Urticae 13.07.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 W domu będę miał wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Do salonu przylega oranżeria do której wchodzi się przez drzwi balkonowe. Zastanawiam się jak włączyć oranżerię do systemu wentylacji. Czy zrobić tam wywiew czy nawiew? czy jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.07.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2005 nie jestem do konca pewny ale zima calkiem niezly odzysk ciepla z takiej sauny bedziesz mial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.07.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Mnie się wydaje, że powinieneś to zrobić jakoś tak. W dzień, kiedy w szklarence jest ciepło (bardzo ciepło) powinieneś odzyskiwać to ciepło i wykorzystywać na potrzeby ogrzewania domu, w okresie kiedy w szklerece nie ma słońca trzeba tu dostarczyć ciepło z wentylacji.Wyobrażam sobie zarówno nawiew jak i wywiew, przyczym wywiew powinien być kierowany na odzysyk, a nawiew po odzysku, dlatego w szklarence powinna być czujka termiczna, która sterowałaby przepustnicą, która uruchamiałaby odpowiedni kanał przy danej temperaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.07.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2005 Z wlasnego doswiadczeni wiem, ze ogrod zimowy musi miec wentylcje naw-wyw / to czy bedziesz mial odzysk, to wtorna sprawa/. U mnie od strony zachodniej pomieszczenie w marcu, kwietniu potrafilo nagrzac sie do 40st.Latem nagrzewalo sie do 80st, roslinki sie gotowaly.Nie pomagaly rolety, nie pomagala wentylacja grawitacyjna.Problem sie skonczyl po zainstalowaniu klimatyzatora.Fakt, ze zima w sloneczny dzien, zeby nagrzac pokoj wystarczylo otworzyc drzwi oranzerii .Wniosek wiec, ze chyba dobrze zrobic w ogrodzie zimowym nawiew a cieple powietrze odzyskiwac w domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts