anpi 03.06.2006 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 3 czerwca 2006 Dzisiaj coś się wreszcie ruszyło. Będą podłączać prąd (w zasadzie to chyba właśnie podłączają, bo ja oczywiście siedzę w pracy ) Od wtorku ci sami panowie zaczną rozprowadzać po domu kabelki. Jak skończą, ja rozprowadzę sieć komputerową, telefoniczną, alarmową i antenową. A w drugiej połowie czerwca mają wejść tynkarze. Tynki będą cementowo-wapienne z agregatu. Jednocześnie przyspieszyłem kwestię wyboru okien, bo chciałbym, żeby zostały zamontowane podczas tynkowania. Po pierwsze dlatego, żebym nie musiał ściągać tynkarzy na budowę do zrobienia glifów, tylko zrobią to od razu. Po drugie - po tynkach wchodzi pan od C.O. a nie chciałbym, żeby moje rurki wylądowały na jakimś złomowisku Co prawda wszyscy miejscowi odradzają mi zakładanie okien: "panie, po założeniu okien to musi pan mieszkać i ich pilnować", bez sensu, przecież i tak nie będę mieszkał na budowie 24 godziny na dobę. Jak będą okna postaram się ubezpieczyć dom, na razie wiem, że PZU takiego ubezpieczenia nie oferuje. Muszę zadzwonić jeszcze do Filara, oni specjalizują się w ubezpieczaniu nieruuchomości (właśnie dzwoniłem, ale chyba dzisiaj nie pracują, w przeciwieństwie do mnie ). Jeśli chodzi o okna, to na placu boju pozostały: - Budvar, profil Trocal Classic + okucia Roto NT, wycena: 6400 - Apolloplast, profil Brugman + okucia UR2, wycena: 6600 - Monto-tras, profil Aluplast 4000 + okucia Roto, wycena: 5800 Najbardziej kusi mnie Budvar 10-letnią gwarancją i ciepłą szybą U=1,0. Aha, rozmawiałem z gościem który ma zakład ślusarski, robi ogrodzenia, bramy. Za bramę dwuskrzydłową o szerokości 4,5 metra i wysokości 1,6, i dwie furtki o szerokości 90 cm zażyczył sobie ok. 1000 zł. W cenie jest zrobienie konstrukcji z profilu prostokątnego, pomalowanie i montaż na ogrodzeniu. Na konstrukcji będą sztachety drewniane (przymocuję je sam). Jak myślicie, to dobra cena? Z własnych dokonań - zabrałem się przedwczoraj za przygotowania do ocieplenia poddasza. Na razie "zamykam" szczeliny między murłatą a pokryciem dachowym. Kupiłem w Castoramie płytę OSB, pociętą na kawałki pasujące w szczeliny (wielkości ok. 60-80 cm na 16 cm). Te płyty przymocowałem do krokwi stalowymi kątownikami. Na razie zrobiłem łazienkę i jedną sypialnię. Tak to wyglądało "przed" A tak "po" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 03.06.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2006 3 czerwca 2006 No i mam prąd! Właśnie dzwonił elektryk, że przyłącze wykonane. Koszty: - opłata przyłączeniowa dla ZE (12 kW, ale będę podwyższał do 16): 1537,20 zł - skrzynka z wyposażeniem: 500 zł - wykonanie przyłącza napowietrznego (długość ok. 30 m): 500 zł Razem: 2537,20, jak myślicie - dużo czy mało? Niby mała rzecz, a jak bardzo cieszy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.06.2006 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 5 czerwca 2006 Już oglądałem przyłącze, skrzyneczka wisi na ścianie, pod nią kazałem podłożyć 5 cm styropianu, żeby nie było mostka termicznego. Od jutra elektryk zaczyna swoje dzieło. Instalacja ma być gotowa w ciągu tygodnia, a po "długim weekendzie" wchodzą tynkarze. Zdecydowałem się na okna, dzisiaj pomiarów dokonywał pan z Budvaru. Okna ostatecznie będą kosztować 6150 z montażem. Wprowadziliśmy jeszcze parę zmian:- wszystkie drzwi balkonowe bez poprzeczek- drzwi balkonowe na poddaszu będą rozwierno-uchylne- okna 150x120 cm nie będą dwu- tylko jednokwaterowe (bez słupka) Okna będą z profilu Trocal Classic 5-komorowego, biały od wewnątrz, od zewnątrz - jakiś ciemny kolor, na pewno ciemniejszy niż złoty dąb. Szyba U=1,0. Okucia Roto NT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.06.2006 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2006 6 czerwca 2006 Byliśmy dzisiaj z Szanowną Małżonką zamówić okna i... nie zamówiliśmy Wybraliśmy sobie kolor, okazało się że nie ma. Wybraliśmy kolejny - znowu nie ma. Nosz kur.... A trwało to strasznie bo pani w biurze handlowym po każdym naszym wyborze z kimś się kontaktowała, żeby sprawidzić, czy kolor jest dostępny. W końcu zrobiło się strasznie późno i musieliśmy iść, bo spóźniłbym się do pracy. Generalnie - oba kolory, które nam się podobały są niedostępne, a do innych jakoś nie jesteśmy przekonani Wygląda na to, że jutro wybierzemy się do konkurencji i zobaczymy, jak sytuacja wygląda u nich. Tymczasem pan elektryk chyba już zaczął robić, miał zacząć od 15-tej. Po pracy jadę zobaczyć co zdziałał (kończę o 20, więc jak dojadę to chyba już będzie ciemno ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.06.2006 04:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2006 7 czerwca 2006 Muszę przyznać, że elektrycy (w sile 3 osób) mają niezłe tempo (odpukać ). Zaczęli wczoraj po 15-tej, a gdy przyjechałem po 20-tej, parter był juz prawie okablowany. Przewody ładnie ułożone, na płask, przymocowane opaskami co kilkadziesiąt centymetrów. Dzisiaj muszę już zacząć robić zdjęcia, co by później po otynkowaniu jakiegoś kabla nie przewiercić. Zdecydowałem, że zamontuję sobie gniazdo siłowe (na 400V) na zewnętrznej ścianie domu, a oprócz tego zwykłe gniazdko na 230 V, np. do kosiarki czy odkurzania samochodu. Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą - czy oświetlenie dojazdu do domu włączać razem z oświetleniem nad drzwiami wejściowymi, czy osobno? Chyba osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 08.06.2006 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 8 czerwca 2006 Instalacja elektryczna nadal się robi, ale to jakby teraz mniej ważne. Najbardziej męczą mnie okna, których nadal nie zamówiłem, mimo, że codziennie jeżdżę z tym zamiarem do Budvaru. Wczoraj już byliśmy zdecydowani i "z głupia frant" zapytaliśmy, ile kosztowałyby okna całe białe (wcześniej planowaliśmy kolor na zewnątrz). Okazało się, że białe są o prawie tysiąc złotych tańsze No i mamy zagwozdkę - tysiąc to spora kwota Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.06.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2006 9 czerwca 2006 No nareszcie! Zamówiłem okna. W Budvarze, z profilu Trocal Classic, okucia Roto NT. Długo się zastanawialiśmy nad kolorem i padło na BIAŁY Mają być gotowe za 2 tygodnie, akurat wtedy tynkarze mają być na budowie, więc od razu zatynkują glify i będzie trudniej ukraść (odpukać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.06.2006 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 13 czerwca 2006 Okradli mnie! Sk....syny! Normalnie nie mam słów. Powyrywali mi kable ze ścian. Cały salon. Na szczęście tylko salon. Jakieś 20-30 metrów kabla + puszki. Odechciewa mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.06.2006 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Aha, żeby nie było tak całkiem pesymistycznie - są też dobre wieści. Założyli mi wreszcie licznik elektryczny. To znaczy przyłącze i skrzynkę już mam od ponad tygodnia, ale z prądu i tak nie mogłem korzystać, bo jak zakładali, to akurat w magazynie zabrakło liczników dwutaryfowych. Dzisiaj, jak załamany kradzieżą odjeżdżałem z budowy, to minął mnie samochód ZE i zatrzymał się koło mojej działki. Szybko więc zawróciłem, podpisałem papiery, a panowie wzięli się za zakładanie licznika. Muszę przyznać, że licznik full-wypas, pełna elektronika, bez żadnych kręcących się kółek i szklanej obudowy. Wygląda jak centralka systemu alarmowego, takie plastkowe pudełko z wyświetlaczem LCD. Aha - niektórzy narzekają, że długo czekają na podłączenie prądu. Ja podpisałem umowę przyłączeniową 25 kwietnia. 3 czerwca kabel 4x16 mm połączył mój dom z najbliższym słupem (jakieś 30 metrów, przyłącze napowietrzne), a na ścianie zawisła skrzyneczka licznikowa. Gdyby nie oczekiwanie na licznik już wtedy miałbym prąd. Dzisiaj już wszystko jest gotowe. Czyli na prąd czekałem 49 dni, czyli niecałe 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 14.06.2006 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 14 czerwca 2006 W związku z ostatnią kradzieżą pojechałem wczoraj wieczorem na budowę z zamiarem założenia tymczasowych drzwi. Zrobiłem je już wcześniej, przymocowałem do ściany zawiasy, jednak drzwi okazały się strasznie ciężkie i w pojedynkę nie udało mi się ich założyć. Wczoraj jednak z pomocą mojego Taty założyliśmy drzwi, prezentują się całkiem nieźle (fotek nie zrobiłem bo było już ciemno), a co najważniejsze - zamykam je na skobel i kłódkę. Drugie wejście - tarasowe, zabiliśmy dechami, na razie do wysokości około metra, dzisiaj będę kończył. Co do licznika, obejrzałem go wczoraj dokładnie. No mówię Wam - kosmos. Pełna elektronika, a poza tym ma coś co wygląda jak bateria słoneczna muszę dzisiaj to dokładnie obejrzeć, spisać typ i poszukać w internecie, bo wygląda to na jakiś ostatni krzyk techniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 18.06.2006 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 18 czerwca 2006 Elektrycy skończyli wczoraj swoje dzieło. Jeszcze nie wiem ile wyszło punktów, ale mam nadzieję że poniżej 100 A ja, w związku z kradzieżą, podjąłem już decyzję - będzie alarm. Do tej pory się wahałem, ale teraz już nie mam wątpliwości. Korzystając z paru dni wolnego rozprowadziłem już po domu przewody od centralki do czujek. Za tydzień wchodzą tynkarze, a w trakcie tynkowania będą zakładane okna. W tym samym czasie zamontuję alarm - nie mogę sobie pozwolić na kolejne kradzieże! Więcej na temat alarmu nie napiszę - wiadomo, kto tu zagląda? Zacząłem też zakładać pozostałe okablowanie - sieć komputerową, antenową i telefoniczną - gniazdka założę we wszytskich pokojach, na wszelki wypadek. No i jeszcze okablowanie do projektora multimedialnego - kabel sygnałowy 3 żyły w ekranie, i kable do tylnich głośników. Co do licznika eletrycznego - obejrzałem go dokładnie, poczytałem w Internecie i rzeczywiście to bardzo nowoczesny sprzęt - ma np. baterię słoneczną na obudowie. Po co? Jeśli np. pan z elektrowni przyjdzie odczytać a nie będzie akurat pradu, to wystarczy zaświecić latarką na baterię słoneczną i wyświetlacz znowu zaczyna działać Tak wygląda licznik Tak musiałem zabezpieczyć drzwi tarasowe A tak wyglądają drzwi antywłamaniowe mojej produkcji (w tle okno zabite dachami, ale tak żeby dochodziło światło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 19.06.2006 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 19 czerwca 2006 W sobotę przez cały dzień i dzisiaj przed pracą, jakieś 3 godziny zakładałem okablowanie do alarmu. Dzisiaj udało mi się skończyć, jeszcze tylko muszę wypuścić przywód do sygnalizatora na strych. Jeszcze nie wiem, czy go zamocuję na kominie, czy na ścianie szczytowej. Na kominie chcę zamontować też antenę satelitarną i anteny RTV, więc nie wiem, czy nie zasłonią sygnalizatora Zacząłem też rozprowadzać po domu okablowanie antenowe, sieć komputerową i telefoniczną. Na razie podłączłem jeden pokój (mój gabinet ), ale zamierzam w tym tygodniu pociągnąć kable także do salonu, kuchni i wszystkich sypialni. Wszystkie kable zbiegają się na strychu - tam założę switcha do sieci komputerowej i multiswitcha rozdzielającego sygnał RTV. Do salonu puszczę osobno jeden kabel antenowy do Cyfrowego Polsatu. No i jeszcze w salonie muszę założyć okablowanie projektora. Na szczęście moja Żona przekonała się już do projektora - wcześniej marzyła się jej plazma. Jednak jest ona znacznie droższa od projektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.06.2006 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 22 czerwca 2006 Oj ciężko jest Upał, duszno, a ja każdą wolną chwilę przeznaczam na wiercenie w ścianach i układanie kabli. Mam już założoną instalację antenową i ethernet we wszystkich pokojach, kable do projektora, głośników tylnych do kina domowego, alarmu. Jeszcze muszę wypuścić wyjście na domofon, sterowanie i zasilanie bramy. Jutro przede mną kolejny upojny dzień z wiertarką w ręku Już chyba wolę swoją codzienną robotę w wyciszonych klimatyzowanych pomieszczeniach Tynkarze wchodzą we wtorek, już się mogę doczekać. Mam nadzieję, że się dobrze spiszą Aha - zapomniałbym - brama wjazdowa i furtki już się robią. Mają być gotowe za 2-3 tygodnie. Konstrukcja z profilu zamkniętego, prostokątnego, pomalowana z montażem będzie mnie kosztować 1000 zł. To chyba niedużo? Na to pójdą poziome dechy o szerokości 15 cm i grubości 3,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 28.06.2006 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2006 28 czerwca 2006 Oj, działo się, działo ostatnio... Wydarzeniem ostatnich dni jest oczywiście trąba powietrzna, która zniszczyła mi praktycznie cały las i uszkodziła dach. Szczegóły w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1267910#1267910 A z milszych spraw - wczoraj weszli tynkarze, zaczęli od obsadzania narożników w otworach. Jutro mają przytoczyć maszynę i zacząć tynkowanie. Ta piekielna trąba powietrzna pozbawiła mnie też prądu, akurat w dniu w którym zaczęli tynkarze. Na szczęście od wczoraj wieczora jest już prąd. Kabelki praktycznie wszystkie położone, jeszcze dzisiaj muszę jechać przymocować kabel antenowy z kuchni na strych i przewody od głośników kina domowego. Elektryk ma przyjechać i zamontować drugą rozdzielnicą, bo okazało się, że 18 modułów to za mało Dekarz też ma mnie dzisiaj odwiedzić w sprawie wymiany zniszczonych dachówek (9 sztuk). Teraz cieszę się, że dom zbudowałem z ciężkich materiałów - silikatu i pokryłem dachówką cementową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 30.06.2006 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2006 30 czerwca 2006 Tynkarze są niesamowici. Zaczęli we wtorek, od tamtej pory poobsadzali narożniki na otworach okiennych i drzwiowych, wyrównali puszki elektryczne, zrobili sufity prawie na całym parterze, w moim gabinecie sufit i 2 ściany wytynkowane są już na gotowo. Wygląda to ślicznie - równiótko, oby tak dalej Panowie pracują z poziomicami w ręku i przywracają piony i poziomy, tam gdzie murarz-partacz je pogubił (czyli wszędzie ). Tymczasem ja z moim tatą próbujemy doprowadzić działkę do porządku po przejściu trąby powietrznej. Kupiłem piłę łańcuchową elektryczną, najtańszą w Praktikerze, za 174 zł. Jak na razie spisuje się znakomicie, pociąłem nią kilkanaście drzewa na kawałki po 2 metry. Tylko dzisiaj zabrakło mi oleju do łańcucha Ekipa, która robiła mi dach, podjechała wczoraj w liczbie dwóch osobników i powstawiała powyrywane przez trąbę dachówki. Zajęło im to jakieś 15-20 minut Oczywiście łazili po dachu "bez trzymanki" Jak spytałem "ile się należy", odpowiedzieli oburzeni: "chyba pan żartuje". Dzisiaj zawiozłem więc im zgrzewkę Tyskiego Aha, elektryk wmontował dzisiaj drugą rozdzielnicę na 18 modułów. Teraz mam w sumie miejsce na 36 modułów, myślę że wystarczy już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 01.07.2006 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 1 lipca 2006 Minął rok od rozpoczęcia budowy... w zasadzie data rozpoczęcia jest "płynna". Murarz rozpoczął skręcanie zbrojeń pod ławy 22 czerwca 2005, ale pierwszą łopatę, a w zasadzie łyżkę koparki wbito dokładnie 5 lipca 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.07.2006 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 7 lipca 2006 Okna zamontowane. Z Budvaru. Pierwsze wrażenia - korzystne. Zobaczymy co będzie dalej. Dzisiaj musiałem nocować na budowie, żeby okna się komuś do rąk nie przykleiły Zacząłem też montować alarm, dzisiaj powinienem skończyć. Dzięki temu nie będę już musiał spać na chudziaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.07.2006 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 9 lipca 2006 Dzisiaj siedzę w pracy, więc mam trochę czasu, żeby wstawić fotki. Ostatnie dni były wariackie - pierwsze dwie noce po montazu okien pilnowaliśmy ich w nocy, pierwszej - ja, drugiej - mój tato. Na szczęście tynkarze szybko zrobili glify i teraz, gdyby złodzieje chcieli je wymontować - nie byłoby łatwo. Alarmu oczywiście nie skończyłem montować z braku czasu. Może jutro? W sumie jest już kilka czujek w najbardziej zagrożonych pomieszczeniach, muszę tylko zamontować i zaprogramować centralkę, a na ścianie frontowej - "koguta" No i powiadamianie na komórkę. W sumie system alarmowy kosztował mnie prawie 2000 zł Pocieszam się tylko, że gdybym zlecił montaż profesjonaliście - zapłaciłbym jeszcze dodatkowo drugie tyle Okna w trakcie montażu No i widok na dom z zamontowanymi wszystkimi oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.07.2006 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 13 lipca 2006 Tynkarze kończą dzieło. Poddasze jest już gotowe. Na parterze wczoraj robili łazienkę, została jeszcze kotłownia i kawałek przedpokoju + wiatrołap. No i wykończenie glifów. Myślę, że do końca tygodnia się wyrobią. Tymczasem dostałem wczoraj wycenę CO i wod-kan. Kwota mnie trochę przeraziła, ale się zdecydowałem - 23 tys. brutto z materiałami (7% VAT) i robocizną. W tym jest: - podłogówka 26 m kw - instalacja wodna z polipropylenu - instalacja CO z miedzi - kocioł elektryczny z akcesoriami i podłączeniem - podłączenie kominka - grzejniki Purmo - grzejniki drabinkowe Enix do 2 łazienek - podejścia do grzejników kątowe (schowane w ścianie za grzejnikami) - bojler 300 litrów z 2 wężownicami i grzałkę elektryczną (z podłączeniem) - instalacja do kolektorów słonecznych (rurki doprowadzone na poddasze) Instalator zaczyna w przyszłym tygodniu. Znowu będę nocować na budowie Aha - co do tynków. Okazało się, że założenie okien po rozpoczęciu tynkowania było błędem, znowu niepotrzebnie posłuchałem "dobrych rad", a chciałem zakładać okna przed tynkami Tynki położone przed założeniem okien popękały. Ale cóż się dziwić - upał 35 stopni i przeciągi hulające po domu. Tynki wysychały tak szybko, że tynkarze nie nadążali z polewaniem ich wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 16.07.2006 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2006 16 lipca 2006 Tynki skończone! W piątek, korzystając z wolnego dnia podjechaliśmy z Szanowną Małżonką do sklepu łazienkowego w poszukiwaniu płytek i kabin, a tu nagle dzwoni Pan Szef Tynkarzy i oznajmia, że skończyli robotę. Ja się głupio pytam: to chyba muszę przyjechać, żebyśmy się rozliczyli? No i pojechałem. Tynki ładnie zrobione, niestety gdzieniegdzie popękane (powierzchniowo), ale o to do tynkarzy nie miałem pretensji, bo popękały tylko te tynki, które były robione, jak jeszcze nie było okien, po domu hulał wiatr, a temperatura sięgała 35 stopni. Nic to. tynkarze twierdzą, że pęknięcia są na tyle niewielkie, że po pomalowaniu nie będzie widać. Zobaczymy bo gładzi nie zamierzam robić, ze względu na koszty. A koszty... tynków wyszło 520 m kw. - robocizna: 520 x 8 = 4160 zł - cement: 250 zł - wapno: 440 zł - piasek: 250 zł - narożniki: 48 szt. = 120 zł - gips do obsadzania narożników: 47 zł RAZEM TYNKI: 5267 zł co daje 10,13 zł za m kw. A wracając do zakupów łazienkowych... wróciliśmy wczoraj do tego sklepu, z którego wyrwał mnie telefoniczne Pan Tynkarz i... zakupiliśmy kabinę prysznicową Kabina firmy Ideal 90 cm, półokrągła, z brodzikiem i syfonem kosztowała 849 zł. Szyba przezroczysta, ale co najważniejsze - przyciemniana Bardzo nam się spodobała. Niestety nie mam zdjęcia, bo w Internecie nie znalazłem, a w sklepie był zakaz fotografowania Wynaleźliśmy też płytki do łazienek - z Tubądzina za 28,50 za m kw. (nie pamiętam teraz nazwy). A do wiatrołapu i holu znaleźliśmy gres z Ceramiki Gres za 25,50 bardzo ładny. Trzeba będzie pomierzyć pomieszczenia i dokonać zakupów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts