna robić oczyszczalnie i nikt nie musi wydawać żadnej zgody.

Jeżeli w późniejszym czasie będzie kanalizacja to nikt nie zmusi do podłączenia się do niej bo mając oczyszczalnie nie produkuje się ścieków.

zgodnie z przepisami jak będziesz miał oczyszczalnię z atestami i wszystkie pozwolenia nie musisz podłączać się do kanalizacji nawet jak powstanie.

Jeżeli w późniejszym czasie będzie kanalizacja to nikt nie zmusi do podłączenia się do niej bo mając oczyszczalnie nie produkuje się ścieków.

Ja otrzymałem warunek, że po podłączeniu kanalizy muszę zrezygnować z oczyszczalni i podłączyć się do w/w.

Obecnie starostwo wydaje zgodę i proponuję tam zapytać się o POŚ.