Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Anpiego

Recommended Posts

Aha - wczoraj w końcu uruchomiłem alarm. Przy okazji montażu jednej z czujek przewierciłem kabel w ścianie :x po co ja robiłem te zdjęcia instalacji, skoro teraz z nich nie korzystam? :evil: To kabel sieciowy (ethernet). Rozkułem trochę tynk, będę musiał wyciągnąć po 10 cm kabla, dolutować kawałek, zaizolować i zaszpachlować. :-?

• Odpowiedzi 166
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

18 lipca 2006

Dzisiaj była Akcja "Polowanie na Zmywarkę" :D Do naszego AGD do nowego domu brakuje już tylko zmywarki.

W najnowszej ofercie Makro, wypatrzyliśmy z Małżonką zmywarkę Zanussi 60 cm do zabudowy za 1035 zł :o A więc pobudka o 5.00 i na sygnale do Makro. Zmywarki jeszcze były, ale po obejrzeniu jakoś nam się jej odechciało - okazało się, że ma sterowanie (programator) mechaniczny, w formie pokrętła, a nie tak jak większość zmywarek - na przyciski.

No i nie kupiliśmy :-?

Ale... wypatrzyłem za to... kino domowe Thomsona z nagrywarką DVD za 600 zł, poprzednia cena 1200 zł :o A jako, że ostatnio "urabiałem" Małżonkę w kierunku kina domowego, przeanalizowaliśmy szybko "za i przeciw" i kino nabyliśmy :lol: W nowym domu przygotowana już pod tynkiem instalacja pod głośniki, więc będzie jak znalazł. Sprzęt zdążyłem przetestować przed pójściem do pracy i jestem bardzo zadowolony. Ale zmywarki nadal nie mamy :lol: :lol:

Sprzęt wygląda tak

Aha - jest jeszcze Akcja "Schody"

Zaczęliśmy zastanawiać się nad schodami wewnętrznymi. Mamy 2 możliwości: drewniane lub drewniane na konstrukcji stalowej. Dostaliśmy ofertę na drewniane z budowego drewna za 5600 zł na gotowo, i stalowo-drewniane za 7200 zł na gotowo. Mimo sporej różnicy wybraliśmy te drugie. Głównie ze względu na brak skrzypienia. Schody będą na konstrukcji stalowej malowanej, stopnie i spocznik z drewna dębowego. Barierki ze stali nierdzewnej polerowanej ze wstawkami z dębu. Jutro podpisujemy umowę, wpłacamy zaliczkę (aż 50% :o) i za ok. 10 dni ma być zamontowana konstrukcja stalowa. Stopnie mają być gotowe za miesiąc. Do tego czasu damy tymczasowe stopnie z desek.

Schody będą wyglądać mniej więcej tak: (mam nadzieje, że Rydzu się nie obrazi, bo to jego schody :wink:)

Schody Rydza na wzór

20 lipca 2006

Kino domowe się popsuło! :x :evil:

A z milszych wiadomości - podpisałem umowę na schody. Będą na stalowej konstrukcji, stopnice i wstawki barierek z klejonego dębu. Konstrukcja balustrady ze stali nierdzewnej. Cena za całość 7200 zł. Konstrukcja ma być gotowa do końca przyszłego tygodnia, wykończenie drewniane - za miesiąc.

Dzisiaj weszli na budowę specjaliści od instalacji w sile 3 osób + młotowiertarki i inne bosze. Po krótkiej pogawędce i wyznaczeniu wszystkich punktów wod-kan i lokalizacji grzejników, zaczęli wybijać dziury w moich pięknych otynkowanych ścianach :o Ale im ufam.

Dzieje się, a kasy coraz mniej. Będę musiał wystąpić do banku o wypłatę kolejnej transzy kredytu. To będzie już przedostatnia :o

Aha - w poniedziałek jadę z rodzinką na tydzień w Beskidy :D

23 lipca 2006

Dzisiaj oczywiście siedzę w pracy, więc trochę popiszę :D

Kino domowe wymienione na nowe. Na razie działa :lol:

Wczoraj pełniłem nocną służbę wartowniczą na budowie, nie wiem jednak jak z jej skutecznością, bo mam taki mocny sen, że rano nie słyszę budzika :-? ale może sam fakt, że ktoś w domu jest, odstraszy potencjalnych amatorów cudzej własności :roll:

Zająłem się trochę instalacją elektryczną. Załążyłem wyłącznik różnicowo-prądowy, teraz nawet jak mnie kopnie, to przeżyję :lol: Założyłem też tymczasowe oświetlenie (industrialna żarówka na kabelku) w jednym pokoju i holu. Zamontowałem docelowe wyłączniki i jedno gniazdko w pokoju. W wolnej chwili będę elektryfikował pozostałą część domu.

Wyłączniki i gniazda wybrałem z serii Simon Akord. Wyglądają tak:

wyłącznik pojedynczy

wyłącznik podwójny

gniazdo podwójne z uziemieniem

Są bardzo tanie (np. gniazdo podwójne z uz. ok. 5,60 zł), a jednocześnie ładne. Wszystkie gniazda w domu będą podwójne z uziemieniem.

Przedwczoraj odwiedziliśmy z Szanowną Małżonką castoramę. Zakończyło się to Akcją Oświetlenie. Zakupiliśmy oświetlenie na prawie cały parter. Większość z serii Paulmann Georgia. To listwy z reflekorkami halogenowymi.

Taki do kuchni

Taki do holu

... i taki

W salonie i gabinecie będą systemy linkowe - wygląda to tak, że w poprzek sufitu rozpięte są 2 stalowe linki, do których zamocowane są reflektorki halogenowe, na metalowych "wąsach". Wygląda to mniej więcej tak:

System linkowy

W salonie będzie 6x35W, w gabinecie 4x35W. W ten sposób sprawę parteru mamy praktycznie z głowy.

A na poddaszu będą wszędzie reflektorki halogenowe - "oczka" wbudowane w gips-kartonowe sufit. Mniej więcej takie:

"oczko"

30 lipca 2006

Instalatorzy skończyli (w poniedziałek), a ja też w poniedziałek pojechałem na urlop. W zasadzie powinienem napisać - na "urlop", jako że po trzech dniach musiałem wracać, żeby przygotować dom na przyjście wylewkarzy. Ci mieli przyjść jutro, ale z nich zrezygnowałem - byli jacyś dziwni przez telefon, a nie chcę problemów. Wziąłem ekipę poleconą przez jedną z forumowiczek, jutro pan przyjedzie obejrzeć dom, a w drugiej połowie tygodnia mają robić.

Po powrocie z "urlopu" zająłem się układaniem styropianu pod wylewki. Częściowo ułożyli go instalatorzy, pod podłogówką w kuchni, holu i dolnej łazience. Aha - był jeszcze mały "zonk". Otóż w poniedziałek instalatorzy poinformowali mnie, że kończą i żebym im pokazał gdzie jest zasuwa do przyłącza wodnego, bo chcą połączyć je z instalacją. Ja na to - "zasuwa jest przecież w ulicy" i zdecydowanym krokiem udałem się tam. Niestety zasuwy nie było :o Instalator wziął kielnię, a ja - łom i zaczęliśmy "dziabać:" pobocze drogi w miejscu gdzie powinna być zasuwa. I nic :o

Po kilkuminutowej walce instalator poszedł do swoich zajęć, a ja pożyczyłem od sąsiada łopatę i zacząłem rozkopywać pobocze. Wykopałem parę butelek, grzałkę elektryczną do wody, jakąś baterię, ale zasuwy nie znalazłem, mimo że przekopałem ze 2 metry pobocza. Zrezygnowany pojechałem na urlop (spóźniony o parę godzin), a instalatorzy powiedzieli, że jak znajdę zasuwę, to żebym do nich zadzwonił. Pojechałem więc na urlop i już po drodze zadzwoniłem do goscia, który robił mi przyłącze, żeby znalazł zasuwę i ją zaznaczył jakimś kołkiem. Gość oczywiście następnego dnia znalazł zasuwę - była ok. 30 cm od miejsca, gdzie skończyłem kopać :x

Instalatorzy przyjechali w piątek i podłączyli instalację do przyłącza. Sprawdzili, czy gdzieś nie cieknie i pojechali. Ja wróciłem do układana styropianu, ale nagle słyszę jakieś syczenie. Po obejściu domu okazało się, że w górnej łazience puściło kolanko i cieknie. Szybki telefon do instalatorów, wrócili po kilkunastu minutach, stwierdzili "rzeczywiście cieknie" :lol: ale ponieważ nie mieli przy sobie zgrzewarki, obiecali że wrócą w sobotę i poprawią. Tak zrobili i już nic nie cieknie.

A ja w międzyczasie ułożyłem styropian w salonie (niestety, tylko w salonie :().

31 lipca 2006

Mam już bramę wjazdową, dzisiaj ślusarze zamontowali stalową konstrukcję, do której zostaną przymocowane poziome deski o szerokości ok. 15 cm i grubości 3,5 cm. Niestety nie zrobiłem fotki, nie wiem dlaczego :-? będzie jutro.

Ale za to mam parę fotek z weekendu:

Na początek mała zagadka - co to jest?

A to rozdzielnia elektryczna wykonana przeze mnie 8) oczywiście jeszcze nie skończona, ale jest wyłącznik różnicowo-prądowy i wyłączniki obwodów zasilania i oświetlenia parteru, no i alarmu.

Rozdzielnia

W tej chwili mam już światło w holu, salonie i gabinecie na parterze. Sukcesywnie podłączam kolejne pomieszczenia.

A to miejsce w salonie gdzie będzie kominek:

Tu będzie kominek

Widać rury C.O. i peszle z przewodami, którymi sterowanie kominkiem będzie połączone ze sterowaniem pieca C.O.

A to już salon wyłożony przeze mnie styropianem:

Styropian na podłodze

Są 3 warstwy, w sumie 16 cm.

A to podłogówka w kuchni

... i w holu

W tle widać drzwi wejściowe, które wykonałem "własnymi ręcami". Ich dni są policzone - zaraz po wylewkach montuję docelowe drzwi.

... i w dolnej łazience

A to kotłownia

W tle rury od wody, C.O. i przyszłych solarów. Po lewej stronie instalacja do pralki i kotła C.O. Kocioł będzie wisiał nad pralką, a obok po prawej stronie będzie stał zasobnik 300 litrów z 2 wężownicami i grzałką elektryczną.

A to skrzynka rozdzielcza na parterze i początek konstrukcji schodów

Wnętrze skrzynki i końcówka przyłącza wodnego z założonym zaworem antyskażeniowym i filtrem

Ta fotka jest już nieaktualnie - przyłącze jest już połączone z instalacją.

A to skrzynka w górnej łazience

I jeszcze górna łazienka widziana z miejsca, gdzie jest skrzynka

6 sierpnia 2006

Kolejna niedziela w pracy :-? ale nie ma co narzekać - przynajmniej mam trochę czasu, żeby poczytać forum i uzupełnić dziennik :D

Wczoraj wreszcie zaczęli robić wylewki. Zrobili we wszystkich trzech sypialniach na poddaszu, do zrobienia została garderoba, łazienka i hol, w sumie kilkanaście metrów kwadratowych. No i cały parter. Ciekawe, czy jutro skończą? :-?

A tydzień temu na sąsiedniej działce wylądowało coś takiego

To znak, że kanalizacja zbliża się. Ale dla mnie to nie jest dobra wiadomość, bo wiem już, że przed zimą nie będę mógł się do niej podłączyć, więc i tak muszę zamontować POŚ.

Żeby poprowadzić kanalizację, przekopią mi całą działkę wszerz, 3 metry od drogi. Wtedy będę już mógł zagospodarowywać działkę - na jesieni chcę posadzić iglaki wzdłuż wszystkich ogrodzeń.

Aha, jeszcze fotka bramy

Na to pójdą poziome deski o szerokości ok. 15 cm.

8 sierpnia 2006

Panowie od wylewek dzisiaj mają skończyć. Zaczęli w sobotę, zrobili pokoje na poddaszu, wczoraj górną łazienkę i hol. Dzisiaj wzięli się za parter i powiedzieli, że skończą. Przy okazji wyszło, że różnice w poziomie chudziaka dochodzą do 10 cm :o Murarz kretyn schrzanił fundamenty, wiedziałem, że są różnice, ale myślałem że 5-6 cm. No nic, wejdzie więcej materiału. Na szczęście spece od wylewek mają głowę na karku i zaproponowali odchudzenie styropianu o 2 cm w "wyższej" części, dzięki czemu wylewka w "niższej" części nie będzie bardzo gruba.

Kasa się skończyła :cry: dzisiaj miałem mieć wypłaconą kolejną transzę kredytu, ale na koncie na razie pustki. Na szczęście mam jeszcze parę groszy, żeby zapłacić wylewkarzom. 8)

Aha, dzisiaj dokonaliśmu z Małżonką spontanicznego zakupu. Kupiliśmy drzwi wejściowe. Teraz musimy znaleźć kogoś, kto je zamontuje. Drzwi drewniane, z naświetlem, szerokość skrzydła 90 cm.

Drzwi kosztowały 1700 zł, do tego dojdzie jeszcze montaż. Na razie mam nikogo, kto mógłby zamontować i nie wiem jakiej kwoty się spodziewać.

9 sierpnia 2006

Wylewki skończone. Panowie męczyli się prawie do 19-tej, bo na parterze były straszne nierówności chudziaka i wylewka w niektórych miejscach ma 12-13 cm :o Zaraz zrobię podsumowanie kosztów.

Tymczasem mój bank - Milenium zawiódł mnie po raz pierwszy. Tydzień temu złożyłem wniosek o wypłatę kolejnej transzy, wpisałem datę wypłaty - 8 sierpnia. Dzisiaj jest 9-ty, a na moim koncie 50 zł :-? Jak tylko otworzą bank, zrobię tam dym telefonicznie :x

Koszty wylewek:

- styropian FS-20 = 2780 zł

- piasek płukany 21 ton + transport = 580 zł

- taśma dylatacyjna 150 mb = 57 zł

- włókno PP 2,4 kg = 63 zł

- cement 2,8 tony (2 palety) = 980 zł

- siatka zbrojąca 22 szt. = 175 zł

- plastyfikator 15 litrów = 75 zł

- robocizna = 2050 zł

RAZEM: 6760 zł

Powierzchnia podłóg 167 m2, więc wychodzi 40,50 zł za metr kw. z ociepleniem (na parterze 16 cm, na poddaszu 4 cm).

12 sierpnia 2006

Dzisiaj zostały zamontowane drzwi wejściowe. Jeszcze nie widziałem efektu, bo siedzę w pracy :-? No i panowie montażyści poprawili efekt mojej błędnej decyzji przy montażu okien. Otóż okna były montowane grubo przed wylewkami i powiedziałem im, że na poddaszu wylewka ze styropianem będzie miała grubość 15 cm. Jednak wylewkarz dał 4 cm styropianu i 5 cm wylewki, więc drzwi balkonowe wyszły 6 cm nad wylewkami :-? Na szczęście panowie montażyści przy okazji montażu drzwi wejściowych obniżyli te nieszczęsne drzwi balkonowe. Nawet nie kosztowało to tak wiele, jak początkowo myślałem: drzwi wejściowe 200 zł, balkony 2 x 50 zł, razem 300 zł 8)

Aha - jednak zmieniam zdanie o Banku Millenium na pozytywne :D Co prawda datę wypłaty transzy we wniosku wpisałem na 8 sierpnia, a pieniądze były na koncie 9 sierpnia, ale obsługa jak zwykle bardzo miła - pan z banku zadzwonił do mnie 9 sierpnia rano, że pieniądze są już na koncie. Te kilkanaście godzin opóźnienia to "pikuś" :wink:

20 sierpnia 2006

Wylewki schną, a ja czekam na gości od zabudowy poddasza i elewacji. Ci pierwsi mają zacząć gdzieś za tydzień, a ociepleniowcy około 10 września. Tymczasem kupiłem już wełnę na poddasze, bo drożeje. Niestety, gdy się ostatnio dowiadywałem o cenę była niższa o ok. 2 zł na metrze. :-? No trudno. Kupiłem Isover Uni-Matę za 16,80 za metr, przy grubości 15 cm. Muszę jeszcze kupić 5 cm pod stelaż. Wczoraj zamówiłem też styropian na ocieplenie ścian - 15 cm z frezem. Zapłaciłem 145 zł za metr sześcienny. I też cena idzie ciągle w górę :-?

Co tam jeszcze... aha, przyjechała też wanna do łazienki górnej. Wanna akrylowa 170x75 cm wyprodukowana przez jakąś spółkę-córkę Koła kosztowała z transportem 278 zł. Dzisiaj jadę pomierzyć pomieszczenia, które mają być kafelkowane i czas zamawiać kafle. Do kotłowni znalazłem fajne 33x33 cm w Obi za 17 zł za metr. Jakaś włoszczyzna. Do łazienek i kuchni będzie Tubądzin, nie pamiętam nazwy, ale któraś z tańszych kolekcji, ok. 35 zł za metr.

• 2 weeks później...

29 sierpnia 2006

Oj, zaniedbałem trochę dziennik :oops: ale już nadrabiam 8)

Od wczoraj ostro działa ekipa od ocieplenia i zabudowy poddasza (polecona przez jednego z forumowiczów). Wczoraj położyli między krokwiami 15 cm wełny i przymocowali część uchwytów (blaszek), które będą trzymać profile. Dzisiaj mieli już montować stelaż i układać drugą warstwę wełny - 5 cm.

A my z Szanowną Małżonką :lol: kupiliśmy płytki na podłogę w kuchni (made in Turkey :o, ale bardzo ładne) i umywalkę 55 cm wpuszczaną w blat w kosmicznie niskiej cenie - 99 zł :D Kupiliśmy w zasadzie dwie, ale jedna miała jakąś skazę :x Dzisiaj jadę do Praktikera wymienić, mam nadzieję, że jeszcze będą.

Uparłem się, żeby zrobić w dolnej łazience 2 umywalki obok siebie. Miejsca jest sporo - blat będzie miał prawie 2 metry szerokości. Niestety, Małżonka jest przeciwna, ale ją urabiam 8)

W sobotę była akcja "wycinanie drzew". Niestety skończyła się po kilkunastu drzewach i 2 godzinach walki - awarią pilarki :x na szczęście jest na gwarancji, więc poszła do serwisu. Ma być zrobiona najpóźniej 9 września. Drzewa trzeba wyciąć jak najszybciej, żeby wyrównać działkę i zamontować oczyszczalnię ścieków - wtedy mielibyśmy wreszcie wszystkie media (no nie wszystkie, nie ma jeszcze internetu :lol:).

Na parterze są już grzejniki. W zasadzie były, bo po zaszpachlowaniu rurek podłączeniowych pozdejmowałem je i zawiozłem w bezpieczne miejsce. Jak wiadomo - licho nie śpi :evil: Dopóki wisiały na ścianach - nocowałem na budowie (na zmianę z Tatą).

W przyszłym tygodniu wybieram się po kominek. Będzie taki

31 sierpnia 2006

Kominek zamówiony, ma być u mnie za jakieś 2 tygodnie 8) Muszę czekać tak długo, bo zamówiłem wersję z wlotem powietrza od dołu (z rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz domu). W standardzie tego nie ma. Wkład 19 kW będzie kosztował 3400 brutto, transport (100 km) w cenie.

Panowie gips-kartoniarze uwijają się, stelaże są już zrobione we wszystkich pomieszczeniach. Dzisiaj zamontowali schody na strych (takie składane drewniane z marketu) i mieli już przyklejać folię paroizolacyjną na stelażach.

Tak to wyglądało przedwczoraj

Załamuje mnie kasa, a raczej jej brak :-? według aktualnych wyliczeń, zabraknie mi ok. 10 tys. zł, żeby wykończyć dom, a jeszcze mam "rodzinną" pożyczkę do spłacenia - kolejne 10 tys. :-?

1 września 2006

Zdjęcie powyżej jest już nieaktualnie. Ta sypialnia po założeniu drugiej warstwy wełny (5 cm) i folii paroizolacyjnej została prawie cała pokryta płytami G-K. Na tempo gips-kartoniarzy nie narzekam, działają bardzo sprawnie, myślę że za tydzień skończą. Wtedy będę chciał zacząć już malować poddasze i kłaść panele (Classen).

Aha - jeszcze oświetlenie. W całym domu będzie halogenowe (z wyjątkiem strychu - tam będą 2 zwykłe żarówki :lol:). Oświetlenie parteru już prezentowałem. Na górze będą "oczka" wbudowane w sufity.

O takie:

http://www.elmag.bls.pl/foto/290x230_003311.jpg

A teraz parę fotek z soboty, kiedy na działce zrobiliśmy wielkie sprzątanie i ognisko :D

Spotkaliśmy między innymi takiego gościa:

http://budowa.fr.pl/dom105.jpg

A to już nowe schody mojej produkcji 8) oczywiście docelowe będą betonowe, wyłożone gresem, ale chętnych do ich wykonania na razie nie ma:

http://budowa.fr.pl/dom106.jpg

A takie widoki bardzo mnie cieszą, bo mój las jest już prawie wspomnieniem:

http://budowa.fr.pl/dom107.jpg

A to już widok domu od strony północnej:

http://budowa.fr.pl/dom108.jpg

I jeszcze grzejniczek. Panowie instalatorzy nie szczędzili przy montażu młotów udarowych, efektem były takie właśnie dziury w ścianach i wylewkach:

http://budowa.fr.pl/dom109.jpg

Zaraz po zamontowaniu grzejników zalałem dziury w wylewce betonem, a następnego dnia zalepiłem dziury w ścianach i rurki gipsem. Dopiero wtedy mogłem zdjąć grzejniki i wywieźć w bezpieczne miejsce. Przez te parę dni musiałem oczywiście spać na budowie :-? Tak wyglądała dziura w wylewce zaraz po zalaniu:

http://budowa.fr.pl/dom110.jpg

6 września 2006

Poddasze już ocieplone i zabudowane. Wczoraj panowie zaszpachlowali połączenia płyt i narożniki, a dzisiaj zrobili sobie wolne. Dzisiaj natomiast gościłem instalatorów - zamontowali grzejniki na poddaszu, za chwilę jadę je pozdejmować i złożyć w bezpiecznym miejscu. 8)

Ociepleniowcy od elewacji mieli zaczynać około 10 września, dzisiaj do nich zadzwoniłem i okazuje się, że jest obsuwa - jakieś 2 tygodnie, czyli chcą zacząć około 20 września. Trochę mnie to irytuje, bo umawiałem się z nimi już w czerwcu. Może gościa od poddasza zrobią elewację? Są tańsi o 2 zł na metrze i też mają czas za 2 tygodnie. Sprawa do przemyślenia :-?

A jest też dobra wiadomość - są chętni do zrobienia tarasu i schodów zewnętrznych. To właśnie ci od poddasza.

Kominek już zamówiony, ma być u mnie za tydzień. Wtedy chcę, żeby instalatorzy go podłączyli i zrobimy próbę grzania 8)

Aha, dzisiaj wybraliśmy deskę barlinecką do salonu - jesion za 80 zł/m i panele na poddasze - miały być classeny, ale będą melnoxy (a w zasadzie krono) za 29 zł/m. Ponieważ tylko classeny mają woskowane (impregnowane) wpusty, a uparłem się na to - kupię specjalny wosk w tubce krono i będę smarował łączenia podczas układania.