Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewka samopoziomująca-kiedy?

Recommended Posts

W piątek ekipa zrobiła mi wylewki (mixokret-pozdr dla Eimunda). Do dziś wilgotne dojrzewają pod folią. Jednak w łazience w części ponad rurkami podłogówki jest jej zbyt mało (różnice w poziomie stropu), bo ok 2cm.

Prawdopodobnie musze dolać wylewką samopoziomującą, lecz kiedy mam to zrobić-jak posadzki wyschną, czy teraz kiedy są wilgotne? A może wogóle powinienem tak zostawić, lecz czy nie popęka mi pracująca ogrzewana wylewka. Dojdzie oczywiście klej, kafle. Czy ktos miał podobny problem z zbyt cienka wylewką ponad rurkami podłógówki?Co zrobić by wszytsko było ok?

W piątek ekipa zrobiła mi wylewki (mixokret-pozdr dla Eimunda). Do dziś wilgotne dojrzewają pod folią. Jednak w łazience w części ponad rurkami podłogówki jest jej zbyt mało (różnice w poziomie stropu), bo ok 2cm.

Prawdopodobnie musze dolać wylewką samopoziomującą, lecz kiedy mam to zrobić-jak posadzki wyschną, czy teraz kiedy są wilgotne? A może wogóle powinienem tak zostawić, lecz czy nie popęka mi pracująca ogrzewana wylewka. Dojdzie oczywiście klej, kafle. Czy ktos miał podobny problem z zbyt cienka wylewką ponad rurkami podłógówki?Co zrobić by wszytsko było ok?

Wylewke samop można wykonaywać przy wilgotności podłoża nie większej jak 2-3 % także masz jeszcze sporo czasu na decyzje.

Ale jesli to łazienka to może by było lepiej jak by była trochę nizej niż reszta posadzki

Będzie pękać i szczególnie w rogach, bo to stanowczo za cienka warstwa. Nad rurką od podłogówki winno być min 4 cm. To naprawdę minimum. Najlepsza grubość to 6 cm nad rurką. Taka płyta dobrze kumuluje ciepło.

Jeśli dasz teraz dodatkową warstwę wylewki to zapewne poziomy podłogi z innymi pomieszczeniami nie będą się zgadzały.

Proponuję wejść na stronę Atlasa (zakładka/ Dziennik budowlany, czy jakoś tak :wink: ) - z całym szacunkiem dla forumowiczów muratora!. Widziałem tam podobne problemy i propozycjestosowania odpowiednich materiałów.

W zasadzie moge podnieść poziom, bo teraz jest równy z korytarzem, a tam będzie chyba jakaś deska barlinecka, która jest grubsza od kleju i płytki.

Planuję dolać 1cm wylewki samopoz, może ją np w tym miejscu zazbroić siatką z włókna szklanego? Tylko czy czekać aż wyschnie wylewka, czy lac na wilgotną?

Dałbym klej CAL N i tu dodatkowo zyskujemy od 4-20mm ewentualnie posadzkę samorozlewną Postar 100 (10-50mm) i dopiero klej.

Wydaje mi się, że wylewka betonowa powinna związać (min. 14 dni) przed zastosowaniem kolejnych warstw. Aby zabezpieczyć się przed ewentualnym odspajaniem się warstw zagruntowałbym posadzkę betonową np. uni-gruntem plus. Geno świetnie przedstawił Ci wszystkie dane techniczne produktów Atlasa.