achet 12.07.2005 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2005 Czy ktoś sie może orientuje jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma kotłami?Obydwa są dwufunkcyjne i z zamkniętą komorą spalania,mają podobne parametry a jedyne różnice które znalazłam to to że minimax ma przepływowy wymiennik ciepła typu woda-woda a miniterm bitermiczny(wiem tyle co wyczytam w internecie,ha,ha).No i miniterm jest o 1000 tańszy.Zastanawiam się co ma minimax za bajery w środku że taka różnica.A może odezwały by się osoby które użytkują któryś z tych kotłów i skrobneły kilka słów jak to jest w praktyce.Bo rozmawiając ze sprzedawcami to o żadnej innej firmie nie słyszałam tylu sprzecznych opini co o termecie,n.p."ja mogę pani sprowadzić ten piec,ale czy zdaje sobie pani sprawe że pochodzi 2,góra 3 lata?"(pan który sprzedaje saunier duval)Albo "nie ma sensu płacić 2 razy więcej za vailanta czy innego buderusa skoro termet jest na tych samych podzespołach i sa to urządzenia bezpieczne i wydajne."Namieszali mi tylko w głowie .Może gdybym miała dom to bym zaszalała z jakimś super sprzętem ale mieszkanko ma tylko 57m,robię generalny remont i szukam oszczędności,także "zapytowywuję"się -minimax za ok.4100 czy miniterm za ok.3100 zł.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 13.07.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 Jeśli chodzi o minimaxa i miniterma - pamiętaj żeby ich nie zabudowywać z boków (jak przyjdzie serwisant to może Ci rozwalić pół pomieszczenia ,bo ma ograniczony dostęp) ,jeśli chodzi o różnicę to automatyka i wymiennik Minimax ma płytowy (nowocześniejszy) no i lepszą (nowszą elektronikę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
achet 14.07.2005 01:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Dzieki za zainteresowanie.Jesli chodzi o ten wymiennik ciepła to mi jakis skubany gazownik wmawiał że właśnie przy płytowym sie dłużej nagrzewa woda a przy bitermicznym natychmiast,będę musiała tam wrócić i z nim pogadać....Kocioł mam zamiar powiesić nad drzwiami (wysoko u mnie jest-346 cm) bo w mojej mikroskopijnej łazieneczce(107x230) nie ma na niego miejsca na dole.Ile zostawić więc z boku miejsca w razie czego?I czy twoim zdaniem warto dorzucić jednak ten 1000 zł i kupić minimaxa?Bo chyba juz poza termet nie wyskoczę,jeszcze przecież koszt wkładu kominowego,wszystkie rury,złączki,grzejniki,bajery,zezwolenia i projekty no i uzbiera sie niezła sumka która wywoła u mnie palpitacje serca.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.07.2005 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Wymiennik bitermiczny to jest "rurka w rurce" - zaletą tego rozwiązania jest zdecydowanie rzadsze zakamienianie (rurak zew. jest okrągła,natomiast wew.w kształcie krzyża). W czasie pracy i zmiany temperatur obie rurki pracują względem siebie i kamień nie może się osadzać. Wadą to niestety wolniejsze nagrzewanie. Aha zajrzyj proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Leppiej 07.02.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 No wiec tez rozważam ten zakup (turbo, 2f) do mieszkanka na wynajem (a nie chce, by mi go nieuczciwi najemcy sprzedali na lewo). Za to w cenie Minimax'a mam najtanszego Vaillanta. Czyli spokojnie mogłbym kupować miniterm'a? czy dokładac do minimax'a lub vaillanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts