super gacek. 12.07.2005 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Już od klku miesiący się zastanawiam szambo czy oczyszczalnia , oczyszczalnia czy szambo i tak w kółko, jak już się zdecydowałem na szambo to innni przekonują mnie na oczyszczalnie itd. Wkurza mnie to że nie nie mogę się zdecydowac jak i to że w urzędach nikt nic nie wie , idż pan tam , my nic nie poradzimy , my nie jesteśmy od tego , to nie nasza decyzja , w jakich czasach my zyjemy ? W urzędzie ochrony środowiska pytam o sprawy związane z poś (chodzi mi o zgłoszenie), a człowiek tam zatrudniany patrzy na mnie jakbym sie z choinki urwał . W wodociągach pytam o projekt kanalizacji w moim rejonie- nikt nic nie wie , może będzie za 2 może za 10 lat jak narazie nie ma koncepcji trudno powiedzieć . A co ja mam powiedzieć jak zainstaluję oczyszczalnie o ile się zgodzą (teraz to już nawet nie wiem kto) i nakażą mi się podpiąć pod kanalizacje , to już nikogo nie obchodzi . Zastanawiam się nad szambem betonowym trzykomorowym i pewnie będę robić tak jak mój sąsiad , napełni się trzecia komora to pompa i do ogrodu , wiem że jest podejście antyekologiczne , ale jak nie otrzymam zgody na poś to raczej nie pozwolę sobie na przyjazd szambiarki dwa razy w miesiącu i 150 zł się należy. wszystko szło bez problemu ale to szambo to mnie naprewde juz wkurza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 13.07.2005 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Skontaktuj się z firmą która zajmuje się montażem oczyszczalni. Lub zadzwoń do Ochrony Środowiska na Twoim terenie, oni są czasem zorientowani i podadzą Tobie kontakt, podpowiedzą jak załatwiać. ps urzędników masz takich samych tzn tak samo zorientowanycj jak i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIO I ZIBI 13.07.2005 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 zgodnie z przepisami jak będziesz miał oczyszczalnię z atestami i wszystkie pozwolenia nie musisz podłączać się do kanalizacji nawet jak powstanie. A to do kogo się udać po pozwolenia kto je wydaje to thalex ma rację u nas projekt pozwolenia i wszystkie niezbędne formalności załatwiają firmy sprzedające i montujace takie oczyszczalnie na pewno udzielą Ci informacji lub zrobią wszystko za Ciebie.zobacz tutaj http://www.ekodom-ustron.com/doradztwo.htmlpozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super gacek. 15.07.2005 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Dzięki Edzio i Zibi czekam na odpowiedż i zobaczymy co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 15.07.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Wtrące tu swoje trzy grosze...Miałam takie same przeboje z oczyszczalnią, odsyłali mnie od Pana do Iwana i tak w kółko... Poszłam do firmy oczyszczalnianej, zrobili mi projekt. W Starostwie złożyła wniosek o zmianę szamba na poś + projekt ( wyglądał jak wniosek zgody na budowę ) i czekałam cierpliwie... po dwóch tygodniach miałam zgodę i mam upragnioną poś. jest jeszcze inne rozwiązanie... Można zrobić odbiór budynku ( na ten czas wkopać tylko zbiornik od poś ) z niby szambem zamkniętym a potem dorobić drewnaż i wówczas wsystkie urzędasy mogą Cię w nos cmoknąć - robisz zgłoszenie oczyszczalni i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 15.07.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 Było o tym na forum ale nie mam czasu aby to odszukać; Jeżeli pozytywnie wypadnie badanie gruntu (koszt ok 200zł) to mozna robić oczyszczalnie i nikt nie musi wydawać żadnej zgody. Jeżeli w późniejszym czasie będzie kanalizacja to nikt nie zmusi do podłączenia się do niej bo mając oczyszczalnie nie produkuje się ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 15.07.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2005 zgodnie z przepisami jak będziesz miał oczyszczalnię z atestami i wszystkie pozwolenia nie musisz podłączać się do kanalizacji nawet jak powstanie. Jeżeli w późniejszym czasie będzie kanalizacja to nikt nie zmusi do podłączenia się do niej bo mając oczyszczalnie nie produkuje się ścieków. Ja otrzymałem warunek, że po podłączeniu kanalizy muszę zrezygnować z oczyszczalni i podłączyć się do w/w. Obecnie starostwo wydaje zgodę i proponuję tam zapytać się o POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts