Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie piwniczki

Recommended Posts

Szukalem na forum ale nie znalazlem - moze nikomu wczesniej nie chodzilo po glowie nic tak glupiego? :o Ot jest sobie dom, w sumie juz stoi, sa wylane podlogi i dom nie ma piwnicy. Zastanawiam sie czy daloby sie jakos wyczarowac piwniczke na wina, najlepiej taka "tube" wokol kreconych schodow :) Czy warto wogole sie w to bawic? Trzeba by skuc podloge i kopac lopata chyba bo ciezki sprzet do domu nie wjedzie raczej. Wydaje mi sie ze sensu brak, ale pytam sie tak dla pewnosci - moze ktos bedzie mial jakis pomysl. Moze mozna w ogrodzie machnac taka konstrukcje-ale wychodzic po butelke w zimie moze blokowac zamarzniety motywator? Albo z boku domu przy scianie wkopac w ziemie konstrukcje? Czy od razu odradzacie tego typu pomysly?

Taras juz wylany, ciezko byloby to niszczyc :( Jako bardziej doswiadczenie moze podpowiecie mi jakie mniej wiecej warunki temperaturowe panuja w pomieszczeniu zwanym kotlownia z kotlem gazowym i zasobnikiem, gdzie nie ma zrodla ogrzewania. Mam takowe po drodze przechodzac z garazu do domu, ale sie nie orinetuje czy sam kociol cos podgrzewa, czy nie. Jak tam moze byc latem, a jak zima. Moze zamiast piwniczki wstawic tam szafki? Sa jakies przepisy ograniczajace zabudowe tego typu pomieszczen?

TARAS WYLANY ale można wykopać skos na schodki i wywalić ziemię ze środka pod tarasem wylać stopy wymurować słupy wstawić drzwi i już, jakieś 2 miesiące zasówania po pracy kupa wypitego piwa i piwniczjka będzie, można dorzucić daszek żeby nie trzeba było odśnieżać i w zależności od wód gruntowych iść cały czas w dół im głębiej tym lepiej i trudniej cię żona znajdzie bo tak głęboko to jej się schodzić nie będzie chciało a tam tyle WINKA i z kumplem też się można ochłodzić w gorące dni SUPER POMYSŁ ja jeszcze nie mam podłóg tylko jak to ukryć przed żoną żeby nie wiedziała do której dziury ma krzyczeć po dwóch dniach, można sie nacharować i na terenie wykopać więcej piwniczek tylko że mądra żona i tak będzie wiedziała w której piwniczce jest wino

Kocioł pogrzewa pomieszczenie. Lepsza byłaby zwykła spiżarnia bez grzejnika.

Kopanie studzienki /piwniczki/ w gotowym domu, jest mozliwe, choć może być klopotliwe ze wględu na mozliwość podciągania wody, przerwanie ciąglości izolacji poziomej itp.

O wody gruntowe to bym sie nie matrwil bo chcialem studnie postawic do podlewania kwiatow i chatka stoi na lekkim wzgorzu i nie da rady za rozsadne pieniadze sie wkopac :) Z tym skosem po taras to ciekawie brzmi, zwlaszcza z piwkiem :D tylko pic piwko kopiac piwnice na wina :o

Chyba latwiej sie z boku domu przy scianie wkopac... No i taras Ci na glowe nie spadnie :-?

A co poddszem? mam troche miejsca nad sufitem na poddaszu, bedzie strych jakis, to moze i antypiwniczke sie da wcisnac? Jak tam z warunkami? Zima zimna, latem cieplo?

tylko pic piwko kopiac piwnice na wina :o

C

taka zachętai zarazem "kara" musisz pić zimny "obrzydliwy" browar do czasu aż nie wykopiesz piwniczki a potem nagroda czyli winko o odpowiedniej temperaturze w kryształowym kieliszku itd

-----

a rano znowu jedno piwko na rozruch żeby łeb nie pękał :evil: :evil: :D

:p :p :p :p :p :p :oops: :wink: