Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Motywy egipskie na ścianie..

seledynka

Recommended Posts

Witam widziałam w castoramie płyty na ściane z motywami egipskimi ale nie wiem jak to fachowo sie nazywa i mam problem z wyszukaniem tego w internecie by więcej sie o tym dowiedziać bardzo mi sie to podobało.Zbliżone do piaskowca a na nich Kleopatra lub Faraon itd może ktoś z was skojarzy o czym myśle

Witam widziałam w castoramie płyty na ściane z motywami egipskimi ale nie wiem jak to fachowo sie nazywa i mam problem z wyszukaniem tego w internecie by więcej sie o tym dowiedziać bardzo mi sie to podobało.Zbliżone do piaskowca a na nich Kleopatra lub Faraon itd może ktoś z was skojarzy o czym myśle

Ja kojarzę. Idz do castoramy i dowiedż sie o producenta. A tak z ciekawości spytam co chcesz z tym zrobić? Masz na to jakis pomysł aranzacyjny wspólgrajacy z otoczeniem bo jest to duży element i zdominuje pomieszczenie bardzo mocno i wystrój reszty powinien sie z tym jakos komponowac. Inaczej bedzie jak kwiatek do kozucha.

Widzialam cos podobnego jak Jura kremowa wylozona w duzym holu, tylko ze to byly prawdziwe plytki kamienne. Do pomaranczowych scian i wystroju ala Toskana wyglada rewelacyjnie.

Ja polacze na parterze pokoj+kuchnia, plytki kamieniopodobne cos jak Rodeo - kuchnia i ciemne panele w pokoju. Tylko sie zastanawiam jak takie plytki kamieniopodobne reaguja na scieranie butami, jezeli sa przeznaczone na sciany :roll: :lol:

Ja miałam raczej na myśli płytki na ściane :) Fajnie to wygląda i chyba lepiej takie jak gdyby opadające czyli na określoną część ściany(z góry na dół ) a na pustą ściane można dodać jakiś niewielki motyw choćby właśnie egipski :) http://www.stegu.pl/1007.html Szukam porady bo planuje remont przedpokoju...no nie wiem

seledynka hihi to ja poplynelam juz myslowo dalej. Na poczatku chodzilo mi wlasnie o sciane w kuchni zamiast kafelek i obudowe "barku" oddzielajaca kuchnie od pokoju....... ale pozniej wpadlam na to ze podloga w kuchni tez byla by taka cacy, dlatego napisalam jak to sie bedzie mialo do scierania ciapciami.

Co do egipskich motywow, to wydaje mi sie ze "cegly" lepiej pasuja niz Rodeo. Rodeo jest bardziej mediteran, czyli srodziemnomorski, a egipski to taki wlasnie murzany, jasna cegla ala kamienie, tynk zacierany nierowno malowany na stara pomarancze lub stary roz......... hmmm przynajmniej ja to tak odbieram.

Ta prosta z peru :lol: Tylko ze nie wykladala bym calych scian do sufitu, a tak na ok 2/3 i do tego nie rownomiernie, raz wyzej raz nizej. I wlasnie na tej bialej, lub kremowej scianie walnela bym to peru, ale nie za duzo, trzy cztery motywy :wink: Taka kombinacja z miekkimi liniami plytek a kwadratami peru moze dac ciekawy efekt.

Z podloga bedzie problem, bo w takich ukladac przewaznie podloga jest taka jak sciany......oczywiscie jezeli robione to jest z kamienia. Jezeli sie nie boisz to ciemne dechy :wink: A jak chcesz plytki, to musza byc kolorem zblizonym do sciany i jak najbardziej neutralne, zeby nie przytlaczaly scian, bo bedzie za duzo dobrego i zrobi sie jarmark.

Gres moze byc jak najbardziej, tylko nie polerowany. A jezeli bys wybrala ta kolekcje z peru (nie ta druga z bialymi obramowkami)

http://img288.imageshack.us/img288/9707/07099he.jpg

to mogla bys dobrac gres w identycznym kolorze jak te obramowki i bylo by cacy 8) :lol:

Popatrz na to inaczej, takie plytki kamiennie kladzie sie na podlodze, do tego biale czy kremowe sciany z mniej czy bardziej ciemnymi belkami i meblami. Kladac to na sciane, wywraca sie wszystko do gory nogami hihi no to wywroc, jasne sciany i ciemniejsza podloga.