Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fajne co??? Gmina - tak!, starostwo-nie!!!

Recommended Posts

:D już normalnie kabartet. Opiszę sytuację:

idę do gminy z pytaniem jak wygląda sprawa z POS, bo przecież kanaliza będzie za 2 lub 5 lat, a tak czy tak musiałbym zrobić szambo. Pan urzędnik twierdząco pokiwał głową i odpowiedział: nie ma problemu, może pan stawiać oczyszczalnie ale... JAK BĘDZIE SIEĆ TO TRZEBA SIĘ POD NIĄ PODŁĄCZYĆ. Ok, myślę sobie, nikt mnie później nie zmusi do przyłaczenia, dobra moja.

Jadę więc do starostwa i idę do wydziału budownictwa; pytam się grzecznie z miną petenta czy starostow wyrazi zgodę na POS.

Pani urzędniczka zdecydowanie odmawia: nie ma takiej mozliwości ponieważ w planie miejscowym nie ma nawet wzmianki o POS, a w ogóle to musi pan szambo postawić.

Wiem, że w tym przypadku dobra wola załatwiłaby sprawę.

..i co może zrobić petent??? :roll: bez dobrej woli urzędnika???

...a dobrej woli w urzędach szukać jak wody na pustyni.

Owszem pismo to zawsze pismo, ale o ile mnie pamięć nie myli to na POŚ nie potrzeba zgody Gminy czy Starostwa.

Inna sprawa, że o tym fakcie musisz Starostwo poinformować pisemnie.

Pamiętnego czasu informowałam się w Naszym Starostwie, które stwierdziło, ze od złożenia pisma informującego musi minąć jeszcze 30 dni zanim zacznie się wykonywać jakieś prace, bo a nóż widelec może coś nie pasować im w planach.

Poza tym jest jeszcze jeden mały problem. Prawdę powiedziawszy Starostwa ( a bynajmniej Nasze) nie bardzo wiedzą co z tym fantem zrobić i aby przyjęli fakt użytkowania POŚ wymagają ogromną ilość dokumentów w pięciu egzemplarzach. Nie wiem po co im to, ale tak jest. No cóż w dalszym ciągu pokutuje jeszcze władza papierków. Im więcej tym lepiej. Nie ważne czy potrzebne.

-------------------

Monika

Co to prawnie oznacza , że nie trzeba zgody. Mnie w Starostwie powiedzieli, że do zgłoszenia POŚ muszę przynieść pozytywną opinie z Gminy, a w Gminie powiedzieli , że i owszem dostanę opinię, ale negatywną. Więc co z tą zgodą. Musi być czy nie. Bo jeżeli nie musi to mam mieć za przeproszeniem w d... negatywną opinie gminy i po zgłoszeniu do Starostwa po trzydziestu dniach zakopać w ziemi co jest do zakopania i korzystać z POŚ?

Cóż aby móc zbudować POS potrzebujesz wykonać:

- zgłoszenie do starostwa

Aby starostwo nie wyraziło sprzeciwu w ciągu 30 dni powinieneś mieć zgodę gminy lub co innego w zależności od tego co sobie zażyczy starostwo.

Tak więc skoro starostwo życzy sobie opinię z gminy a gminy zgody nie dostaniesz to nie zbudujesz POS.

Sorki. Już piszę sprostowanie. Dokopałam się do przepisów prawa budowlanego i wygląda to mniej więcej tak:

art. 29; ust. 1; pkt 3

nie wymaga pozwolenia na budowę (powyżej pisałam o zgodzie- miałam na myśli pozwolenie - ale mnie coś zamroczyło i napisałam totalną głupotę) budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m3 na dobę.

art. 30; ust. 1; pkt 1

informuje, że w/w/ budowa podlega złgoszeniu właściwemu organowi na pismie oczywiście z załącznikami, które tam wymienili

art. 30; ust. 5

ten z kolei zawiera przyzwolenia na przystapienie do robót o które nam chodzi tylko wtedy jeśli w terminie 30 dni od dnia doęczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu .....

Sorki. Już piszę sprostowanie. Dokopałam się do przepisów prawa budowlanego i wygląda to mniej więcej tak:

art. 29; ust. 1; pkt 3

nie wymaga pozwolenia na budowę (powyżej pisałam o zgodzie- miałam na myśli pozwolenie - ale mnie coś zamroczyło i napisałam totalną głupotę) budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m3 na dobę.

art. 30; ust. 1; pkt 1

informuje, że w/w/ budowa podlega złgoszeniu właściwemu organowi na pismie oczywiście z załącznikami, które tam wymienili

art. 30; ust. 5

ten z kolei zawiera przyzwolenia na przystapienie do robót o które nam chodzi tylko wtedy jeśli w terminie 30 dni od dnia doęczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu .....

Jest tak jak piszesz, ale...

Starostwo ma prawo wydać negatywną decyzję jeżeli gmina takową wyda lub nawet jak wyda pozytywną (gmina) to też może powołac się że w planie miejscowym nie ma wzmianki o POS i lipa.

Można co prawda zrobić "na dziko" ale będą problemy przy odbiorze. Znajomy ma teraz kłopot bo nie zgłosił szamba i straszą go grzywną 10.000zł - :oops:

Ale fakt faktem, że trzeba na pismie - może ktoś mądry (normalny) to przeczyta i nie będzie utrudniał. :roll: